Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad beror mörka ringar under ögonen på?

Mörka ringar under ögonen visar sig som ett aningen mörkfärgat område av din hud och/eller en fördjupning i huden under ögonen. Huden bildar ett slags ring, som kan göra att du ser trött och hängig ut. 

Får du ofta höra att du ser trött ut trots att du har sovit både länge och gott hela natten? Då kan det i många fall bero på att du har mörka ringar under ögonen.


Hur blir du av med mörka ringar?

Även om orsakerna till de mörka ringarna under ögonen kan bero på olika saker kan man i de flesta fall använda samma metod för att komma till rätta med mörka ringar. 

Vårda huden med bra produkter 

För att ge huden bästa tänkbara förutsättningar krävs bra och sund hudvård, som kan minska de mörka ringarna under ögonen. 

Du kan exempelvis vårda huden med Australian Bodycares Face Serum, som med aktiva ingredienser som Tea Tree Oil, vitamin B5 och inte minst hyaluronsyra tillför massor av fukt, näring och vitalitet till huden. 

Hyaluronsyra Serum för glöd och fina linjer
Ansiktsserum med hyaluronsyra 2% och vitamin B5 mot fina linjer
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 159 kr
Försäljningspris 159 kr Ordinarie pris
Hyaluronsyra Serum för glöd och fina linjer - Ansiktsserum med hyaluronsyra 2% och vitamin B5 mot fina linjer

Med serumet kan du förbättra hudens fuktnivå, så att mellanrummen mellan hudens celler fylls ut. Det ger huden ett slätare utseende och en jämnare yta. 

Använd gärna serumet i kombination med produkterna från vårt kompletta ansiktspaket (Face Wash, Face Tonic, Face Cream och Spot Stick) i din dagliga hudvårdsrutin.

Så här gör du när du använder det kompletta ansiktspaketet  

 1. Tvätta rent ansiktet från smuts och orenheter med Face Wash, som är en effektiv, men milt rengörande ansiktsrengöring. Massera in grundligt på fuktig hud och skölj sedan med vatten. 
 2. Fördela lite djuprengörandeFace Tonic på en bomullsrondell och applicera lätt över hela ansiktet.
 3. Droppa på ett par droppar Face Serum på händerna och massera försiktigt in i huden. Serumet ska inte sköljas bort och det är viktigt att du applicerar serum före cremen för att säkra att alla näringsrika ingredienser kan tränga in i huden och verka effektivt.
 4. Massera försiktigt in Face Cream, som ger fukt och verkar lugnande, i huden med cirkelrörelser.

Använd eventuellt Spot Stick om du vill ha lindrande effekt på ömma hudområden. Sticken har en klar vätska som du kan använda både under och över din makeup.

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Täck med makeup 

Behöver du något lite extra för att dölja mörka ringar så kan du ha stor nytta av en concealer. Du bör välja en högpigmenterad variant, som kan ge hög täckning av dina mörka ringar. 

Applicera concealern från den innersta ögonvrån och hela vägen ned under ögat till den yttersta ögonvrån. Du kan dutta på den försiktigt med en pensel, eller så kan du använda ett finger. Det är viktigt att du tonar concealern ordentligt så att den inte ligger i tjocka sjok, men det gäller att samtidigt dutta försiktigt så att täckförmågan bevaras. 

För en sund livsstil 

För att minska de svarta ringarna under ögonen är det alltid en bra idé att leva sunt. 

Det innebär att du:

 • äter en bra och näringsrik kost utan för mycket salt.
 • dricker massor av vatten under dagen.
 • rör dig minst 30 minuter varje dag.
 • får tillräckligt mycket sömn.
 • undviker rökning. 

Vad beror mörka ringar under ögonen på?

Det kan finnas många olika orsaker till att du får mörka ringar under ögonen. Och orsakerna kan variera från person till person. Här får du en överblick över några av de vanligaste orsakerna till det.

Genetik 

Titta noga på din mamma och pappa. Har den ena eller båda mörka ringar under ögonen? Då kommer du troligen också att få det. 

Mörka ringar under ögonen kan ofta bero på dina gener och de är därför dessvärre ärftliga även om du säkert inte hade velat ärva just det av dina föräldrar. 

I huden under ögonen finns en massa små, viktiga blodkärl, som bidrar till att transportera runt syre. Här är också huden tunnare än på resten av kroppen. Det kan innebära att blodkärlen är mer synliga hos dig än de exempelvis är hos din vän eller väninna, eftersom det är så dina gener fungerar. 

Ålder

Den tunna huden under ögonen är tunnare än huden på resten av kroppen. Med åldern blir den också tunnare och tunnare. I takt med att huden blir tunnare framträder också blodkärlen tydligare. 

Samtidigt mister huden sin elasticitet och spänst, eftersom kollagennivån minskar. Allt detta är en del av din naturliga åldringsprocess och det innebär att du kan få ett par nya mörka ”vänner” under ögonen. 

Sömnbrist 

Du vet det så väl: Sömn är bra för huden, energinivån och måendet i största allmänhet. Men om du lider av sömnbrist kan det också visa sig i huden. 

Den brukar oftast bli blekare och gråare att se på – och det kan få blodkärlen under ögonen att framträda tydligare. 

Om du inte får tillräckligt mycket sömn kan det också skapa vätskeansamlingar i huden under ögonen. Vätskeansamlingarna ger mörka skuggor och får dig att se mörkare ut under ögonen. 

Dålig kost 

Om du lever ohälsosamt och äter onyttig mat kan det också påverka hur huden under ögonen ser ut. Om du äter en mycket salthaltig kost, eller dricker större mängder alkohol, kan det leda till svullnader i den tunna huden under ögonen. 

Både salt och alkohol har en vätskeansamlande effekt – och det skapar de mörka ringar som får dig att se trött och ohälsosam ut. 

Dehydrering 

Dricker du tillräckligt mycket vatten under dagen? Du har säkert hört det många gånger förr, men vatten är helt enkelt ett undermedel för din hud. 

Om du dricker tillräckligt mycket vatten under dagen får din hud massor av fukt inifrån. Om du inte dricker tillräckligt mycket kan det få huden att bli grå och matt och den förlorar lite av sin fyllighet. Det får ögonen att se insjunkna ut så att de svarta ringarna syns tydligare. 

Rökning 

Om du röker kan det ge huden en gråaktig nyans. Rökning försämrar hudens naturliga funktioner så att blodkärlen får svårare att pumpa runt syresatt blod. 

Det leder till en matt och grå hudton som kan få de svarta ringarna att synas ännu tydligare.  

Sjukdom 

I sällsynta fall kan mörka ringar under ögonen bero på låg ämnesomsättning eller allvarliga tillstånd i exempelvis njurarna. 

Om du misstänker att något inte är som det ska så ska du alltid kontakta en läkare, som kan göra en undersökning. 

Hyaluronsyra Serum för glöd och fina linjer
Ansiktsserum med hyaluronsyra 2% och vitamin B5 mot fina linjer
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 159 kr
Försäljningspris 159 kr Ordinarie pris
Hyaluronsyra Serum för glöd och fina linjer - Ansiktsserum med hyaluronsyra 2% och vitamin B5 mot fina linjer

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram