Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

1. Använd Fuktgivande Schampon och Balsam

Frissigt hår tenderar att vara torrt, så det är viktigt att bevara fukten och skydda håret från att torka ut. Använd därför schampon och balsam som är utvecklade för torrt hår och innehåller fuktgivande ingredienser.

Dessa produkter hjälper till att mjuka upp håret, minska frizz och förbättra dess naturliga textur. När du väljer schampon och balsam är det viktigt att leta efter sulfatfria formuleringar eftersom sulfater kan torka ut håret. Genom att använda dessa speciella produkter regelbundet kan du bättre vårda ditt frissiga hår och ge det en hälsosam glans.

2. Undvik Överdriven Tvättning

Frekvent tvätt kan göra håret ännu torrare och frissigare. Försök därför att undvika att tvätta ditt hår dagligen och använd istället klarande balsam för att avlägsna överflödigt fett och produktrester utan att ta bort hårets naturliga oljor för mycket.

För att bäst tämja frissigt hår rekommenderar vi att schamponera ditt hår högst tre till fyra gånger i veckan. Om du absolut måste blöta håret mellan schamponeringarna kan du tvätta det med balsam endast i längderna.

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+16.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

3. Använd en Veckovis Hårmask

Skäm bort ditt frissiga hår regelbundet med en djupvårdande hårmask för att bevara fukten och släta ut hårstrukturen. Välj en mask som är rik på närande oljor och proteiner och applicera den en gång i veckan för att hålla ditt hår mjukt och smidigt.

Veckovisa hårmasker är ett effektivt sätt att vårda och återfukta frissigt hår. De ger intensiv vård för att revitalisera och stärka håret. Leta efter hårmasker som är rika på närande oljor som arganolja, jojobaolja eller avokadoolja samt proteiner som keratin eller silke, som hjälper till att reparera och släta ut håret. Applicera hårmasken generöst på handdukstorkat hår en gång i veckan, med fokus på topparna och de frissiga områdena. Låt masken verka under den rekommenderade tiden så att ingredienserna kan tränga djupt in i håret och skölj sedan noggrant för ett silkeslent och slätt resultat.

4. Använd Värmeskyddsprodukter

Innan du använder stylingverktyg som plattång eller locktång, applicera alltid en värmeskyddsspray eller serum för att skydda ditt hår från värmeskador. Detta hjälper till att minska frizz och hålla ditt frissiga hår slätt och glänsande.

Dessa produkter skapar en skyddande barriär runt håret, vilket skyddar det från de höga temperaturerna från stylingverktygen. Detta minskar risken för hårbrott och kluvna toppar och håller ditt frissiga hår slätt och glänsande. Se till att applicera värmeskyddsprodukten jämnt på torrt eller handdukstorkat hår innan du börjar styla och arbeta in den väl för att säkerställa jämn täckning.

5. Torka Ditt Hår Försiktigt

Undvik att gnugga ditt hår med en grov handduk eftersom detta kan leda till frizz och hårbrott. Istället ska du försiktigt klappa ditt hår torrt och låta det lufttorka eller använda en diffuser för att torka ditt hår skonsamt och uppmuntra det naturliga lockmönstret.

En grov handduk kan göra hårstrukturen ojämn och leda till onödigt hårbrott, särskilt på frissigt hår. Genom att försiktigt klappa med en mjuk bomullshandduk eller en gammal t-shirt kan du absorbera överflödigt vatten utan att skada hårstråna. Om du använder en diffuser, se till att ställa in den på låg eller medelhög värme och torka håret i sektioner för att uppnå ett jämnt resultat.

6. Kamma Ditt Hår Rätt

Vad kan du annars göra för frissigt hår? Till exempel kan du använda en bredtandad kam eller en hårborste med mjuka borst för att reda ut och styla ditt frissiga hår. När du reder ut håret, börja alltid från topparna och arbeta dig långsamt uppåt för att undvika hårbrott och behandla ditt hår varsamt.

Även om det är viktigt att kamma håret för att lösa upp tovor och fördela naturliga oljor jämnt, kan överdriven borstning torka ut hårstråets yta och orsaka frizz.

Använd en kam eller borste då och då under dagen för att tämja frizz och forma ditt hår. Se till att borsten eller kammen är ren för att undvika ansamling av smuts och rester som kan leda till ytterligare frizz.

7. Undvik Överdriven Styling

För många stylingprodukter som hårgelé, hårspray eller vax kan få ditt hår att se tungt och nedtyngt ut. Använd därför stylingprodukter sparsamt och välj lätta formuleringar som inte tynger ner ditt hår och stöder dess naturliga rörelse. Se till att fördela produkterna jämnt för att undvika överbelastning av vissa områden.

När du använder stylingprodukter för frissigt hår är mindre ofta mer. Om du använder gelé eller vax, välj produkter som är speciellt utvecklade för frissigt hår och innehåller fuktgivande ingredienser för att hålla håret slätt och minska frizz.

8. Sov på ett Sidenörngott

Ett sidenörngott kan hjälpa till att skydda håret från friktion och frizz medan du sover. Den släta ytan minskar friktionen och förhindrar att håret trasslar eller krusar sig under natten. Dessutom har ett sidenörngott fördelen att det bättre bevarar fukten i håret än vanliga bomullsörngott.

Detta håller ditt hår återfuktat och mindre benäget att bli torrt och frissigt. Det mjuka, släta tyget minskar också risken för hårbrott och kluvna toppar, eftersom håret utsätts för mindre påfrestningar under sömnen. En annan fördel är att siden är mindre absorberande än bomull, vilket innebär att det absorberar mindre av hårets naturliga oljor och fukt, vilket resulterar i hälsosammare och glansigare hår. Om du alltså lider av frissigt hår kan bytet till ett sidenörngott vara ett enkelt men effektivt sätt att förbättra hårets hälsa och minska frizz.

9. Tämj Ditt Frissiga Hår med Oljor

Om du undrar vad du kan göra åt frissigt hår erbjuder huskurer en naturlig och skonsam lösning. Ett beprövat huskur är användningen av naturliga oljor som kokosolja, olivolja eller ricinolja.

Användning av oljor är en effektiv metod för att bekämpa frissigt hår och ge det fukt. Naturliga oljor är rika på näringsämnen som vårdar och stärker håret. Dessa oljor innehåller essentiella fettsyror, vitaminer och antioxidanter som låser in fukten, slätar ut hårstrukturen och minskar frizz. För att dra nytta av dessa oljor kan du applicera en liten mängd på handdukstorkat hår och fördela det jämnt från rötterna till topparna. Låt oljan verka i några timmar eller över natten och tvätta sedan med ett milt schampo.

Att skölja håret med äppelcidervinäger kan också hjälpa till att balansera huvudsvåldens pH-värde och tämja frissigt hår. Experimentera gärna med dessa två huskurer för att hitta det som fungerar bäst för ditt hår.

10. Vårda Ditt Hår Inifrån

En hälsosam kost och tillräcklig hydrering är avgörande för ditt hårs hälsa. Se till att inkludera tillräckligt med protein, omega-3 fettsyror, vitaminer och mineraler i din kost för att stärka och vårda håret inifrån.

Vitaminer spelar en väsentlig roll för hårets hälsa, särskilt när det gäller att bekämpa frissigt hår och frizz. Vitamin E är till exempel en antioxidant som skyddar håret från skador orsakade av fria radikaler och låser in fukten, vilket resulterar i slätare och mindre frissigt hår. Vitamin C är ett annat viktigt vitamin som främjar produktionen av kollagen, vilket stärker hårstrukturen och minskar frizz. Dessutom kan vitamin B5, även känt som pantotensyra, hjälpa till att återfukta håret och hålla det slätt och smidigt. Dessa vitaminer kan också erhållas genom en balanserad kost med färsk frukt, grönsaker, nötter och fullkornsprodukter. Kosttillskott kan också vara ett alternativ för att säkerställa att du får de rekommenderade mängderna av dessa vitaminer, särskilt om din kost inte är balanserad. Genom att stärka ditt hår inifrån med rätt näringsämnen kan du hjälpa till att minska frizz och bekämpa frissigt hår.

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+16.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Sammanfattning

För att sammanfatta är det viktigt att behandla frissigt hår med en rad åtgärder för att minska frizz och hålla håret slätt och smidigt. Rätt val av schampo och balsam som innehåller fuktgivande ingredienser är avgörande för att vårda torrt hår och bevara fukten.

Innan du använder stylingverktyg som plattång eller locktång, applicera alltid en värmeskyddsspray eller serum för att skydda ditt hår från värmeskador. Regelbunden användning av oljor som är rika på närande ingredienser som arganolja eller jojobaolja kan hjälpa till att släta ut håret och minska frizz. Dessutom är vitaminer som vitamin E, vitamin C och vitamin B5 avgörande för hårets hälsa och kan hjälpa till att stärka och vårda frissigt hår inifrån.

Genom att kombinera dessa åtgärder och integrera dem i din hårvårdsrutin kan du hjälpa till att bekämpa frissigt hår och uppnå slätare, mer smidigt hår.

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram