Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är torrhet i underlivet?

När flickor/ kvinnor kommer i puberteten börjar kroppen producera östrogen i äggstockarna och detta fortsätter tills kvinnan når klimakteriet. Produktionen av östrogen påverkar slemhinnan i slidan, vilket gör den fuktig och ger vaginala flytningar. Fukten fungerar också som ett glidmedel vid samlag.

När östrogenproduktionen upphör kommer många kvinnor därför att uppleva torra slemhinnor i underlivet (slemhinnor i underlivet blir tunnare, vilket leder till minskad fukt i slemhinnorna).

Det svider och kliar, och det kan också förekomma smärta eller lätt blödning vid samlag. Det är mycket besvärligt och obekvämt, och faktum är att torra vaginala flytningar är den vanligaste orsaken till smärta vid samlag.

Många kvinnor känner att torrhet i underlivet är bara något de måste lära sig att leva med. Men det finns absolut ingen anledning att göra det, eftersom det finns många sätt att behandla problemet, bland annat genom att använda ett glidmedel eller en kräm/ gel.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Hur behandlar man torrhet i underlivet?

Om du är en av de många kvinnor som lider av vaginal torrhet eller vaginal sveda finns det absolut ingen anledning att bara stå ut med obehaget och besvären, eftersom det finns många sätt att behandla problemet.

Frågan är om du vill ha traditionell hormonbehandling eller om du föredrar att använda lokala behandlingar med naturliga ingredienser. Naturligtvis är det alltid en bra idé att rådgöra med din läkare om de olika alternativen.

Dessutom kan du alltid fråga på apoteket eller din hälsokostbutik om du vill veta mer om de olika produkterna.

Hormonbehandling - lokal eller generell

Om du går till din läkare är den typiska behandlingen av klimakteriebesvär ofta hormonbehandling, som ersätter den naturliga - och nu uteblivna - produktionen av hormoner (östrogen och/ eller gestagen). Detta kan vara i form av en allmän behandling som behandlar hela kroppen eller en lokal behandling med suppositorier, vaginaltabletter eller kräm/ gel.

Om det finns flera olika symtom i samband med klimakteriet kan vissa kvinnor föredra en allmän behandling. Om det däremot "bara" finns ett problem, t.ex. vaginal torrhet, kan många kvinnor föredra en lokal behandling.

Det finns både för- och nackdelar med hormonbehandling. För vissa kvinnor är det en bra lösning på problemet, men andra vill inte ta hormontillskott, och som tur är finns det olika naturläkemedel som också effektivt kan lösa problemet med torra slimhinnor i underlivet.

Femigel från Australian Bodycare är en lätt, glidande gel. Den innehåller naturlig tea tree-olja som kan lindra den kliande, sveda, torrhet och irritation av de yttre könsorganen som många kvinnor upplever. Femigel används för att avhjälpa problemet medan Femi daily används för att förebygga problemet.

Femigel för torrhet och obehag i underlivet

Om du har generella problem med vaginal torrhet - kanske tillsammans med kliande, irritation och andra obehag - bör du definitivt söka vård i stället för att lida i tystnad, eftersom det lyckligtvis finns bra alternativ för att lindra obehaget.

Tea Tree Oil är ett välkänt medel mot kliande, irritation, torrhet och andra hudbesvär. Femigel från Australian Bodycare är en vattenbaserad, hormonfri gel som innehåller Tea Tree Oil. Gelén motverkar kliande, irritation och torrhet i vaginalöppningen och hjälper till att återställa fukt runt slidan. Femigel har en bevisad effekt mot intima obehag.

Femigel är dermatologiskt och gynekologiskt testat i en klinisk studie på 4 veckor. Studien visade följande resultat hos kvinnor som använde Femigel:

- 100% uppgav att Femigel lindrar kliande.
- 94% sa att Femigel tar bort torrhet.
- 94% uppgav att Femigel tar bort irritation.
- 88% säger att Femigel tar bort oönskad lukt.

Det rekommenderas att använda Femigel ungefär var tredje dag vid milda symtom. Vid svårare symtom kan du applicera gelén två gånger om dagen. Eftersom Femigel innehåller 100% naturliga aktiva ingredienser kan den användas under längre perioder - eller till och med hela tiden.

Traditionella läkemedel kan å andra sidan bara användas under en begränsad tid, sedan behöver kroppen en paus innan behandlingen kan återupptas.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Glidmedel för torra slemhinnor

Om du lider av vaginal torrhet har du vanligtvis smärta och/ eller blödning vid samlag. Detta är obekvämt och kan påverka ditt förhållande och din livskvalitet. Du behöver inte oroa dig eftersom det finns hjälp att få.

Glidmedel är utformade för att minska friktionen (gnidningsmotståndet) som uppstår under samlag. Det finns många olika typer och märken av glidmedel. Om du föredrar en gel baserad på naturliga aktiva ämnen är Intim Glide från Australian Bodycare ett bra val.

Intim Glide innehåller Tea Tree Oil, som är känd för att vara effektiv mot kliande och irritation. Gelén tillför extra fukt och är därför mycket lämplig när man har torrhets problem.

Om du bara har problem med torrhet vid vaginalöppningen under sex är en gel ett riktigt bra sätt att lindra det. Om du däremot har generella problem med en torr vagina kommer ett glidmedel inte att lösa problemet. En kräm eller gel, som Femigel, som verkar för att avhjälpa problemet, kan vara en mer lämplig metod.


Hur förebygger man torrhet i underlivet?

Om du ibland har problem med vaginal torrhet, eller om du har haft det länge och äntligen har blivit av med det, är det bra att veta vad du kan göra för att undvika det i framtiden. Det finns nämligen mycket du själv kan göra för att förebygga torrhet i slemhinnor.

Om du är den typen av person som gillar att tvätta din vagina noggrant måste du vara uppmärksam på de produkter du väljer om du inte bara använder vatten. Naturligtvis är god hygien viktigt, men det är också viktigt att du inte tvättar dig så grundligt att du i onödan stör huden och den naturliga miljön i slidan och förvärrar torrheten.

Om du vill använda tvål är det därför viktigt att du alltid endast använder en mild och <hudvänlig intimtvål<="" span=""> med rätt pH-värde.

Gammaldags huskurer som går ut på att behandla torrhet med yoghurt, vinäger etc. rekommenderas inte. Du riskerar att förvärra problemet.

Det räcker dock inte att tvätta sig med en bra intimtvål om du lider av vaginal torrhet. Om du vill göra mer för att förebygga torrhet kan du göra det till en vana att använda en bra, hudvänlig intimgel dagligen.

Femi Daily från Australian Bodycare är en mild och hudvänlig gel som innehåller tea tree-olja som motverkar torrhet, kliande, irritation och oönskad lukt i det yttre intimområdet. Femi Daily kan användas dagligen som en förebyggande behandling för att undvika problemet.

Om du upplever problemet under sex kan du använda en gelén Intim Glide från Australian Bodycare. Intim glide från Australian Bodycare är en lätt, smidig och sensuell gel. Den innehåller naturlig Tea Tree Oil som kan lindra problem med kliande, sveda, torrhet och irritation av de yttre könsorganen som många kvinnor upplever.

Om du redan har problem med vaginal torrhet krävs det lite mer för att behandla torrheten, och en behandling som Femigel är ett bra val.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Hur man undviker torra slemhinnor under samlag

Vaginal torrhet är den vanligaste orsaken till smärta vid samlag. Det är ett obekvämt problem som för många människor betydeligt påverkar deras förhållande och livskvalitet. Tyvärr är det något som upp till hälften av alla kvinnor upplever under åren efter klimakteriet. Det inträffar när östrogenproduktionen upphör, vilket ofta leder till att slidan blir torr och irriterad till följd av detta.

Om du har problem med torra slemhinnor kan du också uppleva sveda och kliande i underlivet och smärta och/ eller blödning vid samlag.

I de allra flesta fall löser en gel problemet eftersom den är utformad för att minska friktionen (gnidningsmotståndet) som uppstår under sex - och om huden är torr blir det mer friktion.

Om du föredrar en gel med naturliga aktiva ämnen kan du prova Intim Glide från Australian Bodycare. Den innehåller tea tree oil, som är känd för att vara effektiv mot kliande och irritation, samtidigt som den ger den extra fukt som behövs vid torra slemhinnor.

En gel används under sex. Om du också vill förebygga och behandla vaginal torrhet kan du använda Femi Daily och Femigel, som båda återfuktar och motverkar kliande, sveda och torrhet.


Vem upplever problemer med torrhet i underlivet?

Vaginal torrhet är något som många kvinnor känner till. Så mycket som hälften av alla kvinnor upplever problemet efter klimakteriet. Dessutom upplever en del kvinnor också problem med vaginal torrhet när de blir gravida eller när de ammar.

Torrhet kan också vara förknippad med andra typer av hormonella förändringar eller hormonella obalanser, till exempel under cancerbehandling (kemoterapi eller strålbehandling). I vissa fall kan torrhet orsakas av cigarettrökning eller en ätstörning.

Huvudorsaken till vaginal torrhet är dock fortfarande en minskad eller utebliven produktion av östrogen eller en hormonell obalans.

Vaginal torrhet kallas också för torrhet i underlivet eller, för att använda en latinsk term, vaginal atrofi.


Om klimakteriet och torrhet i underlivet

Vaginal torrhet är något som är särskilt vanligt för kvinnor under och efter klimakteriet. Upp till hälften av alla kvinnor i denna åldersgrupp kommer att ha problem med vaginal torrhet.

Det är obekvämt och mycket besvärligt och påverkar livskvaliteten. Men det finns ingen anledning att bara leva med det - det är ett problem som du kan göra mycket åt.

Under sex kan ett glidmedel vara till stor hjälp. Du kan också bekämpa torrhet med en bra intimgel.

Femigel är en hudvänlig behandling och Femi Daily är en förebyggande behandling med ett naturligt innehåll av Trea Tree Oil, som är känd för att vara effektiv mot liande, sveda, irritation och torrhet.


Vanlinga frågor om torrhet i underlivet


Vad orsakar torrhet i underlivet?

Torrhet i underlvit uppstår när produktionen av östrogen i äggstockarna upphör eller minskar. Detta sker när kvinnor når klimakteriet. Dessutom kan det också uppstå under graviditet eller amning. Vissa kvinnor drabbas också av vaginal torrhet under cancerbehandling (kemoterapi eller strålbehandling). Slutligen kan det i sällsynta fall också orsakas av cigarettrökning eller en ätstörning.


Hur behandlas vaginal torrhet?

Östrogenproduktionen påverkar slemhinnan i slidan och gör den fuktig. När östrogenproduktionen upphör upplever därför många kvinnor vaginal torrhet, vilket är mycket besvärande. Denna torrhet kan behandlas på olika sätt. För det första med hormonbehandling och för det andra med lokala medel som glidmedel och krämer/ gel.


Hur kan man undvika torrhet i underlivet?

I de allra flesta fall orsakas vaginal torrhet av att östrogenproduktionen upphör, och det finns inget du kan göra åt det. Du kan dock göra något för att förebygga torrhet och för att förhindra att den blir ett problem. Det kan du göra genom att använda en hudvänlig och mild intimkräm som förebygger torrhet, kliande och irritation. En sådan kräm är Femi Daily, som innehåller Tea Tree Oil för det yttre genitalområdet.


Vad är vaginal torrhet?

Vaginal torrhet är bara ett annat ord för torrhet i slidan. På latin kallas det för vaginal atrofi. Den främsta orsaken till vaginal torrhet är en minskad eller utebliven produktion av östrogen eller en hormonell obalans. Efter klimakteriet kommer så många som hälften av alla kvinnor att få problem med vaginal torrhet. Dessutom finns det även kvinnor som upplever problemet under graviditet eller amning.


Kan man behandla vaginal torrhet själv?

Lyckligtvis finns det mycket du kan göra för att behandla eller förebygga vaginal torrhet. Under samlag kan du använda ett bra glidmedel som också återfuktar. Dessutom kan du dagligen använda en kräm/ gel som motverkar torrhet, kliande, sveda och irritation och återfuktar vaginalöppningen. Femigel och Femi Daily är till exempel båda milda och hudvänliga krämer med ett naturligt innehåll av tea tree-olja. Australiensisk Tea Tree Oil är känd för att vara effektiv mot kliande, sveda och andra hudproblem.


Produkter från Austrailan Bodycare

2 intimvårdsprodukter mot torrhet, lukt och kliande
Intimprodukter för sveda, kliande och irritation
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 259 kr
Försäljningspris 259 kr Ordinarie pris 279 kr
2 intimvårdsprodukter mot torrhet, lukt och kliande - Intimprodukter för sveda, kliande och irritation
Vattenbaserat glidmedel
Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Vattenbaserat glidmedel - Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram