Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är sveda i slidan?

Sveda i slidan är ett utbrett problem för många kvinnor. Det är en skärande och brännande känsla, som ofta förvärras när du kissar.

För få går det över av sig själv, medan det för de flesta kräver behandling. När det svider i slidan, varnar din kropp dig om, att det finns ett problem, som behöver en lösning. Och kroppens signaler ska du alltid lyssna på.

Sveda i slidan är en källa till stort och irriterande obehag, som på ett eller annat sätt ska avhjälpas av dig.


Därför har du sveda i slidan

Det finns inte ett entydigt och överordnat svar på, varför du har sveda i slidan. Medan en del har sveda på grund av en infektion i slidan som exempelvis svamp, har andra sveda, för att de har fått en bakteriell infektion, som ofta överförs genom sex.

Det hjälper alltså inte att dra alla kvinnor över en kam när det gäller sveda i slidan. Därför är det också alltid en god idé att uppsöka din läkare, om du upplever en svidande känsla i slidan.

När det är sagt, är det ofta mildare orsaker, som ligger till grund för svedan. I de allra flesta tillfällen beror obehaget nämligen på vaginal irritation. Ett tillstånd, som inte är farligt, men som är högst irriterande. Irritation i slidan kan uppträda av olika orsaker.


Vad är vaginal irritation? Irritation i slidan

Irritation i slidan uppstår när det finns obalans i det vaginala området. Det kan antingen vara på grund av bakterier, eller för att slidan är torr. I många tillfällen är torra slemhinnor i slidan orsaken till att kvinnor upplever sveda. En torr hud är mer sårbar än en välvårdad och fuktad hud är. Den spricker lättare och är mera utsatt för små sår. Det samma gäller din slida, om den är torr.

Om du har fått en repa på din hud, var som helst på huden, vet du också hur det kan svida och ge en varm, skärande känsla. Det gör det naturligvis också, om en torr slida får en repa.

Men varför uppstår torrhet i slidan? Det kan der finnas många orsaker till. Först och främst fuktas slidan genom slemhinnorna, som får fukt från östrogen bildad i äggstockarna. Fukten karakteriseras genom flytningar. Östrogen bildas fra puberteten till klimakteriet, och i tiden upp till klimakteriet faller östrogennivån i takt med att du blir äldre. Därför är torrhet i slidan ett stort problem för många kvinnor i klimakteriet.

Vaginal irritation drabbar dock inte endast äldre kvinnor. Det är också ett uttalat problem för många yngre kvinnor. Det kan bero på graviditet, p-piller eller annan medicin, som torkar ut slemhinnorna i slidan – och så uppstår problem med sveda.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Sex och sveda

Sveda i slidan kan vara ett problem även under praktiska sysslor i vardagen. Du kan känna sveda när du cyklar, går eller lyfter saker. Men sveda i slidan förvärras ofta i förbindelse med samlag.

Det gör det, om du inte själv producerar tillräckligt med flytningar, som är kroppens naturliga smörjelse. Ett ’torrt’ samlag åtföljs av smärtor både under och efter, eftersom det uppstår friktion.

De torra slemhinnorna irriteras, blir ömma och irriterade – och det ökar risken för småsår på slemhinnorna. Det svider oerhört i slidan.

Sveda och samlag borde inte hänga ihop med varandra. Men det är dessvärre tillfället för många kvinnor. Och rädslan för smärtor och sveda minskar därför också naturligt sexlusten. Men med lite hjälp kan du få sexlusten tillbaka.

Ett bra ställe att börja är dock, att du och din partner tar er god tid till sex. Om du lider av sveda och torrhet i slidan, duger det inte, att sex är en quick fix. För det ger helt enkelt inte din slida tillräckligt med tid att bli klar. Det är viktigt att ta sig god tid till förspelet, innan själva samlaget går igång. På så sätt får du de bästa förutsättningarna för att bli tillräckligt fuktigt, så du undgår repor och därmed sveda i slidan.

Ett långt och grundligt förspel är dock inte alltid nog, om dina slemhinnor har tendens till att torka ut. Och då måste du få lite hjälp utifrån. Här är Intim Glide från Australian Bodycare ett bra medel, som ger dig massor av fukt, så du undgår friktion i slidöppningen. Intimgelen är en dermatologiskt testad, vattenbaserad gel, som du kan använda så ofta du önskar – helt utan att vara bekymrad för om den är för hård vid det känsliga området.

Gelen bygger på den aktiva och antiseptiska ingrediensen Tea Tree Oil, som med sina antibakteriella egenskaper motverkar bakterier, så du undgår oönskade bakterier från mannen. På så vis är du både skyddad mot sveda efter bakterier och sveda efter torrhet och repor i slidöppningen.

Gelen har en mjuk konsistens, som är lätt att påföra. Kom bara ihåg att smörja rikliga mängder antingen direkt på mannens penis eller vid slidingången, så du är säker på att få bra med fukt. Det får sexlusten att återvända.

Sveda efter samlag – varför svider det efter samlag, och hur undgår du det?

Avhjälp sveda i slidan

Om du lider av sveda i slidan, kan du själv göra mycket för att avhjälpa problemet. Eftersom sveda ofta orsakas av torrhet vid slidöppningen, är det viktigt att inte torka ut den ytterligare. Din intimhygien är viktig, men om du tvättar dig för mycket, riskerar du att det uppstår irritationer i slidan. Tvätta dig därför högst två gånger dagligen i intimområdet. Helst bara med vatten – annars en bra intimtvål.

Du kan också ge första hjälp till sveda och klåda med Australian Bodycares Femigel. Gelen verkar snabbt lindrande och svalkande på sveda vid slidan på de yttre könsdelarna tack vare Tea Tree Oil, som är en ingrediens känd för sina helande egenskaper. Samtidigt verkar den också effektivt mot bakterier, och du avhjälper därför problem med bakterier, som kan skapa eller förvärra den svidande känslan.

Den vattenbaserade gelen innehåller naturliga aktiver, precis som den är dermatologiskt testad, så du kan använda den utan begränsningar. Många kvinnor har blivit av med sveda och klåda efter att ha använt gelen. I ett kliniskt försök på 4 veckor, visade det sig, att 9 av 10 kvinnor slapp det intima obehaget, samtidigt med att även dåliga lukter stort sett försvann.

Påför en liten mängd Femigel omkring slidingången efter behov. Är du hårt drabbad av svidande känslor, bör du behandla upp till två gånger dagligen. Upplever du lättare sveda, är det nog att använda den en gång om dagen. Du kommer snabbt att kunna märka en skillnad.

Du kan också använda Femigel i förbindelse med sex, precis som att den passar bra innan och efter ett besök i simhallen, där du är extra utsatt för bakterier.

Det är också en god idé att supplera med Femi daily, som, precis som namnet antyder, kan användas av dig dagligen i förebyggande syfte. Gelen är ett bra redskap till att förebygga problem med torrhet och sveda i slidan.

Sveda i underliv – så undgår du sveda i underlivet

Produkter Från Australian Bodycare:

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram