Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Även om du tar hand om dig själv och din hud regelbundet och ordentligt kan det ändå hända att du får en finne då och då.

I de flesta fall är finnar hormonellt betingade. Men finnar kan också orsakas av felaktig rengöring eller andra faktorer. I de flesta fall orsakas dock en finne av bakterier som sprider sig på huden. Men när en finne redan är synligt bildad tenderar människor ofta att vilja klämma ut den direkt. Men se upp!

Experter avråder från att klämma ut finnar själv. Detta beror främst på att det finns många bakterier på våra händer. Genom att klämma ut dem kommer dessa bakterier in i det öppna såret, vilket kan leda till hudirritationer. Att arbeta orent kan orsaka ytterligare inflammation eller till och med ärrbildning.

Men om du vill göra det själv måste du vara uppmärksam på några saker. Vi kommer att förklara för dig hur du kan ta bort finnar ordentligt i bara några steg. Vi ger dig också användbara råd om hur du undviker finnar i framtiden. Med rätt produkter kan du förhindra finnar innan de dyker upp. Om du lider av svår akne bör du dock konsultera en hudläkare.


Ta bort finnar ordentligt - i bara 5 enkla steg

Först och främst bör du vänta tills finnen har mognat. Det vill säga när du redan kan se vit delen av finnen. Men om en finne har kapslat in sig djupt under huden bör du lämna den ifred. I det här fallet måste du först vänta och se om finnen kommer till ytan av huden eller inte. Detta händer vanligtvis efter 2 till 3 dagar.

Om problemet kvarstår och finnen inte blir synlig bör du definitivt inte trycka på den. Vanligtvis kommer inflammationen att läka på egen hand.

Men om du vill pressa pormaskar eller en finne vars vita fläck redan är synlig kan du göra följande:

1) Förbered huden

Placera först en varm, fuktig handduk på det område där finnen sitter. Detta kommer att öppna porerna i huden och göra det lättare att klämma. Vänta 1 till 2 minuter innan du tar bort handduken.

2) Korrekt hygien

Innan du klämmer en finne är det viktigt att säkerställa korrekt hygien. Tvätta händerna och ansiktet noggrant innan du börjar arbeta. För optimal ansiktsrengöring rekommenderar vi Face Wash. Denna ansiktstvättgel rengör huden från smuts och bakterier och förbereder den perfekt.

3) Desinficera området

Desinficera finnen och huden runt den noggrant innan du klämmer. Om du inte har några kosmetiska våtservetter till hands bör du också desinficera händerna innan du börjar klämma på finnen. Desinficera finnen med en Anti-Pimple Stick.

Spot Stick är lämplig för detta ändamål. Det effektiva pennstiftet mot finnar innehåller naturliga aktiva ingredienser som stänger porerna. Detta förhindrar att bakterier och smuts tränger in i huden.

4) Pressa ut finnen

Tryck sedan försiktigt mot finnen med båda pekfingrarna vända mot varandra. Var försiktig så att du inte trycker för nära finnen. Rotera pekfingrarna för att försiktigt pressa ut finnen från alla sidor. Om finnen är mogen kommer den att ge efter vid försiktigt tryck. Om du inte kan klämma på finnen är den inte tillräckligt mogen. I detta fall bör du vänta minst en dag till för att inte förvärra inflammationen.

5) Kvällsrutin

När finnen har klämts ut kan du applicera Spot Stick på dess plats igen. Anti-Pimple Stick kommer att hjälpa till att läka finnen och förhindra att den dyker upp igen. Om en skorpa bildas senare, klia inte den! Detta är den naturliga läkningsprocessen i din hud. Om du kliar på skorpan kan det leda till ärrbildning och ytterligare inflammation.


Förebygga finnar i ansiktet

I de flesta fall kan uppkomsten av finnar undvikas genom en daglig hudvårdsrutin. Så för att undvika finnar i framtiden är det viktigt att rengöra och ta hand om din hud varje dag. Med rätt produkter och bara några minuter om dagen kommer du att få renare och friskare hud på nolltid.

Följande rutin hjälper dig att få en renare hy:

1) Tvätta ansiktet - morgon och kväll.

Din dagliga ansiktsvårdsrutin bör börja med att du tvättar ansiktet på morgonen och kvällen. Om du använder smink är det viktigt att ta bort det. Gå inte till sängs med smink på, eftersom det kan leda till ett utbrott av akne. I allmänhet, se till att du använder rätt produkter.

Vi rekommenderar Face Wash. Ansiktsrengöringsgelen är lätt att använda och rengör huden effektivt. Tack vare den tea tree-olja som den innehåller avlägsnas smuts och bakterier skonsamt. Tvätta händerna noggrant innan du rengör ansiktet.

2) Använd en Face Tonic efter rengöring

För en djuprengöring av ansiktet rekommenderar vi Face Tonic. Denna antiseptiska ansiktsrengöring är särskilt lämplig för acnebenägen hud. Tea tree-oljan rengör porerna på djupet, medan kokosolja och glycerin återfuktar och ger näring åt huden. Ansiktsvattnet är särskilt bra för oren, fet eller torr hud. Du kan applicera Face Tonic direkt efter ansiktstvätten.

3) Applicera en ansiktskräm

När du har rengjort ansiktet noggrant bör du applicera en ansiktskräm för att förhindra att huden torkar ut. Vår Face Cream kan användas både som dag- och nattkräm.

Ansiktskrämen har en antiseptisk effekt och är därför mycket effektiv mot finnar och oren hud. Vid daglig användning hjälper den till att förebygga pormaskar och finnar i ansiktet.

4) Använd en Anti-Pimple Stick

Om du redan är benägen att få finnar rekommenderar vi Spot Stick. Detta kan appliceras efter att du har rengjort ansiktet. Spot Stick är ett omedelbart medel mot finnar och pormaskar och kan vara till stor hjälp vid första tecknet på en finne. Tack vare den naturliga tea tree-oljan dödas bakterier, vilket kan förhindra att finnen växer. På så sätt försvinner finnen helt av sig själv.

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

5) Använd en ansiktsmask

För oren hud och pormaskar rekommenderas att du använder vår ansiktsmask 2-3 gånger i veckan. Ansiktsmasken är speciellt utvecklad för finnar och oren hud och passar alla hudtyper. Anti Pimple Mask är berikad med naturlig australiensisk tea tree-olja och är mycket lämplig för vård av aknebenägen hud. Tack vare den milda Face Scrub med sandelträets nötskal blir huden mjuk och smidig. Ansiktsmasken avrundar den perfekta hudvårdsrutinen.

Ansiktsmask med Tea Tree Oil
Djuprengörande lermask mot pormaskar och finnar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 189 kr
Försäljningspris 189 kr Ordinarie pris
Ansiktsmask med Tea Tree Oil - Djuprengörande lermask mot pormaskar och finnar

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram