Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är rosacea?

Huden är ditt största levande organ – och faktisk det som är mest livsviktigt. Det är nämligen huden, som skyddar kroppen från omvärlden och dess främsta funktion är att vara värme-, stöt- och vattenisolerande samtidigt som den också har en temperaturreglerande effekt. Därför är det väldigt viktigt att ta god hand om huden.


Rosacea är en hudsjukdom i ansiktet. Den uppstår vanligen som ett inflammationsliknande tillstånd med ett utbrott av röda, inflammerade knottror på huden, vidgade blodkärl och generell rodnad i ansiktet. Det är en kronisk hudsjukdom och det innebär därför att de som drabbas står inför ett långvarigt lidande som ofta återkommer. Sjukdomen kan dock både behandlas och förebyggas.

Rodnaden börjar vanligen mitt i ansikten och kan försämras med tiden. Hudförändringarna blir ofta sämre och mer uttalade av starkt kryddad mat, solljus och alkohol. På engelska kallas hudsjukdomen ”rosácea” och om du träffar på denna stavning är det alltså det engelska uttalet av den kroniska hudsjukdomen.


Vem drabbas av rosacea?

Tillhör du den grupp svenskar som lider av rosacea här du till ungefär 5 % av befolkningen. Sjukdomen kan drabba alla – både män och kvinnor – men kvinnor tenderar att drabbas oftare. Hela två av tre patienter med hudåkomman är nämligen kvinnor.

Sett i ett större perspektiv drabbar rosacea ungefär 10 % av befolkningen med vit hud. Det är däremot sällan som personer med mörk hud drabbas av hudsjukdomen.

Rosacea är en hudsjukdom som oftast drabbar kvinnor i åldern 30 till 50 år. I många fall bryter den ut i slutet av tjugoårsåldern även om kvinnorna inte tidigare har haft problem med inflammationstillstånd i huden som exempelvis akne.

Paket för vård av rosacea, rodnad & känslig hud
3 lugnande produkter kan användas vid rosacea: rengöring, B5 Serum & kräm
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 549 kr
Försäljningspris 549 kr Ordinarie pris 649 kr
Paket för vård av rosacea, rodnad & känslig hud - 3 lugnande produkter kan användas vid rosacea: rengöring, B5 Serum & kräm

Symptom på rosacea

Rosacea är en komplicerad hudåkomma som kan visa sig på flera olika sätt. Vissa har mild rosacea, medan andra har mer uttalade besvär. Hudsjukdomen kan drabba ansikte, hårbotten, näsa, bröst och hals och börjar ofta mitt i ansiktet kring ögonen. Ungefär var femte person, som drabbas av sjukdomen upplever först symptom vid ögonen innan sjukdomen utvecklas till huden.

Det finns olika typer av rosacea. Var och en av de olika typerna har egenskaper som baseras på deras speciella symptom.

Vaskulär rosacea

Denna typ av rosacea går också under namnet erytematös-telangiektatisk rosacea och kännetecknas av att vara en mildare form av rosacea med rodnad och uppblossande besvär i ansiktet. Den ihållande rodnaden i ansiktet kan hos vissa patienter också ackompanjeras av tydliga blodådror speciellt vid näskanten och på kinderna.

Papulopustulös rosacea

Papulopustulös rosacea är en inflammatorisk form av rosacea. Här visar sig symptomen som kronisk rodnad i ansiktet och den röda huden får stora utbrott av röda och gula bulor. Bulorna kallas pustler och papler och kan för många förväxlas med akne. Men det är ett annat inflammationstillstånd som ligger bakom paplerna.

Fymatös rosacea

Den tredje typen av rosacea kallas också för rinofyma. Här finns tydliga symptom som en blodröd näsa och mycket ojämn hud. Huden på näsan växer kraftigt och blir förtjockad. I vissa fall kan det sprida sig till huden på kinder och panna. Med denna typ av rosacea ser ansiktet svullet ut på grund av överskottshuden som bildas. Rinofyma drabbar i de allra flesta fall män.

Okulär rosacea

En fjärde typ av rosacea kallas okulär rosacea. Det speciella med denna typ är att den inte bara drabbar huden utan också ögonen. Rosacea i ögonen ger en rad besvär, som kan vara allt från en känsla av att skräp i ögonen, torra ögon, tårbildning och en stickande, irriterande, eller till och med brännande känsla i ögonen.

Här får man också ofta blodsprängda ögon eller rodnad i kanten på ögonlocket och även vaglar, svullna ögonlock och ljuskänslighet är typiska symptom på denna typ av rosacea. Obehandlad okulär rosacea kan i värsta fall orsaka bestående skada på hornhinnan och leda till synproblem och i värsta fall blindhet.


Fyra stadier av rosacea

Rosacea uppträder i flera olika stadier – hela fyra stycken. Det betyder alltså att om du inte upptäcker hudsjukdomen eller får behandling så kommer den att utvecklas till nästa stadium.

Här får du en inblick i symptomen för de olika stadierna.

Förstadie – pre-rosacea

Det första stadiet, eller rättare sagt förstadiet, brukar hänga ihop med den mildare formen av rosacea som kallas vaskulär rosacea eller erytematös-telangiektatisk rosacea. Förstadiet till rosacea kan i många fall pågå i flera månader eller till och med flera år då du upplever utbrott av rodnad och värme i ansiktshuden. Det uppträder vanligen när du äter het och starkt kryddad mat, vid intag av alkohol, om din hud påverkas av kyla och värme, eller om du utsätts för stress.

Första stadiet

Efter förstadiet går hudsjukdomen över till det som egentligen är första stadiet. Här upplever du symptom som ökande och kronisk rodnad i ansiktet – särskilt på kinder, panna och haka. I det här stadiet brukar vidgade kärl breda ut sig i ansiktet. De vidgade kärlen eller varicerna kallas också telangiektasier.

Andra stadiet

I det andra rosacea-stadiet upplever du en kronisk rodnad i ansiktshuden. Det andra stadiet brukar vanligen följa den papulopustulösa typen av rosacea, eftersom röda och gula akneliknande utslag i huden uppstår tillsammans med rodnad och vidgade blodkärl i detta stadium. De inflammerade gula knottrorna dyker ofta upp på kinderna.

Tredje stadiet

I det tredje stadiet är symptomen de samma som för det andra stadiet. Skillnaden är att rodnaden, de vidgade blodkärlen och de gula bulorna i huden blir ännu kraftigare. Det tredje stadiet av rosacea kan också medföra svullnader, knutor och förtjockningar i huden. Därför placeras typen fymatös rosacea eller rinofyma också i det tredje stadiet.

Om hudsjukdomen får utveckla sig kommer du att uppleva de olika typerna av rosacea, en efter en. Om rosacea inte behandlas kommer symptomen alltså att gå från milda till allvarliga besvär. Därför är det alltid viktigt att sätta in behandling så snabbt som möjligt.


Orsaker till rosacea – vad beror sjukdomen på?

Det finns ingen direkt orsak till rosacea. Det man vet är att det är ett inflammationstillstånd i talgkörtlarna – ofta på kinder, haka och mellan ögonbrynen. Man har aldrig lyckats dokumentera en förekomst av vare sig bakterier eller svamp i huden. Men inflammationen i huden gör talgkörtlarna irriterade och röda och gula bulor bildas i huden samtidigt som blodkärlen förstoras och gör huden rödlätt.

Vissa resultat tyder på att hudsjukdomen uppstår som följd av onormal funktion i immunsystemet. Immunförsvaret har bland annat som uppgift att producera proteiner, som ska bekämpa infektioner i huden, bakterier och skadad vävnad. Istället sker en vasodilation i huden. Det betyder att muskulaturen i hudens blodkärl börjar slappna av så att kärlen vidgas och huden utvecklar ytliga blodkärl.

Demodexkvalster misstänks också vara en del av orsaken till rosacea. Man har nämligen vid ett flertal tillfällen sett att personer med rosacea har en högre mängd demodexkvalster i huden än andra. Ett demodexkvalster är ett hårsäckskvalster.

Även om det inte finns några vetenskapliga belägg för orsaken till rosacea finns det ändå flera kända faktorer som kan förvärra hudsjukdomen.

  • Värme och kyla
  • Solljus
  • Starkt kryddad mat
  • Alkohol
  • Binjurebarkhormon (steroidkräm)
  • Läkemedel som vidgar blodkärlen
  • Stress

Behandling av rosacea

Rosacea kan behandlas på olika sätt. Lätta och milda fall av rosacea kan behandlas effektivt med krämer – särskilt verksamma krämer, som du kan få på recept på apoteket.

I svårare fall kan det vara nödvändigt att behandla med tabletter för att bekämpa inflammationen. Behandlingen kompletteras ofta av krämer och rekommendationen är att fortsätta att använda dem efter avslutad antibiotikabehandling. Dessa krämer är dessutom effektiva mot rodnad och fås på recept från en läkare.

I svåra fall och vid mer uttalade hudförändringar kan läkaren behandla med olika tabletter om antibiotikabehandlingen inte har effekt.

Behandling med laser

Om du besväras av spruckna och vidgade blodkärl får du god effekt av en laserbehandling med IPL-laser. Denna typ av behandling är mycket effektiv på det rödlätta utseende som vidgade blodkärlen ger huden. Lasern behandlar symptomen i den skadade huden.

IPL är en förkortning av Intense Pulsed Light – alltså intensivt pulserande ljus. Denna laser kan skicka energi ned genom huden, men ljusstrålen är enbart begränsad till de röda strukturerna – i detta fall blodkärlen. Blodkärlen förstörs av den stora mängden energi och ljus och drar ihop sig. Om du ska behandlas med IPL-laser är det viktigt att du inte är solbränd, eftersom det ökar risken för att huden istället blir bränd. Därför får du inte sola utomhus eller i solarium veckorna innan laserbehandlingen.

Hudvård vid rosacea – vad kan du göra själv?

En annan möjlighet är att vårda och minimera symptomen på rosacea på egen hand. Det viktigaste för att minska rosacea är att komma igång med en bra hudvårdsrutin med bra hudvårdsprodukter. Det betyder att det är nödvändigt att hålla huden ren genom att tvätta ren den varje morgon och kväll med milda produkter och avsluta med en fuktighetskräm som inte är för fet och stänger igen porerna.

Använd till exempel Face Wash och Face Cream från Australian Bodycare i din dagliga hudvårdsrutin. Face Wash tvättar mjukt och skonsamt huden ren på djupet så att den bli fri från orenheter och smuts – utan att irritera. Face Cream är en lätt ansiktskräm, som fuktar huden ordentligt, men utan att vara fet. Den tränger snabbt in i huden där den stärker och har en lugnande effekt på huden.

Båda kan användas både morgon och kväll. Både ansiktsrengöringen och krämen har ett högt innehåll av vårdande och naturliga ingredienser där framför allt australisk tea tree oil har en viktig roll, eftersom den har speciella anti-inflammatoriska och rengörande egenskaper.

Vi rekommenderar också att du kompletterar med vår Panthenol Serum. Den innehåller ingrediensen Niacinamid, som har visat sig ha en gynnsam effekt vid rosacea.

Paket för vård av rosacea, rodnad & känslig hud
3 lugnande produkter kan användas vid rosacea: rengöring, B5 Serum & kräm
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 549 kr
Försäljningspris 549 kr Ordinarie pris 649 kr
Paket för vård av rosacea, rodnad & känslig hud - 3 lugnande produkter kan användas vid rosacea: rengöring, B5 Serum & kräm

Kostråd vid rosacea

Kosten spelar en viktig roll i behandlingen av rosacea. Enbart kost kan inte behandla hudsjukdomen, men den kan medverka till att lindra den i hög grad. Lägg upp en kostplan och diet för dig själv där du äter anti-inflammatorisk kost. En sådan kost innehåller särskilt basiska livsmedel som bidrar till att bekämpa inflammation i kroppen och huden.

Lämpliga matvaror är bland annat grönkål, gurka, broccoli och bönor, som alla är mycket basiska livsmedel. Andra livsmedel som är basiska, men i mindre grad, är bland annat avokado, rödbetor, kål, vitlök, rädisor, tomat, ingefära och sallad.

För att stärka blodkärlen i huden kan du till exempel äta granatäpple, vinbär, vattenmelon och olivolja, som har en direkt stärkande effekt på blodkärlen.


Förebygga rosacea

Den bästa behandlingen är alltid förebyggande – det gäller också när det gäller rosacea. Därför kan du göra flera saker på egen hand för att minska risken för att utveckla rosacea. Här gäller samma sak som för behandlingen – nämligen att ha bra hudvårdsrutiner både morgon och kväll, så att huden tvättas ren från orenheter och smuts. En mild rengöring är ett av de viktigaste sätten att förebygga och detsamma gäller för en bra ansiktskräm.

Rosaceakräm

En fuktighetskräm för rosacea är en kräm som inte är för fet, eftersom man inte vill att den proppar igen porer och talgkörtlar. Välj gärna en kräm med lätt konsistens, som ger rätt mängd fukt. Om den inte redan innehåller solskyddsfaktor bör du komplettera med en oljefri solkräm med minst solskyddsfaktor 30 på sommaren och en lägre solskyddsfaktor på vintern.

Om du använder makeup bör du också undvika att använda en fet foundation. Den täpper igen porerna och gör att huden inte kan andas. Använd istället en lättare foundation, som inte lägger sig som en tung mask på huden, utan som låter den andas. Du kan eventuellt använda ett mineralpuder eller en mineralfoundation, som låter huden andas genom makeupen.

Kost och livsstil

För att förebygga rosacea är det bra att undvika att dricka varma drycker och alkohol. Det är också en bra idé att undvika starkt kryddad mat, som också kan medverka till utbrott i huden.

Låt bli att röka och försök att äta en sund och varierad kost med ett minimum av socker och massor av grönsaker, eftersom alla har anti-inflammatoriska egenskaper. Ta det lite lugnare och sänk stressnivån genom att hitta en rytm som ger dig lugn i vardagen.


Vanliga frågor


Vad är rosacea?

Rosacea är en kronisk hudsjukdom, som kan uppträda i en mild och en allvarlig form med ansiktsrodnad, vidgade blodkärl och inflammerade röda och gula knottor i huden. Om sjukdomen inte behandlas utvecklas den vanligen över tid till mer uttalade besvär i huden. Både män och kvinnor kan få rosacea.

Hur ser rosacea ut?

Rosacea kan visa sig på olika sätt och beror på typ och stadium. I mild form visar sig sjukdomen som rodnad och värme i huden som får vidgade blodkärl. I mer allvarliga fall är huden röd och har gula bulor och även för hög tillväxt av huden på näsan, vilket kan ge ett klumpliknande utseende.

Vad orsakar rosacea?

Det finns inget slutgiltigt vetenskapligt svar eller bevis på varför vissa drabbas av rosacea. Flera resultat tyder dock på att sjukdomen beror på att immunförsvaret inte fungerar som det ska och en stor mängd demodexkvalster, som är hårsäckskvalster.

Kan man bli av med rosacea permanent?

Rosacea är en kronisk hudsjukdom, som återkommer. Därför kan man inte bli av med den helt och hållet. Men det betyder inte att det inte finns goda möjligheter att behandla och minska symptomen markant så att du nästan inte märker av sjukdomen.

Paket för vård av rosacea, rodnad & känslig hud
3 lugnande produkter kan användas vid rosacea: rengöring, B5 Serum & kräm
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 549 kr
Försäljningspris 549 kr Ordinarie pris 649 kr
Paket för vård av rosacea, rodnad & känslig hud - 3 lugnande produkter kan användas vid rosacea: rengöring, B5 Serum & kräm

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram