Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Myggor följer efter värmen

En varm sommardag har förvandlats till en varm och mysig sommarkväll. Allt skulle vara perfekt om det inte vore för de små och vansinnigt irriterande myggorna som finns överallt i luften.

Scenariot ovan är förmodligen något som de flesta av oss kan känna igen. Både på sommardagar och på semestrar i varmare klimat. Och myggor är en plåga var de än befinner sig - oavsett latitud och longitud.


Varför kliar myggbett?

Myggor livnär sig på nektar från växter. De livnär sig inte på blod. Det är faktiskt bara honmyggan som biter. De gör det för att suga vårt blod, som de behöver för att utveckla sina ägg.

När myggan sticker sprutar den också in ett kemiskt ämne för att hålla blodet igång. Det är detta som orsakar kliandet. Din kropp reagerar mot bettet och bildar en slags inflammation.

Myggan sprutar inte gift, vilket till exempel en geting gör. 

Det är kroppens immunförsvar som reagerar på myggbettet. Det beror alltså mycket på ditt immunförsvar och hur starkt du reagerar på ett myggbett. Det finns också skillnader mellan olika myggarter. Vissa myggor ger en allvarligare reaktion än andra myggor.


Myten om myggor och blodgrupp

Myggor bryr sig inte om din blodgrupp. I många år har det funnits en myt om att myggor föredrar vissa blodgrupper. Det finns dock vissa lukter och dofter som myggor finner mer attraktiva än andra, till exempel svett.

Detta kan vara anledningen till att barn verkar få fler myggbett än vuxna. De ofta springer runt även när det är varmt, vilket ökar värme och svett på deras kroppar.

Undvik myggbett - om du kan

I kampen mot myggor har de flesta av oss provat myggljus med citrondoft - i hopp om att ha platsen för oss själva en fin sommarkväll på terrassen. Men att investera i myggljus är slöseri med pengar. De oftas fungerar inte, och värmen från ljusen kan till och med locka till sig fler myggor.

Det finns dock andra saker du kan göra för att undvika myggbett eller åtminstone minimera risken för att få myggbett.

Myggor föredrar varma och fuktiga miljöer. Det är därför många människor har upplevt många myggbett efter en annars härlig sommarsemester i den svenska landsbygden med sina skogar och sjöar. Håll dig därför borta från sjöar och vattendrag om du kan.

Myggor biter främst vid solnedgång och soluppgång, så du kan förebygga myggbett genom att bära långbyxor och långa ärmar när du är ute på kvällen. Du kan också välja att sova under ett myggnät. Detta kan vara särskilt viktigt om du reser i områden där myggor kan bära på farliga sjukdomar.

Använd myggmedel

Det finns flera olika myggmedel som du kan köpa på apotek och i butiker. De finns som sprayer, myggstickpinnar och lotioner eller balsam. Det finns också naturliga oljor som t.ex. tea tree-olja. Gemensamt för alla dessa produkter är att de innehåller dofter som myggorna inte gillar.

Detta gör inte att myggen försvinner helt från området, eftersom de bara känner av doften när de är ganska nära din hud, men det borde hindra dem från att slå sig ner på dig. Och det är i första hand det vi vill undvika.

Det är lätt att förväxla de olika myggmedlen med varandra, men vissa fungerar förebyggande för att undvika myggbett, medan andra lindrar kliande om du har blivit biten. Därför är det viktigt att se till att du får rätt myggmedel.

Det finns de som tror att om man tar B-vitamin minskar risken för att bli biten av myggor. Det finns inga vetenskapliga bevis för detta, men om du upptäcker att det fungerar för dig är det bara bra. Persilja, vitlök, fläderblomma, en lime med kryddnejlikor i eller en god gin och tonic sägs också skrämma bort myggor, men det finns inga bevis för detta heller.

4–pack för vård av myggbett och insektsbett
Fyra lugnande produkter som lindrar irritation från insektsbett
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 399 kr
4–pack för vård av myggbett och insektsbett - Fyra lugnande produkter som lindrar irritation från insektsbett

Behandling av kliande myggbett - Hur man behandlar kliande myggbett

Det bästa - och mest effektiva - rådet för myggbett är att låta dem vara ifred. Om du bara kunde sluta klia skulle myggbett inte vara så illa. Men alla som någonsin har fått ett myggbett vet att detta är mycket lättare sagt än gjort. Det är helt enkelt nästan omöjligt att inte klia, så det rådet är inte särskilt användbart.

Ett enda myggbett är uthärdligt, men om du har många myggbett är det nästan nödvändigt att hitta ett medel mot myggbett för att lindra kliandet.

Gamla tips mot myggbett

Det finns en mängd gamla folkmedicinska medel för att lindra klådan från myggbett. Dessa sträcker sig från varmt vatten, tvål, tandkräm, nagellack, vinäger, honung, te, ammoniak, basilika, gurka, lök, citronsaft och bananskal till hemgjorda blandningar av bakpulver och vatten, aspirin och vatten eller salt och vatten.

Det finns också en gammal folkmedicin som går ut på att lägga saliv på ett myggbett. För många människor är detta en automatisk reaktion när något bränner och kliar. Det kan finnas något i vår saliv som kan ha en något lindrande effekt på kliandet, men detta är inte alls bevisat.

Många av råden härstammar från en tid då det inte fanns några medel mot alla slags åkommor, så människor var tvungna att förlita sig på naturens egna produkter för att hitta en lösning.

I allmänhet finns det inga vetenskapliga bevis för att de många olika tipsen hjälper mot myggbett, men därför kan vissa av dem mycket väl ha en effekt. Naturprodukterna är i allmänhet ganska ofarliga att använda, men var försiktig så att du inte experimenterar med allt möjligt på din hud. Tandkräm, nagellack, ammoniak och många andra saker är inte gjorda för att användas på huden, så de kan göra mer skada än nytta.

Läkemedel mot myggbett

På apotek och i affärer kan du köpa ett lokalt bedövningsmedel och antipruritisk medicin för att lindra obehaget av myggbett. Detta kan vara i form av en kräm, ett stift eller tabletter. Om du är mycket besvärad av dina myggbett är det värt att prova något som lindrar kliandet.

För många människor kan det hjälpa att ta ett piller som innehåller en antihistamin. Om du vet att myggbett drabbar dig mycket är det en bra idé att ha ett paket med piller till hands. Det är samma piller som används för att behandla allergier som till exempel hösnuva.

I särskilt allvarliga fall, där du har många svullna och inflammerade myggbett och är svårt påverkad av dem, kan lösningen vara en injektion av binjurebarkhormon. Men här måste du gå till en läkare.

Naturliga lösningar för kliande myggbett

Här hemma kan du köpa flera olika produkter mot myggbett, som alla innehåller kemiska ämnen. I utlandet kan du ofta köpa ännu fler och starkare produkter, både förebyggande för att undvika myggbett och lugnande för att lindra kliandet. Många av dessa produkter kan vara bra att använda, även om de kanske inte är godkända i ditt land. Men andra kan vara för starka.

Om du föredrar att använda naturläkemedel mot klåda från myggbett kan du till exempel använda en kräm med tea tree-olja. Tea Tree Oil har en lugnande effekt på kliandet, men kan också användas som en förebyggande åtgärd för att undvika myggbett. Oljans lukt är tydligen inte något som myggorna gillar.

Äteriska oljor mot myggor som Tea Tree Oil och lavendelolja är båda bakteriedödande och kan hjälpa till att minska svullnad, kliande och smärta. De är rena naturläkemedel som inte är skadliga att använda. Om du väljer att använda den rena oljan är det viktigt att följa instruktionerna i bipacksedeln och späda ut oljan enligt anvisningarna. Du kan använda oljorna förebyggande och applicera dem på de mest utsatta områdena som fotleder, ben, armar, hals och ansikte.

Om skadan är skedd och du har blivit biten kan du dutta den utspädda oljan på myggbetena.

Det finns också ett spot stick med Tea Tree Oil från Australian Bodycare som är lätt att ha med sig i fickan. Spot stiftet är antibakteriell och förebygger risken för bakterier i myggbettet. Den hjälper också till att minimera irritation och kliande, så att du är mindre benägen att klia dig på myggbettet.

4–pack för vård av myggbett och insektsbett
Fyra lugnande produkter som lindrar irritation från insektsbett
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 399 kr
4–pack för vård av myggbett och insektsbett - Fyra lugnande produkter som lindrar irritation från insektsbett

Allergiska reaktioner på myggbett

När vi får myggbett blir vår hud svullen, varm och röd och kliar fruktansvärt mycket. Men om det ser allvarligare ut än vanligt kan det vara en allergisk reaktion.

Om du får en allergisk reaktion på myggbett beror det på att din kropp har bildat antikroppar mot proteinet i myggans saliv. Allergin förvärrar vanligtvis vanliga symtom som kliande, svullnad och rodnad.

Allvarligare allergiska reaktioner kan innefatta blåmärken på huden runt myggbettet, nässelutslag över hela kroppen, svullna lymfkörtlar och, i mycket sällsynta fall, anafylaktisk chock, där det uppstår en kraftig svullnad som i värsta fall kan blockera luftvägarna.

Det är sällsynt att någon får en allvarlig allergisk reaktion på myggbett, men om detta skulle hända är det viktigt att snabbt söka en läkare. Lösningen kan vara behandling med antihistamintabletter eller kanske en injektion av binjurebarkhormon.

Man kan testa sig för allergi mot myggbett, men detta görs sällan eftersom de flesta människor inte är allvarligt allergiska mot myggbett. Myggallergitestet är också mindre exakt eftersom det inte kan testa alla myggarter. Det finns ingen vaccination mot myggbett, så även om du är allergisk måste du vidta andra åtgärder.


Vanliga reaktioner på myggbett

Den vanligaste reaktionen på ett myggbett är kliande och röd och svullen hud runt bettet. Vanligtvis blir huden också något varm. Detta är obehagligt men inte farligt. De allvarligare reaktionerna ses vid en allergisk reaktion. Eller om man får många myggbett samtidigt.

Kliande och inflammation

Det kan orsaka mycket obehag om du har många myggbett samtidigt. Kliandet är intensiv när det kliar över hela kroppen. Det kan vara svårt att tänka på mycket annat under dagen och det kan vara svårt att sova på grund av kliadet på natten. Huden är svullen, varm och röd.

Det är praktiskt taget omöjligt att hålla fingrarna borta från myggbetten, både under dagen och under natten, och därför är det nästan oundvikligt att en del av myggbetten blir inflammerade och infekterade när man kliar dem med smutsiga fingrar.


Illamående och obehag

När hela kroppen är täckt av myggbett är det mycket obehagligt. Därför är det inte ovanligt att man känner sig illamående och lite dåligt. När du har många myggbett på en gång kan du få nästan influensaliknande symtom utöver kliandet från alla bett.

Om du blir mycket sjuk med illamående, yrsel, feber, huvudvärk, andningssvårigheter eller andra allvarliga symtom kan det bero på en allergisk reaktion. Därför bör du alltid söka en läkare omedelbart om du upplever mer än normalt obehag efter ett myggbett.

Infektion vid myggbett

När du kliar myggbett med smutsiga fingrar finns det risk för att bettet blir infekterat. Därför är det alltid bra att rengöra bettet väl och sedan använda ett myggmedel för att förhindra bakterier och lindra klådan. Detta kan vara en av de produkter som du kan köpa på apoteket eller en naturprodukt som du kan köpa i hälsokostbutiker. Om infektionen ser allvarlig ut bör du också söka en läkare.

Roll on stift till myggbett
Lindrar kliande och irritation från insektsbett
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 99 kr
Försäljningspris 99 kr Ordinarie pris
Roll on stift till myggbett - Lindrar kliande och irritation från insektsbett
100 % ren Tea Tree Oil från Australien
Bekämpa orenheter med naturlig Tea Tree–olja av hög farmaceutisk kvalitet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 89 kr
Försäljningspris Från 89 kr Ordinarie pris
100 % ren Tea Tree Oil från Australien - Bekämpa orenheter med naturlig Tea Tree–olja av hög farmaceutisk kvalitet

Akta dig för myggbett i vissa länder

Myggan är det farligaste djuret i världen. Detta beror på att den dödar fler människor i världen än något annat djur. Ett myggbett i sig är inte dödligt, men en mygga kan bära på allvarliga sjukdomar. Malaria är den sjukdom som oftast förknippas med myggor, men andra sjukdomar är bland annat gula febern, denguefeber, Zikavirus och hjärnhinneinflammation.

Faran är störst i fattiga, varma och fuktiga områden.

Risken för myggbett, och därmed för att smittas av allvarliga sjukdomar, är störst i varma och fuktiga miljöer och i områden med stor fattigdom och dålig infrastruktur. Detta är fallet i stora delar av Afrika, Sydafrika och Sydostasien. Men sällan i storstäderna på dessa platser. Och om du reser kortvarigt och huvudsakligen vistas i turistområden är faran inte lika stor. Det betyder att om du åker på en veckas semester till Thailand, till exempel och besöker Bangkok och någon av semesteröarna, är faran inte överväldigande och det räcker oftast att skydda dig mot myggbett med myggnät, myggmedel och långa byxor och ärmar på kvällen.

Se till att förebygga myggbett

Det är dock viktigt att komma ihåg att även om du befinner dig i områden där det kan finnas myggor som bär på allvarliga sjukdomar, är det inte alla myggor som bär på dessa sjukdomar. Du kan alltså bli biten av en mygga utan att det nödvändigtvis är farligt. Men det är förstås alltid viktigt att vidta försiktighetsåtgärder om du ska vistas i ett område där det finns risk för myggburna sjukdomar.

Man kan vaccinera sig mot gula febern, men det finns inga vaccinationer mot malaria och denguefeber. Den enda behandlingen mot malaria är malariapiller, även om dessa är kända för att ha biverkningar. När det gäller både malaria och gula febern är det viktigaste att undvika att bli biten. Ett sätt att göra detta är att sova under ett myggnät. Myggor biter främst vid solnedgång och soluppgång, så du kan undvika många myggbett genom att täcka dig med långärmade skjortor och långa byxor när du går ut på kvällen.

Det är alltid en bra idé att använda myggmedel, ett insektsmedel eller något som myggorna inte gillar lukten av, till exempel tea tree oil.


FAQ om myggbett


Varför kliar myggbett?

Myggbett kliar eftersom när en mygga biter sprutar den in ett salivliknande ämne för att hålla blodet igång. Din kropp reagerar på bettet och bildar en slags inflammation - och detta orsakar kliande.


Vad hjälper mot myggbett?

Det finns många olika gamla medel mot myggbett. Vissa av dem kan hjälpa, även om det inte är vetenskapligt bevisat. Annars är de mest effektiva naturmedlen som t.ex. Tea Tree Oil, som finns på apotek, stormarknader och hälsokostbutiker.


Hur undviker man myggbett?

Du kan hålla dig borta från sjöar och fuktiga områden, se till att täcka kroppen med långa byxor och långa ärmar när du går ut på kvällen och natten, och du kan också använda olika myggmedel och naturläkemedel, som t.ex. tea tree-olja mot myggor, för att förhindra myggbett.


Hur ser myggbett ut?

Ett myggbett är bara ett litet stick på huden, men hos de flesta blir sticket snabbt till en röd, svullen och kliande område på huden.


Vem får myggbett?

Vem som helst kan få myggbett, men vissa människor får definitivt fler myggbett än andra. Man vet inte exakt varför. Det handlar inte om blodgrupp, utan om olika lukter och dofter på huden som skiljer sig från person till person.


Hur länge kliar ett myggbett?

Hos de flesta människor kliar myggbett i några dagar och försvinner sedan. Det kan dock hända att du har myggbett som fortsätter att klia i flera veckor. I så fall kan du ha blivit biten av en annan myggart som är mer aggressiv, eller så kan du ha blivit biten under en semester utomlands.


Varför är myggbett varma?

När du blir biten av en mygga blir din hud inflammerad och kan kännas något varm.


Kan man bli sjuk av myggbett?

Normalt innebär ett myggbett att huden kliar, blir varm, röd och svullen. Men om du har en allergisk reaktion, eller om du får många myggbett samtidigt, kan det hända att du faktiskt blir lite sjuk av de många myggbetten. Du kan uppleva obehag och illamående och allmänt känna dig lite dåligt.


Kan man få myggbett på vintern?

Ja, du kan faktiskt bli biten av myggor på vintern, men det är vanligtvis en källar- eller husmygga som övervintrar inomhus som biter dig, och inte de vintermyggor som du möter utomhus. Oavsett vilken mygga som biter dig kommer det dock att klia.


Kan man vara allergisk mot myggbett?

Vissa människor är allergiska mot myggbett. Vem som helst kan dock få en allergisk reaktion om myggbetten är svåra eller om det finns många myggbett.


Kan man sticka ett hål i myggbett?

Det finns ingen anledning att sticka ett myggbett eftersom det inte finns något gift som frigörs. Istället kan du riskera att smitta myggbettet. Därför är det bäst att hålla fingrarna borta från myggbettet.


Hur undviker man myggor i sovrummet?

Att ha myggor i sovrummet kan vara otroligt irriterande, men exakt hur kan du förhindra att myggor kommer in i ditt sovrum? Ett bra råd är att undvika att ha lampor tända på kvällen om du vädrar ditt rum. Myggor dras ofta till lampor och ljus, eftersom de kan generera en slags värme som myggor älskar.

4–pack för vård av myggbett och insektsbett
Fyra lugnande produkter som lindrar irritation från insektsbett
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 399 kr
4–pack för vård av myggbett och insektsbett - Fyra lugnande produkter som lindrar irritation från insektsbett

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram