Kom till rätta med torra fötter

Professionellt uppdaterad: 6/3/2023

Torra fötter kan vara startskottet för smärtsamma besvär. Ge dina fötter den omsorg de behöver och förebygg smärtsamma besvär med de rätta produkterna. De ska trots allt bära dig genom hela livet.

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Anne har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Dina fötter förtjänar din uppmärksamhet

Fötter får ofta inte den uppmärksamhet de förtjänar. Många av oss använder några favoritprodukter varje kväll när vi gör ansiktet redo för natten. Kanske har vi också en behaglig kroppslotion som vi smörjer in kroppen omsorgsfullt med efter den dagliga duschen. 

Men vad händer med fötterna?

Fötterna ska bära vår vikt. Det klarar de på bästa sätt om vi ger dem omsorg i tid. 


De vanligaste orsakerna till torra och trista fötter

 •  Väder och vind – Huden under fötterna är tjockare än på resten av kroppen och därför är den inte alls lika hydrerad. På sommaren när fötterna luftas utsätts de för både väder och vind och det kan göra dem torra och skrovliga. Dessvärre är det också så att vinterluften torkar ut huden – även på fötterna. Det blir inte heller bättre av att man höjer temperaturen där hemma. 
 •  Konstant tryck – Fötterna utsätts ständigt för tryck från resten av kroppen. Det gäller både när vi står och när vi går. Om vi inte tar hand om fötterna kan det konstanta trycket resultera i mycket torra fötter, hälsprickor och förhårdnader
 •  Dåliga fotrutiner – Torr hud på fötterna beror också på att vi inte ger fötterna rätt omsorg och behandling. 

Så här vet du om dina torra fötter är i behov av en behandling 

Det är alltid en bra idé att ge fötterna samma uppmärksamhet som resten av kroppen får. På så sätt får vi en känsla för om fötterna är torrare än de brukar vara. Det finns förstås en rad faktorer som vi också behöver hålla ett öga på: 

 • Skrovlig, röd eller sprucken hud
 • Kliande hud
 • Förhårdnader som bildas
 • Hud som lossnar under fötterna

Vem drabbas av torra fötter?

Det är dessvärre ingen som är helt fri från torra fötter. Du vet säkert hur det känns att hålla en alldeles mjuk babyfot i händerna. Babyfötter är silkeslena, eftersom de inte används varje dag. 

Man kan förstås ha en tendens att få torra fötter, men även om det inte är så kommer du säkert att stöta på problemet förr eller senare. Med åldern förlorar nämligen huden sin elasticitet och huden blir torr. 

Det är aldrig för sent att göra något åt torra fötter.  

Paket för torra fötter och hälar

Fotkräm och hälkräm med urea och tea tree oil för torra fötter och hälsprickor

299 kr 319 kr

Torr hud på fötterna kan i värsta fall försämras

Om du inte är uppmärksam på de signaler som dina fötter skickar kan det sluta med att du får sprickor i huden på fötterna. Hälsprickor och förhårdnader kan leda till liktornar och det kan vara en smärtsam upplevelse. 

Hälsprickor uppstår ofta på grund av att huden har blivit för torr. De små sprickorna är som tur är inte djupa och finns i det vi kallar överhuden (epidermis). Dessvärre kan sprickorna bli djupare och nå ända ner till underhuden (dermis) och då börjar det göra ont. 

Det är därför viktigt att vara uppmärksam på torr hud


Grundregel: Förebyggande är bättre än behandling

Utifrån ovanstående kan vi inte nog understryka vikten av att förebygga torra fötter innan tillståndet försämras och kräver behandling. 

Det bästa vi kan göra för fötterna är därför att hjälpa dem att upprätthålla en sund fuktbalans. En genomfuktad hud klarar av det dagliga slitaget bättre. Huden är trots allt kroppens största organ. 


Är dina fötter torra? Använd dessa produkter – och återfukta fötterna

Vikten av förebyggande är något det inte råder någon som helst tvekan om. När du ändå vårdar huden i ansiktet innan du lägger dig kan du med fördel ge dina torra fötter samma behandling. 

Med fyra produkter från Australian Bodycare kan du vårda fötterna och tillföra fukt så att du kommer till rätta med den torra och skadade huden. Våra produkter är dermatologiskt testade med 100 % nöjdhetsgaranti och obegränsad returrätt. 

1) Börja med en Body Scrub

Med Body Scrub ger du huden på fötterna en djuprengöring. Använd gärna en kroppsskrubb en till två gånger i veckan när du duschar. Exfoliera huden på fötterna för att få bort döda hudceller. Applicera skrubben på fuktig hud och massera huden med cirkelrörelser. 

Body Scrub / Kroppsskrubb: Peeling för kroppen

Djuprengörande kroppsskrubb med 100 % naturlig Tea Tree Oil

169 kr

2) Skölj med en Body Wash

Skölj och rengör sedan med en Body Wash, som hjälper din hud att ta upp fuktcreme på bästa sätt. Torka huden försiktigt och avsluta behandlingen med en vårdande fotcreme, som återfuktar och förebygger torrhet.

Body Wash och Duschtvål

Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil

119 kr

3) Daglig vård med fuktgivande fotcreme

Daglig vård med en fuktgivande fotcreme kan göra mer än underverk. En bra creme för fötterna innehåller en unik kombination av Tea Tree Oil, urea och sheasmör, som motverkar torra fötter och därmed hudsprickor. Använd därför fotcremen tillsammans med Body Scrub och Body Wash, men smörj gärna in den på torra fötter två gånger per dag. 

4) Använd Heel Repair till torra och spruckna hälar

Det är viktigt att förebygga, men det behövs inte mycket för att läka hälsprickor. Om du har hälsprickor ska du använda vår Heel Repair, som skyddar hälsprickorna mot bakterier med hjälp av den aktiva ingrediensen Tea Tree Oil. Det höga innehållet av urea bidrar dessutom till att mjuka upp förhårdnaderna på hälen. Använd den två gånger per dag. 

Paket för torra fötter och hälar

Fotkräm och hälkräm med urea och tea tree oil för torra fötter och hälsprickor

299 kr 319 kr

Skäm bort dina fötter

Du är på god väg om du varje dag och vecka använder de produkter, som rekommenderas här ovan. Dessutom är det alltid en fördel om du ger fötterna, som ska bära dig hela livet, lite kärlek: 

 • Släpp dem fria – dina fötter mår bra av att få luftas på golven därhemma då och då. 
 • Använd riktiga skor och se till att fötterna kan andas. Det är särskilt viktigt vid sportaktiviteter.
 • Ett fotbad är bra – men inte för länge. Det varma vattnet kan bidra till att torka ut fötterna onödigt mycket. Smörj in fötterna med creme efter fotbadet. 
 • Välj rätt strumpor. Bomull och ull är de bästa materialen man kan stoppa ner fötterna i.

Om du ger dina fötter omsorg och vård kan du komma till rätta med torra fötter, hälsprickor och andra skavanker, som kan vara långt värre. Dina fötter förtjänar det bästa. 

Paket för torra fötter och hälar

Fotkräm och hälkräm med urea och tea tree oil för torra fötter och hälsprickor

299 kr 319 kr