Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är smärtor vid samlag?

Det är inte meningen att ett samlag skal vara smärtsamt. Men det gör det dock inte mindre sannolikt. Många upplever ett samlag som en upplevelse präglad av smärtor i och omkring slidan. Och det är speciellt kvinnor, som upplever problem med smärtor i förbindelse med sex.

Smärtorna kan vara markanta och kännas överallt i hela underlivet, eller de kan vara lokaliserade till bestämda ställen i underlivet. Kvinnans smärtor kan uppträda i samlagets början, i slutet, under hela samlaget eller t.o.m. dyka upp dagar efter.

Du kan uppleva både en svidande och skärande känsla i underlivet, eller du kan uppleva kramper i slidan, där du spänner dig och dina muskler drar ihop sig, så det är svårt att genomföra samlaget, för att du inte ger plats till, att din partner kan tränga in.

Har du haft smärtor i förbindelse med sex i längre tid, är det en god idé att bli undersökt av din läkare, så du kan få reda på orsaken till smärtorna.


Därför får du smärtor vid samlag

Smärtor under eller efter samlag kan bland annat bero på infektioner, som ger ömhet i slidan. Men många gånger beror det faktiskt på torrhet i slidan eller bakterier från mannen. Och det är dessa smärtor, som känns som stickande, brännande svidande hugg i slidan både under och efter samlag.

Torrheten i intimområdet beror på att dina slemhinnor i slidan inte producerer tillräckligt med fukt. Och när de inte gör det, så slutar samlaget med irriterande friktion och därmed smärtor för dig. En grov yta ger lättare repor och sår än en slät yta.

Det samma gäller för förhållandet mellan en torr och fuktig slida. Är du inte tillräckligt fuktig, ger friktionen under sex alltså små repor, som kan blöda lätt och svida enormt. Det är inte ett farligt tillstånd, men ger stora smärtor och obehag, vilket kan minska sexlusten markant.

Paket för när du har ont vid samlag
3 intimprodukter för att lindra obehag i underlivet under sex
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 589 kr
Försäljningspris 589 kr Ordinarie pris
Paket för när du har ont vid samlag - 3 intimprodukter för att lindra obehag i underlivet under sex

Varför blir slidan torr?

Smärtorna vid samlag beror alltså oftast på torrhet i slidan. Men varför blir din slida torr? Det kan det finnas flera orsaker till. Klimakteriet karakteriseras bland annat vid att ge kvinnor intim torrhet.

Men också unga flickor kan uppleva en torr intimirritation på grund av p-piller-intag eller andra former av medicinbruk. Torrhet i slidan och vid slidöppningen kan alltså drabba kvinnor i alla åldrar, och därför är det ofta också ett stort problem – speciellt när det kommer till sex.

Från att du kommer i puberteten, till du går i klimakteriet, produceras östrogen i dina äggstockar. Det är mängden av östrogen som bestämmer fuktigheten i slidan.

En förnuftig produktion av östrogen visar sig som flytningar, som är ett sätt för slidan att rensa sig själv för bakterier på. Men ju närmare klimakteriet du kommer, desto mindre östrogen producerar din kropp. Och det betyder alltså, att dine slemhinnor i slidan torkar ut.

Bli av med smärtor vid samlag

När sex gör ont, minskar sexlusten därför också hos många kvinnor, som prövar att slippa, när partnern visar tecken på intim samvaro. Det kan föra till problem i parförhållandet, om sexlivet inte fungerar eller är ickeexisterande.

Men lyckligtvis finns det råd och behandling att hämta, om du har smärtor efter samlag. Och det behöver inte vara starka läkemedel, som du ska ta i bruk för att få bukt med problemet och smärtorna.

Först och främst är tid första steget i behandlingen mot smärtfri sex. Om du har problem med en torr och irriterad slida, som igen och igen ger sveda och obehag efter sex, är det avgörande, att du og din partner tar er god tid till samlaget. Det betyder att förspelet inte får skyndas på.

Innan själva samlaget sätter igång, är det nämligen viktigt att vara väl förberedd. Och det blir du bara om slidan görs klar till sex. Som bonus ger ett bra och djupt förspel också en bättre sexupplevelse. Så ta er god tid till att värma upp, så slidan får de bästa förhållanden för att hitta rätt fuktnivå.

Om du inte själv kan producera tillräckligt med fukt vid slidöppningen, kan du supplera med Intim Glide från Australian Bodycare. Gelen får, som namnet antyder, samlaget att glida lättare, så du slipper smärtor, klåda och sveda under och efter samlaget, för att du har varit för torr, och små repor har uppstått.

Krämen är gjord för ändamålet på en vattenbaserad formel, som dessutom innehåller naturliga aktiver, så du tryggt kan använda den i det känsliga intimområdet. Konsistensen är mjuk och läcker och rik på den aktiva ingrediensen Tea Tree Oil, som tack vare sina effektiva antibakteriella egenskaper håller mannens bakterier borta, för de kan också föra till intim klåda och irritation.

Smörj rikliga mängder kräm runt om slidöppningen, eller påför direkt på mannens penis

Paket för när du har ont vid samlag
3 intimprodukter för att lindra obehag i underlivet under sex
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 589 kr
Försäljningspris 589 kr Ordinarie pris
Paket för när du har ont vid samlag - 3 intimprodukter för att lindra obehag i underlivet under sex

Supplera med intimgel

Det är också en god idé att ha ett extra redskap i bakfickan, om gelen av en eller annan orsak inte har täckt allt, och du därför upplever smärtor vid samlag. Här kan du använda Femigel, som är första hjälp till sveda och smärtor vid slidöppningen.

Precis som intim glide innehåller Femigel Tea Tree Oil, som effektivt lindrar och lugnar klåda, sveda och irritation i intimområdet. Gelens effekt stöds av en klinisk, dermatologisk test, där 9 av 10 kvinnor slapp sveda och klåda när de använt produkten.

Femigel Intim Gel
Vårdande gel för intimområdet som motverkar lukt, torrhet och klåda
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 129 kr
Försäljningspris Från 129 kr Ordinarie pris
Femigel Intim Gel - Vårdande gel för intimområdet som motverkar lukt, torrhet och klåda

När ska du gå till läkaren?

Smärtor efter samlag åtföljs ofta av repor och småsår, som kan blöda lätt, eftersom slidan är torr, och det som sagt uppstår friktion under samlaget. Men då slidan och underlivet är ett mycket sårbart område, ska det inte mycket till, före de känsliga slemhinnorna kan få en liten repa – också även om du är väl fuktad av glidkräm. En del kvinnors underliv är känsligare än andras, och därför kan de uppleva en liten mängd blod efter samlag. Det sker till och från.

Men här är det viktigt att hålla ett öga på, om du blöder varje gång du har haft sex. Gör du det, ska du undersökas av din läkare, så allvarligare tillstånd och åkommor kan uteslutas. Blödning efter sex karakteriseras vid, att blödningen uppstår under eller efter genomförande av samlaget och förutsätter, att du inte har menstruation.

Det kan finnas många orsaker till småblödningar i förbindelse med samlag, men det är inte normalt, och därför ska du uppsöka din läkare, om du gör det varje gång.

Vi rekommenderar alltid att uppsöka egen läkare och få vägledning.


Produkter Från Australian Bodycare:

Paket för när du har ont vid samlag
3 intimprodukter för att lindra obehag i underlivet under sex
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 589 kr
Försäljningspris 589 kr Ordinarie pris
Paket för när du har ont vid samlag - 3 intimprodukter för att lindra obehag i underlivet under sex

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram