Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är illaluktande skor och fotsvett?

Illaluktande skor är skor som luktar dåligt. Så simpelt är det. Den dåliga lukten kan vara intensiv och göra det obehagligt att gå runt i de luktande skorna.

Illaluktande skor och fotsvett hänger ofta ihop. Fotsvett är uttryck för att dina fötter svettas. På samma sätt som du kan svettas under armhålorna, på pannan och ryggen, kan du alltså också svettas om dina fötter.

Det är ett utbrett problem som de flesta på en eller annan tidpunkt stiftar bekantskap med. Det är helt enkelt helt oundvikligt – speciellt om du dyrkar sport eller vistas i stark sol. Skolukt uppstår när fötterna hålls instängda i den tätt packade miljön i skon – och speciellt om du svettas om fötterna.

Fotsvett är därför ett ganska utbrett problem för många. Dock kan fotsvett vara så uttalat i några tillfällen, att det blir socialt invalidiserande för den drabbade. Svår fotsvett kan påverka dina dagliga aktiviteter på ett sätt som gör det svårt att upprätthålla en vanlig vardag. Fotsvett är ingen utpräglad sjukdom, men ett besvärande tillstånd som påverkas av yttre omständigheter.

Fotspray för vård av illaluktande fötter och fotsvett
Antiperspirant mot fotsvett och dålig lukt.
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 149 kr
Försäljningspris 149 kr Ordinarie pris
Fotspray för vård av illaluktande fötter och fotsvett - Antiperspirant mot fotsvett och dålig lukt.

Hur många har illaluktande skor och fotsvett?

Som sagt, så känner de flesta till att ha illaluktande fötter efter en lang dag i tätt packade skr där fötterna har svettats. Det är helt normalt emellanåt. Men när tillståndet blir invalidiserande på ett sätt som gör det svårt att ingå i sociala sammanhang och en normal vardag, handlar det istället om en svår form av fotsvett.

Tillståndet av svår fotsvett drabbar omkring 1-2 % av den svenska befolkningen och är därför ett relativt sällsynt tillstånd.


Varför får man illaluktande skor och fotsvett?

Svettiga fötter är ett problem som alla svenskar känner till – och därför ska du inte vara nervös för att det skulle vara något som helst märkligt i det. Alla svettas under ett dygn, några mer än andra, naturligtvis.

Fotsvett av naturen

Orsaken till svettiga fötter är därför helt naturlig, eftersom vi alla av naturen svettas under en dag – och det gäller också fötterna. Det kan du egentligen inte ändra på. Du har dock naturligtvis mera tendens till att få fotsvett om du går i stängda skor än om du har ett par luftiga på. Det samma är tillfället om du dyrkar fotboll, handboll eller en annan sportgren där du svettas – och därmed också svettas om fötterna.

Fotsvett som reaktion på stress och känslor

En annan orsak till fotsvett – och speciellt den svåra typen – kan finnas i stress och känslomässiga påverkningar. De, som lider av svår fotsvett, kommer ofta att uppleva att fotsvetten tilltar när de står i stressade situationer.

Det kan vara i en examenssituation, en lång kö som gör det omöjligt att hinna till ett avtalat möte i tid och andra liknande exempel.

Samtidigt kan fotsvetten utlösas av känslomässiga reaktioner, när du antingen blir mycket ledsen, ivrig eller något helt tredje.

Gammal svett och bakterier ger illaluktande skor

Även om du svettas om dina fötter, behöver dina skor inte nödvändigtvis att lukta illa. Ny svett luktar nämligen inte. Men blir svetten sittande i skon, så är den inte ny längre – och gammal svett luktar illa.

Det är dock inte svetten som får dina skor att lukta illa. Däremot är det den smörsyra och bakterier som uppstår vid gammal svett, som får skorna att lukta illa. Går du i instängda skor, får bakterierna goda förhållanden att formera sig, så den dåliga lukten uppstår.

Svettiga fötter och en instängd miljö i skon kan dessutom medverka till att du utvecklar fotsvamp, som också är ett besvärande tillstånd.


Hur behandlar du illaluktande skor och fotsvett?

Finns der överhuvudtaget en fotsvettsbehandling som kan få bukt med svettiga fötter? Ja, det gör det faktiskt, och du kan göra flera tilltag för att komma problemet med fotsvett och illaluktande skor till livs.

Spray och medel mot illaluktande skor och fotsvett

Det finns flera sätt att avhjälpa svettiga fötter och den ofta medföljande dåliga lukten i skorna. Med Australian Bodycares Foot Spray, som effektivt får bukt med fotsvett och illaluktande fötter, får du en fotspray och skospray till skor som luktar.

Sprayen motverkar svettiga fötter och dålig lukt tack vare de antiperspiranta egenskaperna från australiensisk Tea Tree Oil. Den hämmar och nedsätter svettproduktionen, samtidigt med att den minskar just de bakterier som ger den dåliga lukten på tår och i skor.

Sprayen är därför effektiv till att avlägsna lukt från skor, eftersom den både kan sprutas på fötter och minska svett, precis som den kan sprutas direkt på fotsulor och i skon.

På så sätt kan du med en spray till illaluktande skor och fotsvett hålla dine fötter fräscha, så du inte besväras av pinsam lukt från dina svettiga fötter.

Supplera gärna med daglig tvätt av dina fötter – det hjälper med att tvätta borte svetten och hålla bakterierna på ett minimum, så de inte får de rätta villkoen till att skapa den obehagliga lukten. Smörj dessutom in fötterna i en bra fotkräm, som stärker hudens balans och beständighet mot bakterier.

Du kan få ett komplett paket till fotsvett och illaluktande skor bestående av en body wash, fotkräm och fotspray från Australian Bodycare, så du har fått en bra start när du vill få bukt med fotsvett och illaluktande fötter.

Fotspray för vård av illaluktande fötter och fotsvett
Antiperspirant mot fotsvett och dålig lukt.
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 149 kr
Försäljningspris 149 kr Ordinarie pris
Fotspray för vård av illaluktande fötter och fotsvett - Antiperspirant mot fotsvett och dålig lukt.

Gift mod besvärande fotsvett

Är dina problem med fotsvett så uttalade att det förstör din vardag, ska det kanske kraftigare medel till. En annan behandling av fotsvett är helt enkelt att spruta in gift i mikroinjektioner i hela foten. Det låter våldsamt, men det är det faktiskt inte alls.

Giftet heter botulinumtoksin, som i dagligt tal går under namnet botox. Det är ett ämne som över hela världen används till muskelavslappnande behandlingar, där rynkor reduceras effektivt.

Men ämnet kan alltså också användas till att få svettkörtlarna i foten att slappna av och vara mindre aktiva. Botox sprutas ofta in i små injektioner i fotsula, tår och fötternas kant och ovansida. Det är viktigt att det är en specialiserad läkare som utför injektionerna.

Alternativ behandling och fina husråd

Det finns också ett hav av bra husråd till bekämpning av illaluktande skor och fotsvett. Dem kan du få en överblick över här:

  • Vinka farväl till dålig lukt med ättika. illaluktande skor och ättika hänger faktiskt ihop. För använder du ättika, får du en naturlig produkt som kan hjälpa dig av med fotsvett och dålig lukt. Det gör ättikan tack vare sin förmåga att balansera hudens pH-värde, samtidigt med att det har antibakteriella egenskaper. Blanda varmt vatten med ättika i ett fotbad och låt blandningen smälta bort bakterier och lukt i loppet av 10 minutter.
  • Ta bort lukt från skor med bakpulver. Bakpulver kan mycket mera än att jäsa dina kakor och ditt bröd i ugnen. Det kan också fungera som naturens egen deodorant. Genom att strö lite bakpulver på dine fötter och direkt ner i din sko förhindrar du överflödig svett och därmed bildande av den dåliga lukten i skor och på fötter.
  • Lägg skorna i frysen och få bukt med lukt. Lägger du dina skor i frysen tillsammans med kött, frysta grönsaker och andra frostvaror, kan du faktiskt frysa bort de stinkande bakterierna. Bakterierna som orsakar lukten kan inte överleva frost och därför dör de.
  • Gör en desinficerande blandning för att slippa lukten. Illaluktande skor och Rodalon är också ett bra par. För gör du en blandning med Rodalon som du häller på en sprayflaska, kan du spruta det i dina skor och bli kvitt lukten.

Förebyggande av illaluktande skor och fotsvett

Det finns goda möjligheter att behandla illaluktande skor och fotsvett. Men en av de mest effektiva behandlingsmetoderna är helt enkelt förebyggande. Det kan du lyckligtvis göra på manga olika sätt, om du vil hålla svett och lukt på fötter och i skor borta.

  • Tvätta dina fötter grundligt. Det säger kanske sig själv, men för att hålla svett och de luktbakterier som uppstår som följd av svetten borta, ska du vara flitig med tvålen. Tvätta dina fötter grundligt varje dag och kom också ihåg att torka dem väl när du lämnar badet, så det inte bildas bakterier på grund av fukt mellan tårna.
  • Strö talk på dina fötter. Innan du tar på dig strumpor, kan du strö en smula talk på dina fötter. På så vis är du helt säker på att all fukten har absorberats, så dine fötter är svala och inte bildar kondens i strumporna.
  • Byt strumpor dagligen – och skor regelbundet. Det är viktigt att du tar ett par rena strumpor på varenda dag – och inte minst att du tvättar dina smutsiga strumpor på minimum 60 grader för att vara säker på att alla bakterier har dött. Undgå också att ta på samma skor två dagar i rad, utan variera istället mellan dina skor, så börjar de inte lukta lika lätt. Lufta dem samtidigt efter användande.
  • Undgå konstgjorda material. Syntetiska material gör det svårt för huden att Därför är det en god idé att du köper strumpor gjorda av naturliga material, så du undgår att dina fötter blir instängda och inte kan slippa av med fukten.
  • Välj luftiga skor. För att undgå fotsvett och illaluktande skor kan det vara en idé att välja skor som är öppna, eller som är gjorda av ett material som gör det möjligt för dina fötter att

 

Paket mot illaluktande fötter och fotsvett
3 effektiva produkter för fötter och skor som luktar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 419 kr
Paket mot illaluktande fötter och fotsvett - 3 effektiva produkter för fötter och skor som luktar

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram