Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Sår i hårbotten – vad är det?

Sår i hårbotten är något som många människor besväras av under kortare eller längre perioder. Den utlösande faktorn är oftast intensiv klåda i hårbotten, men även andra orsaker kan ge uppkomst till sår i hårbotten.

Alla kan få sår i hårbotten – vuxna, barn och till och med små bebisar. Det gäller för samtliga att inte ignorera såren och hoppas på att de läker av sig själva, eftersom detta kan resultera i att såren blir infekterade eller inflammerande.


Symptom på sår i hårbotten

Sår i hårbotten kan omfatta allt från pyttesmå sår eller vita sår i hårbotten till stora öppna sår eller sår med vätska i.

Ett litet sår i hårbotten gör sällan ont, och du kanske inte ens märker av det. Fast oftast är det tidigare symptomet klåda, och det är definitivt något som drar din uppmärksamhet. Däremot lägger du genast märke till stora sår som möjligtvis är öppna och vätskefyllda eftersom de oftast orsakar smärta.


Öppna sår och vätskefyllda sår i hårbotten

Om du har öppna sår eller sår med vätska i hårbotten kan symtomen utöver såren sig själva vara intensiv klåda, svullnad, trötthet och möjligtvis feber. Öppna sår och vätskefyllda sår ser rätt otäcka ut, fast håret döljer oftast problemet.

Om du har ett sår i hårbotten (eller på ett annat ställe på kroppen) och du plötsligt får symptom som trötthet, feber, rodnad, svullnad och smärta bör du genast besöka läkare eftersom dessa symptom kan vara tecken på allvarligare sjukdomar som t.ex. blodförgiftning. Under alla omständigheter är det viktigt att få såret behandlat innan det urartar sig.

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Varför får man sår i hårbotten?

Ett sår i hårbotten kan framkallas av något helt vanlig, och ha en uppenbar orsak. Såret kan för exempel bero på att du helt enkelt har slagit dig och fått en skråma; eller ett myggbett som du har kliat hål på; eller att du har kliat sönder en finne. Även om orsaken är simpel är det viktigt att du att du håller ett öga på sårets utveckling så att det inte inflammeras eller infekteras.

I de flesta fall är orsakerna till sår i hårbotten relativt harmlösa. Oftast uppkommer såren på grund av att man kliar för intensivt på hårbotten. Orsaken till klådan är förstås något som måste undersökas. Men om du har ett sår i hårbotten som inte läker bör det kollas upp av en läkare. I vissa sällsynta fall kan det bero på hudcancer.


Sår kan orsakas av klåda i hårbotten

En typisk orsak till sår i hårbotten är vanligtvis klåda. Detta har vi alla varit med om. Hårbotten kliar, vi kliar tills vi slutligen kliar hål på hårbotten, och vips – ett sår uppstår.

Klådan kan framkallas av många olika orsaker. Den kan bland annat bero på huvudlöss eller hudsjukdomar som mjölkskorv (hos barn kallas det skorv), psoriasis, svamp, mjäll, eller torr hårbotten. Stress kan också vara en utlösande faktor för klåda i hårbotten.

Klåda kan dessutom framkallas av soleksem som man får om man är överkänslig mot solen. I vissa fall kan klådan bero på kontakteksem. Detta är ett eksem som uppstår när man kommer i kontakt med material som man inte tål. Huden blir irriterad till den grad att en allergisk reaktion utlöses. Dessa material kan för exempel vara kemikalier i ett schampo, färgningsmedel, parfymer eller smink.


Sår i hårbotten på grund av hårförlängningar, färgning och blekning

Kemikalier är påfrestande för huden, och de kemikalier som finns i produkter som färgnings- och blekningsmedel kan utlösa svåra allergiska reaktioner i hårbotten.

Det är inte sällan hudläkare har rapporterat fall av allvarliga brännskador och stora öppna variga sår i hårbotten, vilka har orsakats av diverse produkter som används till hårfärgning och blekning. I de flesta fall går det inte så illa, men det är starka kemikalier som används, och det är inte alla som tål dem.

Extensions eller hårförlängningar kan också orsaka sår i hårbotten. Detta beror på att extensions orsakar intensiv klåda eftersom håret trasslar sig, är svårt att tvätta eller sitter för hårt.


Hur behandlar man sårskorpor och sår i hårbotten?

När man behandlar rivsår i hårbotten gör man det huvudsakligen för att undgå att en inflammation eller infektion uppstår i rivsåren. Följaktligen är det bra att smörja in rivsåren med en hudvänlig och antiseptisk kräm.

Därutöver är det otroligt viktigt att behandla orsaken till såren. Beror såren på för exempel psoriasis, är det väsentligt att du bli behandlad för psoriasis. Får du sår i hårbotten på grund av svamp kan du använda ett schampo med en svamphämmande effekt. Är det bara ditt schampo som orsakar klåda i hårbotten hjälper det oftast med att byta till ett mildare schampo.

LÄS OCKSÅ: Svamp i hårbotten – bli av med hårbottensvampen

Många uppskattar schampon och oljor som innehåller naturlig tea tree olja eller aloe vera eftersom båda har en klådstillande effekt.

Om du har öppna och vätskefyllda sår i hårbotten, bör du söka läkarhjälp eftersom denna typ av sår kräver ytterligare behandling.

Video: Hur behandlar man sårskorpor och sår i hårbotten?

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Hur förebygger man sår i hårbotten?

Om du får ett sår i hårbotten är det förstås viktigt att du behandlar såret omedelbart. Lika viktigt är det att eliminera orsaken till att du har fått såret. Beror det för exempel på klåda, är det väsentligt att du behandlar orsaken till klådan annars kommer du snabbt få nya sår.

I allmänhet går det att förebygga klåda och sår i hårbotten om man använder milda och hudvänliga produkter. Speciellt viktigt är det för dig som vet att du har känslig hud, eller kanske redan har allergier och eksem på andra områden på kroppen.

Kemikalier är påfrestande för huden. Om din hud blir irriterad eller kliar efter färgning eller blekning, kanske du borde överväga att inte fortsätta färga utan behålla din nuvarande hårfärg. Eventuellt kan du kanske hitta alternativa produkter med naturliga substanser istället för kemikalier.


Produkter Från Australian Bodycare:

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram