Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad orsakar gula fläckar under armarna?

Gula fläckar under armarna orsakas ofta av en kombination av svett och deodoranter. När vi svettas producerar vår kropp naturliga oljor och salter som kan reagera med de kemiska ingredienserna i deodoranter. Denna reaktion kan leda till att det bildas gula fläckar på kläderna. Detta är särskilt framträdande när svetten innehåller orenheter och när deodoranter innehåller aluminiumföreningar.

Aluminiumföreningar

Aluminiumföreningar är vanliga ingredienser i många deodoranter eftersom de hjälper till att kontrollera svettproduktionen. Tyvärr kan föreningarna också reagera med svett och hudens naturliga oljor, vilket kan leda till gula fläckar på kläderna. Ju högre koncentrationen av aluminium är i deodoranten, desto större är risken för fläckar. Prova aluminiumfri deodorant från Australian Bodycare

Tvättmedel och fläckar

Tvättmedel spelar också en roll för uppkomsten av gula fläckar. Vissa tvättmedel kan innehålla enzymer eller färgämnen som kan interagera med de kemikalier som redan finns i gula fläckar. Detta kan förvärra fläckarnas utseende och göra dem mer synliga på kläderna. Det är viktigt att välja tvättmedel som är skonsamma mot tyget och inte förvärrar problemet.


Förebyggande av gula fläckar

För att undvika att gula fläckar bildas under armarna är det viktigt att applicera deodorant korrekt. Undvik att använda för mycket deodorant, eftersom överflödig produkt kan reagera med svett och resultera i fläckar på kläderna. Vi rekommenderar att du låter deodoranten torka helt innan du tar på dig kläderna.

Torktumlare och värme

Hög värme från torktumlare kan förvärra problemet med gula fläckar. Värme från torktumlare kan få de kemiska föreningarna i svett och deodorant att tränga djupare in i tyget, vilket kan leda till mer synliga fläckar. Undvik om möjligt att använda hög värme i torktumlaren och låt hellre kläderna lufttorka.

Val av kläder och färg

Klädval och färg kan också spela en roll för att minimera synliga gula fläckar. Mörkare färger och mönstrade tyger kan hjälpa till att dölja fläckarna. Du kan också överväga att bära löst sittande kläder, eftersom det ger mer luftcirkulation och kan minimera kontakten mellan kläder och svett.

Välja deodorant

För att minska risken för gula fläckar kan du överväga att använda deodoranter utan aluminiumföreningar. Australian Bodycare erbjuder en Deo Creme och en Deo Spray som är fria från aluminium. Produkterna innehåller naturliga ingredienser som Tea Tree Oil för att kontrollera svettlukt, och eftersom de är helt aluminiumfria minimerar du risken för fläckar på dina kläder.


Förebyggande och underhåll av kläder

Hygieniska vanor

För att minimera risken för gula fläckar under armarna är det viktigt med goda hygienvanor. Tvätta armhålorna noggrant och använd en mild men effektiv tvål. Vi rekommenderar Australian Bodycares Tea Tree Oil Body Wash för att ta bort svett som kan reagera med deodorant och orsaka fläckar. Tea Tree Oil Body Wash har naturligt rengörande egenskaper som hjälper dig att hålla huden ren och fräsch.

Förvaring och skötsel

Korrekt förvaring och skötsel av dina kläder kan också hjälpa till att förhindra gula fläckar. Undvik att lämna svettiga kläder tillsammans i en stängd tvättkorg under långa perioder, eftersom detta kan skapa en fuktig och bakteriefylld miljö som gynnar fläckbildning. Häng upp kläderna efter användning och undvik att vika dem förrän de är helt torra efter tvätt.


FAQ om gula fläckar under armarna:


Hur kan jag förhindra gula fläckar på mina kläder under armarna?

För att förhindra gula fläckar under armarna kan du använda deodoranter utan aluminium, undvika att applicera för mycket deodorant, välja kläder i mörka färger och undvika att använda torktumlare på hög värme.


Varför reagerar vissa deodoranter med svett och orsakar gula fläckar?

Vissa deodoranter innehåller ingredienser som aluminium som kan reagera med svett och tyget och kan däremot orsaka gula fläckar.


Kan jag ta bort redan existerande gula fläckar från mina kläder?

Ja, det finns olika huskurer och fläckborttagningsmedel som kan hjälpa till att ta bort gula fläckar. Använd en mild tvål eller fläckborttagningsmedel, men testa först på ett mindre synligt område av plagget för att undvika att förvärra problemet.


Vilka klädmaterial är mest benägna att utveckla gula fläckar?

Material som bomull, linne och vissa syntetmaterial kan vara mer känsliga för fläckar. Men genom att välja kläder av andra material eller följa tipsen i den här guiden kan du minimera risken.


Finns det aluminiumfria deodoranter som kan hjälpa till att förhindra gula fläckar?

Ja, det finns aluminiumfria deodoranter på marknaden, bland annat Australian Bodycares Deo cream och Deo spray. De kan bidra till att minska risken för gula fläckar samtidigt som de skyddar mot dålig lukt.


När bör jag söka professionell hjälp för mina gula fläckar?

Om dina fläckar är ihållande, kraftigt missfärgade eller inte svarar på hemmabehandling, kanske du vill söka professionell rådgivning från en klädexpert eller kemtvätt som kan erbjuda specialiserad fläckborttagningshjälp.


Kan jag undvika gula fläckar genom att ändra min kost eller livsstil?

Även om kost och livsstil inte nödvändigtvis orsakar gula fläckar, kan en hälsosam livsstil och god hygien bidra till att minska svettproduktionen och därmed minimera risken för att fläckar bildas.


Är det möjligt att ta bort gula fläckar från alla typer av kläder?

Fläckborttagningen kan variera beroende på plaggets material och typen av fläck. Vissa fläckar kan vara svårare att ta bort från vissa tyger och material, så vi rekommenderar att du testar fläckborttagningsmedel på ett mindre synligt område först.


Finns det naturmedel som kan hjälpa till att ta bort gula fläckar?

Ja, det finns naturmedel som citronsaft, bakpulver och vinäger som kan hjälpa till att ta bort gula fläckar. Kom ihåg att testa dem på ett litet område först för att undvika att skada dina kläder.


Kan regelbunden rengöring av armhålan hjälpa till att förhindra gula fläckar?

Ja, korrekt hygien, inklusive att tvätta armhålorna med tvål, t.ex. Australian Bodycares Body Wash, kan rengöra bort bakterier och svettansamlingar och minimera risken för fläckar.

Body Wash med Tea Tree Oil
Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Body Wash med Tea Tree Oil - Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram