Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Du känner säkert igen dig: När du kommer hem från jobbet eller efter en snabb löprunda åker skorna av och fötterna upp. Sedan börjar kroppen att skicka signaler om de belastade ställen som behöver uppmärksamhet. Fötterna gör kanske ont efter att ha varit instängda i ett par skor och varit utsatta för dagens alla steg.

Då kan det vara frestande att ta ett fotbad som är behagligt, lindrar trötta och ömma fötter och kan kännas avstressande efter en lång dag där fötterna har burit dig överallt. Men det är faktiskt inte bra för fötterna att ta ett traditionellt, långt fotbad. Det finns flera orsaker till det.

Vatten torkar ut huden

Först och främst mår huden inte bra av vatten. När huden utsätts för vatten under en längre tid – särskilt varmt vatten som i ett fotbad – så torkar huden ut. Vattnet gör att de naturliga, skyddande fettämnena på fötterna försvinner och efter ett långt fotbad så har du likafullt torra fötter.

Om du tar ett fotbad för att komma till rätta med förhårdnader ska du tänka till en extra gång innan du häller varmt vatten i en balja och sätter dig till rätta i favoritstolen. Om du använder fotbadet för att mjuka upp den hårda huden på fötterna och sedan tar bort den med en fotfil, pimpsten eller liknande redskap så blir den långsiktiga effekten tvärtemot den önskade effekten. Du får helt enkelt ännu mer hård hud.

Orsaken till att det bildas hård hud på fötterna är att foten kompenserar för tryck, belastning och friktion genom att producera hård hud. Du vet säkert hur det är om man låter tårna sticka fram ur skorna på sommaren – det bildas extra mycket förhårdnader. Så varje gång du går lös med fotfilen på den hårda huden så trycker och nöter du på fötterna och det gör att huden på fötterna producerar ännu mer förhårdnader eftersom de tror att det är dags att skapa ett extra skydd för fötterna igen.

Så förhårdnader på fötterna är naturens svar på tryck på huden utifrån och det är därför särskilt viktigt att minska belastningen på huden. Inte öka den genom att använda en fotfil efter ett fotbad.

Naglarna på fötterna mår inte heller bra av att ligga i blöt långa stunder, eftersom de mister de naturliga oljor som vårdar dem på naturlig väg.


Vägen till mjuka fötter

Hemligheten bakom mjuka fötter är en bra kräm i generösa mängder. Det kan du ordna med vår Foot Cream som har en unik sammansättning av naturligt aktiva ämnen med hela 10 % urea, 10 % sheasmör och naturlig tea tree oil. Det betyder att den mjukar upp torr hud och minskar bildandet av ny hård hud.

Samtidigt motverkar fotkrämen dålig lukt på grund av fotsvett tack vare naturlig tea tree oil. Den motverkar nämligen de orenheter som bidrar till att skapa dålig lukt. Så här använder du fotkrämen: Massera försiktigt in krämen på torra och rena fötter tills den absorberas. Krämen tränger snabbt in och gör huden på fötterna mjuk.

Det räcker inte att smörja in fötterna med kräm en gång i veckan eller mer sällan. Fötterna ska smörjas in med en fet och närande kräm minst en gång om dagen, men helst två gånger Smörj gärna in fötterna både morgon och kväll – smörj in hela foten, men inte mellan tårna där det lätt kan bildas för mycket fukt. Där är det bäst att det är helt torrt så att du inte riskerar att få fotsvamp.

På morgonen kan du använda en vanlig fotkräm som mjukgör och förbereder fötterna på dagens strapatser. När du sedan gör fötterna redo för kvällen kan du använda en fot- och hälkur, som är lite fetare och som kan vårda fötterna hela natten medan du sover.

Det är väldigt bra att skapa en fast rutin där du smörjer in fötterna varje dag och ger dem lite extra omsorg. Fötterna blir då gradvis finare och du minskar bland annat risken för att få förhårdnader igen.

Fotkräm med 10% urea mot torra fötter
Vårdande fotcreme med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 149 kr
Försäljningspris Från 149 kr Ordinarie pris
Fotkräm med 10% urea mot torra fötter - Vårdande fotcreme med 100 % naturlig Tea Tree Oil

Kräm för hälsprickor

För intensiv vård av torra fötter och hälsprickor rekommenderar vi att du använder Heel Repair. Det är en hälkräm som är speciellt utvecklad för hälsprickor och förhårdnader. Krämen innehåller tea tree oil och har ett mycket högt innehåll av Urea – ja, faktiskt hela 25 %. Det innebär att den löser upp förhårdnader så att de lättare kan avlägsnas utan att behöva ta i hårt – använd en svamp för att ta bort den hårda huden när du har använt krämen. Naturlig tea tree oil skyddar samtidigt hälsprickorna mot orenheter och ytterligare skador på hälarna.

Smörj in två gånger varje dag på rena och torra hälar. När du har behandlat hälsprickorna är det viktigt att du förebygger att nya hälsprickor kan uppstå. Även då är det en bra idé att lägga till insmörjning av hälarna till kvälls- och morgonrutinerna.

Intensiv hälkräm med 25% urea för torra spruckna hälar
Heel Repair daglig fuktvård för hälsprickor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 169 kr
Försäljningspris Från 169 kr Ordinarie pris
Intensiv hälkräm med 25% urea för torra spruckna hälar - Heel Repair daglig fuktvård för hälsprickor

Fotbad hemma

Om du vill ge dina fötter ett fotbad så får du här några goda råd om hur du kan göra det så bra som möjligt utan att torka ut fötterna.

  • Använd ljummet vatten.
  • Tillsätt ett par droppar av vår koncentrerade tea tree-olja till vattnet.
  • Fotbada i högst tio minuter.
  • Undvik att använda en fotfil, pimpsten eller liknande. Använd istället en svamp.
  • Smörj in fötterna både innan och efter fotbadet.
  • Ta inte fotbad om du har sår, hälsprickor eller liknande på fötterna. Ta aldrig fotbad om du är diabetiker.
  • Torka fötterna ordentligt och se till att komma åt ordentligt mellan tårna. Kom ihåg att smörja in fötterna ordentligt efteråt med exempelvis vår Foot Cream.
  • Använd en nagelolja för att tillföra lite av den olja som naglarna har förlorat.

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram