Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Deo utan aluminium och parfym

Deodoranter utan aluminium har blivit populärt i Sverige på sistone på grund av de många fördelar de erbjuder.
Speciellt efter att det har publicerats studier och artiklar som fokuserar på deodorantmarknaden och som undersöker hur aluminium påverkar kroppen, har efterfrågan av aluminiumfria produkter ökat radikalt.

I denna guide kan du läsa om varför deodoranter utan aluminium blivit så populära de senaste åren. Dessutom informerar vi om vilka fördelar och nackdelar aluminium har, och hur den påverkar kroppen. Du kan även läsa om varför du borde överväga att byta ut din nästa deodorant till en aluminiumfri, och mycket mer.

Vi engagerar oss i att hjälpa dig med valet av en deodorant, så att du är säker på att du har valt en deodorant som tillfredsställer alla dina krav.

Vi fokuserar också på ämnet aluminium och undersöker om huruvida det är skadligt eftersom det proppas i så många deodoranter som säljs till oss konsumenter.

Aluminium i deodoranter

För några år sedan genomgick det en studie i Norge som bekräftade att kroppen tar upp en riklig mängd av aluminium när man använder deodoranter.

Förutom detta testades produkter som innehöll aluminium på råttor och möss. Resultaten var slående och ganska oroväckande eftersom det visade sig att för mycket aluminium påverkar det centrala nervsystemet och kan orsaka skador.

Aluminium i deodoranter och antiperspiranta produkter i allmänhet blev helt plötsligt ett hett debattämne eftersom allt fler och fler konsumenter sökte aluminiumfria produkter. Detta ledde till att produktionsverksamheten av deodoranter ändrade riktning, och därför har det de senaste åren dykt upp många bra aluminiumfria deodoranter i marknaden.

Aluminium i deodoranter och i antiperspiranta produkter i allmänhet är tyvärr mycket vanligt. Det är nämligen aluminiumsalterna i antiperspiranta deodoranter som tillfälligt täpper igen svettkörtlarna och minskar mängden av svett, vilket hjälper oss att vara svett- och luktfria under dagen.

Dessvärre finns det starka indikationer på att ett ökat aluminiumupptag i kroppen är en faktor bakom uppkomsten av skador i det centrala nervsystemet.

Eftersom vår kropp ändå upptar en hel del aluminium genom vår mat och dryck konsumtion är det inte vist att låta kroppen ta upp ännu mer av detta skadliga ämne genom t.ex. deodoranter.

Man bör därför undvika aluminium i deodoranter så mycket som möjligt. Lyckligtvis finns det numera ett stort utbud på aluminiumfria deodoranter som hämmar svettlukten och innehåller naturliga ingredienser istället för aluminium.

Vi återkommer till dessa produkter längre ner i denna guide där du också kan få information om en av de effektivaste deodoranterna utan aluminium från Australian Bodycare.

Deodoranter utan aluminiumklorid som är effektiva

Om du letar efter en aluminiumfri deodorant som verkligen är effektiv är det viktigt att du lägger märke till vilka andra ämnen deodoranten innehåller också. Det är nämligen relativt lätta att hitta en deodorant utan aluminiumklorid, men det finns fortfarande stora skillnader mellan olika produkter i marknaden gällande kemikalier och andra tillsatser.

Är du allergisk mot vissa ämnen är det bäst att du läser produktinformationen på deodoranten innan du använder den; för att du ska vara säker på att den aluminiumfria deodoranten vekar effektivt, utan att den aktiverar din allergi.

För att hitta en bra och effektiv aluminiumfri deodorant som motverkar svett, är det viktigt att den innehåller andra ämnen än aluminium för att den önskade effekten ska uppnås. En bra ingrediens som tränger in huden och bekämpar de bakterier som orsakar luktgener och ökad svettproduktion är t.ex. mjölksyra.


Fakta om Deo Balm Active Derm från Australian Bodycare:

– Roll on deodorant utan parabener, parfym eller aluminium.

– Roll on deodorant utan parabener, parfym eller aluminium.

– Innehåller mjölksyra som bekämpar dålig svettlukt

– Innehåller naturliga ingredienser från Australien som gör den effektiv hela dagen även när fysiska aktiviteter utförs.

– Deodoranten har en lindrande och irritationsdämpande effekt, vilket gör den lämplig att använda efter hårborttagning eller rakning.

– Skyddar den känsliga huden under armarna där man har lukt- och svettkörtlar och därmed använder deodorant.

Om du vill läsa mer om vår deodorant utan parfym och aluminium – se här:

Som du kan se på listan ovan kan Deo Balm Active Derm från Australian Bodycare appliceras direkt efter rakning under armarna. Vid normala fall bör man undvika att applicera deodoranter omedelbart efter rakningen eftersom huden då drar åt sig lättare de olika ämnena en deodorant innehåller.Detta är nämligen det stora problemet om du använder en deodorant med aluminium. Således, eftersom Australian Bodycares deodorant är utan aluminium, kan du utan problem applicera den direkt efter rakningen.


Deodoranter för kvinnor

Letar du en deodorant för kvinnor som är skonsam mot huden kan du gladligen använda en deodorant utan aluminium. Det finns många deodoranter utan parfym som kan hålla dig luktfri hela dagen.

Om du föredrar att ha en feminin doft kan det vara svårt att välja bland parfymfria deodoranter. Därför, om du väljer en parfymerad deodorant, bör du försäkra dig om att den inte innehåller skadliga ämnen som kan irritera huden, och i värsta fall leda till allergier eller andra hudåkommor.

Följaktligen, om du vill hålla dig på den säkra sidan och samtidigt hämma svett och dålig lukt, är det bäst om du väljer en deodorant utan parfym och aluminium.


Deodoranter för män

Letar du däremot efter en manlig deodorant för att få bukt på svettlukten, bör du även i detta fall föredra en deodorant utan aluminium.

Samma sak gäller här. Om du använder en aluminiumsfri deodorant minskar du risken för skador i det centrala nervsystemet på grund av högt intag av aluminium i kroppen.

Om du behöver en deodorant för män kan du fördelaktigen prova på Deo Balm Active Derm från Australian Bosycare. Detta är en roll-on deodorant som appliceras lätt efter både duschen och rakningen. Den verkar kylande på den nyrakade och känsliga huden under armarna.

En deodorant för män som lätt håller svett och dålig lukt borta, samt ger en fräsch känsla utan att den behöver innehålla parfym.


Deo utan aluminium

Det finns många goda skäl att välja en deo utan aluminium. Det främsta och det viktigaste skälet är förstås att risken av ett högt aluminiumintag i kroppen reduceras om man använder aluminiumfria deodoranter. Eftersom ett för högt intag av aluminium kan orsaka skador i det centrala nervsystemet, bör du göra vad du kan för att minska intaget av aluminium i kroppen.

Att använda en deo utan aluminium är en bra startpunkt då vår kropp redan intar en stor mängd aluminium genom vår dagliga kost, eftersom aluminium finns i jorden.

Aluminiumsalterna i antiperspiranter med aluminium bekämpar svett och dålig lukt. En deo utan aluminium kan också hålla dina armhålor luktfria och samtidigt reducera risken för skador i det centrala nervsystemet.


Roll on utan aluminium

Deo Balm Active Derm från Australian Bodycare är en aluminiumfri roll on, och inte spray. Orsaken till detta är att spraydeodoranter innehåller onödiga skadliga ämnen som du lika gärna kan undvika.

Ett deostift eller en roll on utan aluminium innehåller inga skadliga ämnen – och resultatet är detsamma. En bra roll on kan hålla dig fräsch hela dagen.

Australian Bodycares roll on utan aluminium kan t.o.m. användas av idrottare eller av aktiva personer i allmänhet. Även efter en timme i gymmet eller efter en intensiv fotbollsmatch kan Deo Balm Active hålla svett och dålig lukt under kontroll.


Deo utan parfym och aluminium

De flesta aluminiumfria deodoranter innehåller parfym. Deo Balm från Australian Bodycare är en deo som varken innehåller aluminium eller parfym.

Om du lider av någon sorts allergi ska du naturligtvis föredra en deo utan aluminium och parfym redan från början. Men även om du inte haft någon allergisk reaktion hittills är det bättre om du använder en parfymfri deo i förebyggande syfte, så du undviker att få någon allergi i framtiden.

Eftersom det succesivt har blivit populärare med deodoranter utan aluminium har utbudet av produkter också ökat. Därför kan du lätt få tag på en deo utan aluminium och parfym som ändå garanterar dig en fräsch och välluktande dag.

Deodorant test

I 2014 genomförde det danska tv-programmet ”Kontakt” en marknadsundersökning för att testa olika deodoranter som innehöll aluminium.

Resultaten av denna undersökning, och många andra forskningar och konsumentundersökningar, visade att deodoranter som innehöll aluminium kunde påverka det centrala nervsystemet negativt om kroppen upptog aluminium under en långvarig period.

Följden av detta deodorant-test har därför varit att efterfrågan på aluminiumfria produkter har ökat under de senaste åren, och fortsätter att öka succesivt.

På grund av detta är det många tillverkare som med hänsyn till konsumenternas behov och hälsa har riktat sin produktion åt aluminiumfria produkter. Detta gör att deodoranter utan aluminium är lättillgängliga, och du som konsument kan enkelt få tag på en aluminiumfri deodorant utan parfym och parabener, vilket garanterar dig en bättre hälsa och eliminerar allergier.


Den bästa deodoranten

Det finns en mängd bra deodoranter på marknaden och många av de stora märkeskoncernerna försöker ideligen att vinna konsumenternas förtroende.

Men vad är det som gör en deodorant bra egentligen? Det beror helt och hållet på vad varje individ förväntar sig av en deodorant. Australian Bodycare har inriktat sig på att erbjuda produkter som innehåller bara naturliga ingredienser som är oskadliga för kroppen, men ändå uppfyller de krav varje individ har.
Om du letar efter den bästa deodoranten utan aluminium, parabener eller parfym är Deo Balm Active Derm från Australian Bodycare en riktigt bra lösning.

Detta är nämligen en bra deodorant som klarar att hålla svett och dålig lukt borta utan att den behöver innehålla kemikalier och skadliga ämnen.

Du slipper att aluminium tränger in i kroppens system och riskerar att skada det centrala nervsystem, genom att använda Deo Balm Active Derm som innehåller mjölksyra istället för aluminiumsalter. Detta gör den till den bästa deodoranten i sin kategori eftersom mjölksyran bekämpar de bakterier som orsakar dålig lukt.

Dessutom ska du veta att huden under armarna är extra känslig och mer mottaglig för aluminium när den är nyrakad eller har skärsår. Den bästa deodoranten är en deodorant som inte framkallar sådana risker, och som kan appliceras direkt efter rakning eller på skadad hud under armarna.

Australian Bodycares deodorant utan aluminium innehåller också extrakt av tasmansk peppar som verkar irritationsdämpande, vilket ger en behaglig och skön känsla efter att du har rakat armhålorna. Dessutom är den också en bra deodorant för torr hud.


Svettlukt under armarna

Dålig svettlukt under armarna är ett stort problem för många tonåringar och vuxna. Vi har alla varit med om hur obehagligt det kan vara att lukta svett under armarna. Framförallt när man tvättar sig och använda deodorant dagligen utan att svettlukten försvinner.

Detta är verkligen enerverande och irriterande, och kan orsaka problem för många av oss. Om du besväras av svettlukt under armarna trots att du regelbundet tvättar dig och även använder ofta deodorant, kan problemet faktiskt ligga i själva deodoranten.

Enligt en studie som utfördes av forskare i universitetet Ghent i Belgien visade det sig att majoriteten av alla antiperspiranta deodoranter förvärrade problemet med svett i armhålorna.

Detta beror på att aluminiumet som deodoranten innehåller bekämpar svetten effektivt genom att blockera dess utväg. På grund av detta luktar svetten ännu mer eftersom de dåliga bakterierna som vi har under armarna överväxer och kan inte lösas upp och försvinna med svetten.

Det är dessa bakterier som är luktar illa, och följaktligen förvärrar svettlukten under armarna. Kort sagt bör du undvika deodoranter som innehåller aluminium eftersom de faktiskt kan leda till värre svettlukt – och dessutom finns det en ökad risk att ditt centrala nervsystem skadas på grund av högt aluminiumintag.

Om du vill få bukt på svettlukten under armarna en gång för alla, bör du överväga att byta ut din vanliga deodorant mot en aluminiumfri. Du kan börja med att använda den nya deodoranten under en tid för att se hur den påverkar dina luktgener och din svettproduktion.

Deo Balm Active Derm från Australian Bodycare innehåller mjölksyraestrar istället för aluminium, och därför stängs svetten inte in i huden. Detta leder till att bakteriebildningen under armarna minskar, vilket garanterar dig en fräsch och luktfri känsla hela dagen utan att du utsätter din kropp med onödiga skadliga ämnen.


Luktar illa under armarna

Dålig lukt under armarna behöver inte alltid bero på ökad svettproduktion. Det kan faktiskt bero på att deodoranten du använder inte är tillräckligt bra, eller att den t.o.m. har motsatt effekt och förvärrar problemet.

Som vi nämnde ovan kan detta bero på att antiperspiranta produkter tränger in i huden och blockerar svetten, men inte lukten. Du fortsätter därför att lukta illa under armarna eftersom de bakterier och hudsvamp som finns i armhålorna börjar överväxa, vilket ger en ännu obehagligare lukt.

Så om du har dålig lukt under armarna bör du se till att använda en deodorant som ger en fräsch doft samtidigt som den bekämpar oönskade bakterier under armarna som orsakar lukten i första hand.


Allergi mot aluminium

Kontaktallergi mot aluminium kan i vissa sällsynta fall uppstå som ett resultat av högt intag av aluminium. Det är dock inte erfarenhetsgrundat att det dagliga intaget av naturligt förekommande aluminium från födoämnen kan orsaka allergisymptom.

Dessvärre finns det risk att man utvecklar aluminiumsallergi av vacciner som innehåller aluminium. Detta drabbar främst barn, men även vuxna befinner sig i riskzonen. Om detta oroar dig bör du prata med din läkare innan du eller ditt barn vaccinerar sig.

Man tillsätter aluminium i vissa vacciner eftersom detta hjälper vaccinet att stimulera immunsystemet i högre grad. Men som vi tidigare nämnt finns det risk att en allergisk reaktion uppstår. Den kännetecknas av en knuta under huden där vaccinet har utförts.

Om du har aluminiumallergi bör du undvika deodoranter som innehåller aluminium. Tyvärr finns detta ämne i majoriteten av alla antisperspiranter eftersom aluminiumsalterna effektivt blockerar svetten. Men detta är samtidigt skadligt och därför har en rad olika produkter som är aluminiumfria dykt upp i marknaden.

Om du är allergisk mot aluminium, eller bara vill minska på intaget av aluminium i din kropp genom deodoranter, så är det bara att använda en aluminiumfri deodorant istället.


Skadliga ämnen

Om du oroar dig att din deodorant innehåller skadliga ämnen som är farliga för kropp och hud, är du otvivelaktigt inte ensam om det.

Efter att fler och fler studier har kommit upp i ljuset har det visat sig att en relativt stor andel av kosmetik- och deodorantmarknaden har ett utbud av produkter som innehåller skadliga och farliga ämnen. Detta har resulterat i att många av oss svenskar, och personer i andra delar av världen, har blivit mycket mer kritiska mot produkter med skadliga ämnen. Följaktligen har marknaden motiverats till att framställa säkrare produkter.

I 2015 genomförde det danska konsumentrådet Tänk en omfattande undersökning med 115 av de populäraste deodoranterna på marknaden. Resultaten visade att inte mindre än var fjärde produkt innehöll skadliga ämnen.
Det var alltså så mycket som 25% av produkterna på marknaden som innehöll farliga substanser som antingen var allergiframkallande, hormonstörande eller skadliga för kroppen på ett annat sätt.

Framförallt ämnena aluminium och triclosan blev skuldsatta för att påverka kroppens naturliga balans negativt. Triklosan kan orsaka hormonstörningar, medan aluminium kan orsaka skador på det centrala nervsystemet.
De hormonstörande ämnena i deodoranter kan bidra till nedsatt spermiekvalitet hos män samt en tidig pubertet hos kvinnor.

Var därför alltid noga med att läsa innehållsdeklarationen på deodoranterna innan du beslutar dig för vilken du ska köpa – på det viset försäkrar du dig att deodoranten varken är skadlig eller farlig för hälsan.

Om du är osäker på vad varje substans och innehållsämne motsvarar (om de alltså är skadliga), kan du leta upp mer information om varje ämne för att få reda på hur farligt det är.


FAQ


Är aluminiumklorid farligt?

Aluminiumklorid kallas också för aluminium, aluminiumklorid och aluminiumsalt. Aluminiumklorid är det ämne som finns i antiperspiranter med aluminium i, och som skyddar oss mot svettiga armhålor genom att dra ihop svettkörtlarna.
Du kanske ofta har ställt dig frågan: ”Är aluminiumklorid farligt?”, svaret på denna frågan är: Det kan vara farligt om kroppen upptar för stora mängder.

Det finns aluminium och därmed aluminiumklorid i jorden. Därför upptar vår kropp aluminiumklorid genom mat och dricksvatten. Detta är helt naturligt och klart oundvikligt.

Trots detta bör vi inte uppta för många mängder eftersom detta kan vara skadligt för hälsan och enligt studier orsaka rubbningar i det centrala nervsystemet. Därför bör du se till att inte din kropp inte upptar för mycket aluminiumklorid. Detta händer framförallt när du applicerar deodoranter med aluminium i på bar hud.

Bar hud är termen för hudens tillstånd under armarna när du för exempel just har rakat dig. Vid detta tillstånd och vid detta område är kroppens upptag av aluminium och andra ämnen högre, och därför innebär det en större hälsorisk för kroppen.

Kort sagt: Aluminiumklorid är farligt om kroppen upptar för stora mängder – pröva därför att byta till en deodorant utan aluminium och därmed utan aluminiumklorid.


Vilken deodorant utan aluminium är bäst?

Vilka deodoranter är det som inte innehåller aluminium och hur försäkrar du dig att så är fallet? Det enklaste sättet är att se på innehållsdeklarationen som informerar vilka ingredienser och ämnen deodoranten i fråga innehåller.
Om du letar efter en aluminiumfri deo måste du se till att det inte står något om aluminium eller aluminiumklorid på innehållsdeklarationen.

Deo Balm Active Derm från Australian Bodycare är en effektiv deodorant utan aluminium som använder bl.a. mjölksyreester för att bekämpa svett och dålig lukt istället för aluminium.


Varför innehåller deodorant aluminium?

På frågan ”Varför innehåller deodorant aluminium?” är det ganska lätt att svara på. Det beror helt enkelt på att ämnet aluminiumklorid tränger in i huden och sluter de porer och körtlar som låter svetten komma ut.
Detta leder till att du svettas mindre under dagen – en så kallad antiperspirant effekt, en effekt som de flesta av oss vill uppnå.

Aluminium är en allmänt känd substans och används därför i många deodoranter. De senaste åren råder det dock tvivel om dess eventuella biverkningar vid ett för stort upptag.

Om du är orolig för att din kropp upptar för mycket aluminium och kanske riskerar att skada ditt centrala nervsystem, är det fördelaktigt om du börjar använda en deodorant utan aluminium.


Är aluminium i deodoranter farligt?

Som vi nämnde i avsnittet ovan är aluminium i deodoranter farligt om din kropp upptar för mycket av detta ämne.
Eftersom aluminiumklorid finns i jorden upptar vi redan naturliga halter av aluminium från födoämnen vi förtärar.

Även om det krävs mycket till för att kroppen ska uppta en alldeles för stor halt av aluminium – i alla fall enligt de senaste forskningarna – så finns alltid risken. Därför bör du överväga att sluta helt att använda deodorant, eller att byta till en aluminiumfri istället.


Vilken deodorant är bäst?

Vilken deodorant är bäst och varför? Svaret på denna fråga varierar från individ till individ. Det beror i hög grad på varje persons situation, behov och krav av en deodorant.

Om du vill vara på den säkra sidan, och undvika potentiella skadliga ämnen i deodoranten, bör du använda en deo utan aluminium, parabener och parfym.

Utbudet av sådana deodoranter ökar gradvis i marknaden. Du kan lätt få tag på en deo som antagligen inte kommer att få dig att lukta rosen gott hela dagarna, men som kan erbjuda dig en neutral och behaglig doft under dagen.


När ska man börja med deo?

När du ska börja använda deodorant beror helt på dina egna behov. Eftersom de flesta börjar uppleva svett och svettlukt under puberteten, finns det ingen orsak att börja använda deodorant i tidigare stadier.

Deodoranter ska användas på torr hud, alltså inte precis när du har kommit ut ur duschen. Vissa deodoranter bör dessutom inte användas på bar hud efter rakning eller hårborttagning. Deo Balm Active Derm från Australian Bodycare har däremot svalkande och irritationsdämpande egenskaper och har visat sig vara välgörande på en nyrakad hud.


Vilka deodoranter är utan aluminium?

Vilka deodoranter innehåller inte aluminium, och varför bör jag föredra dem? För att enkelt hitta de deodoranter som är utan aluminium gäller det bara att läsa innehållsdeklarationen eller den tekniska produktbeskrivningen om du ska handla på webben.

Om produkten innehåller aluminium framgår det av beskrivningen eller innehållsdeklarationen. På detta vis kan du snabbt och enkelt bedöma om deodoranten du tänker köpa innehåller aluminium eller inte.

Aluminium kan nämnas med en rad olika namn på en innehållsdeklaration. Aluminiumklorid, aluminiumchlorid, alun och aluminiumsalter. Om du fortfarande tvivlar på om produkten innehåller aluminium efter att ha läst produktbeskrivningen eller innehållsdeklarationen, kan du kontakta försäljaren för att försäkra dig att produkten inte innehåller aluminium.

Det är alltid bäst att föredra en aluminiumfri deodorant. På detta vis riskerar du inte att din kropp upptar en allt för stor aluminiumhalt – i alla fall inte från din deodorant. Om du samtidigt oroar dig för att en allergi kan utvecklas är det bättre om du väljer en parfymfri deodorant eftersom parfym ofta kan orsaka allergier och allergiska reaktioner.


Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram