Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

När din hud på händerna torkar ut, försvinner den naturliga barriär som skyddar mot fukt utifrån. Torra händer är alltså extra sårbara när du går runt i regn, snö eller slask, eller om du på annat sätt utsätter händerna för vatten.

Resultatet kan vara spruckna, röda och svidande händer – kanske t.o.m. med små sår.


3 goda råd mot torra och spruckna händer

Om du vill undgå torra händer kan du använda dessa tre tips. Så skyddar du dina händer mod sprickor, rodnad och grovhet.

  1. Börja med en grundlig exfoliering av dina händer med – Body Scrub
  2. Använd sedan en mild tvål utan parfym – Hand Wash
  3. Tillför därefter händerna fukt med en bra handkräm – Hand Cream

Resultatet efter 2 veckors användning av Hand Cream & Hand Wash

Resultatet efter 2 veckors användning av australian bodycare Hand CreamResultatet efter 2 veckors användning av australian bodycare Hand Cream

Handpaket mot torra, spruckna och ömtåliga händer
Handtvål och handkräm för torra händer med sprickor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 249 kr
Försäljningspris 249 kr Ordinarie pris 279 kr
Handpaket mot torra, spruckna och ömtåliga händer - Handtvål och handkräm för torra händer med sprickor

Hemlagad natt-kur till torra händer

Om du vill ge dina torra händer extra fuktvård kan du smörja in händerna i en fet kräm innan du ska sova. Du kan bland annat använda vår Foot Cream eller Heel Repair till att vårda dina spruckna och torra händer.

Smörj ett ordentligt tjockt skikt på händerna och ta på ett par bomullshandskar så krämen kan få tid att tränga in i huden utan att du smutsar ner sänglinnet.

Intensiv hälkräm med 25% urea för torra spruckna hälar
Heel Repair daglig fuktvård för hälsprickor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 169 kr
Försäljningspris Från 169 kr Ordinarie pris
Intensiv hälkräm med 25% urea för torra spruckna hälar - Heel Repair daglig fuktvård för hälsprickor
Fotkräm med 10% urea mot torra fötter
Vårdande fotcreme med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 149 kr
Försäljningspris Från 149 kr Ordinarie pris
Fotkräm med 10% urea mot torra fötter - Vårdande fotcreme med 100 % naturlig Tea Tree Oil

Har jag eksem?

Om du redan har använt en bra fet kräm på dina händer i längre tid och om du fortfarande har torr hud och klåda på händerna, kan problemet vara något annat än saknande fukt till huden. Du lider kanske av eksem. Då är det en god idé att du kontaktar din egen läkare och blir undersökt för eksem.

Om du har eksem, kan vi rekommendera produkterna från Astion Pharma. Här hittar du produkter mot eksem och till daglig vård av eksem och psoriasis.


Varför får jeg torr hud på händerna?

Tör hud beror på att det saknas vatten i det översta skiktet på huden. Det heter epidermis. Fettinnehållet i överhuden är det som hjälper med att hålla på fukten.

Du kan få torr hud på händerna i kortare eller längre perioder. Det kanske är så illa att din hud på händerna spricker och blir röd.

Det kan också börja klia på dina händer när huden saknar fukt. För att lösa problemet kan du använda en bra kräm till daglig fuktvård – gärna flera gånger om dagen och speciellt efter att du har tvättat händer.


Vad kan jag göra åt torra händer?

Det är viktigt att tillföra din torra hud på händerna rikligt med fukt. Det kan du göra med en fet, närande och fuktgivande kräm. Dessutom kan du se på de tvålar och tvättprodukter du använder, vad de innehåller. Du kan eventuellt byta till mildare och mer hudvänliga produkter.


Vad är den vanligaste orsaken till att jag får torr hud på händerna?

Det kan finnas många orsaker till torr hud på händerna. Äldre människor och människor med allergi, eksem eller astma är speciellt utsatta för att få torr hud på händerna. Det samma är du om du ofta tvättar händer, exempelvis i förbindelse med ditt arbete. Vädret har också stor betydning. Blåsande och kallt vinterväder är hårt för din hud på händerna.


Kan torr hud på händerna ge klåda?

Torr hud på händerna kliar för det mesta, och det är inte bra för din hud när du kliar dig. Det kan på sikt ge tjockare och mörkare hud. Därför är det mycket viktigt att du får bukt med den torra och kliande huden på dina händer. Problemet försvinner inte av sig själv.


Vad gör du när du får torra händer av handtvätt?

Det är hårt för huden om du tvättar dina händer mycket ofta. Du kan till exempel ha ett jobb, där det är nödvändigt. Då är det viktigt att välja en mild tvål utan alkohol och kemiska ämnen. Kom också ihåg att smörja händerna ofta med en bra och vårdande handkräm efter varje handtvätt.


Skonsam handtvätt

Skona dig själv från grov, smärtande vinterhänder genom att reducera förlusten av hudens oljor. Använd en mild handtvål och skölj i ljummet vatten – två små saker som kan göra en stor skillnad.

Kom också ihåg att badda händerna torra, vilket är mer skonsamt för huden än att ge dem en ordentlig tur med en frottéhandduk. Följ gärna upp med en vårdande handkräm genast efter.


Skydda dina händer när du städar

Det är en god idé att använda ett par rengöringshandskar när du städar, så du skyddar dina händer mot vattnet och uttorkning. Handskarna fungerar också som en sköld mot parfym och andra ämnen i rengöringsmedlet som kan vara hårda för din hud.

Du kan också med fördel använda ett par tunna bomullshandskar innerst, som kan suga upp den fukt som naturligt uppstår om du använder gummihandskar i längre tid när du ska i få bukt med smutsen i hemmet.


Fuktvård till dina torra händer

Du kan använda vår Hand Cream med naturlig australiensisk Tea Tree Oil till den dagliga fuktvården om du har mycket torra och spruckna händer.

Hand Cream tränger snabbt in i huden och efterlämnar dina händer fuktiga länge utan att klistra.

Du kan också kombinera Hand Cream med vår Body Wash till handtvätt. En mild och skonsam tvål som tvättar huden effektivt ren med sina naturliga, antibakteriella ämnen, som förhindrar bakterier från att sätta sig fast i huden.

Handpaket mot torra, spruckna och ömtåliga händer
Handtvål och handkräm för torra händer med sprickor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 249 kr
Försäljningspris 249 kr Ordinarie pris 279 kr
Handpaket mot torra, spruckna och ömtåliga händer - Handtvål och handkräm för torra händer med sprickor

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram