Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är bakteriell vaginos?

Bakteriell vaginos är inte en sexuellt överförd sjukdom, utan närmare en beteckning för en störning i bakteriesammansättningen i vaginan. Dock kan sexuella vanor spela in när bakteriell vaginos uppstår.

Tillståndet är utbrett bland kvinnor mellan 15-50 år och 15-30 % upplever att tillståndet kommer tillbaka om de har fått den en gång.


Varför får du bakteriell vaginos?

Du får bakteriell vaginos för att de mjölksyrebakterier som normalt finns i slidan har försvunnit. De har ersatts med en rad andra bakterier, som har spridit sig i intimområdet.

Dessa bakterier finns också normalt i slidan, men i ett mycket mindre omfång än du kan uppleva hos bakteriell vaginos.

Det är bland annat bakterien Gardnerella Vaginalis, som också gör att tillståndet omtalas som gardnerella.

Den ökade växten av dessa bakterier för till frisläppande av illaluktande kemiska förbindelser som kan ge en obehaglig fiskliknande lukt.

Bakteriell vaginos ses bara hos kvinnor med en östrogenstimulerad slemhinna, alltså kvinnor som är i en ålder då de har menstruation.

Man känner inte orsaken till att en del kvinnor får bakteriell vaginos, men frekventa samlag kan möjligen utlösa tillståndet. Andra möjliga faktorer kan vara nya partners, vid sex mellan kvinnor, många partners och spolning av slidan.


Symptom på bakteriell vaginos

Symptom på bakteriell vaginos är bland annat flytningar, som kan vara gråaktigt eller gult, ibland skummande i motsats till svamp, som har närmast vita, grynostaktiga flytningar.

Flytningarna kan svänga lite under cykeln och är allra värst efter samlag. Lukten är karakteristiskt fiskaktig. Du kan också få sveda och klåda i förbindelse med bakteriell vaginos.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Hur testas man för bakteriell vaginos?

Flytningarna och lukten i förbindelse med bakteriell vaginos är ofta karakteristiska nog till att läkaren rätt snabbt kan fastslå tillståndet. Annars kan läkaren undersöka sekret från slidan i mikroskop för att bekräfta diagnosen.

Bakteriell vaginos går som regel över utan behandling, eftersom kroppen själv är bra på att återställa balansen i slidan. Har du bakteriell vaginos och bara har få besvär vid tillståndet, är behandling inte nödvändig.

Om besvären fortsätter och blir mycket irriterande, kan din läkare skriva ut antibiotika till dig. Där ska du undgå att inta alkohol under behandlingen, eftersom den kan verka som antabus. Partners ska inte behandlas i förbindelse med bakteriell vaginos.

Om du använder spiral och ofta har bakteriell vaginos, kan du pröva att få taget ut spiralen för att förbättra tillståndet. Du kan också försöka med kondom före ett eventuellt beslut om att ta ut spiralen.


Möjliga följder av bakteriell vaginos

För gravida, som tidigare har fött för tidligt, ska tecken på bakteriell vaginos undersökas och behandlas, eftersom tillståndet kan öka risken för att vattnet får för tidigt och för tidig födsel. Bakteriell vaginos anses inte vara ett problem för andra, friska gravida.

Bakteriell vaginos kan öka risken för underlivsinfektion efter en kirurgisk abort och därför ska symptom på tillståndet behandlas i förbindelse med kirurgisk abort.


Behandling av bakteriell vaginos

Omkring 30% av fallen med bakteriell vaginos löser sig av sig själv tack vare kroppens naturliga försvarsmekanismer. Om det inte är tillfället, så ska du uppsöka din egen läkare.

Men effekten av en behandling kan vara kortvarig. For cirka var 3:e kvinna som har fått behandling upplever att de ska ha en behandling igen efter få månader.

Även om det finns icke-antibiotiska medel, kommer din läkare troligen ordinera antibiotika till behandling av bakteriell vaginos.

Bakteriell vaginos kan behandlas med metronidazol eller clindamycin som tabletter eller vaginal gel. Det är ingen skillnad på effekten av behandlingerna, men det finns större risk för återfall vid kortare behandling. Trots effektiv behandling ses återfall hos ca. 30 %.

Det finns ingen dokumenterad behandlingseffekt av mjölksyrepreparat eller mjölksyrebakterier.

Det finns ingen dokumenterad effekt av behandling av manliga partners.

Alternativet till antibiotika är att använda naturliga produkter som återskapar pH-värdet i vaginan och som har få eller inga biverkningar, och som gör det möjligt för de goda bakterierna att återställa balansen i floran i den vaginala miljön.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Generellt är daglig intimvård viktigt

Om du besväras av klåda, torrhet, lukt och irritation i dit intimområde, är det din kropps sätt att ropa på hjälp på. Du kan få hjälp till de intima problemen med detta intimpaket med Femigel och Femi Daily. Besvär i intimområdet kan vara både ett pinsamt och mycket obehagligt problem som kräver daglig intimvård .

Femigel och Femi Daily ger bägge din hud den nödvändiga vård som behövs för att bli av med det intima obehaget. Tillsammans fungerar produkterna som första hjälp, så du får en ren och fräsch känsla där nere. Femigel och Femi daily är pH-reglerade och hjälper med att återskapa en naturlig och sund miljö i intimområdet. Femi Daily är en naturlig gel till daglig intimvård, precis som man använder en body lotion dagligen på kroppen.

För att uppnå optimal effekt, råder vi dig att använda Femigel 2 gånger dagligen för att få bäst verkan. Härefter kan du med fördel använda Femi Daily 1 till 2 gånger dagligen för att uppnå störst effekt. Produkterna lämpar sig för dagligt bruk, eftersom de innehåller 100 % naturlige aktiver.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram