Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är ett ärr?

Ett ärr är ett märke som finns kvar på huden efter en skada. Om hudytan har skadats får du ett sår som kan bli ett ärr när det läker.

Det kan vara efter ett fall, ett bett, en operation eller något annat där huden har skadats. Ärret syns som ett märke när såret har läkt. Ett ärr kan se olika ut på olika sätt.

Det kan till exempel vara ett:

 • Rött ärr
 • Vitt ärr - utan pigment
 • Mörkt ärr
 • Ärr efter akne
 • Ärr efter operation
 • Ytliga ärr
 • Djupt sittande ärr

Paket för bristningar
Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för bristningar - Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga

Varför får man ärr?

För att förstå varför du överhuvudtaget får ett ärr om du ramlar, skär dig eller blir biten av grannens hund, måste vi gå djupare in på hur din hud är uppbyggd.

De tre delarna av din hud

Din hud består av epidermis, dermis och subkutan vävnad.

Du kan se överhuden med blotta ögat - och det är det tunnaste lagret. Cellerna i överhuden förnyar sig med några veckors till några månaders mellanrum.

Dermis, å andra sidan, kan du inte se när du tittar dig i spegeln. Det består av fibrer. Här är det inte celler som byts ut, utan fibrer som förnyas långsamt.

Den subkutana vävnaden består huvudsakligen av bindvävsceller. Dess syfte är att fungera som en slags kudde och isolering.

Dina ärr skapas i läderhuden

Alla sår blir inte till ärr. Men du får ett ärr om såret sträcker sig djupare än överhuden in i läderhuden eller bortom den. Det finns inga celler som förnyar huden, men i sårläkningsprocessen bildas många nya fibrer.

När det uppstår en obalans i fibrerna har kroppen inte förmågan att sätta ihop dem på samma sätt som de gjorde naturligt. Det innebär att fibersystemet blir rubbat, vilket gör att huden ser annorlunda ut.

Ärr går inte bort.

När du väl har fått ett ärr innebär det tyvärr att du måste leva med det resten av livet. Ett ärr går inte bort. Det betyder dock inte att det inte förändras.

Till en början brukar ärret vara mycket rött och svullet, men med tiden minskar rodnaden och svullnaden. Men efter ungefär ett år har kroppen gjort sitt jobb för att förbättra ärrets utseende. Fibrerna byts fortfarande ut i läderhuden, men förbättringen kommer inte längre att vara synlig med blotta ögat.

Bara för att ett ärr aldrig försvinner betyder det inte att du inte kan göra ditt för att minimera dess synlighet. Läs vidare för att lära dig mer om ärrbehandling.


Hur man behandlar ärr

Det finns flera olika metoder som du kan använda om du vill minska dina ärr och minimera deras synlighet.

I det följande kommer vi att diskutera:

 • Hudvård
 • Injektioner
 • Laserbehandlingar

Behandla ärr med hudvård

Med bra, närande hudvård kan du få dina ärr att se bättre ut och bli mindre synliga. Ju tidigare du börjar, desto bättre. Men det är aldrig för sent att förbättra utseendet på ett ärr.

Body Oil från Australian Bodycare är en olja som kombinerar mjukgörande och vårdande ingredienser för att hjälpa till att vårda din hud och reducera allt från ärr till bristningar och pigmentfläckar.

Huden återfuktas på djupet med oljan - och fukt är en viktig grund för en frisk hud och för att minska synligheten av ärr. 

Oljan innehåller aktiva ingredienser som Tea Tree Oil, mandelolja, solrosolja och squalane i en unik kombination. Både mandelolja och squalane ger en mjukgörande och återfuktande effekt på huden. Tea Tree Oil motverkar bakterier, medan solrosolja innehåller stora mängder E-vitamin, som är en viktig källa för att reparera utseendet på ärr.

I ett användartest visade sig oljan ha en positiv effekt på ärrens utseende hos hela 63% av testpersonerna.

Hur man använder oljan - och kom ihåg tålamod

Oljan kan användas för att förbättra ärr på kroppen och i ansiktet. Den är klar att använda och behöver inte spädas ut.

Använd den på ren, torr hud. Applicera några droppar på de områden du vill behandla och massera försiktigt in i huden. Oljan är inte fet och absorberas snabbt.

När du vill förbättra synligheten av dina ärr är det viktigt att ha tålamod. Ärr försvinner inte över en natt. Det kräver noggrannhet och tid.

Paket för bristningar
Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för bristningar - Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga

Behandling av ärr med injektioner

Ett ärr kan vara insjunket i huden. Det innebär att ärret saknar fyllighet och "buktar ut" i huden. I detta fall kan du behandlas med injektioner.

Mikroskopiska silikonoljedroppar injiceras i ärrets botten och lyfter upp det till samma nivå som den omgivande huden. På så sätt utjämnas ärret. Endast en liten mängd kan injiceras åt gången, så behandlingen behöver vanligtvis upprepas två till tre gånger för att ge optimalt resultat.

Precis som ärret kan sänkas kan det också höjas. Detta kallas ett förtjockat ärr. Även här kan injektioner hjälpa till att förbättra utseendet. Ärrvävnaden är förstorad och några droppar binjurebarkhormon kan minska svullnaden i ärret. Vanligtvis behövs två till fem behandlingar för bästa resultat. Det beror helt på ärrets tjocklek.

Ärrbehandling med laser

Olika typer av ärr kan också behandlas effektivt med laser. Vilken typ av laser som används beror på ärrets utseende och karaktär.

Det finns olika lasrar på marknaden. Bland annat IPL-lasern, som är särskilt effektiv för röda och mörka ärr. Lasern är en ljuspulsbehandling som "spränger" färgen i bitar, vilket minskar rodnaden och gör att ärret ser mindre tydligt ut.

Både CO2-laser och fraktionerad CO2-laser är effektiva för att reparera ärr. CO2-lasern är den klassiska på marknaden, men är en mer invasiv behandling än den fraktionerade lasern.

CO2-lasern "bränner" bort de yttersta hudcellerna för att skapa ett nytt, fint nätverk av kollagenfibrer i huden. De nya fibrerna är kortare och får därför huden att dra ihop sig, vilket gör ytan slätare än tidigare. Med laser är det en återhämtningsperiod på cirka åtta dagar och du måste komma ihåg att hålla huden borta från solljus under de kommande tre till sex månaderna.

Den fraktionerade C02-lasern är något mildare, men något mindre effektiv. Därför krävs det fler behandlingar för att uppnå samma resultat. Huden värms upp i små punkter som värmer hela vägen ner i läderhuden och skapar nya elastiska kollagenfibrer. Detta ger huden en fastare och jämnare yta.

Återigen är det viktigt att undvika solexponering i minst tre månader. 


Andra tips för ärrvård

Det allra bästa rådet för ärrvård är att behandla såret professionellt. På så sätt kan du få en bra läkningsprocess och ett ärr som ser bättre ut. Det innebär att det är viktigt att se till att såret inte blir infekterat - det kan leda till fula ärr.

De bästa förutsättningarna för ett ärr som läker bra är:

 • Undvik rökning - det är dåligt för sårläkningen
 • Lev hälsosamt med näringsrika vitaminer och mineraler i kosten
 • Undvik solljus - använd solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor
 • Använd löst sittande kläder - de kommer inte att irritera såret under läkningen
Paket för bristningar
Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för bristningar - Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram