Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är bristningar – och vem kan få bristningar?

Når man hör ordet bristningar, tänker de flesta på gravida kvinnor med snabbt växande magar. Bristningar är ju också något, som ofta drabbar gravida. Läkare uppskattar, att hälften, eller kanske helt upp emot 90 %, av alla gravida kommer att uppleva bristningar i större eller mindre grad mot slutet av deras graviditet.

Bristningar uppstår, när der sker en snabb och kraftig utsträckning av huden. Det sker typiskt i förbindelse med snabb viktökning, till exempel hos gravida eller andra, som snabbt ökar på i vikt. Men det är inte bara gravida, som kan få bristningar, och märkena ses inte endast hos kvinnor. De kan också uppstå i förbindelse med stark muskelväxt, som ofta ses hos bodybuildare, i förbindelse med snabb viktminskning eller hos unga i puberteten, som växer fort.

Bristningar, som heter striae på latin, är skador, som uppstår i underhuden – i det elastiska mellanlagret, som heter dermis eller läderhuden. Dermis är det tjockaste lagret av huden, och när huden spricker här, uppstår en bristning.

Når bristningarna uppstår, visar de sig ofta i form av lila, rosa eller blå ränder i huden. Märkena försvinner inte av sig själv, men med tiden kan de blekna och få en ljusare färg. Det finns dock olika möjligheter att behandla bristningar, vilket vi vill se närmare på nedan.


Varför får man bristningar?

Vår hud är generellt mycket elastisk och kan därför hålla till mycket utan att spricka. Men när den blir pressad extraordinärt och ska sträckas ut extremt mycket och snabbt i förbindelse med snabb viktökning, snabb viktminskning eller snabb växt, kan den inte alltid klara pressen. Det kan ske hos både män och kvinnor, och hos både unga och gamla.

När de elastiska fibrerna i huden utsätts för en våldsam översträckning, mister de sin elasticitet. Fibrerna återfår aldrig sin elasticitet, och därför är skadan för det mesta permanent.

När en del drabbas av bristningar, medan andra inte gör det, beror det på skillnader i hudens elasticitet och hudtyp. En del har helt enkelt en mer elastisk hud än andra. Genetiken kan också spela in. I en del familjer finns bara en ökad tendens att utveckla bristningar.

Bristningar är lyckligtvis inte farliga, men det är irriterande att ha dem rent kosmetiskt. Det kan uppstå en smula klåda vid bristningarna, men annars kan du inte märke något av dem – förutom när du tittar dig i spegeln.

Som tur är kan du minska synligheten för bristningarna genom att tillföra rikligt med fukt och näring till huden. Det kan du göra med Body Oil, som är fylld med aktiva ingredienser som vårdar huden och förbättrar utseendet på bristningarna.

Paket för bristningar
Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för bristningar - Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga

Pubertet, viktökning och viktminskning

Unga i puberteten växer mycket. För det mesta kan huden följa med, men ibland kan växten ske så snabbt, att huden spricker och därmed bildar bristningar. Den obalans i hormonerna, som också uppstår i puberteten, kan dessutom medverka till att förstärka risken för bristningar.

När man ökar snabbt i vikt, är det påfrestande för huden, som ska hinna sträcka sig mycket på kort tid. Det kan inte alltid möjligt, och så uppstår bristningarna. Hos gravida sker det speciellt ofta sist i graviditeten, när huden ska sträckas ut extra mycket. Gravida med tvillingar, gravida med speciellt mycket fostervatten, yngre gravida och överviktiga gravida har speciellt stor risk för att få bristningar. Förändringen i hormonbalansen under graviditeten har generellt också inflytande på förekomsten av bristningar.

Genom att smörja in kroppen med en bra hudvårdsolja kan du minska synligheten för bristningarna, eller andra ojämnheter i huden. Du kan använda Body Oil från Australian Bodycare under hela graviditeten och du kan också fortsätta att använda den när barnet är fött och du kanske ammar.

Hos andra, som snabbt går upp i vikt, kan det ske på samma sätt. Och bodybuildare och tyngdlyftare, som på kort tid bygger en stor muskelmassa och därmed pressar huden, är också extra utsatta för att få bristningar.

Om man går mycket ner i vikt och på kort tid, kan huden inte heller alltid hinna följa med. Man skulle tro, att man strax fick en fin och slät hud, men så är det dessvärre inte, och det kan upplevas som mycket frustrerande.

Du kan dock hjälpa den jämna och fina huden på traven genom att använda en bra bodyskrubb som tar bort döda hudceller och bakterier på huden. Genom att använda en bra hudvårdsolja efteråt – gärna 2 gånger om dagen – ger du huden en fin möjlighet att se jämn och fin ut. Body Oil från Australian Bodycare innehåller bl.a. den fuktgivande ingrediensen skvalan, som gör huden sund och genomfuktad.

Bristningar och celluliter

Bristningar och celluliter, också kallad apelsinhud, förväxlas ibland. Men de två har inte något med varandra att göra.

Celluliter beror på en samling av fett under huden. När bindväven blir stramare, uppstår de små bulorna på hudens yta. Bulorna kan påminna om skalet på en apelsin, därav namnet. Celluliter ses oftast på skinkor och lår.

Om du är trött på din apelsinhud kan du överväga att använda en effektiv bodyskrubb för att ta bort döda hudceller och en närande hudvårdsolja för att göra celluliterna mindre synliga. Body Scrub och Body Oil från Australian Bodycare tillför fukt och elasticitet till huden och genom att massera in kroppsoljan med cirkelrörelser får du igång i blodcirkulationen i bindväven och huden ser både jämnare och finare ut.  

Paket för apelsinhud
2 produkter för att minska apelsinhud, som också kallas celluliter
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 299 kr
Försäljningspris Från 299 kr Ordinarie pris
Paket för apelsinhud - 2 produkter för att minska apelsinhud, som också kallas celluliter

Var kan man få bristningar?

Bristningar kan uppstå de flesta ställen på kroppen. Ofta ses de på magen, på låren, på skinkorna, på höften, på brösten, på överarmarna och på underarmarna. Det är de ställen på kroppen, där vi har större mängder fett.

Hos gravida är det ofta på magen och på brösten bristningarna uppstår. Eventuellt också på lår och armar, om den gravida går mycket upp i vikt. Hos överviktiga är det ofta på lår och höften bristningarna sitter. Hos bodybuildare är speciellt överarmarna utsatta. Men generellt kan bristningar hos alla grupper uppstå överallt på kroppen. Det varierar i hög grad från person till person.

Oavsett var bristningarna uppstår, visar de sig som regel som lila, rosa eller blå ränder i huden. Ofta kommer de med tiden att blekna lite och få en ljusare färg.

Du kan använda Body Oil oavsett var på kroppen du har bristningar. Oljan är lämplig att använda på hela kroppen och om du använder den varje dag kan du förbättra utseendet på bristningarna.


Hur kan man behandla bristningar?

Bristningar kan bli mindre tydliga med tiden, men de kommer aldrig att försvinna helt av sig själv. De förstörda fibrerna i huden – och de ärr det har gett – kan aldrig hela. Lyckligtvis kommer de flesta bristningar dock att krympa lite och blekna lite med tiden.

Det kan vara svårt att helt täcka eller dölja sina bristningar, och därför undgår en del kvinnor och män dessvärre att visa sig i bikini eller badbyxor eller i shorts och kortärmat. Och då börjar det ju bli hämmande och problematiskt för den drabbade. Speciellt svårt är det nog för unga med bristningar. Därför är det värt att se på, om man kan göra något för att behandla/bli av med sina bristningar – och om man kan göra något för att förebygga bristningar.

Det finns inga väldokumenterade behandlingar för bristningar och därmed inga vetenskapliga bevis för, att några behandlinger fungerar, men därför kan det ändå finnas behandlingar, som många trots allt haft glädje av.

Eftersom bristningar inte helt kan avlägsnas, handlar behandlingen dock endast om att göra bristningarna mindre synliga. För att vårda huden och göra bristningarna mindre synliga kan du använda en bra olja med fuktgivande ingredienser som exempelvis solrosolja och mandelolja. 

Paket för bristningar
Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för bristningar - Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga

Kräm med A-vitaminsyra

Kräm med A-vitaminsyra, också kallad tretinoinkräm, används av många i behandlingen av bristningar. Krämen arbetar med att stimulera produktionen av celler i bindväven, så elasticiteten kan återställas. Det finns flera olika produkter, som du kan få på apoteket.

Många kosmetikaföretag har också en kräm eller olja mot bristningar på sina produktlistor – både till förebyggande och till behandling.

Motion mot bristningar

Regelmässig motion och träning håller kroppen i form, stramar huden och förebygger övervikt. Det är alltsammans bra för kroppen – och det är också bra när det gäller förekomsten av bristningar. Det är dock inte en behandlingsform, som visar snabba resultat.


Laserbehandling eller micro needling

Är du mycket trött på dina bristningar, kan en laserbehandling vara en möjlighet. Behandlingen ska göras hos en hudläkare, och eftersom det bara handlar om ett kosmetiskt problem, ska behandlingen betalas ur egen ficka.

Med en laserbehandling försöker man få huden till att arbeta på att stimulera produktionen av celler i bindväven, så de förstörda fibrerna kan ersättas, och elasticiteten kan återställas.

En annan möjlighet, som också ska göras för egen räkning hos en hudläkare eller på en privat hudklinik, är micro needling. Behandlingen görs med en så kallad derma roller eller dermatologisk rulle, som är en rulle med pyttesmå nålar på. När nålarna träffar huden, stimuleras ny cellväxt, elasticiteten i huden förbättras, och det bildas nytt kollagen. Man utnyttjar alltså kroppens naturliga självläkande egenskaper.

Om du inte vågar dig på en laserbehandling kan du också prova en bra kroppsolja, som tillför näring och aktiva ingredienser. Body Oil från Australian Bodycare innehåller bl.a. mandelolja och solrosolja som båda har ett högt innehåll av E-vitamin. E-vitamin är viktigt för att förbättra hudens hälsa och för att utjämna bristningar. 

Husråd och naturmedel mot bristningar

Det finns alltid en lång rad gamla husråd mot alla slags åkommor, och det gäller också i förhållande till bristningar. Ett råd lyder att smörja huden med vanlig matolja. Ett annat råd är att göra en hemlagad hudscrub av socker. Äggvitor, citronsaft och potatissaft nämns också mot bristningar. Och så finns det många olika husråd, som du kan testa, om du har lust att pröva en naturlig – och billig – behandling av bristningar.

Om du vill prova en bra bodyskrubb kan du överväga en som innehåller naturlig tea tree oil och som effektivt tar bort döda hudceller.

Det finns också olika naturliga oljor, som är kända för att ha en gynnsam verkan mot symptomen hos diverse hudåkommor. Bland dessa är australiensisk tea tree oil (teträolja), den naturliga Bio-Oil och olika oljor med aloe vera, mandel eller kokos.

Prova till exempel en effektiv hudvårdsolja med både mandel- och solrosolja, som båda mjukgör och tillför E-vitamin, som är viktigt för att minimera dina bristningar.


Förebyggande av bristningar

Det bästa man kan göra för att undgå bristningar, är att undgå övervikt och en snabb viktökning. Det gäller både i förbindelse med graviditet och generellt. Men det är dessvärre ingen garanti, för massor av slanka gravida får också bristningar under graviditeten.

Der finns många olika krämer, salvor, oljor och lotions, som hävdar att kunna förebygga bristningar. Det finns inga vetenskapliga bevis för detta, men eftersom det handlar om helt oskadliga och harmlösa medel, kan det inte skada att pröva. Speciellt till gravida marknadsförs många produkter, som hävdar att kunna förebygga bristningar.

Huden mår alltid bra av att få tillfört fukt, så den inte torkar ut, så det kan aldrig skada att använda en bra kräm, lotion eller olja.

En sund och varierad kost med nog vitaminer och grönsaker är bra för hela kroppen, och därmed också för huden, så det är det alltid värt att sköta.

Paket för bristningar
Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för bristningar - Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga

FAQ om bristningar


Hur får man bort bristningar?

Det finns ingen behandling, som kan ta bort bristningar helt, men man kan göra mycket för att göra bristningarna mycket mindre synliga.Till exempel en bra hudvårdsolja, som gör huden elastisk, jämn och fin. 


Vad är bristningar?

Bristningar är sprickor i huden, som uppstår när det sker en snabb och kraftig utsträckning av huden. Det sker typiskt i förbindelse med snabb viktökning, viktminskning eller snabb växt i puberteten. Bristningar visar sig ofta i form av lila, rosa eller blå ränder i huden.


Hur försvinner bristningar?

Bristningar försvinner inte av sig själv, men de kan dock blekna i färgen med tiden och också krympa lite. Du kan tillföra fukt och elasticitet till hud med bristningar genom att använda en hudvårdsolia med närande ingredienser, till exempel skvalan och E-vitamin. 


Försvinner bristningar, om man går ner i vikt?

Bristningar försvinner inte av sig själv. Men om du går ner i vikt och dyrkar motion, som stramar huden, kan du ha turen att uppleva en förbättring av utseendet på dina bristningar. Snabb och stor viktminskning kan dock också ge bristningar.

För att vårda huden och minimera utseendet på bristningar kan du använda Body Oil från Australian Bodycare. Hudvårdsoljan innehåller den aktiva ingrediensen Tea Tree Oil, som motverkar bakterier, medan mandel- och solrosolja tillför fukt och näring.


Vad är orsaken till bristningar?

Bristningar uppstår, för att huden skal sträcka sig fortare och mera, än den egentligen kan, även om vår hud generellt är väldigt elastisk. När de elastiska fibrerna i huden blir utsatt för en våldsam översträckning, mister de sin elasticitet, och så spricker huden, och det har uppstått en bristning.


Varför får man bristningar när man tränar?

Om man tränar mycket och snabbt ökar sin vikt, till exempel som bodybuildare eller tyngdlyftare, hinner huden inte alltid med. När huden sträcks mycket och snabbt, kan den spricka – och så har man en bristning.


Kan man ta bort bristningar med laser?

Bristningar kan tas bort eller göras mindre synliga med hjälp av en laserbehandling, som du ska ha hos en hudläkare.

Om du inte vågar dig på en laserbehandling kan du istället vårda huden och bristningarna med en bra hudvårdsolja.


Kan man förebygga bristningar?

Precis som det inte finns någon egentlig behandling mot bristningar, så finns det inte heller något egentligt förebyggande. Men det kan dock hjälpa att hålla vikten nere, att äta sunt, dyrka motion och hålla huden fuktig med en bra kräm, lotion eller olja.


Kan man undgå bristningar?

Det kan vara svårt att undgå bristningar, även om man gör allt, vad man kan för att förebygga. Man kan faktiskt vara slank och sund och dessvärre ändå få bristningar, när man är gravid.

Du kan minimera förekomsten av bristningar och minska deras synlighet genom att varje dag använda en bra hudvårdsolja. Body Oil från Australian Bodycare kan användas av både gravida och kvinnor som ammar.


Varför får man bristningar på skinkorna?

Bristningar uppstår oftast där huden är utsatt för störst sträckning. Det är också de ställen i kroppen, där vi förvarar större mängder fett, och det gäller bland annat på skinkorna.


Hur ser börjande bristningar ut?

Börjande bristningar visar sig som små ränder i huden med en svag rosa, blå eller lila färg. Med tiden kan märkena bli tydligare.


När försvinner bristningar?

Bristningar försvinner tyvärr inte av sig själv, när skadan på huden först har skett. Men man kan göra mycket för att göra bristningarna mindre synliga. Man kan till exempel använda en kroppsolja, som gör huden jämn och fin. 


Hur ser börjande bristningar ut?

Börjande bristningar visar sig som små ränder i huden med en svag rosa, blå eller lila färg. Med tiden kan märkena bli tydligare.


Varför får gravida bristningar?

Gravida kan få bristningar, för att huden sträcks mycket på kort tid i förbindelse med den plötsliga och stora viktökningen.


Varför kliar mine bristningar?

Bristningar kan klia en smula. Det är irriterande, men det finns inget farligt med bristningar. Det värsta är det kosmetiska.


När blir bristningar vita?

Bristningar, som börjar som blå, lila eller rosa ränder i huden, kan med tiden dra ihop sig lite, och de färgade ränderna kan blekna og bli till mindre synliga vita ränder.


Kan man täcka bristningar?

Det är svårt att täcka bristningar, men man kan förstås täcka dem med kläder eller med en concealer/färgad kräm. Det ville dock vara mycket bättre om man, med behandling, kan göra bristningarna mindre synliga och därmed slippa dölja dem.

Du kan tillföra fukt och elasticitet till huden genom att använda en Body Oil, som innehåller mandelolja, solrosolja och skvalan, som alla bidrar till att göra huden jämn och fin.


Kan man träna bort bristningar?

Motion och träning kan strama huden, och det kan ha en gynnsam verkan på bristningarna, som därmed blir mindre synliga.


Kan bristningar göra ont?

Bristningar gör normalt inte ont. De kan klia lite. Så upplever du, att det gör ont i dinea bristningar, bör du få din läkare att titta på dem.


Får bristningar få sol?

Bristningar tål sol, men precis som din hud på resten av kroppen mår de bäst av sol i begränsade mängder. Och kom ihåg en bra solkräm, innan du går ut i solen.

Paket för bristningar
Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för bristningar - Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram