Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är apelsinhud?

Apelsinhud kallas även för celluliter, och beskriver det tillstånd då huden liknar ett apelsinskal. Detta innebär att din hud ser ojämn och gropig ut på de ställen där du har drabbats.

Tillståndet är helt ofarligt och till och med mycket vanligt. Det drabbar kvinnor i alla åldrar – men det gör det inte mindre irriterande, och många är trötta på sina celluliter även om problemet är rent estetiskt. 

Celluliter och cellulitis – känn till skillnaden

Somliga kallar felaktigt celluliter för cellulitis, vilket inte stämmer. Celluliter eller apelsinhud är olika termer för samma ofarliga hudtillstånd. Cellulitis är däremot ett inflammatoriskt tillstånd i kroppen till följd av infektion i sår eller andra hudskador.

Cellulits ger svullnad, ömhet och rodnad i huden, medan celluliter bara är gropar i huden. Det är viktigt att känna till skillnaden eftersom cellulitis kräver medicinsk behandling till skillnad från celluliter (apelsinhud), som är helt ofarligt.

Celluliter är normala och helt ofarliga

Det är vanligtvis kvinnor som får celluliter, även om båda könen kan drabbas. Detta beror på att kvinnornas fettfördelning skiljer sig från männens, och att naturen har gett kvinnorna en högre fettprocent.

Celluliter kan uppstå oavsett ålder och kroppsform, eftersom det är ett högst normalt fenomen. Faktum är att 80–90 % av kvinnorna i alla åldrar har apelsinhud.

Paket för apelsinhud
2 produkter för att minska apelsinhud, som också kallas celluliter
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 299 kr
Försäljningspris Från 299 kr Ordinarie pris
Paket för apelsinhud - 2 produkter för att minska apelsinhud, som också kallas celluliter

Varför får man apelsinhud?

Apelsinhud drabbar oftast de kroppsområden där det finns mest fett. Det beror på att apelsinhud uppstår när små fettdepåer i underhuden klumpar ihop sig på grund av små hålrum i hudens bindväv. Resultatet blir små gropar i huden som gör att huden börjar likna ett apelsinskal.

Det finns inget definitivt svar på varför du får apelsinshud – och därför kan det också vara svårt att undvika. Vi vet dock att det är underhudsfettet som är grunden till apelsinhud.

Det kan finnas flera anledningar till att du får celluliter

Fettvävnaden, eller det subkutana fettet, ligger i små bindvävsutrymmen mellan hud och muskler. När vi blir äldre drar bindväven ihop sig och blir stelare, vilket kan resultera i att huden blir gropig. Den stela bindväven hänger helt enkelt inte med längre, eftersom elasticiteten har försämrats.

Men det är inte bara åldern som avgör om du får apelsinhud eller inte. Såväl tonåringar som vuxna och äldre kan få apelsinhud.

Typiska orsaker till apelsinhud:

  • Fet mat och osund livsstil – ett högt intag av fet mat kan göra apelsinhuden synligare, eftersom fettet sätter press på hud och bindväv.
  • Gener och anlag – du kan vara mer eller mindre benägen att få apelsinhud eftersom det kan vara ärftligt. Om din mamma eller mormor har kämpat med apelsinhud är det mycket troligt att du kommer att få samma problem.
  • Ålder – din hud blir tunnare och mindre elastisk med åren, vilket gör apelsinhuden mer framträdande.

Det finns många anledningar till varför du har benägenhet att få apelsinhud, och det är inte bara vikten som avgör. Ärftlighet, osund livsstil och ålder är alla anledningar till att du får apelsinhud.


Var på kroppen framträder vanligtvis apelsinhud?

Celluliter uppstår på grund av underhudsfettet, och därför är det också de områden på kroppen med mest fett som brukar drabbas av apelsinhud. För kvinnor brukar det handla om lår, skinkor, höfter och buk.

Det är dock väldigt olika från person till person, och du kan i princip få apelsinhud över hela kroppen.


Hur behandlar man apelsinhud?

Även om det kan verka svårt att undvika apelsinhud finns det ändå mycket du kan göra för att förebygga och behandla den.

Det finns ingen dokumenterad behandling mot celluliter, men många ser bra resultat efter att ha följt några goda råd.

Om du vill reducera din apelsinhud eller göra den mindre framträdande bör du fokusera på motion, kost och effektiv hudvård.

En hälsosam kost minskar celluliterna

Om du lider av celluliter är det en bra idé att titta närmare på din kost. Om du äter mycket fet mat kan det vara en av anledningarna till att du får apelsinhud.

Din kropp mår alltid bäst om du ser till att äta både hälsosamt och varierat. Därför kan du försöka minska på fettintaget och istället äta mer grönsaker och frukt (och dricka mycket vatten).

Utöver detta bör du skära ner på alkohol, cigaretter, kaffe och söta drycker, eftersom det ger dålig blodcirkulation och påverkar hudens elasticitet och spänst. 

Motion: Bygg muskelmassa och öka blodcirkulationen

Den mest effektiva behandlingen mot apelsinhud är en hälsosam livsstil – vilket innefattar motion. Det finns två särskilda skäl till att träning minskar apelsinhud:

1.    Ökad muskelmassa

Mindre fett och mer muskler får fettlagret att minska, vilket reducerar din apelsinhud. Om du vill öka din muskelmassa är det styrketräning du ska ägna dig åt. På så sätt bygger du muskelmassa samtidigt som du ökar din fettförbränning, och då drar dina vävnader ihop sig.

2.    Ökad blodcirkulation

När du håller kroppen igång ökar du din blodcirkulation vilket i sin tur ger huden en fastare struktur. Men det är inte bara träning som ökar blodcirkulationen – det gör även rätt hudvård.

Stimulera huden och blodcirkulationen med hudvård

Rätt hudvård kan göra underverk i kampen mot apelsinhud, och en olja som Body Oil från Australian Bodycare är särskilt bra.

Om du använder oljan regelbundet bidrar detta inte bara till att öka blodcirkulationen; du tillför också huden fukt och elasticitet så att den blir spänstig – vilket kan minska apelsinhuden och ge dig en jämn och fin hud.

Hudvårdsrutin mot apelsinhud:

Kroppsskrubb – öka blodcirkulationen med effektiva Body Scrub från Australian Bodycare. Om du inte vill använda en handske eller en torrborste finns det en enklare lösning: kroppsskrubb. Den kan appliceras före eller under duschen.

Den gör inte bara huden mjuk – med regelbunden användning ökar du blodcirkulationen vilket i sin tur kan leda till mindre celluliter.

Kroppsolja– när du har skrubbat huden bör du använda en passande kroppsolja. Om du använder Australian Bodycare Body Oil räcker det med några droppar som du masserar in ordentligt i huden. Det återfuktar huden så att den ökar sin elasticitet, vilket minskar apelsinhudseffekten. Om du har torr hud kan du komplettera med kroppslotion eller kroppskräm.

Det har dokumenterats att användare av vår Body Oil har upplevt en betydande utseendeförbättring avseende bristningar, apelsinhud och ärr. 

Paket för apelsinhud
2 produkter för att minska apelsinhud, som också kallas celluliter
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 299 kr
Försäljningspris Från 299 kr Ordinarie pris
Paket för apelsinhud - 2 produkter för att minska apelsinhud, som också kallas celluliter

Vanliga frågor om celluliter

Vad är celluliter?

Celluliter, eller apelsinhud, betecknar ett tillstånd där huden liknar ett apelsinskal. Det är helt ofarligt och beror på små fettdepåer i underhuden som klumpar ihop sig på grund av små hålrum i hudens bindväv.


Varför får man celluliter?

Det finns ingen dokumenterad förklaring till varför du får celluliter. Ofta beror det på gener och anlag (tunn hud, som kan vara ärftligt), ohälsosam kost (för fet mat) och ålder (huden blir tunnare och mindre elastisk när du blir äldre).


Hur får man bort celluliter?

Det är möjligt att du inte kan bli helt fri från celluliter, men du kan reducera dem med hälsosam kost, motion, styrketräning och bra hudvård som kroppsskrubb och kroppsolja, som kan öka hudens elasticitet och blodcirkulation.


Vad hjälper mot celluliter?

Om du vill få mindre celluliter kan du träna, äta hälsosamt och ta hand om din hud genom massage, torrborstning, skrubb och fuktgivande oljor.

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram