Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är analsex?

Anal kommer från det latinska ordet för ändtarmsöppning, anus. Analsex handlar därför om sex i området kring ändtarmsöppningen. Analsex består inte bara i penetration av ändtarmsöppningen med tunga, penis, dildo eller annat, utan handlar om all form av sexuell beröring kring ändtarmen. På så vis är också att kyssa, beröra och kittla området en form av analsex. Både män och kvinnor kan njuta av aktiviteten.


Hur känns analsex – och varför ska man prova det?

Området kring öppningen till ändtarmen är extremt känsligt, detta eftersom det är en zon på kroppen fylld med nervändar. Därför kan det vara en skön känsla att bli stimulerad just där. Analsex skiljer sig från ett vaginalt samlag i det att mannens penis omsluts tätare av ändtarmen.

Män har dessutom en prostata, som är en valnötsstor körtel, i underlivet. När mannen blir sexuellt upphetsad svullnar körteln något eftersom blodtillförseln ökar. Prostatan kan stimuleras från ändtarmen – det ger stor njutning och en annorlunda och kanske ännu mer kraftfull orgasm än den traditionella utlösningsorgasmen.

Även kvinnor har en speciell punkt. Det handlar om G-punkten. Om den stimuleras i ändtarmen kan kvinnan få en mer kraftfull orgasm än vad som är tillfället vid vanligt samlag. Ändtarmen ligger dessutom nära slidan och klitoris, och när ändtarmen retas stimuleras samtidigt särskilt slidans bakvägg och vävnaden kring klitoris.


Kan kvinnor njuta av analsex?

Många män älskar analsex – kanske för att det är lite förbjudet och vågat. Många kvinnor kan också tycka om analsex. Samtidigt finns det också många kvinnor som är tveksamma eftersom de känner sig mindre bekväma med sexformen.

Tveksamheten kommer ofta av okunskap, och du kan läsa mer om hur du förbereder dig för ett framgångsrikt analt samlag med din partner nedan.


Analsex utan smärta – grundliga förberedelser är nyckeln

För att analsex ska bli en njutning för båda parter krävs att du och din partner förbereder er noga. Om ni inte gör det, kan akten snabbt bli en smärtsam upplevelse för er båda. Du kan med fördel använda dessa tips om hur man har analsex.

Analsex hygien – rengör och tvätta ändtarmen

Särskilt många kvinnor är rädda för att de inte är tillräckligt rena uppe i ändtarmen, och att det kan leda till en pinsam situation om mannen drar sig ur med avföring på penis. I de flesta fall är detta dock inget att vara särskilt bekymrad för. Om du inte känner behov att tömma tarmen är ändtarmens nedersta del relativt ren.

Om du ändå känner dig lite obekväm, så ta en dusch och tvätta dig ordentligt i området före akten. När du är ren där bak, kan du enklare känna dig tillräckligt avslappnad för att kunna genomföra ett analt samlag. Tvätta dig noga omkring ändtarmsöppningen och strax innanför, så att du är redo att ta emot din partner. Använd gärna en antibakteriell intimtvål som motverkar bakterier och säkrar en god hygien. På så sätt kan du njuta av analsex utan att det uppstår pinsamma situationer. Vi rekommenderar Intim Wash till rengöring av intimområdet före analsex.

En tarmsköljning är en annan möjlighet om du vill känna dig helt ren. Kom dock ihåg att du inte bör skölja tarmen alltför ofta. I ändtarmen sitter nämligen inte bara dåliga bakterier. Här finns också goda bakterier, som hjälper till att upprätthålla en sund och naturlig bakterieflora. Sköljer du för ofta kommer dessutom ändtarmens slemhinna att bli tunnare och mer känslig.

Intimtvål för daglig intimvård
Intimtvål för daglig tvätt av intimområdet, Kan minska besvär som t.ex. klåda, sveda eller irritation i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Intimtvål för daglig intimvård - Intimtvål för daglig tvätt av intimområdet, Kan minska besvär som t.ex. klåda, sveda eller irritation i underlivet

Låt det ta tid

En av de viktigaste faktorerna för skön och njutningsfull analsex, är att du och din partner tar god tid på er. Tålamod är nämligen en dygd när det handlar om analsex. Om du ska penetrera din partner är det viktigt att han eller hon är helt avslappnad och är mycket upphetsad. Om inte, kommer det att bli svårt och eventuellt också smärtsamt att genomföra samlaget.

Använd därför rikligt med tid på förspelet så att ni båda blir ordentligt uppvärmda. För att själva akten ska bli en succé är det viktigt att ringmuskeln i ändtarmen är helt avslappnad. Är den inte det, kan smärta nämligen uppträda i stället för njutning. Ringmuskelns funktion är nämligen att föra ut från tarmen, inte in. Den är skapad för att kunna hålla avföringen uppe i tarmen fram tills du besöker en toalett. Muskeln stänger automatiskt till så fort något försöker tränga in.

Av den anledningen måste ringmuskeln göras trött och avslappnad, så att den tillåter att det kommer något in i tarmen i stället för ut ur den. Lek och arbeta med muskeln med fingrarna tills det att den slappnar av. Massera kring ändtarmsöppningen och vänj den vid penetration genom att föra in en eller flera fingrar. Det tar lång tid att göra den kraftfulla muskeln trött och avslappnad och därför är det viktigt att ha tålamod.

Använd ett bra glidmedel till analsex

En annan viktig ingrediens i analsex, förutom tid, är glidmedel. Ändtarmens slemhinna är extra tunn, och den utsöndrar därför inte sekret såsom slidan gör. Därför behövs glidmedel för analsex – och gärna mängder av det. Brist på fukt och glidämne är nämligen en av de vanligaste orsakerna till smärtor vid analt samlag.

Använd exempelvis Australian Bodycares Intim Glide, som är en gel för sex. Gelen ger mängder av fukt, så att det hela glider mycket lättare. Dessutom motverkar Intim Glide de bakterier som kan ge problem med klåda, irritation eller andra obehagliga besvär i ändtarmsöppningen samt på och omkring penis efter sex. Därför hjälper gelen också till att säkra en god hygien vid sex. Applicera rikliga mängder omkring ändtarmsöppningen och på mannens penis, så att ni är säkra på att fukt och glidämne inte kommer att vara ett problem.

Vattenbaserat glidmedel
Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Vattenbaserat glidmedel - Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet

Rör er försiktigt med avslappnade analsexställningar

Låt penis glida försiktigt in i ändtarmen utan att mannen pressar på för mycket. Ju längre tid det tar, desto bättre är det. När penis så är införd i ändtarmen, rör er långsamt och försiktigt fram och tillbaka.

Bra ställningar för analsex är när kvinnan eller mannen ligger på mage eller att du och din partner ligger sked. På så vis kan din partner ligga helt stilla och slappna av. Står han eller hon på alla fyra eller i andra ställningar, aktiveras muskler i benen vilket kan göra att ringmuskeln spänns. Resultatet blir att det blir mycket svårare att njuta av akten. Det kan du och din partner experimentera med när ni har hittat rätt rytm.

Ta små steg åt gången. Om partnern inte är redo för rörelse i ändtarmen, kan ni också bara ligga stilla och låta ringmuskel och ändtarm vänja sig vid den nya känslan. Med små steg blir det lättare att komma till den sjunde sexhimlen.

Tvätta efter analsex

Om du och din partner önskar gå över till ett vanligt vaginalt samlag efter analsex, är det viktigt att ni kommer ihåg att tvätta era könsdelar. Ett hål åt gången. Om mannens penis förs in i kvinnans vagina efter en tur i ändtarmen riskerar hon att få infektioner i slidan. Det beror på främmande bakterier och att de två intimområdena har olika miljöer. Använder ni kondom, se till att byta om ni går från analsex till vaginalt sex.

Om samlaget avslutas efter analsex, är det en god idé att gå på toaletten så att du kan pressa ut rester av glidmedel och eventuell sädesvätska för att minska risken för infektion.

Använd alltid en antibakteriell intimtvål för att tvätta könsdelarna. En antibakteriell intimtvål motverkar bakterier och förhindrar därigenom obehag till följd av analsex. Prova den antibakteriella intimtvålen från Australian Bodycare som innehåller naturlig Tea Tree Oil. Denna tvål motverkar bakterier och håller därmed intimområdet sunt och rent. God hygien är alltid viktigt före och efter analsex.


Problem med klåda och irritation efter analsex

Det kan finnas flera orsaker till att många upplever problem med klåda och irritation efter sex. Det kan handla om skadad hud, dålig hygien eller något annat. Oavsett orsak är det mycket besvärande och obehagligt. Lyckligtvis kan du lindra problemen med Femi daily, som skonsamt men ändå effektivt lindrar obehag kring ändtarmsöppningen – läs mer här.


Är analsex farligt?

En av farorna med analsex är att ringmuskeln kan spricka. Så länge du ser till att värma upp ringmuskeln ordentligt, så att den slappnar av helt, och du använder mängder av glidmedel så att penis inte pressas in i ändtarmen, är risken att ringmuskeln spricker minimal.

Slemhinnan i ändtarmen är mycket tunn – och därför är den mer sårbar för angrepp från bakterier och virus. Det är också en av de stora bekymren kring analsex. Det är nämligen en av orsakerna till att HPV-virus sprider sig. Viruset kan orsaka livmoderhalscancer hos kvinnor och ändtarmscancer. Det är därför rekommenderat att alltid använda kondom vid analsex – Läs mer nedan.


Oskyddat analsex utan kondom

Om du har oskyddat analsex utan kondom, finns en risk för smitta av HPV-virus, HIV eller andra könssjukdomar. Och, eftersom ändtarmslemhinnan är extra tunn och känslig, är det lite större risk att bli smittad med könssjukdomar om du har oskyddat analsex.

Därför kan analsex vara farligt om du utsätter dig själv för smittorisk. Du kan till exempel bli smittad med HIV, om penis får lite blod på sig från din partners ändtarm – alltså förutsatt att hon eller han själv är smittad. HIV överförs inte endast via blod, utan också via sperma och försats.

Eftersom slemhinnan i ändtarmen är så tunn, finns en risk att både sperma och försats kan tränga igenom hinnan och in i blodbanan. Detta även om slemhinnan inte är skadad på något sätt. Därför är det ytterst viktigt att använda kondom vid analsex – särskilt om du inte har testats för könssjukdomar eller är tillsammans med en partner som inte har testat sig. Det är det allra effektivaste sättet att njuta av analsex och samtidigt minimera risken för smitta med könssjukdomar.


Produkter – Australian Bodycare

Vattenbaserat glidmedel
Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Vattenbaserat glidmedel - Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram