Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är inkontinens?

Normalt kissar du 5-7 gånger i dygnet, motsvarande var tredje – fjärde timme under dagen. Din blåsa kan innehålla 300-500 ml och kissnödigheten kan de flesta styra. Men mer än 400.000 vuxna män och kvinnor lider av en form av inkontinens. Därtill kommer att en del barn upplever problem med ofrivillig urinering.

Många går och gömmer problemet och är pinsamma över det, så de inte får behandlat sin urininkontinens. Det är synd, för det är ett problem som kan gå ut över din livskvalitet. I de allra flesta fall kan der göras något åt problemet.

Det finns tre former av urininkontinens. Stressinkontinens, urgency inkontinens, även kallad trängningsinkontinens, och överrinningsinkontinens. Du kan också ha en blandning av de tre formerna av urininkontinens, så det är viktigt att gå till din egen läkare och bli undersökt, så du kan få rätt hjälp till ditt problem med ofrivillig urinering.


Vilka är symptomen på inkontinens?

Inkontinenssymptom kan vara:

  • Du har svårt att riktigt bli av med urinen när du är på toaletten.
  • Det smådroppar ut urin hela tiden.
  • Du kan inte hålla dig och råkar kissa innan du hinner på toaletten.
  • Din sömn blir avbruten flera gånger för att du skal upp och kissa under natten.
Paket för vård vid inkontinens
3 produkter för att minimera lukt från underlivet vid inkontinens
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 359 kr
Försäljningspris 359 kr Ordinarie pris 409 kr
Paket för vård vid inkontinens - 3 produkter för att minimera lukt från underlivet vid inkontinens

Vad är stressinkontinens?

Du råkar kissa när du nyser, skrattar eller dyrkar sport. Stressinkontinens kommer av en svaghet i stödet under urinröret, och du kan med fördel träna din bäckenbotten för att öka chanserna för att slippa det.

Om det inte hjälper, kan det hända att du ska opereras eller i behandling med hormonsuppositorier. Det är typiskt kvinnor som drabbas av stressinkontinens, men män kan också få det.


Trängningsinkontinens är kraftig kissnödighet

Om du ofta upplever kissnödighet, och nöden är så kraftig att du inte hinner på toaletten i tid, kan du have urgency inkontinens. Det kallas också trängningsinkontinens, och det är när din blåsa gör en ofrivillig sammandragning eller din slutmuskel inte håller tätt. Du kan själv göra något för att förbättra din situation, bland annnat genom att ändra dina dryckesvanor  eller träna din blåsa.

Det kan också blive nödvändigt med medicin som får din blåsa att slappna av. Eller elektrostimulation, där slidans slemhinnor stimuleras med en svag ström via några små elektroder eller hormonsuppositorier, om du är kvinna och har kommit över klimakteriet. Det kan också hända att du måste opereras för att slippa problemet.


Överrinningsinkontinens – när du glömmer att lyssna på din kropp

Når du är på toaletten töms blåsan inte helt. Det kan bero på att du genom en längre period har glömt att lyssna på din kropps signaler. Därför kan du ha utvecklat en stor och för slapp blåsa, där du upplever en droppande ofrivillig urinering.


Inkontinens hos kvinnor

Urininkontinens uppträder hos kvinnor i alla åldersgrupper, men det är mest äldre kvinnor som har problem med ofrivillig urinering. Bland 40-60-åriga kvinnor upplever omkring 16 % symptomet minst en gång i veckan.


Inkontinens hos män

Inkontinens hos män kan bero på en förstorad prostata. Då kan det vara svårt att få tömt blåsan helt, och strålen är inte helt så kraftig som den brukar vara. Ett litet trick är att du hjälper genom att pressa lite under din pung efter urineringen för att den sista resten kiss ska komma med ut.


Inkontinens hos barn

Ofrivillig urinering hos barn över 5 år kallas inkontinens och indelas i daginkontinens och nattinkontinens.

Om ditt barn, som har varit torr i mer än 6 månader, börjar kissa i byxorna om dagen eller om natten, ska du först säkra dig att barnet inte har fått en infektion, sockersjuka eller har problem med att koncentrera urinen. Men du ska också ta in i övervägande om ditt barn kan vara utsatt för känslomässig stress, för det kan också leda till ofrivillig urinering.


Varför får man urininkontinens?

Det kan finnas många olika orsaker till att du börjar lida av ofrivillig urinering. Men i de allra flesta fall kan problemet göras mindre, så du inte ska slåss med det problemet.

Sjukdom kan ge ofrivillig urinering

Om du har Diabetes, Parkinsons sjukdom, Multipel Sclerose och olika slags ryggproblem, kan det ha en negativ inverkan på din blåsa med efterföljande inkontinens i större eller mindre grad.

Inkontinens när du tar medicin

En del former av medicin har inkontinens som biverkning.

Är du i klimakteriet?

Om du är i klimakteriet kan dina slemhinnor i slidan och omkring urinröret bli tunnare. Då kan du tappa förmågan att stänga för kiss i urinröret. Symptom på ändringar i slemhinnorna kan märkas genom klåda och sveda, frekventa urinvägsinfektioner, blödning eller irritation vid samlag.

Vad kan jag själv göra åt ofrivillig urinering?

Om du gärna vill att inkontinens ska ta mindre plats i din vardag, så finns det flera saker du kan göra. Men vad som fungerar, hänger också ihop med vilken form av ofrivillig urinering du lider av. Så det är en god idé att göra en plan för din insats tillsammans med din läkare.

Viktminskning kan minska inkontinens

Om du är överviktig kan inkontinensen reduceras om du går ner i vikt.

Drick mindre kaffe, läsk och alkohol

I kaffe finns koffein, i te finns ämnet thein och läsk innehåller kolsyra, citrus och konstgjorda sötningsmedel. Dessa ingredienser samt alkohol kan utlösa en olycklig reaktion i din blåsa. Du kan försöka med en dryck åt gången för att hitta fram till och utesluta det som ger dig ofrivillig urinering.

Drick mindre kaffe, läsk och alkohol

I kaffe finns koffein, i te finns ämnet thein och läsk innehåller kolsyra, citrus och konstgjorda sötningsmedel. Dessa ingredienser samt alkohol kan utlösa en olycklig reaktion i din blåsa. Du kan försöka med en dryck åt gången för att hitta fram till och utesluta det som ger dig ofrivillig urinering.

Använd en bra binda vid urininkontinens

En vanlig sanitetsbind kan lätt bli för lite vid ofrivillig urinering, för den inte alls är designad för ändamålet. Därför är det en god idé om du väljer en urin-binda som kan suga upp tunna vätskor som urin. Samtidigt förhindrar bindan lukter i förbindelse med inkontinens.

Hur mycket ska jag dricka på en dag?

Det rekommenderas att du dricker mellan 1½ till 2 liter vätska dagligen. Du ska räkna med all vätska, också kaffe och te. När det är sommar och mycket varmt, eller om du tränar mycket eller ammar, ska du upp på mellan 2 till 2½ liter vätska fördelat på hela dagen.

En minnesregel är: Det du dricker efter klockan 18 kommer ut på natten. Så det är en god idé att skippa kvällskaffet och den halva litern cola till dina popcorn på en filmkväll, om din nattsömn störs av ett toalettbesök.

Hur ofta ska jag gå på toaletten?

Det är alltid bra med regelbundna vanor för dina toalettbesök. Du kan naturligtvis inte alltid planera ner i detaljer när du ska på toaletten, men cirka var tredje till fjärde timme är bra för blåsan – allt efter hur mycket du har druckit.

När du är på toaletten ska du ta dig god tid. Blir din blåsa inte helt tom, kan det ge dig urinvägsinfektion. Om du inte har fått kissat ordentligt, kan du använda tricket med att stiga upp dig och gå runt lite. Efteråt prövar du igen om du kan få ut den sista resten kiss.

Träning av din bäckenbotten

Starka muskler i bäckenbottnen medverkar till att förhindra ofrivillig urinering, eftersom musklerna är med och stänger urinröret.

Vaginal tampong eller vaginalring

Du kan använda en vaginal tampong som stöder blåshalsen och återinför stängmekanismen, så du slipper ofrivillig urinering.

Eller så kan du också få lagt in en vaginalring i slidan, som ger din livmoder och slidvägg stöd, så de inte sjunker ner och resulterar i urininkontinens.


Medicinsk behandling

Behandling av inkontinens kan ske på flera sätt. Kvinnor som har problem med ofrivillig urinering efter klimakteriet kan ha nytta av lokal östrogenbehandling med suppositorier eller kräm, både när det gäller stress- och urgency-inkontinens. Det går typiskt några månader innan du kan märka om  behandlingen fungerar, och då ska du fortsätta med medicinen.

Vid stressinkontinens kan du få medicin som verkar på urinrörets små muskler, och urgency-inkontinens kan behandlas med läkemedel som får din blåsa att slappna av mera.


Operation är effektiv

Om inget annat hjälper, kan det hända att du ska opereras. Det är speciellt tillfället hos kvinnor som har stressinkontinens. Operationerna är generellt effektiva.

Botox kan hjälpa

Hos kvinnor med urgency-inkontinens kan injektion av botulinumtoksin, som till exempel botox, i blåsväggen vara en mycket effektiv behandlingsmetod, och den behandlingen ska upprepas efter cirka ett halvt år.

Motverkar lukt, torrhet och irritation

Barrier Cream från Australian Bodycare kan du använda till det intima område där du upplever rodnad, irritation och sveda, till exempel i förbindelse med urininkontinens.

Barrier Cream är pH-reglerad till intimt bruk, så du undgår hudproblem som klåda och irritation. Vid dagligt bruk kan du uppnå en god och sund intimhygien som motverkar lukter, torrhet och intimt obehag.

Supplera gärna med en bra intimtvål som skonsamt och effektivt tar bort lukter. Intim Wash från Australian Bodycare med Tea Tree Oil använder naturlig Tea Tree Oil, mjölksyra och C-vitamin frå kakaduplommon till att ge en ren och fräsch känsla i ditt intimområde. Sammansättningen av ingredienser rensar effektivt huden på djupet och fräschar upp området så du slipper obehagliga lukter.

Paket för vård vid inkontinens
3 produkter för att minimera lukt från underlivet vid inkontinens
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 359 kr
Försäljningspris 359 kr Ordinarie pris 409 kr
Paket för vård vid inkontinens - 3 produkter för att minimera lukt från underlivet vid inkontinens

Rengör utan vatten vid irritation och rodnad

Om du är mycket röd och irriterad i det intima området i förbindelse med ofrivillig urinering, kan det vara en god idé att undgå att tvätta dig med vatten. Det kan få irritationen att bli värre. Cleansing Micellar Gel är en tvättgel som skonsamt avlägsnar orenheter och bakterier, så den kan vara en bra ersättning för tvättlappen.

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram