Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är glidkräm?

En glidkräm är en kräm, som är utvecklad till att minska friktion i förbindelse med samlag.


Tre olika typer av glidkräm

Det finns tre grundtyper av glidkräm, som alla har olika egenskaper och därför passar till olika ändamål:

  1. Vattenbaserad glidkräm är vattenlöslig och kan därför tas bort med vatten och absorberas lätt av huden. Använder du kondom bör du välja en vattenbaserad kräm, eftersom andra typer av glidkräm kan få kondomen att spricka. Den vattenbaserade glidkrämen ökar däremot kondomens elasticitet och hållbarhet. Vattenbaserad glidkräm fås också med smak, till exempel jordgubbssmak, eller med en värmande effekt.
  2. Silikonbaserad glidkräm absorberas inte av huden och håller därför längre. Det är inte alla silikonbaserade glidkrämer, som kan användas tillsammans med kondom, eftersom några typer kan upplösa gummit och därmed förstöra kondomen.
  3. Oljebaserad glidkräm är inte vattenlöslig och kan därför inte tas bort med vatten och absorberas inte så fort av huden. Oljebaserad glidkräm rekommenderas inte om man använder kondom, eftersom oljan kan upplösa gummit och få kondomen att spricka. De oljebaserade glidkrämerna kan vara baserade på olika typer av olja såsom mandelolja, solrosolja och australiensisk tea tree oil.

Andra typer av glidkräm

Det finns också glidkrämer, som är blandingsprodukter och till exempel är baserade på både silikon och vatten.

Föredrar du ekologiska produkter, kan du lyckligtvis också hitta en ekologisk glidkräm. Titta eventuellt efter den i din hälsobutik.

Förutom de olika typer av glidkräm kan en vanlig produkt som mandelolja – som bland annat används i matlagning, till hudvård, som rakolja, till hårbottenproblem, som badolja osv. – också används till intimt bruk som glidkräm.

Vattenbaserat glidmedel
Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Vattenbaserat glidmedel - Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet

Varför använder man glidkräm?

Glidkräm är utvecklat till att minska den friktion, som uppstår i förbindelse med ett samlag – både vaginalt och analt. För många människor är gnidningsmotståndet dock inte något de uppfattar som ett problem, och då är glidkräm kanske inte något de behöver. Men för många andra kan det vara en stor hjälp.

Torrhet i slidan

För kvinnor, som har problem med torrhet i slidan, kan ett samlag vara en både obehaglig och smärtsam affär. Torrhet i slidan också kallad vaginal torrhet uppstår typisk på grund av hormonella förändringar och upplevs därför speciellt ofta hos kvinnor, som är i klimakteriet, efter en graviditet eller eventuellt i förbindelse med stress.

Glidkräm till torr slida används alltså ofta på grund av problem med torrhet i slidan. Men glidkräm används faktiskt också på sjukhus, till exempel i förbindelse med införsel av en kateter. Här handlar det ju också om att minska friktionen och det obehag som det medför.

Glidkräm mot klåda, torrhet och irritation

Många kvinnor upplever klåda, sveda och irritation efter sex, och det kan vara riktigt obehagligt. Om sex är orsaken til problemen, kan det hjälpa att använda en gel, som kan avhjälpa vaginal torrhet och intimt obehag. Australian Bodycare har utvecklat en gel som innehåller tea tree oil. Intim glide är dermatologiskt testad och kan avhjälpa vaginal torrhet och intimt obehag, samt ge er båda en sensuell upplevelse.

Många kvinnor lider av irriterande och kliande svamp i slidan. Svampinfektionen kan ha uppstått efter samlag. Det kan ske, oavsett om man har torrhet i slidan eller inte. Svamp i slidan uppstår typiskt, för att sperma har ett annat pH-värde än slidan. Medan sperman är basisk, är miljön i slidan sur.

Många kvinnor upplever också, att de får flytningar efter samlag, och att slidan får en fiskliknande lukt. Det kan bero på en bakterie, som finns på mannens penis. Det är alltsammans obehagliga irritationer, som dock lyckligtvis inte är farliga. Men har du fått svamp eller en bakterieinfektion, bör det behandlas.

Som bekant är det dock bättre att förebygga än att bota. Så upplever du problem med lukt och flytningar efter samlag, kan en glidkräm, som motverkar bakterier och som dessutom kan användas vid svamp, vara lösningen på dina problem.

Intim glide från Australian Bodycare är en lätt, glatt och sensuell gel. Den innehåller den naturliga Tea Tree Oil, som kan avhjälpa problem med klåda, sveda, torrhet och irritation som många kvinnor upplever under och efter sex.

Vattenbaserat glidmedel
Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Vattenbaserat glidmedel - Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet

Får man använda glidkräm när man är gravid?

Under en graviditet kan den gravida uppleva en lång rad irritationer. Det är något de flesta kvinnor, som har varit gravida, kan nicka igenkännande till. En av de vanliga irritationerna är torrhet i slidan. Torrheten kan uppstå både under graviditeten och efter födseln, och det kan vara obehagligt att slåss med bland alla andra irritationer.

Använd glidkräm vid sex

Upplever du torrhet i förbindelse med sex, kan en glidkräm ofta hjälpa mot obehaget. Ingenting hindrar att du använder glidkräm medan du är gravid. Du kan använda glidkräm ända från att du upptäcker graviditeten, hela vägen under graviditeten och också efter födseln. Det skadar varken dig eller barnet. Det rekommenderas dock alltid att fråga sin läkare till råds innan du använder glidkräm under graviditet.

Välj gärna en mild, vattenbaserad glidkräm utan parabener, så är du säker på, att den inte irriterar dina slemhinnor onödigt. Vill du samtidigt säkra dig mot klåda och irritation, kan du välja en glidkräm, som motverkar bakterier och förhindrar klåda och irritation. Det får du till exempel i en glidkräm som innehåller tea tree oil.


Hjälper glidkräm vid torrhet i slidan?

Det primära ändamålet med glidkräm är att minska gnidningsmotståndet i förbindelse med sex. Gnidningsmotståndet blir större – och mer irriterande – vid torrhet i slidan, och sex kan därför upplevas som obehagligt och kanske t.o.m. också smärtsamt. Har du problem med torrhet i slidan, kan en glidkräm därför vara en god lösning. Läs mera nedanför.

Symptom, orsaker och behandling

Symptomen på torrhet i slidan är typiskt klåda, sveda, irritation, en brännande känsla och smärtor och/eller tendens till småblödning vid samlag. Torrhet i slidan beror allra oftast på hormonbrist, som påverkar slemhinnan i slidan, så den blir tunnare, mindre elastisk och mera sårbar. Torrhet i slidan drabbar därför oftast kvinnor efter klimakteriet, under graviditet eller i förbindelse med amning. I en del tillfällen kan torrheten dock också uppstå på grund av cigarettrökning , ätstörningar eller i förbindelse med strålbehandling och kemoterapi.

Australian Bodycare har en pleasure gel som innehåller tea tree oil, som tillför extra fuktighet vid samlag och är därför bra vid torrhet i slidan efter samlag. Tea tree oil är känd för att motverka bakterier och förhindrar samtidigt klåda och irritation.

En glidkräm kurerar inte torrheten generellt, men krämen kan vara ett viktigt medel i förbindelse med samlag för att tillföra extra fuktighet. Och det är också något, som din läkare ville rekommendera dig att använda.

Torrhet i slidan kan behandlas med en lokalbehandling med östrogen; det kan vara tabletter eller kräm. Tala med din läkare om problemet, så du får rätt behandling. Undgå att använda tvål (bortsett från intimtvål med rätt pH-värde) till din intimvård, det stör den naturliga balansen. Du bör inte heller lyssna på gamla husråd och försöka dig på självbehandling med yoghurt, ättika och liknande. Det hjälper inte, och du riskerar bara att förvärra torrheten.

Vattenbaserat glidmedel
Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Vattenbaserat glidmedel - Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet

Glidkräm mot klåda och irritation

Många kvinnor får klåda og irritation efter samlag. Dessutom finns det också många kvinnor, som upplever en fiskliknande lukt i slidan och illaluktande flytningar efter samlag. Detta kan bero på några bakterier, som förekommer på mäns penis.

Är det just samlag, som är orsaken till problem med klåda och irritation, kan det hjälpa på problemet att använda en glidkräm, som motverkar bakterier och förhindrar klåda och irritation.

Australian Bodycare har utvecklat en pleasure gel som innehåller tea tree oil, som fungerar mot klåda och irritation samt tillför extra fuktighet vid samlag. Tea tree oil är känd för att motverka bakterier och förhindra klåda och irritation.

Produkter med tea tree oil får användas obegränsat, eftersom de innehåller 100% naturliga aktiver. Har du problem med klåda och irritation, kan det alltså vara värt att pröva en glidkräm med tea tree oil för att se om det kan avhjälpa problemet.


Hjälper glidkräm vid svamp i slidan?

Svamp i slidan är en åkomma, som många kvinnor känner till. De allra flesta kvinnor kommer att uppleva att ha slidsvamp minst en gang i livet, och för många är det dessvärre ett evigt återvändande problem.

Symptom, orsaker och behandling

Slidsvamp beror på en infektion med jästsvampen Candida Albicans. Om den naturliga balansen i slidan störs, kommer svampen att kunna växa och ge en svampinfektion med olika irritationer. En av de vanligaste orsakerna till slidsvamp är hormonella förändringar under graviditet. Dessutom upplever många kvinnor at få svamp i förbindelse med samlag. Men penicillinbehandling, diabetes och nedsatt immunförsvar kan också ge anledning till en svampinfektion.

De typiska symptomen på slidsvamp är klåda, sveda, smärtor vid urinering, flytningar och smärtor vid samlag. Det är alltså en riktigt obehaglig åkomma.

Slidsvamp behandlas medicinsk med stickpiller och kräm och eventuellt med en tablettbehandling. Är det första gangen du upplever symptom på svamp i underlivet, kan du gå till din läkare för att få det konstaterat med säkerhet. Upplever du symptomen igen, kan du därefter nöjas med att gå på apoteket och få en behandling i handköp.


Produkter Från Australian Bodycare:

Vattenbaserat glidmedel
Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Vattenbaserat glidmedel - Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram