Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är svamp i underlivet?

Svamp i underlivet är en mycket utbredd, mycket obehaglig, men lyckligtvis också ofarlig åkomma. Underlivssvamp beror på en infektion med jästsvampen Candida Albicans. Jästsvampar lever och trivs bra i varma och fuktiga omgivningar, härunder också slemhinnan i slidan.

s också: Svamp i underlivet behandling

Vi har alla jästsvampar naturligt i kroppen, och så länge de inte får lov att formera sig mer än normalt, kommer du inte att märke av dem.

s också: Bli av med svamp i ljumsken

Vem får svamp i underlivet?

Alla kvinnor kan få svamp i underlivet, det vill säga både unga och gamla, och oavsett om kvinnan är sexuellt aktiv eller inte. Det är sällan flickor får underlivssvamp före puberteten.

Svamp i underlivet är också känt under namn som underlivssvamp, slidsvamp, svamp i slidan, svamp i ljumsken och vaginalsvamp. Och det är något, som de allra flesta kvinnor kommer att uppleva förr eller senare i livet, antingen en gång eller – dessvärre för någras del – upprepade gånger.


Hur får man svamp i underlivet?

När man får svamp i underlivet, beror det på att det har uppstått en obalans i slidan. Den naturliga miljön med mjölksyror och de naturliga flytningarna i slidan är sura och har ett lågt pH-värde. Störs den balansen, ändrar pH-värdet sig, och det är då, det kan uppstå en svampinfektion. Några av de vanligaste orsakerna till att den naturliga balansen i slidan störs, är:

Varför får man svamp i underlivet

 • Medicin, ofta penicillin, men också kortison och immunsuppressiv medicin, som till exempel ges i förbindelse med strålbehandling och kemoterapi.
 • Hormonella förändringar under en graviditet, där också slemhinnan i slidan kan påverkas.
 • Samlag, som kan påverka balansen i slidan, eftersom sperma har ett basiskt pH-värde, medan den naturliga miljön i slidan är sur.
 • Diabetes, som medför en förhöjd mängd socker i blodet, kommer att orsaka ökad sockerutsöndring genom urinen och därmed ger goda växtförhållanden för svampar.
 • Överdriven hygien typiskt med parfymerade produkter, som kan riskera att störa den naturliga balansen i slidan.
 • Tätt sittande trosor, kanske av syntetiskt material, som håller intimområdet fuktigt och instängt och därmed ger svamparna bra växtförhållanden.
 • Bindor och tamponger, som gör det svårt för huden att andas och håller intimområdet instängt och fuktigt.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Smittar svamp i underlivet?

Svamp i underlivet är inte den mest smittsamma svampinfektionen, men underlivssvamp kan smitta. Därför bör du alltid se till att få en svampinfektion behandlad. Och du kan lika gärna börja genast när du upptäcker symptomen – så du fortare kan slippa irritationerna igen.

Kvinnor kan smitta deras partner vid samlag, och upplever din partner symptom på svamp, bör han också söka behandling. Smittan kan dock inte gå andra vägen – en manlig partner kan alltså inte smitta en kvinna med svamp.

Generellt är smitta inte den vanligaste orsaken till underlivssvamp, utbrottet beror snarare på att den naturliga balansen av en eller annan orsak har blivit störd.


Kan man få svamp i underlivet efter samlag?

Upplever du problem med svamp i underlivet efter samlag, kan det vara värt att inte bara tänka på behandling, men också att tänka på förebyggande i framtiden. Du kommer ofta att kunna undgå problem med svamp i underlivet genom att ta dina försiktighetsåtgärder.

Använd en glidkräm som innehåller tea tree oil vid intimt obehag. Australian Bodycare har utvecklat en pleasure gel med tea tree oil, som motverkar bakterier och verkar effektivt mot klåda, torrhet och irritation vid intimt obehag.

Inte alla glidmedel verkar mot klåda och irritation. Och läkemedel mot svamp får bara användas i en begränsad period. Pleasure gel med tea tree oil får användas dagligen, eftersom den innehåller 100 % naturliga aktiver – den är effektiv mot intimt obehag som klåda och irritation.

Vattenbaserat glidmedel
Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Vattenbaserat glidmedel - Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet

Svamp i underlivet symptom: Hur ser underlivssvamp ut?

Underlivssvamp er inte något, du bara ska ignorera, eftersom det sällan är något, som går över av sig själv. Det kan nu också vara tämligen svårt att ignorera en svampinfektion i underlivet, eftersom symptomen är ganska obehagliga. Så upplever du tecken på svamp i underlivet, bör du söka behandling, så du kan bli av med irritationerna så fort som möjligt.

 • En våldsam klåda, irritation, sveda och ömhet, ofta åtföljt av ett rödaktigt utslag omkring slidöppningen.
 • Flytningar, som kan vara vitt och tjockt (och i konsistensen påminna om grynost). Det luktar normalt inte.
 • Smärtor och obehag vid samlag.
 • Sveda vid urinering.

Nämnda symptom är några av de typiska tecknen på svamp i underlivet, men symptomen kan också ha andra orsaker. Är det första gången du upplever nämnda symptom, är det en god idé att tala med din läkare om det, bara för en säkerhets skull.

Hur länge varar underlivssvamp?

Väljer du att gå direkt till att köpa ett handköpsmedel på apoteket, bör du söka läkare, om symptomen inte är helt borta i loppet av ett par veckor. Normalt bör du nämligen uppleva en lindring redan efter ett par dagar, eller kanske t.o.m. i loppet av det första dygnet.

Du är inte ensam – tre av fyra kvinnor kommer att få underlivssvamp minst en gång i livet. De allra flesta kommer inte att tvivla på, att något är på tok, för symptomen är ganska obehagliga. En del kan dock ha haft underlivssvamp utan att ha upptäckt det, eftersom de inte har upplevt symptom eller irritationer, men det hör till ovanligheterna.


Behandling av svamp i underlivet

Underlivssvamp ska behandlas – så fort som möjligt – för det är mycket ovanligt att det går över av sig själv. Och det finns ingen orsak att gå länge med klåda, irritation och liknande, när det är en åkomma som kan behandlas med rätt enkla medel.

Gå till läkare eller på apoteket

Är det första gången du upplever tecken på svamp i underlivet, kan du antingen gå direkt på apoteket och köpa ett handköpsmedel mot svamp i underlivet. Detta kunde vara Femigel från Australian Bodycare, eller så kan du gå till din läkare och bli undersökt. Läkaren kan snabbt konstatera om det är svamp, som är orsak till dina symptom, eller om det är något annat. Det kan han eller hon göra med en gynekologisk undersökning och genom att tag en mikroskopi av flytningarna.

gynekologisk undersökning och genom att tag en mikroskopi av flytningarna.

Väljer du att börja med ett handköbsmedel, så finns det olika möjligheter. Du kan fråga på apoteket och få veta mera där. Har du haft underlivssvamp förr, så känner du symptomen, och då vet du, att det bare gäller att komma igång med behandlingen så fort som möjligt.

Är dina symptom dock inte helt borta efter ett par veckor, ska du gå till läkaren igen, för då kan det vara nödvändigt med en annan behandling

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Förebyggande av svamp i underlivet

Det är som bekant alltid bättre att förebygga än att bota – det gäller också när det handlar om svamp i underlivet. Så även om det är en åkomma som kan behandlas, är det ju utan tvivel bättre att helt slippa för den irriterande klådan, irritationen och andra obehagligheter som följer med.

Förebyggande av svamp i underlivet handlar grundläggande om att se till att inte störa den naturliga balansen i slidan. Bibehålls den naturliga sura miljön, kommer du att ha det fint och slippe svampinfektioner. Gör du något der stör balansen, finns däremot risk för att du kan få en irriterande svampinfektion.

– Undgå överdriven hygien. Naturligtvis ska du tvätta dig där nere, men använd primärt vatten, och supplera eventuellt med en intimtvål, som är gjord speciellt till miljön i slidan. En intimtvål har det rätta pH-värdet och skadar inte. Undgå däremot badoljor, skumbad osv. Efter badet kan du använda en intim barriärkräm, som verkar vårdande, mjukgörande och fuktgivande. En intimkräm är en kräm, som är utvecklad speciellt till att användas på den känsliga huden i intimområdet. Krämen är vattenavvisande och ser till att huden inte torkar ut.

– Undgå bindor. Använder du bindor dagligen, bör du överväga att låta bli – speciellt om du har problem med svamp. Bindor gör nämligen miljön i slidan instängd och fuktig, och det är precis en miljö, som svampar trivs i. Tamponger kan ha samma effekt, men kan naturligtvis vara svåra att undgå. Lyckligtvis använder man dem typiskt i en mere begränsad period.

Har du redan prövat att have svamp i underlivet, vill du helt säkert göra mycket för att undgå intimt obehag igen. Det kan du bland annat göra genom att:

Vad kan du själv göra för att förebygga underlivssvamp?

– Undgå tätt sittande trosor, trosor av syntetiskt material och strama byxor. Dagligt bruk av tätt sittande trosor, trosor i ett syntetiskt material och/eller strama byxor medför att miljön i slidan hålls mer eller mindre konstant fuktig och instäng. Har du problem med underlivssvamp, kan du därför överväga att byta till lösare trosor av bomull och lite mer löst sittande byxor.

Genom att komma ihåg några få, men enkla regler kan du alltså själv göra mycket för att förebygga svamp i underlivet. Har du intryck av att din underlivssvamp uppstår efter samlag, kan du pröva att använda en glidkräm som innehåller tea tree oil. Från Australian Bodycare kan du få en pleasure gel med tea tree oil, som motverkar bakterier och verkar effektivt mot klåda och irritation och tillför fuktighet.


Har gravida större risk för svamp i underlivet?

Underlivssvamp är den vanligaste underlivsinfektionen, och därför är det något, som de flesta kvinnor kommer att stifta bekantskap med förr eller senare. För många sker det när de är gravida och redan har en massa andra irritationer att slåss med.

Risken för att få svamp i underlivet är faktiskt tre gånger så stor under en graviditet, som när man inte är gravid. Det beror på de hormonella förändringarna med den ökade hormonproduktionen under graviditeten. Förändringarna påverkar också slemhinnan i slidan, och det kan betyda en god växtmiljö för svamp.

Är du gravid och får du svamp i underlivet, bör du se till att få det behandlat. Med en obehandlad svampinfektion kan du annars riskera att smitte barnet vid födseln, och en obehandlad svampinfektion kan dessutom också öka risken för en för tidig födsel.

Behandlingen för svamp i underlivet hos gravida vill typiskt vara en lokalbehandling med en kombinationskur, där du både ska smörja dig med kräm mot svamp i ljumsken och använda stickpiller. Det rekommenderas dock alltid att ta kontakt till läkare för råd och vägledning i förbindelse med svamp i underlivet vid graviditet.


Medel till behandling av underlivssvamp och intimt obehag

Behandlingen av svamp i underlivet och intimt obehag handlar om att bromsa svampväxten, så den naturliga, syrliga balansen i slidan återställs. Och dessutom handlar det om att bli av med irritationerna. Det kan du göra med olika medel:

– Normalt appliceras en kräm som smörjas direkt på området. Det finns olika medicinska produkter mot svamp i underlivet, som du kan köpa i handköp på apoteket.

Förutom det finns det olika produkter med naturliga aktiver som motverkar intimt obehag. Det kan till exempel vara produkter som innehåller tea tree oil, som är känd för att verka effektivt mot just klåda och hudirritation, och som därför med fördel kan användas vid intimt obehag.

Du kan till exempel välja Femigel från Australian Bodycare. Det är en gel, som hjälper med att återställa en sund och naturlig balans vid intimt obehag och torrhet vid de yttre könsorganen. Motsatt traditionella läkemedel, som bara får användas i en begränsad period, så får produkter som Femigel, som innehåller 100% naturliga aktiver, användas som en del av den dagliga vården.

– Du kan få stickpiller i handköp. Läkaren eller farmaceuten på apoteket rekommenderar ofta, att du kombinerar stickpiller och kräm mot slidsvamp.

– Du kan få en tablettbehandling med tabletter, som ska intas. Det är en behandling på recept, som läkaren typiskt endast vil föreslå, om kräm eller stickpiller inte har fungerat, eller om du lider av upprepade tillfällen av underlivssvamp.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

FAQ om svamp i underlivet


Kan barn få svamp i underlivet?

Det är sällan att flickor får svamp i underlivet, men det kan förekomma – både i blöjåldern och senare. Symptomen vill – som hos vuxna – typiskt vara sveda, klåda, irritation och flytningar. Svampen behandlas med en kräm mot svamp i underlivet. Dessutom handlar det om att hålla området torrt och rent, och det kan också vara en god idé att hålla sockerintaget nere.


Kan svamp i underlivet ge feber?

Underlivssvamp är normalt en ofarlig åkomma. För människor med ett försvagat immunförsvar kan det dock i sällsynta tillfällen vara farligt, om svampen sprider sig till de inre organen. Får du därför feber i förbindelse med svamp i underlivet, ska du uppsöka läkare. Det är dock inte normalt att få feber i förbindelse med underlivssvamp.


Vad kommer svamp i underlivet av?

Underlivssvamp beror på en infektion med jästsvampen Candida Albicans. Svamp i underlivet uppstår, när den naturliga balansen i slidan störs. Det kan bl.a. ske i förbindelse med en penicillinbehandling, efter samlag, under graviditet, vid överdriven hygien, vid regelbundet användande av tätt sittande trosor eller bindor eller i förbindelse med diabetes.


Kan svamp i underlivet smitta?

Svamp i underlivet kan smitta, därför bör du alltid söka behandling vid en svampinfektion. Men medan kvinnor kan smitte män med svamp, kan smittan däremot inte gå andra vägen – män kan altså inte smitta kvinnor.


Hur länge varar svamp i underlivet?

Normalt kommer du att uppleva en lindring av dine symptom ett par dagar efter, eller kanske redan ett dygn efter, att du har påbörjat en behandling mot din underlivssvamp (kräm och/eller stickpiller). Är symptomen inte helt borta efter ett par veckor, bör du uppsöka läkare.


Kan svamp i underlivet vara farligt?

Svamp i underlivet är normalt inte farligt, men det är en mycket irriterande åkomma, som du bör se till att få behandlad. Endast i sällsynta tillfällen, hos personer med ett starkt försvagat immunforsvar, kan det vara farligt, om svampen sprider sig till de inre organen.


Kan svamp i underlivet försvinna av sig själv?

Svamp i underlivet kan ibland försvinna av sig själv, men det kommer typiskt att ta ett bra tag, och det finns ingen orsak att lida längre än nödvändigt, när det är en åkomma som är så förhållandevis lätt att kurera. Väntar du för länge med behandlingen, kan du också riskera, att din underlivssvamp har blivit förvärrad, och att det därför tar längere tid att behandla den; kanske kommer det också att kräva en längre tablettbehandling för att få bukt med svampen.


Kan man få sår av svamp i underlivet?

Normalt får du inte sår i förbindelse med svamp i underlivet, men det kan förekomma, att du utvecklar sår, helt enkelt för att det kliar och svider så mycket, att du får rivit hål på huden. Små sprickor i huden är ett vanligt symptom på underlivssvamp. Men upptäcker du sår där nere, bör du alltid uppsöka läkare, eftersom det kan vara tal om en mer komplicerad typ av underlivssvamp. Det kan också finnas olika andra orsaker till såren, och därför bör du alltid få det undersökt.


Produkter Från Australian Bodycare:

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram