Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är håravfall hos män?

Håravfall hos män är ett tillstånd där håret så smått börjar tunnas ut på hjässan, för att till sist försvinna helt. Manlig skallighet är den mest utbredda typen av håravfall och kallas också för androgen alopeci.

Håravfall hos män är ingen sjukdom, utan istället ett tillstånd som alla män på en eller annan tidpunkt i livet drabbas av. Det är dock mycket olika när processen börjar, och det kan variera helt från de unga tonåren till långt upp i åldern. Håravfall hos män är ett ärftligt tillstånd där hårsäckarna påverkas av det manliga könshormonet.

Även om håravfall hos män inte är en sjukdom, anses det ändå som ett stort problem – inte minst kosmetiskt. Speciellt om tillståndet uppträder i unga år, eftersom skallighet ofta anses som ett tecken på ålderdom.


Var drabbas män oftast av håravfall?

När håret börjar falla av, så kommer du typiskt att bli tunn på toppen. Håret tunnas ut på hjässan och till sidst får du den så kallade ”månen”. Därnäst kommer höga tinningar att visa sig, eftersom hårgränsen börjar dra sig tillbaka på sidorna. Det kan föra till fläckvis skallighet, eftersom du fortfarande kan ha hår i nacken och på sidorna.

Det får ofta en del män att raka av håret helt, så de får ett enhetligt uttryck istället för några få fläckar med hår och skallighet.

3–pack för håravfall
3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 549 kr
Försäljningspris 549 kr Ordinarie pris 599 kr
3–pack för håravfall - 3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår

Vilka är orsakerna till att män tappar håret och därför får höga tinningar?

Det är helt normalt och oundvikligt att tappa håret med tiden som man. Men varför sker det? Det kan det finnas flera orsaker till.

Genetiska och hormonella faktorer

I de allra flesta fall av håravfall hos män, faktiskt för 9 av 10 män, beror håravfallet på ’androgenetiskt håravfall’. Det vill säga att håravfallet både är påverkat av ärftliga anlag såväl som hormonella faktorer.

I puberteten börjar unga män producere testosteron i stora mänger. Storproduktionen får hårsäckarna att krympa ihop, och med tiden blir de så små att de hår som faller av inte längre gror ut igen. Det för därför till skallighet. Det för till de höga tinningarna och den kala hjässan.

Är du ärftligt disponerad för håravfall, kommer dina hårlökar i högre grad att vara känsliga för könshormonet testosteron, och är du mera känslig för det, kommer hormonet att utveckla sig till dihydrotestosteron, som är ett växthämmande ämne som därför kommer att resultera i håravfallet. Det är alltså inte mängden testosteron som är avgörande för om du tappar håret tidigare eller inte – det är däremot din reaktion på det. För män som bevarar håret på huvudet längre, har varken mera eller mindre testosteron än de som tappar det snabbare.

Dålig kost och vitaminbrist

Även om håravfall hos män i de allra flesta tillfällen beror på genetik och ärftliga anlag, kan också försämrad kost och vitaminbrist i en del tillfällen vara en medverkande orsak till att håret tunnas ut.

Der är speciellt några vitamine, som är viktiga för håret och dess växt och styrka. Det gäller både B- och C-vitamin. Saknar du speciellt biotin och niacin som båda är B-vitaminer, kan det föra till uttunning av hårprakten. Har du dessutom inte överordentligt med C-vitaminer, kan din kropp behöva hjälp till att producere kollagen, som är ett viktigt protein gällande ett sunt och fylligt hår.

XL paket mot håravfall
5 produkter mot håravfall med Biotin för tunt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 1 149 kr
Försäljningspris 1 149 kr Ordinarie pris 1 399 kr
XL paket mot håravfall - 5 produkter mot håravfall med Biotin för tunt hår

Stressrelaterat håravfall

Även stress kan vara hårets värsta fiende. Det gäller både för män och kvinnor, och stress är därför också en av de vanligaste orsakerna till håravfall hos män – utöver de ärftliga faktorerna.

När kroppen är stressad, skapar det en hormonell obalans. Det är speciellt hormonet kortisol som kopplas till stress. Blir du stressad, så utlöser kroppen kortisol, och det betyder att du både fysiskt och psykiskt fungerar på ett annat sätt.

Sjukdomsrelaterat håravfall

Håravfall som följd av sjukdom är ofta mera utbrett i hårbottnen. Det kan vara håravfall som följd av metabolisk sjukdom eller hudsjukdomar som mjälleksem eller psoriasis. Det visar sig som fjällande eksem i hårbottnen och kan i svåra fall orsaka håravfallet tack vare den försämrade hårbottenmiljön.

Medicinska behandlingar

Medicin kan vara en annan orsak till att du tappar håret som man. Det är speciellt behandling med kemoterapi i en samlad cancerbehandling som är orsaken till att du tappar håret. Dock kan andra former av medicin också ha håravfall som biverkningar. Det ska stå angivet i bipacksedeln och en bestämd typ av medikament har håravfall som biverkning.


Vem drabbas oftast av håravfall?

Håravfall drabbar alla män förr eller senare – det är en naturlig process. Frågan är bara när. Det anslås att ca. 20 % av alla män i 20-årsåldern upplever håravfall, ca. 40 % av alla män i 40-årsåldern, medan upp mot 60 % av alla män i 60-årsåldern upplever ett naturligt håravfall.

De män som är ärftligt disponerade för tidigt håravfall är därför också de som typiskt tappar håret först.


Vilken behandling finns till håravfall hos män?

Finns det ett medel mot håravfall hos män? Både ja och nej. En håravfallsbehandling till män som kämpar med höga tinningar är ett sätt att gå mot naturens gång. Det finns dock goda möjligheter att förbättra tillståndet.

Produkter att använda vid håravfall

När du som man tappar ditt hår, är det som följd av en eller annan obalans i hårets växst som sätter stopp för den naturliga hårväxten. Australian Bodycare har utvecklat tre unika produkter med noggrant utvalda naturliga aktiver som motverkar risken för håravfall.

Alla produkterne innehåller aktiverna Tea Tree Oil och Capilia Longa, som hjälper med att stärka hårbottnen och håret. Dessutom innehåller serumet från Australien Bodycare Biotin.

Biotin är en B-vitamin som är viktig för hårets tillstånd, och en av de vitaminer till hår som backas av vetenskapen.

Tea Tree Oil är en 100 % naturlig ingrediens med antibakteriella egenskaper som hjälper med att rensa hårbottnen för orenheter så håret får de bästa villkoren för att växa sig starkt och tjockt.

Capilia Longa extraheras från naturliga tropiska och subtropiska plantor och är en multiaktiv ingrediens som är kliniskt dokumenterad mot håravfall.

De tre produkterna är ett serum, ett shampoo och en hårspray. Serumet påförs i hårbottnen och hjälper med att säkra en optimal hårbottenmiljö, så håret får styrka och bättre kan växa. Shampoot kan du använda som ditt dagliga shampoo. Den är mild, samtidigt med att den effektivt avlägsnar orenheter som kan hämma hårväxten. Hårsprayen kan du använda efter hårtvätt eller när du hoppar över hårtvätten. Sprayen stärker hårstråna så de blir mer motståndskraftiga mot bristningar.

Du kan därför motverka risken för håravfall med produkterna. Använd den samlat för att uppnå bäst resultat.

3–pack för håravfall
3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 549 kr
Försäljningspris 549 kr Ordinarie pris 599 kr
3–pack för håravfall - 3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår

Medicinsk behandling

Bildandet av det väksthämmende stof dihydrotestosteron nedsätter hårväksten, så nye hår ikke gror ud och erstatter de gamle. till det findes der også en hormonbehandling baseret på tabletter.

Behandlingen har till formål att blokere könshormonerne som sväkker hårväksten, men en behandling som denne medförer ofte bivirkninger, som eksempelvis impotens. Hormonbehandlingen skal din läge ordinere tabletter på, och derfor skal du först till din läge, som kan vurdere, om det är den rigtige behandling av dit håravfall.

Hårtransplantation

En anden och meget omfattende behandling av höga tinningar och vigende hårgräns är en såkaldt hårtransplantation. Den består i en teknik, hvor hårsäkke från ett donorområde med mange hår – oftest från bagsiden eller siden av hovedet – flyttes till de bare områder. Oftest tages hårsäkkene enkeltvis och placeres i de udsatte områder.

De transplanterede hår vil efter ett par uger falde ud, så de nyplantede kan vokse frem. De gör de ca. efter tre måneder. Denne behandling kräver tålmodighed, for det endelige resultat vil först vise sig efter 1-1,5 år.


Forebyggelse av håravfall hos män

Hvad kan du göre for att forebygge håravfall och höga tinningar som mand? Selvom naturens gang kan väre svär att bremse, behöver du ikke kigge passivt til, mens hårpragten mindskes.

Planläg din tid

Stressbetonet håravfall är ofte en forbigående tillstånd. Men for att forebygge den kan du med fordel planlägge din tid bedre. Det hjälper dig till att få bedre struktur over din hverdag, så du ikke i samme grad stresser din krop.

Med en klar plan i hverdagen vil du bedre kunne nå alle de daglige göremål både i hjemmet och på jobbet. Det kan väre vigtigt for din hårpragt, hvis du mindsker udskillelsen av stresshormonet kortisol.

Motion och kosttilskud

De fleste ved, att motion är godt for krop och själ. Men vidste du, att det også kan väre godt for dig hår? vid att indföre daglig motion udskiller hjernen endorfiner, som är medvirkende till att mindske stress – och det kan dermed også bidrage till att nedsätte dit håravfall.

Hvis du ikke får en kost med tilsträkkeligt mängder av vitaminer, kan det vär en god idé att indföre kosttilskud i din hverdag. Det gälder särligt B- och D-vitaminer som fungerer som aktiver i hårsäkkene, samtidig med att de hjälper med att genoprette den hormonelle balance hos män, så håret får de bedste betingelser for att vokse.

XL paket mot håravfall
5 produkter mot håravfall med Biotin för tunt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 1 149 kr
Försäljningspris 1 149 kr Ordinarie pris 1 399 kr
XL paket mot håravfall - 5 produkter mot håravfall med Biotin för tunt hår

Kan man forebygge håravfall hos män

Ja man kan faktisk forebygge håravfall hos män, hvis man gör noget vid det med det samme, det är bare ikke altid att män är så gode till dette.

Det är ligesom att putte olie på sin bil, så den ikke skal på värksted så ofte. Sådan är det også med håret. Du kan nemlig forebygge skader på hårstråene och samtidig göre håret stärkt vid att anvende hårprodukter som är gode vid håravfall.

Vidste du

At du kan opnå gode resultater vid dagligt brug av hair loss produkterne från Australian Bodycare. De är specielt udviklet till brug vid håravfall.

Komplett paket mot håravfall med XL produkter
5 produkter för daglig vård av håravfall, fint och tunt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 1 299 kr
Försäljningspris 1 299 kr Ordinarie pris
Komplett paket mot håravfall med XL produkter - 5 produkter för daglig vård av håravfall, fint och tunt hår

Hitta mer information här:

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram