Niacinamid – Undermedlet, som löser alla dina hudproblem

Professionellt uppdaterad: 15/11/2021

Grå och matt hud, dålig lyster, oren och fet hud, en hudton som påminner om en brokig ko. Det finns många olika hudproblem. Och kanske har du inte bara ett hudproblem, utan flera samtidigt. 

Som tur är finns det ett hudvårdsmedel, som kan hjälpa dig att komma till rätta med problemhud. Här får du veta mer om undermedlet niacinamid, som klarar alla hudproblem som kommer i dess väg. 

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Anne har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Vad är niacinamid? 

Niacin är ett annat namn på B3-vitamin och finns som syra (nikotinsyra) och niacinamid. Det är niacinamid som brukar användas i krämer och kosttillskott.

Det är ett viktigt näringsämne, som tillsammans med de andra B-vitaminerna säkrar att kroppens biologiska processer fungerar på bästa sätt. 

B3-vitamin bidrar till att reparera DNA-skador. B3 är samtidigt ett kärnvitamin för hudens hälsa rent generellt


Niacinamid säkrar hudens sundhet 

Kroppen behöver en viss mängd B3-vitamin. Och om du äter en varierad kost kommer du med stor sannolikhet att täcka behovet av B3-vitamin. 

Vitaminet finns i livsmedel som innehåller mycket protein, till exempel kött, fisk och fågel, avokado, gröna ärtor, jordnötter och fullkorn. 


Vad används niacinamid till? 

Om du inte äter tillräckligt mycket gröna ärtor eller avokado finns det som tur är annat du kan göra för att hålla din hud hälsosam. Genom att applicera niacinamid direkt på huden kan du rikta vitaminet direkt mot dina specifika hudproblem. 

Därför är niacinamid en populär ingrediens, som används inom skönhetsindustrin i alla slags hudvårdsprodukter. 


Första hjälpen för dina hudproblem

Niacinamid är en unik ingrediens i hudvårdsprodukter och om den finns med i din hudvårdsrutin har du också mycket god hjälp mot all världens hudproblem. 

Lider du av rodnad och även rosacea? Har huden förlorat sin elasticitet och börjar fina linjer och rynkor visa sig? Lider du av fet, oren hud och akne? Eller lider du av pigmentering och ojämn hudton? 

Oavsett vad ditt hudproblem är har niacinamid visat sig ha god effekt på alla tänkbara hudförändringar.

Australian Bodycare Blemish Serum

Ansiktsserum med niacinamid 10%, Zink 1% och Tea Tree Oil mot finnar, pormaskar och oren hud

119 kr 359 kr

Se produkt

Din hud tar väl emot niacinamid 

Niacinamid är inte bara ett effektivt vitamin – huden tar också emot det väl. Andra ingredienser som A-vitamin och liknande kräver större tillvänjning och kan göra huden irriterad och ljuskänslig. 

Med niacinamid har du en ingrediens som huden tolererar väl och de goda effekterna börjar snabbt verka. 

Här har dock  mängden en stor påverkan på effekten. Ju mer niacinamid, desto större effekt. Det är till exempel skillnad på om en produkt innehåller 2 % eller 10 % niacinamid.


Hudvård med niacinamid 

Niacinamid är en mycket användbar produkt inom hudvård och du kan vårda huden med niacinamid i: 

 • Krämer
 • Serum
 • Masker
 • Foundations
 • Primers

Använd ett serum i din hudvårdsrutin

Med Australian Bodycares niacinamid-serum kan du effektivt vårda din hud. 

Den bidrar till att: 

 • minska rodnad och irritation
 • ge fukt på djupet
 • lugna huden 
 • göra huden slät
 • öka hudens elasticitet

Ett serum med niacinamid är första hjälpen för problemhud och med detta serum får du en produkt, som kan användas i din dagliga hudvård. Serumet är 100 % veganskt och passar alla hudtyper. 

Kombinationen av niacinamid, Tea Tree Oil och zink ger en produkt, som effektivt bekämpar dina hudproblem. Och med ett serum får du hudvård i sin mest koncentrerade form. 

Det betyder att du får massor av nyttiga och närande ingredienser, som i flytande form kan tränga ner djupt i huden och verka. 

Australian Bodycare Blemish Serum

Ansiktsserum med niacinamid 10%, Zink 1% och Tea Tree Oil mot finnar, pormaskar och oren hud

119 kr 359 kr

Se produkt

Kombinera med ytterligare vård för din hud 

Även om niacinamid är en superstjärna inom hudvård så får du alltid bäst resultat med en heltäckande insats. 

För trots att niacinamid är en liten mirakelprodukt får du bäst resultat genom att aktivera andra aktiva ingredienser. 

Kombinera därför serum med niacinamid med andra vårdande produkter. Serumet fungerar bra tillsammans med produkterna i Australian Bodycares ansiktspaket, som består av Face WashFace TonicFace Cream och Spot Stick.

Följ denna dagliga hudvårdsrutin: 

 1. Fukta ansiktet och tvätta det med Fash Wash, som skonsamt rengör huden så att den blir fri från smuts tack vare den bakteriehämmande effekten. Massera i ungefär 1 minut och skölj sedan av med ljummet vatten. Dutta ansiktet torrt med en ren handduk.
 2. Ta en bomullsrondell och applicera lite Face Tonic, som rengör på djupet och tillför massor av fukt, och fördela med lätta strykingar över ansiktet. 
 3. Fördela några få droppar niacinamid-serum mellan fingertopparna och massera försiktigt in i huden.
 4. Massera in Face Cream, som fuktar och lugnar, i ansiktet med lätta cirkelrörelser Smörj in krämen ordentligt i huden så att den absorberas på bästa sätt.
 5. Applicera Spot Stick, som verkar lindrande, direkt på områden med irriterad eller inflammerad hud. Vätskan i sticken är genomskinlig så du kan använda den både under och över makeup, när du behöver lindring för huden. 

Våra produkter med niacinamid

Australian Bodycare Blemish Serum

Ansiktsserum med niacinamid 10%, Zink 1% och Tea Tree Oil mot finnar, pormaskar och oren hud

119 kr 359 kr

Se produkt