Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är trycksår?

Bedsår och sittsår kallas också trycksår. Dessutom är trycksår kända under det latinska namnet decubitus och den svenska termen dekubitalsår.

Ett trycksår är mycket smärtsamt, men i många fall känner personen inte av det, eftersom det oftast drabbar personer som är förlamade eller inte kan känna av det på grund av starka smärtstillande medel. Trycksår drabbar vanligtvis personer som är sängliggande under en längre tid eller sitter i rullstol på grund av ålderdom, sjukdom eller funktionsnedsättning. En tredjedel av alla trycksår är sittsår, medan två tredjedelar är liggsår.

Ett trycksår uppstår när ett hudområde över en benutskott utsätts för tryck under en längre tid. Trycket orsakar dålig blodcirkulation till området. Detta gör att underhudsfett och muskler långsamt "dör" och ett sår bildas på huden. Såret är dock inte det värsta. Ett trycksår kan jämföras med ett isberg, där bara en liten del är synlig. Skadorna på vävnaden och benen under huden är mycket värre än det sår du ser på hudytan.

Det viktigaste sättet att förebygga trycksår är naturligtvis att förhindra att de uppstår över huvud taget. Detta är ofta möjligt om du är medveten om symptomen och vilka personer som är i riskzonen. Här kan du läsa mer om symtom, orsaker, förebyggande och behandling, och du kan få snabba svar på några av de vanligaste frågorna om trycksår i en FAQ om ämnet.


Känn till symtomen på trycksår

Även om vi kanske tror att vi sitter eller ligger stilla under långa perioder så rör vi oss omedvetet hela tiden. Och tack gode gud för det. Det är nämligen det som förhindrar att vi får trycksår. Men personer som inte kan röra sig på grund av förlamning, medvetslöshet eller funktionsnedsättning löper stor risk att utveckla trycksår.

Du kanske tror att trycksår är något som uppstår när man har suttit eller legat stilla i veckor eller månader. Men faktum är att du inte behöver ligga eller sitta stilla i många timmar innan du kan börja utveckla ett liggsår eller trycksår. En 24-timmarsperiod kan vara tillräckligt för att trycksår ska utvecklas.

Det är därför mycket viktigt att vårdpersonal är mycket medveten om risken för trycksår när de hanterar patienter som inte kan förflytta sig på egen hand - antingen som sängliggande eller rullstolsburna.

Var uppstår trycksår?

Trycksår uppstår vanligtvis på skinkorna och svanskotan, axlarna, baksidan av armarna och benen, ovanför korsbenet, höfterna, fotlederna och hälarna. Områdena är starkt beroende av om patienten är sängliggande eller rullstolsburen.

Det första tecknet på ett trycksår är att huden blir röd och fuktig. Huden kan vara lätt svullen, kliande och smärtsam.

De fyra stadierna i ett trycksår:

1. Huden är irriterad, fuktig och röd på ytan, den kan också vara varm, svullen och klia.

2. Huden har rivets sönder och lämnat ett ytligt sår eller en liten blåsa. Vävnaden runt såret kan vara missfärgad i röda eller lila nyanser, eller så kan huden ha blivit svart.

3. Såret har blivit djupt och sträcker sig långt in i vävnaden, men ännu inte hela vägen ner i muskeln.

4. Såret är djupt och går genom muskeln. Du kan se eller känna ett ben i botten av såret. Ett öppet sår med ett exponerat ben är farligt eftersom det är lätt för bakterier att ta sig in i blodomloppet och eventuellt orsaka sepsis. Muskler, ben, senor och leder kommer att skadas.

De flesta trycksår är mycket djupa, även om de kanske inte ser så stora ut på ytan. Men under ytan kan vävnad och ben skadas.

2–pack för röd, utsatt och skadad hud
2 produkter för vård och skydd av liggsår, trycksår och intertrigo
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 229 kr
Försäljningspris 229 kr Ordinarie pris 259 kr
2–pack för röd, utsatt och skadad hud - 2 produkter för vård och skydd av liggsår, trycksår och intertrigo

Typiska orsaker till trycksår

Trycksår uppstår hos personer som inte kan ändra position i sängen eller rullstolen. Det är försvagade personer som är beroende av andras hjälp.

Det krävs inte alltid så mycket för att orsaka ett trycksår. Det kan vara en rullstol som inte är korrekt justerad, eller ett lakan eller nattlinne som bildar ett veck som trycker på fel ställe.

Vem får trycksår?

Vi kan alla drabbas av trycksår om vi ligger eller sitter under en längre tid och inte kan ändra ställning på egen hand. Detta händer ofta äldre eller döende personer som är mycket svaga och därför ligger stilla utan att kunna röra sig. Det kan också hända personer som har fallit eller fått en stroke och plötsligt tvingas ligga orörliga i en sjukhussäng. Eller så kan det vara äldre och sköra människor på vårdhem som inte kan röra sig i sängen eller rullstolen och utvecklar trycksår. Och även om de kan röra sig lite kanske de glömmer att göra det eftersom smärtstillande medel hindrar dem från att inse hur ont de har och att ett liggsår eller trycksår är på väg.

Det är inte bara äldre människor som kan drabbas av trycksår. Efter en operation, förlamning eller medvetslöshet kan yngre och i övrigt friska personer plötsligt bli hänvisade till en sjukhussäng eller rullstol, oförmögna att röra sig på egen hand.

Faktum är att omkring en av tio av alla patienter som vårdas på sjukhus drabbas av trycksår. Det innebär att många svenskar drabbas av trycksår varje år. Det är ungefär så många som 10 000-20 000 personer i Sverige har liggsår eller trycksår.

Särskilda riskgrupper

Äldre, försvagade, förlamade och medvetslösa personer löper särskilt stor risk att utveckla liggsår eller trycksår. Personer med ömtålig hud och personer med nedsatt blodcirkulation, t.ex. diabetiker, löper också ökad risk att utveckla trycksår.

Personer som i övrigt är friska löper mindre risk att utveckla trycksår och har i allmänhet lättare att återhämta sig från ett trycksår. Det beror på att allmän hälsa, inklusive en god näringsstatus med fett- och muskeldensitet, påverkar hudens motståndskraft och förmåga att läka sår.

För alla är dock de första dagarna efter att man blivit orörlig (sängliggande eller stillasittande) de mest kritiska när det gäller att utveckla trycksår. Det kan vara efter en operation, ett fall, en stroke eller efter ett medvetslöst tillstånd.


Behandling av trycksår

Trycksår är tyvärr ett mycket vanligt fenomen på svenska sjukhus och vårdhem. Det finns goda möjligheter att behandla ett liggsår eller ett sittsår, men det kan ta lång tid om såret har vuxit till en stor storlek. Ju tidigare ett trycksår upptäcks och behandlas, desto bättre, eftersom det bara blir värre om det inte behandlas. Och det går mycket fortare än du tror.

Snabba åtgärder är viktiga

När ett trycksår väl har upptäckts är det viktigt att minimera skadan och förhindra att det blir värre eller orsakar fler sår. Detta kan göras med en speciell tryckavlastande madrass för sängen eller en tryckavlastande kudde för rullstolen.

Det är också viktigt att hålla huden ren och torr och att motionera och röra på sig så mycket som möjligt. Slutligen har en hälsosam kost med gott om kalorier, protein, mineraler och vitaminer som C-vitamin och zink en gynnsam effekt på sårläkningen.

Skillnad mellan små och stora trycksår

Små och mindre allvarliga sår kan läka snabbt om området omedelbart görs trycklöst. Större och mer allvarliga sår bör också hållas rena för att avlägsna var och död vävnad. Här är speciella sårförband och sårplåster viktiga hjälpmedel. Det är viktigt att välja rätt bandage och plåster för det stadium som trycksåret befinner sig i.

I vissa fall kan det krävas ett kirurgiskt ingrepp för att rengöra såret och avlägsna brutet ben. Efter detta krävs vanligtvis plastikkirurgi för att transplantera hud till sårområdet.

Om infektioner utvecklas i såret krävs behandling med antibiotika. Det kan också finnas andra medel som kan användas för lokal behandling av såret.

2–pack för röd, utsatt och skadad hud
2 produkter för vård och skydd av liggsår, trycksår och intertrigo
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 229 kr
Försäljningspris 229 kr Ordinarie pris 259 kr
2–pack för röd, utsatt och skadad hud - 2 produkter för vård och skydd av liggsår, trycksår och intertrigo

Förebyggande av trycksår

Det viktigaste sättet att förebygga trycksår är att förhindra att de uppstår överhuvudtaget. Att förebygga trycksår är därför mycket viktigt eftersom de kan vara så allvarliga. När ett trycksår väl har uppstått är skadan irreparabel. Död vävnad ersätts inte bara med ny vävnad.

Därför handlar det först och främst om att se till att patienten byter ställning ofta. Och det handlar om att vara mycket uppmärksam på patienten så att kritiska hudområden kontrolleras dagligen eller flera gånger om dagen.

Tryckavlastande kuddar och madrasser

Det är mycket viktigt att avlasta trycket på området. En sängliggande patient bör därför vändas minst varannan timme om det finns en misstänkt risk för trycksår. Dessutom kan en speciell tryckavlastande madrass, en luftkuddemadrass eller en vattenmadrass vara till nytta. En rullstolsburen patient bör också byta ställning ofta, helst flera gånger i timmen. Här kan en tryckavlastande kudde vara till hjälp.

Det är också viktigt att fokusera på små saker som kan göra stor skillnad. Till exempel att se till att det inte finns några veck på lakanet eller nattkläderna. Det är också viktigt att hålla huden torr, eftersom svett eller urin kan lösa upp huden och bidra till trycksår. Slutligen är det också viktigt att hålla patienten aktiv, till exempel med fysioterapi.

En hälsosam kost rik på proteiner, kalorier och ett tillskott av C-vitamin och zink kan ha både en förebyggande och läkande effekt på trycksåret.


Vanliga frågor om trycksår och liggsår

Hur kan trycksår förebyggas?

Trycksår kan förebyggas först och främst genom att området görs trycklöst. En patient som riskerar att utveckla trycksår bör därför byta ställning mycket ofta. En tryckavlastande madrass i sängen eller en tryckavlastande kudde i rullstolen kan också vara till nytta.


Hur behandlas trycksår?

Det första steget i behandlingen av trycksår är mycket likt att förebygga sår. Området bör avlastas och patienten bör få hjälp att byta ställning ofta. För allvarligare trycksår kan det i slutändan bli nödvändigt med kirurgiska ingrepp och antibiotikabehandling.


Hur får man liggsår?

Man får liggsår när man ligger i samma ställning för länge utan att röra sig. Detta skapar tryck på hudområdet över en benutskjutning. Blodcirkulationen blir dålig och ett sår bildas på huden.


Hur ser ett liggsår ut?

Ett nytt liggsår är rött, svullet och irriterat. Senare går huden sönder och ett tydligt sår eller en blåsa bildas. Ett allvarligt trycksår är ett stort, öppet sår med exponerat ben. Det ser våldsamt ut och är också mycket allvarligt.


Vem löper risk att få trycksår?

Alla som plötsligt blir sängliggande eller rullstolsburna löper risk att utveckla ett trycksår. Men äldre, försvagade, förlamade och medvetslösa personer löper särskilt stor risk att drabbas av trycksår.


Hur snabbt utvecklas trycksår?

Ett trycksår kan utvecklas på bara några timmar. Men om det upptäcks i det skedet och både förebyggande åtgärder och behandling sätts in kan det läka snabbt. Om det däremot inte upptäcks kan det snabbt utvecklas till något allvarligare.


Hur många människor har trycksår i Sverige?

Det uppskattas att så många som 10 000-20 000 personer i Sverige har trycksår (liggsår eller sittsår). Ungefär en av tio av alla patienter som vårdas på sjukhus får ett trycksår.


Hur ser trycksår ut?

Till en början är ett trycksår rött, svullet och irriterat. Huden kan kännas varm och klia. Senare går huden sönder och det uppstår ett synligt sår eller en blåsa. Senare igen blir det ett stort, öppet sår med ett exponerat ben. Ett allvarligt trycksår är mycket fult och kräver intensiv behandling.


Kan man dö av ett trycksår?

Tyvärr är trycksår en viktig orsak till både sjukdom och död, särskilt hos äldre och sköra personer. Ett obehandlat trycksår kan snabbt utvecklas till ett allvarligt trycksår med infektion och skador på vävnad, ben, muskler och senor.

2–pack för röd, utsatt och skadad hud
2 produkter för vård och skydd av liggsår, trycksår och intertrigo
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 229 kr
Försäljningspris 229 kr Ordinarie pris 259 kr
2–pack för röd, utsatt och skadad hud - 2 produkter för vård och skydd av liggsår, trycksår och intertrigo

Mer information här:

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram