Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Röda rakningsknoppar – vad är det?

De röda finnliknande knoppar, som ofta uppstår vid intimrakning, är en slags inflammationstillstånd i dina porer och hårsäckar. Symptomerna kallas också skäggpest, eftersom dina hårsäckar öppnas och infekteras med bakterien gula stafylokocker. Det är också därför, att knopparna ibland kan likna en gul finne. Dina hårsäckar har alltså fått en bakterieinfektion, och därför kan huden kännas lite öm och kliande.

De röda rakningsknopparna kan uppstå överallt på huden, där det rakas eller tas bort hår. Men det är speciellt ett problem i intimområdet, som både är känsligt och extra utsatt för bakterier. Om du får röda knoppar efter rakning, är det därför också viktigt att vara uppmärksam på, att tillståndet inte förvärras.

I en del tillfällen kan det nämligen leda till hudutslag, som övergår i blåsor eller smärtsamma bölder på insidan eller utsidan av huden. Därför är det en god idé att göra en insats för att undgå de röda knopparna från början och annars vara uppmärksam på att behandla dem, om de ändå uppstår.

LÄS OCKSÅ: Röda prickar efter rakning – så behandlar du dem


Slipp röda knoppar med rätt rakteknik

Det är populärt att ta bort allt hår nertill – både för män och kvinnor. Det ger en ren känsla. Men många har säkert prövat att stå med en irriterad hud full av inåtväxande hår och rakningsknoppar efter en rakning i intimområdet. Och alla kan antagligen också enas om, att det varken ser bra ut eller ger den önskade känslan av renhet.

Som med alla andre åkommor och sjukdomstillstånd är den bästa behandlingen förebyggande – det gäller också röda knoppar vid intimrakning. Det allra bästa sättet att få ett vackert och slätt resultat på, är att använda rätt teknik. Både män och kvinnor rakar sig i intimområdet för att få ett fräscht och attraktivt utseende – men det är ett känsligt område, som kräver omsorgsfull vård, om du vill undgå röda knoppar efter rakning.

Därför ska du också vara försiktig och extra uppmärksam på att vårda din hud rätt, både innan du går igång med rakhyveln, medan du är igång med den, och när du är färdig med att använda den. Det ställer krav på rätt redskap och produkter.


Vinka farväl till röda knoppar-guiden

Genom att följa denna guide step-by-step skapar du de bästa förutsättningarna för din hud, när du intimrakar dig, så du inte får ett missprydande resultat av inåtväxande hår, irriterad hud och röda knoppar.

1: Första steget i en intimrakning är att rensa huden väl för bakterier, så de inte pressas in i de öppna hårsäckarna under rakningen. Gå därför i en varm dusch och tvätta dig exempelvis grundligt med Australian bodycare Intim wash, som kan fås i et litet intimrakningsset. Under det varma vattnet får du inte bara tvättat huden fri för bakterier med tvål, du får också mjukgjort både hår och hud, så rakningen blir lättare.

Intimtvål för daglig intimvård
Intimtvål för daglig tvätt av intimområdet, Kan minska besvär som t.ex. klåda, sveda eller irritation i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Intimtvål för daglig intimvård - Intimtvål för daglig tvätt av intimområdet, Kan minska besvär som t.ex. klåda, sveda eller irritation i underlivet

2: Om dina hår i intimområdet är ganska långa, är det en god idé att ta den värsta längden med en trimmer eller en vanlig sax. Så blir rakningen lättare, eftersom de långa håren inte sätter sig fast i bladet.

3: När du ska igång med själva rakningen, är det viktigt, att du har ett bra ljus, så du kan se arbetet ordentligt. På så vis minimerar du risken för att skära dig. Men ännu viktigare är det, att du ser till att intimraka dig med en vass rakhyvel. En slö hyvel är hudens värsta fiende, eftersom det kan ge en repad och irriterad hud.

4: Innan du svingar rakbladet över hud och hår, ska du påföra en gel eller skum. Det kunde exempelvis vara Intim Shave, som är en genomskinlig rakningsgel, som tillåter dig full kontroll över din intimrakning. Smörj ut gelen i ett tunt lager på det intimområde, du vill raka, och låt den tränga in och verka på huden i ca. en minut. Intimgelen får bladet att glida lättare på huden, så du får en behaglig och tät rakning.

Rakgel till intimrakning
Intim rakgel mot röda prickar efter rakning och utslag efter rakning av könshår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 129 kr
Försäljningspris Från 129 kr Ordinarie pris
Rakgel till intimrakning - Intim rakgel mot röda prickar efter rakning och utslag efter rakning av könshår

5: Raka ditt intimområde i samma riktning som dina hår. Även om shave-gelen lägger ett skyddande lager på huden, kommer en rakhyvel mot hårens växtriktning att riva och vära enormt hård mod huden. Därför är du allra mest skonsam mot din hud, om du rakar i den riktning, håren gror. Under rakningen stramar du ut huden i området helt lätt.

6: När du har tagit bort alla hår och uppnått ett slätt resultat, sköljer du grundligt huden för hår och produktrester. Du kan ev. lägga ett nytt lager gel och ta en tur till med hyveln, om inte alla hår har kommit med första gången.

7: Som avslutning på din rakning ska du också ge din hud en nödvändig vård. Använd därför en produkt som Intim Balm från ett två-stegs intimset för att ge din hud optimal behandling, när du har färdigrakat dig. Balmen lugnar och svalkar huden, samtidigt med att den ger massor av fukt till den torra rakade huden.Precis som Intim Wash och Intim Shave innehåller Intim Balm Tea Tree Oil, som speciellt är känd för sina effektiva egenskaper i kampen mot bakterier. Och därför är produkterna speciellt passande till en slät intimrakning utan röda knoppar, inåtväxande hår och irriterande klåda.

Intim Aftershave
Aftershave mot röda prickar efter intimrakning, inåtväxta hår och utslag efter rakning av könshår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 159 kr
Försäljningspris Från 159 kr Ordinarie pris
Intim Aftershave - Aftershave mot röda prickar efter intimrakning, inåtväxta hår och utslag efter rakning av könshår

8: Efter rakning i det känsliga intimområdet kan din hud vara en smule irriterad, och därför är det en god idé att undgå strama byxor, trosor och boxershorts precis efter rakningen. Huden behöver luft och vila, och det ger du den bäst med löst sittande tyg.

Med denna guide ger du dig själv de bästa förutsättningarna för en slätrakning, som faktiskt är slät – utan röda prickar på huden.


Behandling av röda knoppar vid intimrakning

Som redan nämnts är den bästa behandlingen för röda knoppar den, du företar, innan rakningen av intimområdet sätts in. Men om du redan har fått röda knoppar efter din intimrakning, är det din kropps sätt att sända en signal om, att din hud behöver ro, innan du igen svänger hyveln över huden. Och därför är det viktigt, att du lyssnar till din kropp och vårdar den.

Det gör du allra bäst genom att ge din hud ro till att hela. Det tar gärna upp till en vecka – och i den tiden ska du inte låta det infekterade området komma i närheten av en rakhyvel. De röda knopparna är en slags sår, och du kan säkert föreställa dig, hur en rakhyvel mot sår vill arta sig. Det är absolut inte någon god cocktail. Gör du det, kommer infektionen nämligen att sprida sig som en stäppbrand från hårsäck till hårsäck.

Smörj och fukta din rödknoppade hud med en kräm, så din hud inte blir ännu mer irriterad. Du kan också behandla med Intim Balm för att ge huden en effektiv boost med svalkande och lugnande ingredienser. Ju bättre du är till att hålla huden ren och fri för bakterier, desto bättre och snabbare kommer din hud att hela. Kom även här ihåg, att lösa bomullstrosor och -underbyxor är vägen fram, om de röda knopparna redan har visat sig på huden. För då behöver du nämligen inte ytterligare hudirritationer, som stramt sittande underkläder snabbt kan förvärra.


Goda råd till slätrakning

  • Övning gör mästare. Första gången kan du nöja dig med att raka dig omkring könsläpparna och så trimma resten. Så finns det mindre som kan gå galet. Det är ju inte speciellt kul, om det går på tok första gången.
  • Tänk på timingen. Den första gången du intimrakar dig bör nog inte vara när du ska något viktigt. Det kan ju sluta med att inte bli helt perfekt och så är det super irriterande att behöva avlysa eller känna sig förlägen. Hellre pröva på en tidpunkt när du har tid och energi till det.
  • Hur ofta ska du raka dig? Till att börja med, inte för ofta. Var 14:e dag kan vara fint. När din hud har vant sig till det, kan du raka dig oftare, till exempel ett par gånger i veckan.
  • Undgå strama underkläder precis efter. Ge din hud lite luft och undgå trosor av ”syntetiskt tyg”. Undgå också parfymerat tvättpulver till dina underkläder. Din hud är känslig därnere, speciellt precis efter en rakning.
  • Sköt extra bra om dina rakhyvlar. Om du återanvänder dina hyvlar, så ge dem en omgång klorhexedin efter att du är färdig. Klorhexedin eller handsprit kan döda bakterier. Det är också en god idé att hoppa över de helt billiga engångshyvlarna.

Produkter Från Australian Bodycare:

3 produkter till intimrakning
3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimrakning - 3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram