Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Har du problem med illaluktande fötter?

Det är bara inte kul att ha illaluktande fötter. Kollegor som rynkar på näsan när de går förbi, en sommardate som tappar gnistan, så snart den dåliga lukten når näsborrarna. Fotsvett och dålig lukt kan drabba oss alla, ung som gammal, män och kvinnor.

Orsaken är den samma, fukt, svett och bakterier. En del av osfs svettas bara mera om fötterna och så följer lukten dessvärre också med. Lyckligtvis finns det hjälp att hämta. Här får du 5 säkra metoder som eliminerar lukt och ger dig tillbaka självförtroendet.

Paket mot illaluktande fötter och fotsvett
3 effektiva produkter för fötter och skor som luktar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 419 kr
Paket mot illaluktande fötter och fotsvett - 3 effektiva produkter för fötter och skor som luktar

5 goda råd till illaluktande fötter

Illaluktande fötter uppstår för att vi svettas om våra fötter. Faktiskt så svettas vi helt enormt mycket om fötterna, som ett led i kroppens temperatur-reglering. På en vanlig dag kan du svettas det som motsvarar ett fullt snapsglas. Om svetten inte kan avdunsta, sätter den sig i strumpor og skor.

Fuktiga fötter och skor ger perfekta förhållanden för bakterier. De går till angrepp och omvandlar svetten till smörsyra. Det är denna syra som ger den karakteristiskt härskna lukten av ost. Inte speciellt läckert. Därför är det viktigt att få bort de bakterier som orsakar den dåliga lukten.

Därför får du illaluktande fötter

Fukt och svett ger fuktiga fötter som bakterierna älskar. Orsaken till fukten är typiskt:

  1. Du svettas mycket i dina skor
  2. Svetten kan inte avdunsta
  3. Du har skor på länge åt gången

Det finns speciellt två situationer när illaluktande fötter får lov att utveckla sig: När vi är på jobbet och om sommaren när vi svettas mycket. Det lättaste ville vara att bara kasta skor och strumpor och låta fossingarna få lite frisk luft. Det är bara inte säkert att din chef tycker att bara fötter är toppen.

Vad kan man då göra mot illaluktande fötter?

1. Byt skor ofta och ge dina fötter luft

Den helt stora syndaren är dina skor. Speciellt skor som du svettas mycket i. Dina fötter mår inte bra av att vara instängda i 8 timmar varenda dag på jobbet. Ännu värre är det, om du utför fysiskt ansträngande arbete, där du svettas mycket. Gör dig själv en tjänst och ge dina fötter en paus.

Det låter kanske ångestväckande, eftersom dina fötter luktar, men vänj dig till att ta dem av under arbetsdagen. Är du rädd för att de ska lukta, så börja dagen på kontoret utan skor på. Pröva att ta av skorna, i alla fall 5 minuter varje timme. Få vädrat och bli avsvalkad. Det fungerar.

Löpskor och sandaler om sommaren är riktiga bakteriebomber. Löpskor eftersom du svettas när du löper och sandaler eftersom du går med huden direkt på dem. Värst av allt är det om du använder dem hela dagen. Byt skor ofta och låt bli att återanvända löp- och träningskor som vardagsskor. Om du använder sandaler, är det en god idé att vara extra grundlig med att tvätta fötter, flera gånger om dagen.


2. Tea Tree Oil mot illaluktande fötter

Avlägsna de bakterier som orsakar lukten

Tea Tree Oil är en olja från det Australiensiska Tea Tree. Trädet växer endast här ochhar använts av de lokala som naturens allt-möjligt-medel i århundraden. Tea Tree Oil är känd för sina antiseptiska egenskaper och är mycket populär till att avlägsna bakterier.

Tea Tree oli-produkter används direkt på fötterna till att få bort de bakterier som orsakar illaluktande fötter. Tvätta dina fötter som normalt, men byt ut tvålen med Tea Tree Oil body wash. Den är effektiv till att tvätta bort både svett och bakterier. Torka sedan fötterna grundligt och smörj in dem i kräm med Tea Tree Oil. Krämen tillför fukt och återskapar det naturliga fettlagret på dina fötter.

Fotbad med Tea Tree Oil

Slutligen kan du droppa ett par droppar koncentrerad Tea Tree Oil i ditt badkar. Det ger samma antiseptiska effekt. Se bara till att inte ha i fötterna for länge. Inte mera än 5 minuter, för då riskerar du att bryta ner fettlagret, som skyddar mot bakterier.

Använd kräm med Tea Tree Oil

Body creme från Australian bodycare med Tea Tree Oil säkrar att fötterna bevarar fuktigheten och hudens naturliga smidighet. Den säkrar att du inte får torra fötter där det kan framkomma sprickor som kan bli en inkörsport till svamp.


3. Använd speciella antibakteriella strumpor och sulor

Om du gärna vill ha en extra säkerhet för at kunna ta av skorna utan lukt, så är antibakteriella strumpor en bra möjlighet. Välj strumpor som antingen är gjorda av bambu eller ren bomull. Studier visar att bambu suger upp till 8 gånger mera fukt från fötterna än vanliga strumpor.

Du kan också få strumpor, som är gjorda i vanliga material, men är sydda på ett sådant sätt, att svetten lätt slipper bort och dina fötter får mera luft. Denna typ av strumpor är mer hårdföre än bambustrumporna och är därför bra om du ska vara aktiv på jobbet eller i fritiden.

En annan möjlighet är att köpa en sula i läder med aktivt kol. Läder är mycket bättre på att avvisa bakterier och dålig lukt och det aktiva kolet neutraliserar lukten. I det stora hela är skor av läder eller canvas bättre än skor gjorda av syntetiska material.

Fotspray för vård av illaluktande fötter och fotsvett
Antiperspirant mot fotsvett och dålig lukt.
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 149 kr
Försäljningspris 149 kr Ordinarie pris
Fotspray för vård av illaluktande fötter och fotsvett - Antiperspirant mot fotsvett och dålig lukt.

Goda husråd mot illaluktande fötter

4. Bakpulver

Bakpulver är känt för sin förmåga att suga fukt och ta bort dåliga lukter. En smula bakpulver i kylskåpet är ett känt trick. Svett och illaluktande fötter är inget undantag. Nästan alla har bakpulver stående i köket – om inte, så köp det – för det kan rädda dig ur många situationer. Det kan också ta bort fläckar. Inte minst är det supereffektivt mot fotsvett och luktande fötter.

Börja med att tvätta fötterna och torka dem grundligt. De ska vara helt torra. Så strör och pudrar du dem med en smula bakpulver och tar strumpor på.

Du kan också tvätta dina skor i vatten blandat med bakpulver. Låt dem torka och strö sedan bakpulver på sulan och badda in det med en torr trasa. Det borde få bort mycket av den värsta lukten.

Bakpulver verkar förebyggande. Dina fötter kommer att svettas mindre och bakpulvret kommer att absorbera svettlukten före den utvecklar sig.


5. Bikarbonat

Bikarbonat är en annan köksprodukt, som de flesta av oss förbinder med god gammaldags kakbakning. När bikarbonat värms upp och blandas med vätska, avger det co2. Det får en kaka att jäsa, men det får också smuts att upplösas.

Bikarbonat är mycket effektivt som luktborttagare och helt oskadligt. Lider du av dålig andedräkt kan du t.o.m. bara gurgla en tesked bikarbonat upplöst i ett halvt glas vatten. Så kommer lukten att försvinna helt, inte bare maskeras.

Det samma kan du göra med dina stinkande strumpor och illaluktande skor. Du strör bara lite bikarbonat i dina skor när du inte använder dem och tar bort det så när de ska på. Lukten är borta. Bikarbonat är så effektivt att det kan ta även de värste lukter. Ge det en chans före du kastar dina illaluktande skor i soporna. Det kostar dig max ett par kronor.


Produkter Från Australian Bodycare:

Paket mot illaluktande fötter och fotsvett
3 effektiva produkter för fötter och skor som luktar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 419 kr
Paket mot illaluktande fötter och fotsvett - 3 effektiva produkter för fötter och skor som luktar

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram