Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vård av bristningar på bröst 

Bristningar är inte farliga, men de kan vara kosmetiskt besvärande för den som drabbas. Därför vill många göra dem mindre synliga. Men hur gör man det? 

Det finns dessvärre inget mirakelmedel, som kan trolla bort bristningar på bröst, men det finns flera olika möjligheter som du kan läsa mer om här. 

God, naturlig och närande hudvård 

Ett bra och naturligt sätt att åtgärda bristningar på brösten och göra dem mindre synliga är att använda närande hudvård. 

Body Oil är en närande olja som är baserad på aktiva ingredienser som Tea Tree Oil, mandelolja, skvalan och solrosolja. Den unika kombinationen bidrar till att motverka orenheter, ge fukt och tillföra E-vitamin, eftersom det är viktiga delar i att förbättra utseendet på bristningar på brösten och andra ställen på kroppen. 

En genomfuktad hud som får näring är sund hud, som lättare jämnar till sprickor och bristningar i huden. Och hela 75 % av de testpersoner som har använt oljan upplevde en förbättring av utseendet på sina bristningar. 

Smörj in ett par droppar olja på brösten och massera in ordentligt i huden. Oljan tas lätt upp i huden och torkar snabbt in – helt utan att kännas fet. Men låt den gärna torka helt innan du klär på dig. 

Oljan är inget mirakelmedel som verkar över en natt. Därför krävs tålamod och ihärdighet för att göra bristningar på bröst mindre synliga. Använd oljan 1–2 gånger varje dag under några veckor innan de första resultaten börjar visa sig. 

Paket för bristningar
Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för bristningar - Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga

Laser mot bristningar 

Ett annat sätt att göra bristningar på bröst mindre synliga är att ta hjälp av laser. Det är en mindre naturlig behandling, men den kan vara effektiv för en del. 

Med en fraktionerad laser görs små kontrollerade ”skador” i hudens bindväv. Det tvingar huden att förnya sig och ger en förångning i vävnaden. Laserstrålen behandlar huden i punkter så att den omkringliggande huden inte drabbas och den skapar inga sår på hudytan.

Det betyder att det inte blir en läkningsperiod efteråt. 


Andra goda råd för förebyggande

Det bästa sättet att behandla är alltid att förebygga. Men med bristningar kan det vara svårt. Huden talar inte om när man är på väg att få bristningar och det kan därför vara svårt att undvika. 

Med hjälp av en rad förebyggande åtgärder kan man dock försöka att undvika att få bristningar på brösten.

  • Ha en god hudvårdsrutin. Det finns inga vetenskapliga bevis på att krämer eller oljor kan hålla huden på bröst fri från bristningar. Inte heller under en graviditet. Ändå upplever många kvinnor en gynnsam effekt när huden är vårdad och genomfuktad och känns mer elastisk. 
  • Motionera dagligen. Genom att vara fysiskt aktiv och motionera kan man undvika övervikt. Samtidigt får huden hjälp att bli stramare och det kan ha en gynnsam effekt. 
  • Undvik rökning. Rökning kan påverka huden och de elastiska fibrerna, som kan få ett slappare utseende. Samtidig ger rökningen huden sämre förutsättningar att läka – exempelvis får rökare ett dubbelt så brett ärr efter operationer än icke-rökare. Det säger en hel del om rökningens inverkan på huden. 

Vad är bristningar? 

Bristningar är skador i kroppens underhud. På fackspråk kallas det för strior. Bristningarna har först en rosa eller blåviolett nyans, men med tiden bleknar färgen och blir mer vitaktig eller får en liknande färg som den omgivande huden. 

Man kan säga att huden spricker och det ger karakteristiska ränder eller band över huden. Bristningar är en typ av ärr och de följer dig genom resten av livet. Men det innebär inte att du inte kan göra något för att förändra utseendet på dem. 

Det kommer vi att berätta mer om längre fram, men först tittar vi på varför man överhuvudtaget får bristningar på bröst. 


Hur uppstår bristningar på bröst? 

Om man får bristningar på brösten beror det alltid på något. Orsaken är att de elastiska fibrerna i huden överbelastas. Huden och dess fibrer är generellt mycket stark och elastisk och kan tänjas ut mycket utan att brista. 

Men i vissa fall kan den bli överbelastad och uttänjd i så hög grad att de elastiska fibrerna inte längre kan följa med. Föreställ dig till exempel ett elastiskt band. Det kan sträckas ut långt, men går till sist av om det tänjs ut för mycket. 

När fibrerna i huden utsätts för en mycket kraftig uttänjning förlorar de sin elastiska förmåga. Och när den väl har gått förlorad är skadan redan skedd – och de kan inte återfå den igen. Det är därför man får leva med bristningar på bröst i mer eller mindre hög grad, när de väl har dykt upp. 

Men vad är de verkliga orsakerna till att hudens fibrer utsätts för en för stor påfrestning? 

Snabb viktökning 

Om du går upp för mycket i vikt på kort tid kan de elastiska fibrerna inte följa med och så sträcks de ut för mycket, vilket visar sig som bristningar i huden. Det händer ofta i samband med en graviditet där brösten växer snabbt i takt med att barnet växer i magen. 

Men det kan också vara under period då du äter en osund kost, vilket visar sig på vikten. 

Snabb viktminskning 

Man kan också få bristningar på brösten om man inom en kort tidsperiod går ner mycket i vikt. På samma sätt kan fibrernas elasticitet inte följa med och då kan huden brista. 

Snabb växttakt

När man växer under tonåren går det väldigt snabbt för många. Den snabba tillväxten överbelastar huden och man kan då få bristningar på brösten. 

Det samma kan hända om man tränar mycket och intensivt – exempelvis med tunga vikter, som snabbt ökar muskelmassan. 

Hormonella förändringar

Särskilt tonåringar och gravida får hormonella förändringar, som kan påverka hudens elastiska fibrer. 

Genetik

Vissa får bristningar och andra klarar sig. Det beror på genetik, hudtyp och hudens förmåga att vara elastisk. Vissa familjer har en mer elastisk hud än andra. 


Vem får bristningar på bröst? 

Både kvinnor och män kan få bristningar på bröst. Men i de allra flesta fall är det kvinnor som drabbas av hudbristningar på och runt brösten. 

Många gånger beror det på en graviditet där de hormonella förändringarna skapar hudförändringar, som visar sig som bristningar. 

Paket för bristningar
Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för bristningar - Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram