Köp för min. 749 kr. och vi lägger till 3 läppbalsam GRATIS (Värde 249 kr.)

Squalane – hudens ultimata fuktboost

Professionellt uppdaterad: 22/3/2022

Trist och torr hud möter dig i spegeln – det är säkert inte så du föreställer dig vacker hud. 

Om du ser den spegelbilden varje morgon bör du ta en närmare titt på squalane som är en unik hudingrediens för dig med tendens till torr hud. 

Här kan du läsa mer om vad squalane är, vad den används till och hur den kan hjälpa dig och din hud.

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Anne har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Vad är squalane? 

Squalane är ett särskilt fuktgivande fettämne. Och det är inte ett ämne som är främmande för din hud – talgkörtlarna i din egen hud producerar nämligen squalane. 

Det är med andra ord en del av hudens naturliga sebumproduktion. Produktionen minskar dock gradvis i takt med att du blir äldre. När du föds har du 12 % squalane i det översta hudlagret, men redan i slutet av 20-årsåldern minskar mängden drastiskt. 

Squalane utvinns i dag från växter som sockerrör och oliver. 


Vad används squalane till?

Squalane används i dag i väldigt många olika hudvårdsprodukter med allt från cremer, oljor, läppcerat, serum och rena squalane-produkter. 

Squalane-olja – närande och fuktgivande 

En squalane-olja är ett måste i din skönhetsvård om din hud törstar efter näring och fukt. Prova Australian Bodycares Body Oil, som är en berikande olja för både kropp och ansikte. 

Kroppsolja för bristningar och ärr

Body Oil med Tea Tree Oil tillför fukt och elasticitet till huden

119 kr

Oljan med squalane förser huden med en unik kombination av närande fuktboosters, som ger din trötta och torra hud nytt liv. Den passar särskilt bra för att förbättra utseendet på: 

Med oljan tillför du intensiv fukt och elasticitet till din hud. Använd den som daglig fuktboost genom att applicera ett par droppar på ren och torr hud två gånger per dag – vare sig det är kropp eller ansikte som behöver lite fukt-kärlek. Massera in oljan ordentligt i huden och låt den torka ett ögonblick. 

Resultaten talar sitt tydliga språk 

Squalane-oljan har visat märkbara förbättringar på nedsatt elasticitet, ärr, sträckmärken och andra typer av ojämn hud. 

  • Över 95 % upplevde att olja fuktade och mjukgjorde huden.
  • Över 80 % upplevde att oljan gjorde huden slätare och jämnare. 
  • Över 75 % upplevde att oljan förbättrade utseendet på deras sträckmärken. 
  • Över 63 % upplevde att oljan förbättrade utseendet på deras ärr.

Squalane-serum och -creme 

Superfuktgivaren finns också i både cremer och serum, där den hjälper den torra huden att återfå sin rätta fuktnivå

Använd gärna Australian Bodycares squalane-serum, som är särskilt utvecklat för att mätta torr och dehydrerad hud. Serumet har en unik förmåga att släcka hudens törst så att den blir mer elastisk och hälsosam. 

Applicera ett par droppar serum på nyligen rengjord hud och massera in med mjuka cirkelrörelser. Avsluta gärna med en squalane-creme, som kan boosta fuktnivån ytterligare. 

Det är dock viktigt att du använder serumet innan du smörjer in dag- eller nattcremen. Cremen bildar en naturlig hinna på huden så om du använder serum efter att du har applicerat creme så kan de vårdande, närande och fuktgivande egenskaperna inte tränga ner djupt i huden. 

Squalane & E vitamin Fuktserum för torr hud

Intensivt fuktgivande serum med squalane, E vitamin och Tea Tree Oil för mycket torr hud

129 kr

Vilka effekter har squalane på huden? 

Squalane är en verklig hjälte inom hudvård om du lider av torr, trött och törstig hud. Den ger huden en lugnande och fuktgivande boost, som bidrar till att göra huden spänstig, jämn och slät

Samtidigt förebygger den uttorkning och lägger en skyddande hinna över huden. 

Det får inte bara din hud att se frisk, strålande och hälsosam ut, utan ger dig också den bästa grunden att lägga makeup på. En fuktmättad hud ger bättre makeup-resultat, eftersom sitt puder eller din foundation lättare smälter samman utan att bilda torra fläckar på huden. 


Hur känns squalane på huden?

Även om squalane är en närande olja känns den varken fet eller tung på din hud – som andra oljor kan ha en tendens till. 

Hur kan det vara så? 

Det beror främst på att ämnet har en unik och lätt molekylstruktur, som huden känner igen, eftersom den liknar hudens eget cellmembran. Huden känner igen den direkt och suger därför snabb i sig produkten – utan att kännas fet.  


Varför är squalane och fukt viktigt för din hud?

Nu har du lärt dig att squalane är en superingrediens i din personliga hudvård. Men varför är den det? 

Det beror på att hälsosam hud är genomfuktad hud. 

Huden är kroppens största organ och den fungerar som en barriär mot ”hot” som kommer utifrån. Torr och dehydrerad hud är mer mottaglig för angrepp och är därför inte en stark barriär. Det är däremot en fuktad, mjuk och elastisk hud. 

Om din hud är fuktad och smidig är den också mer spänstig och spricker inte – och på det sättet är den mycket mer motståndskraftig mot inträngande infektioner. 

Huden kan liknas vid en murad vägg. Hudcellerna är tegelstenarna, som utgör fasaden och hudens fukt är murbruket som håller ihop muren. Om muren börjar att spricka uppstår skador lättare jämfört med om muren är intakt. 

Detsamma gäller hudbarriären. Om den börjar att spricka är det viktigt att reparera den så att skador kan undvikas. 

Det gör du först och främst med massor av fukt. 

Kroppsolja för bristningar och ärr

Body Oil med Tea Tree Oil tillför fukt och elasticitet till huden

119 kr

Vanliga frågor om squalane 

Vad är squalane?

Squalane är ett fuktgivande fettämne, som utvinns från oliver. Huden producerar naturligt squalane, men produktionen minskar drastiskt med åldern. 


Vad används squalane till? 

Squalane används i många olika hudvårdsprodukter – bland annat i cremer, serum, lotioner, oljor och cerat. 


Vilka effekter har squalane på huden? 

Squalane har en mjukgörande och fuktgivande effekt på din hud, som bidrar till att göra hudens struktur och yttersta lager elastiskt, slätt och spänstigt. Det bidrar till en sund och hälsosam hud i balans. 


Varför är squalane bra för din hud? 

Squalane är gynnsamt för huden, eftersom en hälsosam hud är en fuktmättad hud med en stark barriär som klarar att stå emot infektioner. 

Kroppsolja för bristningar och ärr

Body Oil med Tea Tree Oil tillför fukt och elasticitet till huden

119 kr