Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är en glidkräm?

Fick vi sagt det innan? Det finns ingen ersättning för en bra glidkräm. En riktig glidkräm är bare bättre, roligare och sundare. Och så luktar hela huset inte av kokos eller olivolja efteråt. Det är ett värre griseri!

Glidkräm får du i en vattenbaserad och silikonbaserad version. De är båda bra, men den vattenbaserade är sundare, och har den fördel, att den kan användas tillsammans med kondom och sexleksaker. Silikonbasarede glidkrämer upplöser kondomer och förstör sexleksaker. Det är alltså ett no-go att använda silikon, om ni använder kondom.

En bra vattenbaserad glidkräm gör inte bara sex mer behagligt, men skyddar också slidans slemhinnor. Så finns det mindre risk för de sår och repor, som kan ge sveda och obehag efter sex. Ska ni ha analsex är en riktig glidkräm också ett krav. För stjärten kan inte producera något smörjmedel själv.


Visste du

Många kvinnor upplever klåda, sveda och irritation efter sex, och det kan vara riktigt obehagligt. Om klåda och sveda uppstår efter sex, kan det hjälpa att använda en gel, som kan hjälpa mot torrhet och intimt obehag. Hos Australian Bodycare har vi utvecklat en läcker vattenbaserad gel med tea tree oil. Intim glide är dermatologiskt testad och kan hjälpa mot vaginal torrhet och intimt obehag.

Vad kan man använda istället för glidkräm?

Det finns bara inte någon ersättning för en riktig vattenbaserad glidkräm. Beställer du idag, har du den redan om ett par dagar från de flesta webshoppar.

Men om det verkligen inte kan vänta, så får du här ett par förslag till alternativ “glidkräm”.


Kokosolja

Kokosolja är lite av ett mirakelmedel. Det smakar fantastiskt, det kan användas på huden och i håret, och ja, så kan kokosolja alltså också användas som glidkräm. När det kniper, så att säga.

Kokosolja är i fast form vid rumstemperatur, så före ni kan använda den, ska den värmas upp. Det kan ni göra i en mikrougn eller bara bryta av några klumpar och värma upp i handen. Kokosolja är riktigt bra till massage, pröva själv. Vi rekommenderar inte att använda den som “glidkräm”, eftersom det är ganska kletigt, och ingen bra lösning.

Även om kokosolja kanske kunde användas som glidkräm, vet vi det faktiskt inte med säkerhet. Det har inte gjorts en massa undersökningar om sex och kokos. Inte vad vi vet i alla fall. Det kan också vara ett problem att kokosolja är så kraftigt antibakteriell. Det finns en delikat balans av bakterier och pH-värden i slidan och kokosoljan kan påverka den negativt. Eftersom kokosolja är en olja, får den inte användas tillsammans med kondomer. Oljan kan nämligen upplösa kondomen.


Mandelolja

Mandelolja är en anden matolja, som kan användas som “glidkräm”. Den har en läcker sexig lukt och känns härlig på huden. Oljan fungerar också riktigt bra som massageolja.

Den är också härligt fuktgivande och just det, så kan du använda resten av den till din sallad. Mandelolja är också bra som glidkräm eftersom den inte grisar så mycket. Som med andra oljor, får du inte använda mandelolja tillsammans med kondomer.

Om ni har lite mandelolja stående, så slå er loss, men gör er själva en tjänst och köp en riktig glidkräm efteråt. Mandelolja kan nog användas, men ger inte samma skydd eller hållbarhet som en riktig vattenbaserad glidkräm.

Vattenbaserat glidmedel
Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Vattenbaserat glidmedel - Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet

Det får du inte använda som glidkräm

Mandelolja och kokosolja är två naturliga oljor du antagligen inte tar skade av att använda som glidkräm – men vi avråder dig att göra detta. Om man läser lite omkring på nätet finns det tyvärr riktigt många dåliga förslag på glidkräm. Vaselin, handkräm, tvål och babyolja till exempel. Men ingen av dem duger som glidkräm. Håll dig borta från dem!

Kan man använda babyolja eller vaselin som glidkräm?

Vaselin och babyolja är två sidor av samma ämne, nämligen petroleum, och det är inte något som är sunt för din slida. Både vaselin och babyolja kan nog fylla funktionen som glidkräm, men det är inte sunt för dig invändigt.

Undersökningar har visat att kvinnor som använder vaselin invändigt löper dubbelt så stor risk att få bakteriell obalans i slidan. Kvinnor som använder babyolja invändigt har också större risk för att få svamp i slidan. Inte roligt. Håll dig borta från vaselin och babyolja i sängen.


Tvålar och krämer

Tvålar, shampoo, kräm och liknande är absolut förbjudet att använda som glidkräm. Om du någonsin har prövat att få tvål i urinröret, så vet du nog varför. Det svider som in i helvete. Det är för att tvålar och krämer har ett helt annat pH-värde.


Matoljor

Matoljor som rapsolja, solrosolja och olivolja lämpar sig inte som glidkräm. Olivolja är den minst dåliga och går an om den är kallpressad. De andra oljorna ska ni däremot hålla er långt borta från. De är framställda på några mycket osunda sätt och är varken sunda att äta eller att inta på andra sätt. Och så luktar de tämligen obehagligt. Det är inte speciellt sexigt att lukta som en frityrgryta!


Ha kul med omtanke!

Vi hoppas att ni blev lite klokare på vad man kan använda som glidkräm. Gör er själva en tjänst och köp en bra glidkräm istället för att tömma köksskåpet. En glidkräm är billig, naturlig och mycket behaglig att använda. Det finns nog till många härliga stunder!


Produkter Från Australian Bodycare:

Vattenbaserat glidmedel
Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Vattenbaserat glidmedel - Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram