Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Hur känns sveda i underlivet?

Om du känner sveda i slidan, ska du alltid ta det allvarligt. Det är din kropps signal om, att något är på tok, oavsett om det är en irritation eller infektion i intimområdet. Många kvinnor tvivlar inte, när de märker en sveda i underlivet. Området omkring slidan, som innebär själva slidan, venusberget och blygdläpparna, känns varma, brännande och med stort obehag. Der råder inga tvivel om att sveda i underlivet är en irriterande åkomma, som fortast möjligt bör botas.


Orsaker till brännande sveda i underlivet

Det finns många orsaker till att det kan svida i underlivet. En del av dem kräver läkarhjälp, medan andra kan klaras med behandling där hemma.

En brännande sveda i underlivet kan vara ett symptom på, att du har en infektion i slidan. Det kan exempelvis vara en svampeinfektion, som ger anledning till en utbredd och stark klåda. Slidsvamp åtföljs också ofta av ökade flytningar med en grynostliknande konsistens.

En annan orsak kan vara en bakteriell infektion, som gonorré och klamydia är exempler på. Svedan uppstår ofta i förbindelse med urinering.

Men faktiskt så är brännande sveda i underlivet ofta bara ett symptom på torrhet och irritation i intimområdet – och tillståndet kan uppstå av många olika orsaker.

LÄS OCKSÅ:  Sveda efter samlag – varför svider det efter samlag, och hur undgår du det?

Vad er intim irritation?

Armbågar, knän, hälar och anklar är ofta torra och irriterade. Men torr, irriterad hud kan uppstå överallt på kroppen – och det gäller därför också ditt intimområde. Torr hud är mera utsatt för att få repor och sår, och det kan föra till stort obehag och en svidande, brännande känsla.

Intim irritation uppstår alltså när området i och omkring slidan är torrt. När en kvinna kommer i puberteten, bildar hennes äggstockar östrogen – och det gör de helt till klimakteriet. Östrogenbildandet gör slidans slemhinna fuktig, och det är därför de flesta kvinnor upplever lite flytningar. Flytningar är både ett naturligt sätt för slidan att rensa sig själv på, medan det samtidigt fungerar som ett naturligt smörjmedel under sex.

Ibland bildar slidan inte tillräckligt med flytningar, och så uppstår en obehaglig torrhet i slidan. Det ger sveda i underlivet, som märks speciellt i förbindelse med samlag, då huden utsätts för friktion. Samlag och torrhet i slidan är ingen behaglig upplevelse, och du är speciellt utsatt för att få småsår i slidan.

Men torrhet i slidan kan också irritera i vanliga vardagssysslor. Tillståndet kan drabba alla åldersgrupper, men är speciellt markant efter klimakteriet. Men även kvinnor som använder p-piller eller annan medicin, kan uppleva en torr, irriterad och svidande känsla i underlivet.


Behandling av klåda och sveda

Irritation och torrhet i intimområdet kan i de allra flesta tillfällen botas och helt försvinna, om du får rätt behandling. Det kräver inte starka läkemedel och annat i samma omfång, men kan behandlas med god hemmavård. Använd exempelvis Australian Bodycare Femigel, som är utvecklat till att hjälpa mot just torrhet och sveda i underlivet. På kort tid lindrar gelen genom att återskapa den naturliga fuktbalansen, så klåda, irritation och torrhet försvinner.

Femigel är en hormonfri, vattenbaserad gel, rik på den aktiva ingrediensen Tea Tree Oil, som är känd för sina antiseptiska och antibakteriella egenskaper. Det känsliga intimområdet är speciellt utsatt för bakterieangrepp, som kan utveckla sig till en osund och irriterad intimmiljö. Men med gelen lägger du en skyddande och fuktvårdande hinna.

Hur ofta du ska använda Femigel beror på dina symptom. Vid en lättare sveda och torrhet är det tillräckligt att använda gelen var tredje dag, medan svåra tillfällen kräver en daglig behandling, där du smörjer ditt intimområde med gelen två gånger om dagen. Se till att tvätta slidöppningen lätt, med en intimtvål, innan du påför gelen. Du behöver inte bekymra dig om starka medel eller annat – Femigel är nämligen dermatologiskt och gynekologiskt testad och är helt utan parabener. Därför är de naturliga aktiverna helt säkra att använda även på daglig basis. Och även på den känsligaste huden vid öppningen.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Vad säger de kliniska resultaten?

Femigel har testats i en 4-veckors klinisk studie. Här berättar 9 av 10 kvinnor, att gelen stoppade klåda och sveda i underlivet. Resultaten visade följande:

  •  100 % af kvinnorna säger att Femigel tar bort klåda.
  • 94 % af kvinnorna säger att  Femigel tar bort torrhet.
  • 94 % af kvinnorna säger att  Femigel tar bort irritation.
  • 88 % af kvinnorna säger att  Femigel tar bort oönskad lukt.

De allra flesta av kvinnorna i försöket upplevde alltså att bli kvitt klåda, torrhet och irritation i underlivet. Men som en bonus hjälper Femigel också med lukten. Många kvinnor lider av lukt från slidöppningen. Alla kvinnor har en mild lukt från slidan – det är helt naturligt. Blir lukten dock kraftigare och mer markant, kan det bli till en stor irritation.

För optimalt förebyggande och behandling av sveda i underlivet är det en god idé att supplera Femigel med Femidaily och intim wash, som är en intimkräm och intimtvål, som också effektivt reducerar den svidande känslan i underlivet. Kombinationen av de två produkterna ger huden de bästa förutsättningarna för att upprätthålla en naturlig fuktnivå, samtidigt med att de håller huden sund och motverkar oönskade bakterier.

Om du har problemer med torrhet, är gelen en god hjälp. Men du kan också hjälpe dig själv extra på väg genom att göra knipövningar dagligen eller se till att ha regelbundna sexuella aktiviteter. På så vis ökar du nämligen ditt underlivs blodcirkulation, så slemhinnorna i slidan blir bättre på att fukta.


Sveda i underlivet ger nedsatt sexlust

En torr och svidande slida efter sex gör inte bara ont, det kan också medverka till att sätta sexlivet helt i stå. Det är helt förståligt, att sexlusten förminskas, om samlaget är förbundet med smärtor istället för njutning. För det är inte meningen att sex ska göra ont. Ändå är det tillfället för många kvinnor i alla åldrar – och det ger ofta anledning till frustrationer.

Först och främst är det viktigt med ett långt och grundligt förspel. Det gäller för alla kvinnor, och speciellt om du i förväg kämpar med torrhet i slidan. Det tar tid för slidöppningen att bli tillräckligt fuktig, och därför är det avgörande, att du och din partner tar er den nödvändiga tiden. Gör ni inte det, slutar det lätt med smärtor, repor och småblödningar från slidöppningen.

Blir du ändå inte tillräckligt fuktig för ett gnidnings- och smärtfritt samlag, kan du lyckligtvis få hjälp av Intim Glide. Denna gel ger massor av fukt, så smärtor förvandlas till njutning. Intim Glide är vattenbaserad och innehåller antibakteriella egenskaper från Tea Tree Oil – och på så vis är du väl skyddad mot klåda och irritation som många kvinnor upplever i förbindelse med sex. Det betyder att den lindrar och lugnar, så irritation och sveda minskas betydligt.

När det glider lättare, får du också din sexlust tillbaka.


Produkter Från Australian Bodycare:

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram