Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är hälsprickor och spruckna hälar?

Hälsprickor och spruckna hälar är öppningar i den hårda hud på hälen. Öppningarna visar sig som sprickor och är ofta lokaliserade på undersidan av hälen. De spruckna hälarna har hårda kanter och sprickorna kan sträcka sig djupt ner i huden och orsaka blödningar.

Huden är vår kropps största organ. Den är samtidigt ett stort känselorgan, eftersom du både märker beröring, tryck och smärta på huden. Med sine tre skikt är huden en komplicerad sak som består av överhuden, läderhuden och underhuden, och det är i dessa skikt hälsprickor och spruckna hälar kan ge problem.

Torra hälar bildar ofta hälsprickor som är bristningar i överhuden (epidermis) på hälen. Det är ofta bara när den torra huden spricker i överhuden att det är ett kosmetisk problem. Men går sprickorna helt ner i läderhuden (dermis), medför sprickorna blödningar och smärtor som forvärras när du träder på hälen.

Hälsprickor går inte bort av sig själv utan kräver behandling för att komma problemet till livs, och speciellt om sprickorna sprider sig ner i läderhuden och får huden att blöda finns det risk för infektioner och andra komplikationer. Därför kan det vara viktigt att behandla hälsprickorna i tid.

Paket för torra fötter och hälar
Fotkräm och hälkräm med urea och tea tree oil för torra fötter och hälsprickor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 299 kr
Försäljningspris 299 kr Ordinarie pris 319 kr
Paket för torra fötter och hälar - Fotkräm och hälkräm med urea och tea tree oil för torra fötter och hälsprickor

Varför får man hälsprickor och spruckna hälar?

Hälsprickor beror ofta på att hälarna har belastats för mycket och att du har fått stötar på hälarna. Dina hälar utsätts lättare för stötar när du går i skor utan häl. Då finns det inte något som kan skydda dina hälar, som får slag på vägen och bildar torr, hård hud.

Dina hälar belastas av din kroppsvikt. Det sker både när du står och går. Här dras huden en smula och det belastar därmed huden omkring hälarna.

Om du samtidigt inte vårdar dina fötter rätt, så blir huden ofta mycket torr – och det är ofta orsak till att hälsprickorna uppstår. Hudens naturliga nivå av fukt blir obalanserad och så blir huden sårbar och skröplig på dina hälar. En dehydrerad hud är inte närapå så stark som en genomfuktad, och när den naturliga fuktbalansen är bruten, kommer dina hälar att bilda ett tjockt lager hård hud. Det är en form av försvarsmekanism, men den hårda huden hindrar samtidig läkandeprocessen.

Överblick över orsaker till hälsprickor:

  • Belastning av huden på hälarna. Står du upp i en längre period kommer dina hälar att belastas svårt. Samma sak gäller om du är överviktig. Väger du för mycket, så kommer dina fettdynor under hälarna att belastas mer än vad som är bra. Det gör det omöjligt för huden att vara flexibel på grund av den stora vikten, och så kan det uppstå hälsprickor.
  • Nedsatt fuktnivå. Är huden under din fot torr och därför hård, kommer det att resultera i en mera sårbar hud. Genomfuktad hud är mer motståndskraftig och saknar huden på dina hälar fukt, kommer de därför att vara mindre elastiska, så huden lätttare spricker.
  • Frekvent bruk av vatten. Vatten torkar ut huden så den naturliga olje- och fuktbalansen störs. Om du därför ofta utsätter dina fötter för vatten, exempelvis om du vistas längre tid i fuktiga miljöer, kommer dina hälar ofta att bli torra och riskera att spricka.
  • Fel skor. Använder du fel skor, som är för små och klämmer omkring hälarna, kan det resultera i belastning på huden – och därmed sprickor. Går du dessutom ofta i öppna skor, kommer huden omkring hälarna också att vara mer utsatta för belastning och risk för spruckna hälar.
  • Genetiska sprickor. Genetik kan också vara en orsak till att du får sprickor i dina hälar. Är du från naturens sida utrustad med torr, tjock hud på dina hälar, kommer du att vara mer sårbar för att bilda hälsprickor.

Paket för torra fötter och hälar
Fotkräm och hälkräm med urea och tea tree oil för torra fötter och hälsprickor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 299 kr
Försäljningspris 299 kr Ordinarie pris 319 kr
Paket för torra fötter och hälar - Fotkräm och hälkräm med urea och tea tree oil för torra fötter och hälsprickor

Vem drabbas oftast av hälsprickor?

Hälsprickor och spruckna hälar kan drabba folk i alla åldrar. Det gäller både män och kvinnor.

Folk med tendens till torr hud på hälarna kommer oftare att vara mere benägna att drabbas av sprickor på hälarna. Det gäller ofta personer som är genetiskt disponerade för torr hud. Men också äldre har en tendens att bilda torr och fjällig hud. Huden förlorar nämligen sin elasticitet med åren, och därför är hälsprickor ett problem hos många äldre.

Har du exempelvis ett jobb där du står och går mycket – det kan vara som frisör, butiksassistent eller ett helt tredje yrke som medför att du inte sitter mycket under en dag – drar huden sig enormt mycket omkring dina hälar, så huden överbelastas och blir skröplig. Därför är folk med icke-sittande jobb också mer utsatta för att få de irriterande hälsprickorna.


Symptom på hälsprickor

Det finns några klara symptom på att du har hälsprickor. Spruckna hälar kan i början kännas mycket strama och huden mindre flexibel. Det är ett av de första tecknen på att du håller på att utveckla hälsprickor. Det åtföljs ofta av torr hud, klöe och inte minst hård hud. Det kan också komma ömhet och smärtor i hälen, allt eftersom som huden blir mer belastad och mindre flexibel.

Huden blir både hårdare men ofta kan den också få en gulaktig färg och de torra, spruckna hälarna kan med tiden börja fjälla. Sprickorna är kanske i början inte obehagliga, men bara lite besvärande. Om de dock inte behandlas kan huden spricka ännu mera på djupet, så hälsprickorna börjar blöda – och det skapar risk för infektion med bakterier i huden.

Kort överblick över symptom på hälsprickor:

  • Huden är stram och mindre flexibel.
  • Hälarna kliar.
  • Huden på hälarna är torr och hård.
  • Ömhet och smärtor – speciellt när hälen berörs eller belastas.
  • Dina hälar blöder.


Vilken behandling finns det?

För att dina hälsprickor inte ska förvärras och göra det smärtsamt att gå även korta promenader, är det viktigt att du behandlar med kräm till spruckna hälar. Med behandling kan du effektivt komma hälsprickor och spruckna hälar till livs, så du igen får välvårdade och flexibla häar utan sprickor och eventuella smärtor.

Krämer till hälsprickor är den rätta behandlingen

Lider du av torra och spruckna hälar, så är vägen fram inte ett fotbad och en fil. Tvärtemot torkar fotbadet ut fötter och hälar ytterligare. Istället ska du behandla med en hälkräm. Prova exempelvis Heel Repair från Australian Bodycare, som är en kräm speciellt utvecklad till behandling av torra hälar med hård hud och sprickor.

Krämen innehåller massor av aktiva ingredienser som Urea och Tea Tree Oil, som effektivt skyddar dine spruckna hälar mot bakterieangrepp. Samtidigt ger krämen massor av fukt och vård till den spruckna och sårbara huden, så den får möjlighet att återställa sin naturlige fuktnivå.

Supplera gärna vården med Australian Bodycares Foot Cream, som med sitt innnehåll av Shea smör, Urea och Tea Tree Oil ger hälarna den bästa dagliga vården. Tillsammans och var för sig hjälper de med att upplösa hård och torr hud, samtidigt med att de motverkar bildande av nya hälsprickor.

Den bästa behandlingen är helt enkelt kräm och en stor portion tålamod. För din hud på hälen återställer inte sin naturliga balans över natten, det kräver längre tids vård och behandling med en närande hälkräm.

Resultatet efter 2 veckors användning av Heel Repair & Foot Cream


Paket för torra fötter och hälar
Fotkräm och hälkräm med urea och tea tree oil för torra fötter och hälsprickor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 299 kr
Försäljningspris 299 kr Ordinarie pris 319 kr
Paket för torra fötter och hälar - Fotkräm och hälkräm med urea och tea tree oil för torra fötter och hälsprickor

 

Prata med läkaren

Om besvären och hälsprickorna inte blir bättre efter intensiv fuktvård, är det viktigt att du konsulterar din läkare. Så kan han eller hon utesluta att det ligger andra och allvarligare hälsoskadliga orsaker som grund för sprickorna i din häl, och tillsammans kan ni tala om den fortsatta behandlingen.


Förebyggande av sprickor i hälen – hur gör du?

Precis som allt annat, så gäller det att förebyggande är den bästa behandlingen. Det är mycket lättare att vårda dina fötter än att behöva reparera skador. Därför är det också viktigt att du dagligen ger dina fötter rätt vård om du vill göra ditt bästa för att undgå hälsprickor och ömma, spruckna hälar.

Fukt utanpå och inuti

Det är en god idé att fukta din kropp inifrån och ut, så du ser till att huden inte dehydrerar och förlorar fukt. Det gör du genom att dricka massor av vatten och samtidigt smörja dina fötter och hälar dagligen med en fuktgivande fodcreme. Gör det till en vana att smörja dina fötter med en hälkräm både morgon och kväll, så de är genomfuktade både hela dagen och natten.

Paket för torra fötter och hälar
Fotkräm och hälkräm med urea och tea tree oil för torra fötter och hälsprickor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 299 kr
Försäljningspris 299 kr Ordinarie pris 319 kr
Paket för torra fötter och hälar - Fotkräm och hälkräm med urea och tea tree oil för torra fötter och hälsprickor

Välj rätt skor

Därtill kan du förebygga hälsprickor genom att välja dina skor med omsorg. Undgå skor som sitter for löst eller för tätt på din fot. Skorna ska passa till dina fötter – utan att varken klämma eller kännas för stora. Du kan också hjälpa dine fötter på väg genom att minimera användandet av öppna skor så mycket som överhuvudtaget möjligt. Med stängda skor bevarar du bättre fukten i din hud som inte heller belastas i samma grad.

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram