Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är hårsäckskvalster/demodexkvalster?

Hårsäckskvalster eller demodexkvalster är små mikroskopiska organismer som lever i hårsäckarna och talgkörtlarna i vår hud. Dessa kvalster är naturliga invånare i huden och kan vanligtvis finnas i små mängder utan att orsaka någon skada. Men när antalet kvalster ökar kan de orsaka en rad olika hudproblem.

Demodexkvalster är kända för att orsaka hudproblem som rosacea, seborrhoisk dermatit och andra liknande hudtillstånd. När antalet av dessa kvalster ökar kan det leda till inflammation, irritation och andra hudproblem. Särskilt på ögonlocken kan en överproduktion av talg leda till fler kvalster. Det kan vara svårt att avgöra om du har demodexkvalster eftersom de är så små och bara kan ses i ett mikroskop. Men om du upplever ihållande hudproblem är det alltid en bra idé att rådfråga din läkare.

Demodexkvalster och ögonlock

Demodexkvalster kan också hittas på ögonlocken, där de kan orsaka klåda, irritation och inflammation. Kvalstren lever av sebum, ett oljigt ämne som produceras av håret och talgkörtlarna i huden runt ögonlocken.

En ansiktsrengöring med Tea Tree Oil är ett naturligt och effektivt sätt att rengöra det område där kvalster är ett problem, t.ex. ögonlocken. Ansiktsrengöringen har en rengörande effekt och kan hjälpa till att hålla kvalstren nere och minska smutsen i området. Dessutom kan tea tree-olja hjälpa till att reglera talgproduktionen och hålla huden runt ögonlocken frisk och ren.

Applicera en liten mängd ansiktsvatten på fingertopparna och massera försiktigt in det i huden med cirkulära rörelser. Skölj av med ljummet vatten och torka med en ren handduk.

Ansiktstvätt mot finnar
Daglig ansiktsrengöring mot finnar, För normal till fet hud samt blandhy
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 159 kr
Försäljningspris Från 159 kr Ordinarie pris
Ansiktstvätt mot finnar - Daglig ansiktsrengöring mot finnar, För normal till fet hud samt blandhy

Demodexkvalster och Rosacea

Rosacea är en kronisk hudsjukdom som kan förvärras av förekomst av hårsäckskvalster/ demodexkvalster. Kvalstren lever i hårsäckarna och kan orsaka inflammation och rodnad i ansiktet, vilket leder till ökad irritation och obehag.

En ansiktstvätt med tea tree oil kan användas som en naturlig rengöring mot demodexkvalster i ansiktet och för att ta hand om rodnad i samband med Rosacea. Oljan har en rengörande effekt som kan hjälpa till att rensa bort kvalstren och hålla området runt Rosacea rent.

Applicera en liten mängd ansiktsvatten på fingertopparna och massera försiktigt in det i huden med cirkulära rörelser. Skölj av med varmt vatten och torka ansiktet med en mjuk handduk.

Skydda sedan huden med en återfuktande ansiktskräm. Applicera en liten mängd kräm och fördela den i ansiktet och massera in den.

Om du upplever irritation eller allergisk reaktion ska du omedelbart sluta använda produkten och kontakta läkare eller hudläkare.

Paket för vård av rosacea, rodnad & känslig hud
3 lugnande produkter kan användas vid rosacea: rengöring, B5 Serum & kräm
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 549 kr
Försäljningspris 549 kr Ordinarie pris 649 kr
Paket för vård av rosacea, rodnad & känslig hud - 3 lugnande produkter kan användas vid rosacea: rengöring, B5 Serum & kräm

Naturlig rengöring av hårsäckskvalster

Det finns flera naturläkemedel som kan hjälpa till att rengöra områdena runt demodexkvalster och lindra symtomen. Några av dessa inkluderar:

 • Mandelolja har rengörande egenskaper och kan hjälpa till att lindra klåda och irritation i huden. Den kan appliceras direkt på de drabbade områdena och masseras lätt in i huden.
 • Grönt te är känt för sina rengörande egenskaper, som kan hjälpa till att minska smuts i huden och bekämpa demodexkvalster. Du kan applicera en kyld grön tepåse direkt på de drabbade områdena för att lindra klåda och irritation.
 • Honung har rengörande egenskaper och kan hjälpa till att hålla huden ren. Den kan appliceras direkt på de drabbade områdena och sitta kvar i 20-30 minuter innan du sköljer av med varmt vatten.

Hårsäckskvalster på kroppen

Använd en mild och skonsam kroppstvätt med Tea Tree Oil som Australian Bodycares Body Wash för att rengöra de drabbade områdena. Fokusera på bröst, rygg och andra drabbade områden. Skölj noggrant och torka kroppen försiktigt. Upprätthåll god kroppshygien genom att byta kläder regelbundet och undvika åtsittande kläder. Kontakta alltid din läkare för råd.

Body Wash med Tea Tree Oil
Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Body Wash med Tea Tree Oil - Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil

  Säkerhetsåtgärder

  När du använder tea tree-olja eller andra naturläkemedel för att rensa bort demodexkvalster är det viktigt att vidta vissa säkerhetsåtgärder. Innan du börjar använda någon behandling bör du alltid rådfråga din läkare eller hudläkare.

  Andra naturläkemedel och behandlingar kan också ha biverkningar eller interagera med mediciner, så det är viktigt att undersöka och konsultera en läkare innan du börjar med någon ny behandling.

  Kom alltid ihåg att följa tillverkarens instruktioner och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder när du använder tea tree-olja eller andra naturläkemedel mot demodexkvalster.


  FAQ


  Hur vet man om man har demodexkvalster?

  Du kan få en hudbiopsi eller ett utstrykstest från en hudläkare för att avgöra om du har demodexkvalster. De kan också undersöka dina symtom, som klåda, rodnad och irritation på huden eller i ögonområdet.


  Är demodexkvalster och hårsäckskvalster samma sak?

  Ja, demodexkvalster är en typ av hårsäckskvalster som lever i talgkörtlarna i huden och håret. De kan hittas på olika delar av kroppen, inklusive ansiktet, ögonlocken och ögonbrynen.


  Finns rosacea kvalster på huden?

  En av de faktorer som kan förvärra rosaceasymptomen är demodexkvalster. Dessa kvalster kan orsaka inflammation och rodnad i huden.


  Hur dödar man demodexkvalster på människor?

  Det finns flera sätt att döda demodexkvalster, bland annat genom att använda medicinska schampon eller krämer som innehåller svavel eller metronidazol. Tea tree-olja och andra naturläkemedel kan också användas för att rengöra de områden där kvalstren finns.


  Kvalster i ögonfransarna?

  Ja, demodexkvalster kan också leva i ögonområdet, inklusive ögonlocken och ögonbrynen.


  Har alla människor demodexkvalster?

  Ja, i stort sett alla människor har demodexkvalster på huden och i håret. I vissa fall kan dock antalet kvalster öka, vilket kan leda till symtom och hudproblem.

  Paket för vård av rosacea, rodnad & känslig hud
  3 lugnande produkter kan användas vid rosacea: rengöring, B5 Serum & kräm
  +15.000 omdömen
  Ordinarie pris 549 kr
  Försäljningspris 549 kr Ordinarie pris 649 kr
  Paket för vård av rosacea, rodnad & känslig hud - 3 lugnande produkter kan användas vid rosacea: rengöring, B5 Serum & kräm

  Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram