Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är blåsor på tungan?

Blåsor på tungan uppträder som små sår eller blåsor som utvecklas på tungan. Dessa blåsor kan orsaka obehag och smärta, vilket gör det svårt att äta och prata normalt.

Kvinde med blist på tungen

Definition och symtom

Blåsor på tungan visar sig som små, smärtsamma svullnader. De kan vara vita eller röda och uppträder ofta i grupper. Symtom på dessa irriterande små skador inkluderar smärta, särskilt när man äter eller pratar.

Många upplever också en brännande känsla eller obehag i munnen.

Tungan kan kännas öm och kan svullna något. Vissa har bara några få blåsor åt gången, medan andra kan ha många, vilket gör dagliga aktiviteter som att äta och prata utmanande.

Dessa symtom kan vara tecken på stress, vitaminbrist, allergier eller andra miljöfaktorer som påverkar munhälsan.

Orsaker till blåsor på tungan

Stress och brist på viktiga vitaminer leder ofta till utveckling av blåsor på tungan. Hormonella förändringar, som de som sker under graviditet, menstruationscykler eller klimakteriet, påverkar också munhälsan.

Dessa tillstånd gör tungan mer mottaglig för blåsor.

Stark eller mycket sur mat och allergiska reaktioner mot vissa livsmedel kan också utlösa bildningen av små, smärtsamma blåsor. Ett försvagat immunsystem, autoimmuna sjukdomar som celiaki, och virusinfektioner som vattkoppor eller hand-, fot- och munsjuka kan också vara orsaken.

God munhygien är avgörande för att minimera risken för dessa smärtsamma blåsor.

5–pack för blåsor i munnen eller på tungan
För daglig vård vid afte i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
5–pack för blåsor i munnen eller på tungan

Förebyggande och naturliga behandlingar

Att förebygga blåsor på tungan är viktigt för att undvika obehag och smärta. Munhygien spelar en viktig roll i att förhindra blåsor på tungan. Naturliga medel som att skölja munnen med saltvatten kan hjälpa till att minska inflammation och påskynda läkningsprocessen.

Förstå utlösande faktorer

Blåsor på tungan kan orsakas av många olika saker. Det är viktigt att känna till de faktorer som kan utlösa dem för att bättre kunna förebygga dem.

 • Stress spelar en betydande roll i utvecklingen av blåsor. När kroppen är stressad försvagas immunsystemet, vilket gör det lättare för blåsor att uppstå.
 • Brist på vitaminer som B12 och järn kan också leda till blåsor. En hälsosam och varierad kost hjälper till att förebygga dem.
 • Allergiska reaktioner på vissa livsmedel eller tandkräm som innehåller natriumlaurylsulfat kan irritera slemhinnorna och orsaka blåsor.
 • Hormonella förändringar, särskilt hos kvinnor under menstruation eller graviditet, ändrar kroppens balans och kan utlösa blåsor.
 • Skador på slemhinnorna orsakade av oavsiktligt bitande eller hård tandborstning skapar små sår där blåsor lätt kan utvecklas.
 • Virusinfektioner som munsår kan också vara en vanlig orsak till blåsor på tungan. Dessa typer av infektioner angriper direkt slemhinnorna.

Att undvika stark mat och sura drycker minskar risken för irritation i munnen. Alkoholintag bör också begränsas för att undvika ytterligare irritation av munhålan. Att förstå dessa utlösande faktorer gör det möjligt för dig att bättre skydda din munhälsa och potentiellt minska antalet blåsor du upplever.

Munhygien och förebyggande åtgärder

Munhygien spelar en avgörande roll i att förebygga blåsor på tungan. Skonsam borstning och användning av tandkräm utan skummedel kan bidra till att förhindra blåsor. Att undvika stark eller sur mat och dryck kan också hjälpa till att förhindra utvecklingen av blåsor. Regelbunden användning av bakteriedödande klorhexidin kan vara en effektiv förebyggande åtgärd mot blåsor. Stress bör undvikas eftersom det kan bidra till utvecklingen av blåsor på tungan.

 • Använd mjuka tandborstar för skonsam rengöring
 • Använd alkoholfritt munvatten
 • Korrekt näring med tillräckligt intag av vitaminer och mineraler
 • Frekvent byte av tandborsthuvuden och upprätthållande av en ren tandborste
 • Minskat intag av sockerrika livsmedel och drycker, inklusive läsk och godis

5–pack för blåsor i munnen eller på tungan
För daglig vård vid afte i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
5–pack för blåsor i munnen eller på tungan

Naturliga medel

Blåsor på tungan kan behandlas med naturliga metoder, inklusive att undvika stark eller sur mat och använda smärtlindrande gel. Skonsam borstning och måttlig konsumtion av stark eller sur mat kan också bidra till att förebygga blåsor. Andra naturliga medel inkluderar:

1. Undvika skummedel i tandkräm

2. Minska intaget av sura drycker

3. Applicera is eller kalla kompresser för att lindra smärta

4. Skölja med saltvatten för att minska inflammation

5. Överväga kosttillskott som vitamin B12 eller järn för allmän munhälsa

Det är viktigt att notera att effektiviteten av dessa naturliga medel kan variera från person till person, och det rekommenderas alltid att söka råd från en vårdpersonal om symtomen kvarstår eller förvärras.


Medicinska behandlingar

När tungan utvecklar blåsor kan medicinska behandlingar vara en effektiv lösning. Munsköljningar och smärtstillande medel kan lindra obehag. Läkaren kan också skriva ut medicin för att minska inflammation och påskynda läkningsprocessen.

Receptfria läkemedel

När man upplever blåsor på tungan kan smärtstillande medel som ibuprofen och paracetamol hjälpa till att lindra smärtan. En annan effektiv behandling är användning av mun gel, munvatten eller munspray innehållande hyaluronsyra.

Dessa läkemedel kan köpas receptfritt på apoteket. När man väljer receptfria läkemedel är det viktigt att följa doserings- och användningsinstruktionerna för bästa effekt.

Konsultera en läkare

När blåsor på tungan orsakar ihållande obehag eller stör vardagslivet är det viktigt att konsultera en läkare. Läkaren kan utvärdera symtomen, genomföra en grundlig undersökning av munnen och diskutera potentiella behandlingsalternativ.

Det är också viktigt att informera läkaren om eventuella underliggande hälsoproblem, eftersom detta kan påverka valet av behandling.

Behandlingsalternativ hos läkaren

Läkaren kan rekommendera munvatten med bakteriedödande klorhexidin för att minska risken för infektion och lindra obehaget från blåsor på tungan. Detta kan fås receptfritt på apoteket. Dessutom kan läkaren rekommendera smärtlindrande gel för att lindra smärtan medan blåsorna läker.

Det är viktigt att noggrant följa läkarens instruktioner för att få den mest effektiva behandlingen. Läkaren kan också ge råd om eventuella underliggande orsaker till blåsor på tungan, såsom möjlig glutenintolerans eller järnbrist, vilket kan hjälpa till att förebygga framtida utbrott.

Under en konsultation kommer läkaren också att bedöma behovet av ytterligare tester eller uppföljningar, särskilt om blåsorna är frekventa eller ihållande. Läkaren kan diskutera alternativ som blodprover för att kontrollera järnnivåerna eller tester för andra potentiella hälsoproblem, vilket kan vara avgörande för att säkerställa en lämplig behandlingsplan.


När man ska söka medicinsk hjälp

Om du upplever mycket smärtsamma blåsor, blåsor som inte försvinner efter två veckor, blåsor som åtföljs av feber eller allmänt dåligt hälsotillstånd, eller om du har återkommande blåsor på tungan, bör du söka medicinsk hjälp utan tvekan.

Lär dig mer om behandlingsalternativ och förebyggande för att säkerställa optimal munhälsa.

Allvarliga blåsor symptom

Allvarliga blåsor kan orsaka extrem smärta och obehag i munnen. Blåsor som inte läker inom två veckor kan vara ett tecken på underliggande hälsoproblem och bör undersökas av en läkare.

Om du upplever feber, yrsel eller allmänt illamående i samband med blåsor i munnen är det viktigt att omedelbart söka medicinsk hjälp.

Allvarliga blåsor kan vara ett symptom på allvarligare underliggande hälsoproblem. Därför är det viktigt att vara medveten om dessa symtom och söka medicinsk hjälp om de uppstår.

Behandlingsval hos läkaren

När blåsor på tungan orsakar betydande smärta eller varar längre än tio dagar bör du söka medicinsk hjälp. Hos läkaren kan behandlingsalternativen inkludera receptbelagda läkemedel.

Läkaren kan också överväga att ordinera munvatten eller smärtstillande medel för att lindra obehaget. I sällsynta fall kan en biopsi behövas för att bekräfta diagnosen, särskilt om såren inte läker som förväntat.

Dessutom kan läkaren rekommendera ytterligare tester för att utesluta eventuella underliggande hälsoproblem som kan bidra till frekventa utbrott av blåsor.

5–pack för blåsor i munnen eller på tungan
För daglig vård vid afte i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
5–pack för blåsor i munnen eller på tungan

Slutsats

Blåsor på tungan kan orsakas av olika faktorer som stress, vitaminbrist, allergier och miljöpåverkan. För att förebygga blåsor är det viktigt att undvika stress, använda tandkräm utan skummedel och upprätthålla god munhygien.

Behandlingsalternativen inkluderar smärtlindrande gel, mild kost och bakteriedödande munvatten. Om symtomen kvarstår, konsultera en läkare för ytterligare behandlingsalternativ.

Genom att välja hälsosamma vanor och genomföra förebyggande åtgärder kan du hjälpa till att minimera förekomsten av blåsor på tungan.


FAQ


Varför får man blåsor på tungan?

Blåsor på tungan kan uppstå av olika anledningar, såsom infektioner, stress, hormonella förändringar under puberteten eller graviditeten, och ibland på grund av reaktioner på vissa mediciner som antibiotika.


Är blåsor på tungan och halsont relaterade?

Ja, blåsor på tungan kan ibland åtföljas av halsont, särskilt om blåsorna orsakas av en viral eller bakteriell infektion.


Hur behandlar man blåsor på tungan?

Behandling av blåsor på tungan kan innefatta lindrande medel, god munhygien, att undvika kryddig och sur mat, och i vissa fall medicinering som ordineras av din tandläkare eller läkare.


Kan barn få blåsor på tungan?

Ja, barn kan också få blåsor på tungan. Det är viktigt att övervaka frekvensen och söka råd från en tandläkare eller läkare för lämplig behandling.


Vad betyder det om man har många små blåsor på tungan?

Att ha många små blåsor på tungan kan vara ett tecken på en specifik typ av blåsor kända som herpetiforma sår. Det är bäst att konsultera en tandläkare eller läkare för en noggrann diagnos och behandlingsalternativ.


När försvinner en blåsa?

De flesta blåsor på tungan försvinner av sig själva inom en vecka till tio dagar. Det är viktigt att undvika irriterande ämnen som kryddig mat och upprätthålla god munhygien för att påskynda läkningsprocessen.


Källor:

medicalnewstoday.com

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram