Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Behandling av liktornar

Liktornar är mycket smärtsamma, och de försvinner sällan av sig själv utan behandling. Lyckligtvis finns det goda möjligheter för att behandla liktornar, och det kan verkligen rekommenderas att gå igång, så snart liktornen uppstår, så den inte hinner växa sig ännu större.

Australian Bodycare har utvecklat en kräm som innehåller tea tree oil, som verkar effektivt mot hård hud, torrr hud och sprickor i huden. Den är skonsam mot huden, antibakteriell och verkligen vårdande. Använd den en gång om dagen, till exempel efter badet, eller ställ den på sängbordet och gör det till en vana att smörja in fötterna ind, innan du lägger dig till att sova.

Resultatet efter 4 veckors användning av Corn Stick

resultatet efter 4 veckors användning av australian bodycare Corn Stickresultatet efter 4 veckors användning av australian bodycare Corn Stick

» Hitta produktet här


Goda råd till hur du kan få bort liktornar:

  • Mjukgör och vårda huden med en kräm som innehåller australiensisk tea tree oil, som verkar mot hård hud och sprickor i huden. Krämen verkar effektivt, men är samtidigt skonsam mot huden.
  • Ta ett fotbad och droppa ett par droppar ren tea tree oil i vattnet. Det kommer att hjälpa med att upplösa hård hud och liktornar, och renser samtidigt huden för orenheter.
  • Gnid försiktigt på liktornarna med en pimpsten när du er i bad eller tar ett fotbad. Fötterna ska vara våta/mjukgjorda, när du använder pimpstenen.
  • Använd ett speciellt liktornplåster som innehåller salicylsyra, som medverkar till att nedbryta den hårda huden.
  • Använd en liktornpenna, som innehåller en koncentrerad gel, som verkar som en slags kemisk peeling av huden.
  • Få en tid hos en fotterapeut, som kan ta bort liktornarna genom att skära bort den försiktigt. Det gör inte ont – det gör mycket mer ont att låta liktornarna bli kvar.
  • Använd en skumkudde, som ger ögonblicklig smärtlindring genom att se till att avlasta trycket på liktornarna. En skumkudde behandlar dock inte liktornarna.
  • Köp ett par innersulor till dina skor, så du får en bättre stötdämpning och avlastning av fötterna.
  • Se till att få bort orsaken till, att liktornarna har uppstått. Det betyder oftast att du bör titta på de skor du använder, och eventuellt byta ut dem med andra, som är bättre för dina fötter.

En liktorn är en samling hård hud, och man avlägsnar bäst hård hud och liktornar genom att mjukgöra huden. Det kan du göra med ett fotbad och genom att smörja fötterna med en bra och vårdande kräm. Du får det bästa resultatet genom att smörja fötterna dagligen.

När du är i bad eller har fötterna i ett fotbad, kan du gnida försiktigt på liktornarna och den hårda huden med en pimpsten. Det förstör inte huden, men hjälper med att ta bort liktornarna. Du ska däremot inte använda en fotfil, för den friktion som uppstår när du filar på huden, gör så att säga, att huden värms upp, och så kommer huden att reagera med att bilda ett nytt lager hård hud.

Liktornspenna med salicylsyra
Liktornsborttagare med mjukgörande och vårdande ingredienser for hård hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 159 kr
Försäljningspris 159 kr Ordinarie pris
Liktornspenna med salicylsyra - Liktornsborttagare med mjukgörande och vårdande ingredienser for hård hud

Behandling av liktornar mellan tårna

Det är mycket vanligt att få liktornar mellan tårna; de kallas också clavus molle eller mjuka liktornar. De är nämligen ofta lite mjukare än liktornar andra ställen, men de är minst lika så så smärtsamma och bör därför behandlas, så snart de uppstår.

De mjuka liktornarna mellan tårna är mjuka, eftersom svetten och fukten håller dem mjuka. I den fuktiga miljön mellan tårna riskerar liktornarna att bli infekterade, och det är viktigt att undgå. Använder du en kräm som innehåller tea tree oil, sätter du både in mot liktornarna och den hårda huden och mot risken för bakterier, eftersom tea tree oil verkar antibakteriellt. Oljan verkar dessutom effektivt mot den klåda och irritation, som lätt kan uppstå mellan tårna.

Behandling av liktornar under foten

Liktornar under foten är så kallade hårda liktornar, också kallade clavus durus. De är smärtsamma och bör behandlas, innan de blir större och ännu mere smärtsamma.

Liktornar under foten behandlas bäst genom att vårda och mjukgöra huden med en bra kräm, som verkar mot torr och hård hud. Det kan till exempel vara en kräm som innehåller tea tree oil. Dessutom kan du gnida liktornarna med en pimpsten i förbindelse med ett bad/fotbad. Du kan också välja att använda ett liktornplåster eller en liktornpenna. Har liktornen blivit mycket stor, kan det vara nödvändigt att få den borttagen hos en fotterapeut, som kan skära bort den. Slutligen kan du köpa ett par innersulor till dina skor, så du får en bättre stötdämpning och avlastning för fötterna. Pröva också att byta till skor med bättre plats för fötterna och en bättre stötdämpning.


Varför får man liktornar?

Liktornar uppstår, när huden blir utsatt för tryck eller gnidningar över längre tid. Det får huden att bilda hård hud, som är extra tjock. Den hårde huden på ytan ska skydda den underliggande huden mot skador. Liktornar är en samling hård hud på ett ställe.

Den vanligaste orsaken till liktornar är våra skor. Högklackade skor, smala skor och spetsiga skor orsakar många fotproblem och många ömma tår och fötter. När skorna sitter för stramt eller löst eller trycker för mycket på fötterna, kommer det att uppstå tryck och friktion, och det får huden att bilda hård hud och liktornar – för att skydda sig själv. Eftersom det inte minst är kvinnor, som har en förkärlek för skor, som betonar designen högre än komforten, så är det speciellt ofta kvinnor, som lider av liktornar.

Liktornar kan också uppstå, för att du använder skor, som helt enkelt inte passar till dina fötter, och dina fötter därför utsätts för felbelastning. Strumpor, som sitter fel och därför irriterar, kan också vara orsak till liktornar.


Hur ser liktornar ut?

Liktornar (clavus durus på latin) är små, hårda hudområden, som med tiden har pressats ihop, så de har en form som en syl eller ett torn. Liktornar kan uppstå överallt på foten, men förekommer typiskt där det finns ett upprepande tryck eller gnidningar. Det är omkring hälen, under framfoten och på spetsen, sidan, ovanpå eller mellan tårna; ofta är det lilltån eller stortån, det går ut över.

Liktornar uppstår oftast på grund av skor som trycker för mycket på fötterna eller sitter för stramt. Eftersom många kvinnor har en förkärlek för skor, som är höga och smala och har mere fokus på det smarta än det behagliga, så är det typiskt fler kvinnor än män, som lider av liktornar.

Når normal hud utsätts för tryck eller friktion i längre tid, reagerar den med att bilda hård hud (extra tyk og förhornad hud) på överhuden för att skydda läderhuden och underhuden mot skador.

Det är mycket smärtsamt att gå på den förhornade hudklumpen (liktornen), eller att ha skor på, eftersom liktornen trycker på de sensoriska celler, som ligger i läderhuden.

De typiska symptomen på liktornar är en liten klump hård hud. En liktorn är ofta rund med en hård mitt, som är omgiven av öm hud. När man trycker på en liktorn, gör det ont.


Vad er en liktorn?

Märker du något, som gör ont på fötterna, och som inte ser så fint ut, så behöver du inte tvivla på att något är på tok. Men det kan vara svårt att se om det är hård hud eller en liktorn, och det kan kanske också likna en fotvårta.

När huden utsätts för tryck eller friktion, kommer den att reagera med att bilda hård hud för att skydda den existerande huden. Gör du inte något åt den hårda huden, kan den några ställen utveckla sig till liktornar. Hård hud uppstår dock som regel på de delar av fötterna som bär kroppsvikten, det vill säga hälarna och framfoten. Liktornar uppstår däremot typiskt på ställen som utsätts för tryck (från skor). Det är omkring hälen, under framfoten och omkring tårna: på spetsen, sidan, ovanpå eller mellan tårna. Och där hård hud kan täcka ett större område, till exempel hela hälen, kan liktornar däremot uppträda i mindre avgränsade områden. Hård hud gör sällan ont. Liktornar kan däremot vara ömma när man trycker på dem.

Eftersom en liktorn är rund och avgränsad, kan den likna en fotvårta. Men en fotvårta har typiskt mörka prickar och en blomkålsliknande yta – som du kan se, om du tittar noga efter. Och medan en liktorn kan vara öm på själva mitten, kan smärtan från en fotvårta ofta kunne märkas över ett större område.


Hur förebygger man liktornar?

Det bästa rådet mot liktornar är nog i verkligheten att tänka på, vad du vill utsätta dina fötter för. Ofta har vi stort fokus på att vårda kroppen, medan vi glömmer fötterna, även om det ju är de som ska bära oss hela vägen genom livet.

Mera fokus på vård och omsorg för dina fötter kan därför göra en stor skillnad och förebygga många liktornar.

Du kan börja i badet, där du kan använda en pimpsten till att ta bort och förebygga hård hud. Efter badet smörjer du säkert in både ansikte och kropp i en bra och vårdande kräm, men minns du också fötterna? Om du gör det till en daglig vana att smörja dina fötter med en närande och vårdande kräm, har du redan nått långt i förebyggandet av liktornar.

Som nämnt, så har Australian Bodycare utvecklat en kräm med tea tree oil, som verkar effektivt mot hård hud och sprickor i huden. Använd den till att förebygga liktornar en gång om dagen, till exempel efter badet, eller ställ den på sängbordet och gör det till en vana att smörja in fötterna innan du lägger dig för att sova. Krämen är skonsam mot huden, antibakteriell och mycket vårdande för dina fötter.


Kom ihåg att byta skor

Om vi alla bytte till fotformade sko med massor av plats för tårna och fötterna, skulle de flesta liktornar nog kunna undgås. Men det är långt ifrån alla, som är redo för det. Ett gott råd kan därför vara, att åtminstone vara lite mer kritisk, när du köper skor. Se till att köpa bra skor med plats till att du kan röra tårna.

Se också alltid till att byta skor flera gånger under dagen, så dina fötter inte utsätts för samma tryck på samma ställe i längre tid. Och försök så långt som möjligt att nöjas med att använda de höga, spetsiga och smala festskorna till festliga tillfällen.


FAQ om liktornar


Vad är en liktorn?

En liktorn är en samling hård hud. När huden på fötterna utsätts för upprepat tryck eller friktion, kommer huden att reagera med att bilda hård hud för att skydda den existerande huden. Gör du inte något åt den hårda huden, kan den några ställen utveckla sig till liktornar.


Hur tar man bort liktornar?

Liktornar tas bäst bort genom att mjukgöra och vårda huden, så liktornarna upplöses. Det kan du göra med en bra och vårdande kräm för hård hud. Andra möjligheter är att använda en pimpsten, liktornplåster, en liktornpenna eller att få skuret av liktornen hos en fotterapeut. Du bör också se på, varför liktornarna överhuvudtaget har uppstått. Det kan därför vara nödvändigt att byta ut dina skor med skor, där det finns bättre plats för fötterna, eller att använda innersulor i dina skor för att avlasta trycket på fötterna.


Hur ser en liktorn ut?

En liktorn är en liten rund klump med hård hud. Den har typiskt en hård mitt, som är omringad av öm hud. Trycker du på en liktorn, kommer det att göra ondt. Liktornar uppstår typiskt omkring hälen, under framfoten och på spetsen, sidan, ovanpå eller mellan tårna; ofta på lilltån eller stortån.


Varför får man liktornar?

Liktornar uppstår på grund av tryck och friktion. Det får huden att bilda hård hud på ytan för att skydda den underliggande huden mot skador. Trycket och friktionen uppstår typiskt på grund av skorna. De kan sitta för stramt eller för löst, och skorna kan vara för spetsiga eller för höga. Skor är alltså de största syndarna, när det handlar om liktornar. Bra, komfortabla skor med god plats för fötter och tår är därför något av det bästa, du kan göra för att förebygga liktornar.


Hur tar man bort hård hud på fötterna?

Hård hud på fötterna tas bäst bort genom att mjukgöra fötterna med en bra och vårdande kräm. Kommer du ihåg att smörja in dina fötter i en bra och närande kräm varje dag, har du en god chans att undgå hård hud på fötterna eller i alla fall att minimera förekomsten av hård hud betydligt.


Produkter Från Australian Bodycare:

Liktornspenna med salicylsyra
Liktornsborttagare med mjukgörande och vårdande ingredienser for hård hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 159 kr
Försäljningspris 159 kr Ordinarie pris
Liktornspenna med salicylsyra - Liktornsborttagare med mjukgörande och vårdande ingredienser for hård hud

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram