Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Varför överhuvudtaget använda rakgel eller -skum?

Rakgel eller -skum är en viktig del av din rakningsrutin. För de flesta föregår rakning av ben eller armhålor i duschen under varmt, rinnande vatten. Så långt allt väl. Men vad många glömmer är att påföra rakgel eller rakskum på huden.

Rinnande varmt vatten kan kännas som tillräckligt för att få din hyvel att glida. Det är tyvärr bara inte nog, om du gärna vill skona din hud. Det är nämligen mycket hårt för huden, när du uteslutande rakar den med vatten. Och därför får du heller aldrig raka helt torr hud – gör du det, river du istället i huden framför att glida mjukt över den.

Med en fuktad hud under duschen glider det trots allt bättre, men du behöver fortfarande en produkt, som effektivt får hyveln att glida utan att skada din hud. Det kan exempelvis vara en shave gel, som du låter sitta på ett ögonblick, innan du börjar raka huden fri för hår.

Rakgelen hjälper med att göra huden mjuk, så du kan få en tät rakning. Den är samtidigt genomskinlig, så du tydligt kan se huden och därmed har full kontroll över din rakning. Dessutom är gelen späckad med Tea Tree Oil, som har antibakteriella egenskaper.


Rakskum till rakning

Rakskum är ett klassiskt redskap för rakning. Det är en äldre produkt, som speviellt äldre män fortfarande använder. Här piskar du själv upp skum av en raktvål, som du sedan påför din hud med en rakborste. Även om flera ur den äldre generationen fortsatt använder den hemlagade skum-varianten, har en modern utgåva av den också hittat fram till både den äldre och den yngre generationen. Här får du rakskum, som är klart till bruk genast.

Fördelar med rakskum

Den största fördelen med rakskum är, att den är klar till bruk med detsamma, eftersom den är skummad på förhand. Det betyder, att den är snabb att påföra. Du behöver alltså varken själv skumma den eller köpa en rakborste. Dessutom den ofta billigare än rakgel.

Nackdelar med rakskum

Med rakskum kan det vara svårt att få den nödvändiga överblicken över rakningen, eftersom skummet lägger sig som ett vitt, tjockt täcke på din hud, som du inte kan se genom. Och när du inte kan se huden, medan du rakar, är det också svårt att kontrollera rakningen. Rakskum har också en tendens att torka ut huden, så du behöver massor av fukt från krämer efteråt.


Rakgel till rakning

Rakgel kom på marknaden efter rakskummet, och är idag ett bra alternativ. Där rakskum, som namnet antyder, skummar, har gelen en annan och smidigare konsistens. Just konsistensen är en av orsakerna till, att fler och fler griper gelen, när oönskad hårväxt ska bort från ansikte eller kropp.

Fördelar med rakgel

Rakgelen har en rad fördelar. En af de mest markanta är den lätta påföringen. Konsistensen på gelen gör det lätt att fördela produkten jämnt, så bladet glider bättre över huden. Det medverkar till att säkra en bra rakning. Dessutom mjukgör och fuktar gelen huden – och det gör att den passar bra till män och kvinnor med sensitiv hud.

När du rakar med en gel, får du också bättre kontroll, eftersom du kan se genom den och därmed raka helt exakt där du önskar. Sist, men inte minst, är en rakgel mycket dryg i bruk. Du ska bara använda en liten smula för att täcka ett stort område.

Nackdelar med rakgel

Det finns inte många nackdelar med en rakgel, för att den är utvecklad just till att optimera din rakning, så du får bäst resultat. En av dem kan vara det lite dyrare priset, jämfört med rakskum, men i slutändan är det kanske ingen nackdel i alla fall, eftersom en gel också håller längre än rakskum gör.

Rakgel mot röda prickar efter rakning
Rakgel mot röda rakfinnar och hårsäcksinflammation vid rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Rakgel mot röda prickar efter rakning - Rakgel mot röda rakfinnar och hårsäcksinflammation vid rakning

Få den bästa rakningen – utan röda knoppar

När du ska säkra dig den bästa rakningen, kan en rakgel eller- skum dock inte göra det ensam. För att få en optimal rakning med ett knivskarpt resultat, bör du följa denna steg-för-steg-guide:

Före du rakar dig:

1: Oavsett om du skal intimraka dig, eller det är skägget som ska ryka, ska du avsätta god tid för ändamålet. Du skal samtidigt se till att du har bra och tillräcklig belysning, så du kan se vad du har med att göra. Annars riskerar du att skäre dig.

2: Raka aldrig på smutsig hud. Ta ett varmt bad innan du börjar din rakning. Om du inte har tid med ett bad, är det viktigt, att du värmer upp huden ordentligt med varmt vatten i det område, som du ska raka. Det gör din hud mjuk och smidig.

3: Den mjuka känslan kan du boosta med en pre shave-produkt. Det är en viktig del av en vällyckad rakning. Exempelvis, så är Australian Bodycare Body Wash eller Intim wash passande till att förbereda huden, eftersom dessa produkter har ett rikt innehåll av Tea Tree Oil, som effektivt motverkar bakterier.


Medan du rakar dig:

1: Precis innan du går igång med rakhyveln eller rakapparaten, påför du en barbergel eller -skum, så bladet glider på ytan av din hud utan att riva eller dra i den. Massera in produkten ordentligt, så du har tillräckligt med täckning på huden.

2: Kom ihåg, att både hyvel och apparat ska vara rena före bruk, så du inte riskerar att pressa ner bakterier i hårsäckarna och därmed sluta med kliande, röda knoppar. Ska du raka dig flera ställen på kroppen, bör du inte använda samma blad.

3: Raka aldrig mot håren, eftersom det river i huden – också även om du har gel eller skum på. Raka alltid med håren, så du är så skonsam mot din hud som möjligt. Strama ut huden lite när du rakar, men inte för mycket.

Rakgel mot röda prickar efter rakning
Rakgel mot röda rakfinnar och hårsäcksinflammation vid rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Rakgel mot röda prickar efter rakning - Rakgel mot röda rakfinnar och hårsäcksinflammation vid rakning

Efter du rakat dig:

1: Skölj huden grundligt med vatten, så den blir rensad för produkter, som kan sitta och irritera efteråt. Du avslutar med kallt vatten, som tjänar syftet att stänga dina porer igen, efter att det varma vattnet öppnade dem.

2: Avrunda med en after shave, som både är antibakteriell, och som har en lugnande effekt på din hud. Den kan nämligen vara en smula irriterad efter rakningen. Australian Bodycare Body Balm eller After Shave är båda fulla av goda antiseptiska egenskaper, som samtidigt mjukgör och fuktar din hud.

3: När du är färdig med din rakning, så kom ihåg att hålla fingrarna långt borta från det rakade området. Låt det torka av sig själv, eller badda med en helt ren handduk.


Produkter Från Australian Bodycare:

Rakgel mot röda prickar efter rakning
Rakgel mot röda rakfinnar och hårsäcksinflammation vid rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Rakgel mot röda prickar efter rakning - Rakgel mot röda rakfinnar och hårsäcksinflammation vid rakning
Body Balm
Vårdande after shave balm mot röda prickar efter rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 159 kr
Försäljningspris 159 kr Ordinarie pris
Body Balm - Vårdande after shave balm mot röda prickar efter rakning

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram