✔ Snabb leverans & fri frakt från 349 kr

De 9 viktigaste sakerna, du bör veta, om svamp i slidan

Professionellt uppdaterad: 26/10/2020

Här kan du bli klokare på, vad svamp i slidan är, vem som får det, hur du kan känna igen symptomen, om det smittar, hur det kan behandlas, och vad du kan göra för att undgå svamp i slidan.

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Anne har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

1. Svamp i slidan är inte farligt

Svamp i slidan uppstår på grund av en infektion med jästsvampen Candida Albicans. Alla kvinnor har jästsvampar på slemhinnan i slidan; det är helt naturligt. Men sker det en ändring av bakteriefloran i slidan, så svampen får lite för goda växtförhållanden, kan det betyda en utveckling av en svampinfektion i slidan.

Svamp i slidan är en ofarlig åkomma, men svedan, klådan, flytningarna och de övriga symptomen är mycket obehagliga, så därför bör du alltid se till att genast behandla svamp i slidan, om du får det.

Läs också: Vad är svampinfektion – och hur blir du av med det?


2. Symptomen på svamp i slidan kan man inte ta miste på

Symptomen på svamp i slidan kan man inte ta miste på – de är obehagliga och irriterande. Du kommer inte att tvivla på att något är fel, om du har fått svamp i slidan. Och har du provat det tidigare, kan du utan tvivel känna igen symptomen med detsamma.

De vanligaste symptomen på svamp i slidan är:

 • Klåda, sveda, ömhet, irritation och ofta ett rött hudutslag omkring slidöppningen.
 • Flytningar, som påminner om keso – vitt och tjockt i konsistensen. Det luktar normalt inte.
 • Smärtor och obehag vid samlag
 • Sveda när du ska kissa.

3. Alla kvinnor kan få svamp i slidan

Alla vuxna kvinnor kan få svamp i slidan också kallat slidsvamp, vaginal svamp eller underlivssvamp – och tre av fyra kvinnor kommer att uppleva att få svamp i slidan minst en gång i livet.

Svamp i slidan uppstår, när den naturliga balansen i slidan har störts, så den annars sura miljön inte längre är tillräckligt sur, och det ger svamparna lite för goda växtförhållanden.

TIPS:

Har du problem med klåda, sveda, ömhet och irritation omkring slidan, så kan du välja en produkt som innehåller tea tree oil, som är känd för sin verkan mot irritation och klåda. Det kunde vara produkten Femigel från Australian Bodycare.

3 produkter till intimvård

3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

349 kr 399 kr

4. De vanligaste orsakerna till, att man får svamp i slidan

Miljön i slidan är normalt sur med ett lågt pH-värde. Störs pH-balansen, så för många av de naturliga mjölksyrebakterierna i slidan dödas, kan det ge svamp. Det kan finnas olika orsaker till, att det sker.

Några av de vanligaste orsakerna är:

 • Behandling med penicillin, kortison och immundämpande medicin, till exempel i förbindelse med strålbehandling och kemoterapi.
 • Samlag (den basiska sperman kan verka störande på den naturliga, syrliga balansen i slidan).
 • Hormonella förändringar under graviditet.
 • Diabetes (den förhöjda mängden socker i blodet verkar främmande på växten av svampar).
 • Overdriven hygien med bruk av parfymerade produkter.
 • Bruk av tättsittande trosor och/eller strama byxor, som ger en alltför instängd och fuktigt miljö.
 • Bruk av trosinlägg, bindor och tamponger, som håller miljön konstant fuktig och instängd.

Läs också: Behandling av slidsvamp


5. Svamp i slidan är inte en smittsam könssjukdom

Kvinnor kan smitta män med svamp, men män kan inte smitta kvinnor. Svamp i slidan är alltså inte en sexuellt överförd könssjukdom.

Du bör dock alltid se till att få behandlat din svamp i slidan, både för att undgå de obehagliga irritationerna och för att undgå att smitta din partner. Har han blivit smittad, och upplever han symptom på svamp, bör han också söka behandling för att undgå obehagliga irritationer.


6. Svamp i slidan bör alltid behandlas

Svamp i slidan bör behandlas, för det är mycket sällan, att det går över av sig själv, och det finns ingen orsak att lida i tystnad, medan du väntar på det.

Är det första gången du upplever symptomen på svamp i slidan, kan du gå till din läkare för att få det konstaterat med säkerhet. Det gör han eller hon genom en gynekologisk undersökning och genom att ta en mikroskopi av dina flytningar. Får du svamp i slidan en andra gång, kan du helt säkert lätt känna igen symptomen, och så vet du, att det gäller att snabbt komma igång med behandlingen Slidsvampkräm kan du få i handköp.

Du kan välja traditionella medel som kräm eller stickpiller, som du kan få på apoteket. Du bör alltid uppsöka din läkare hvis du är osäker.

Medel med naturliga aktiver mot klåda, sveda, ömhet, irritation och röda utslag omkring slidan.

Femigel från Australian bodycare med den naturliga tea tree oil, verkar effektivt mot klåda och irritation. Fördelen med den slags produkter är, att de innehåller 100% naturliga aktiver och därför får användas obegränsat. Många traditionella läkemedel får däremot endast användas i en begränsad period.

Femigel Intim Gel

Vårdande gel för intimområdet som motverkar lukt, torrhet och klåda

129 kr

TIPS: Problem med klåda, irritation och torrhet vid samlag?

Många kvinnor upplever klåda, sveda och irritation efter sex, och det kan vara riktigt obehagligt. Om sex är orsaken till problemen, kan det hjälpa att använda en gel, som kan hjälpa mot vaginal torrhet och intimt obehag. Australian Bodycare har utvecklat en gel innehållande tea tree oil. Intim glide är dermatologiskt testad och kan hjälpa mot vaginal torrhet och intimt obehag, samt ge er båda en sensuell upplevelse.

Vattenbaserat glidmedel

Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet

129 kr

7. Så behandlas svamp i slidan

Det finns olika medel till behandling av svamp i slidan, så den naturliga balansen i slidan återställs:

 • Du kan få en kräm, som ska smörjas direkt på området. Du kan välja en medicinsk produkt, som kan fås i handköp på apoteket.
 • Du kan få stickpiller, som ska föras upp i slidan. Precis som krämen kan stickpillren fås i handköp på apoteket. Ofta kan det vara en god idé att kombinera piller och kräm.
 • Du kan få tabletter, som ska intas. Tablettbehandlingen ska du ha hos din läkare, eftersom tabletterna är receptbelagda. Det är typiskt en behandling läkaren vill välja, om kräm mot svamp i underlivet och stickpiller inte har hjälpt.

8. Svamp i slidan bör inte behandlas med yoghurt

Du har kanske hört ett gammalt husråd om yoghurt eller andra syrliga mjölkprodukter som en effektiv kur mot svamp i slidan? Det är inte ett råd, som kan rekommenderas, då det inte finns vetenskapliga bevis för effekten, men det kan naturligtvis inte uteslutas, att rådet faktiskt har hjälpt en del kvinnor.

Föredrar du behandling med naturliga produkter, kan du istället välja prövade och väldokumenterade produkter med naturligt innehåll. Fråga din läkare, på apoteket eller i din hälsokostbutik.

Tea tree oil är känd som ett effektivt medel mot klåda och irritation. Tea tree oil hittar du bland annat i en produkt som Femigel från Australian Bodycare.


9. Förebygg svamp i slidan

Det är alltid bättre att förebygga än att bota. Och hör du till de kvinnor, som igen och igen får svamp i slidan, är det extra viktigt att vara uppmärksam på, vad du själv kan göra för att undgå återvändande infektioner:

 • Se till att undgå överdriven hygien där nere. Nöj dig med vatten, eventuellt supplerat med en mild oparfymerad intimtvål eller barrierekräm, som inte förstör den naturliga balansen i slidan.
 • Se också till att undgå dagligt bruk av trosinlägg och tättsittande trosor i syntetiskt material, som alltsammans håller miljön i slidan alltför fuktig och instängd.

Har du ofta problem med klåda och irritation omkring slidan, kan du välja att använda en förebyggande produkt som Femigel med innehåll av tea tree oil. Det kan du använda hela tiden, och innehållet av tea tree oil verkar effektivt mot klåda och irritation.

Läs också: Så förebygger du svamp i underlivet


Produkter Från Australian Bodycare:

3 produkter till intimvård

3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

349 kr 399 kr