Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Stoppa prickarna

De röda rakningsprickarna kan uppstå överallt på huden, där du rakar eller avlägsnar hår. Men det är speciellt ett problem i intimområdet, som både är känsligt och extra utsatt för bakterier. Om du får röda prickar, till exempel efter rakning av din bikinilinje, är det viktigt att du gör något för att tillståndet inte förvärras.


Rengör huden från bakterier

Första steg i en intimrakning är att du rengör huden ordentligt från bakterier, så de inte pressas in i de öppna hårsäckarna under rakningen. Gå därför under en varm dusch och tvätta dig grundligt med till exempel Intim Wash från Australian Bodycare. När du står under det varma vattnet får du inte bara tvättat huden ren för bakterier med tvål. Du får också mjukgjort både hår och hud så rakningen blir lättare.

Om dina hår i intimområdet är långa, så är det en god idé om du tar den värsta längden med en trimmer eller en vanlig sax innan du rakar. Så blir rakningen, av bland annat din bikinilinje, lättare, eftersom du undgår att de långa håren sätter sig fast i rakbladet.

Bra ljus och vass hyvel

När du ska igång med själva rakningen av bikinilinjen, är det viktigt att du har bra ljus, så du kan se vad du gör och inte råkar skära dig själv. Det är viktigt att du ser till att intimraka dig med en vass hyvel. Använder du en slö hyvel kan det ge dig en repad och irriterad hud.


En bra rakgel

Innan rakningen av bikinilinjen ska du påföra en gel eller skum. Det kunde till exempel vara Intim Shave, som är en genomskinlig rakgel som låter dig få full kontroll över din intimrakning.

Du ska smörja ut gelen i ett tunt skikt på det intimområde du vill raka, och låta den tränga in och verka på huden i cirka en minut. Intimgelen får rakbladet att glida lättare på huden så du får en behaglig och tät rakning.

Rakgel till intimrakning
Intim rakgel mot röda prickar efter rakning och utslag efter rakning av könshår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 129 kr
Försäljningspris Från 129 kr Ordinarie pris
Rakgel till intimrakning - Intim rakgel mot röda prickar efter rakning och utslag efter rakning av könshår

Rätt riktning

Raka alltid ditt intimområde i samma riktning som dina hår. Även om shave-gelen lägger ett skyddande skikt på din hud, så kommer en hyvel mot hårens groriktning att riva och vara enormt hård mot huden. Därför är du allra mest skonsam mot din hud om du rakar i den riktning håren gror. Under rakningen stramar du ut huden i området helt lätt.

När du har avlägsnat alla håren och uppnått ett slätt resultat, sköljer du huden grundligt för att få bort hår och produktrester. Du kan ev. lägga ett nytt skikt gel och ta en tur mera med hyveln om du inte har fått med alla hår i den första omgången.


Svalkar och lugnar huden

Som avslutning på din rakning av bikinilinjen ska du också ge din hud nödvändig vård. Använd därför en produkt som Intim Balm från Australian Bodycare för att ge din hud optimal behandling när du är färdig med att raka dig. Balmen lugnar och svalkar huden, samtidigt med att den ger massor av fukt till den torka rakade huden.

Precis som Intim Wash och Intim Shave innehåller Intim Balm Tea Tree Oil, som speciellt är känd för sina effektiva egenskaper i kampen mot bakterier. Därför är produkterne speciellt bra till en slät intimrakning utan röda prickar, inåtväxande hår och irriterande klåda.

3 produkter till intimrakning
3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimrakning - 3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning

Luft till huden

Efter rakning i det känsliga intimområdet kan din hud vara en smula irriterad och därför är det en god idé att undgå strama byxor, trosor och boxershorts precis efter rakningen. Huden behöver luft och vila och det ger du den bäst med löst sittande tyg.

Intimprodukterna från Australian Bodycare är pH-reglerade till intimt bruk och dermatologiskt testade och produkterna är hudvänliga – också för folk med sensitiv hud.


Krämer avlägsnar hår

Epilering med hårborttagningskräm är ett billigt och enkelt sätt att få en hårfri bikinilinje på. En extra fördel med epilering, i förhållande till rakning, är att det inte finns någon risk för att du skär dig. Nackdelen kan vara att många hårborttagningskrämer luktar kemiskt och kan irritera huden en smula. Dessutom efterlämnar en del billigare produkter hår, så det färdiga resultatet inte blir tillfredsställande.


Vax är effektivt

Vaxbehandling är ett effektivt sätt att få en fin bikinilinje på, och det behöver inte vara dyrt, speciellt inte om du gör det själv. Men det kan vara en god idé att du får den första vaxbehandlingen utförd professionellt. Då har du en bättre förutsättning för att utföra den på dig själv.

Behandlingen är inte smärtfri och det kan uppstå röda prickar, som dock snabb försvinner igen. Här är det också en god idé att använda Intim Balm från Australian Bodycare, som lugnar och svalkar huden efter en vaxbehandling.


Den brasilianska metoden

Vid en brasiliansk vaxbehandling avlägsnas allt hår i området och du får en ultimativ bikinilinje som håller länge. Du får det mest optimala resultatet med brasiliansk vax om den utförs av en professionell. Hos de flesta kosmetologer och skönhetskliniker ligger brasiliansk vax i det högre prislägret.

Dessutom är den ofta minst lika smärtsam som andra vaxbehandlingar. Det kan också vara gränsöverskridande att låta en främmande röra vid de mest intima delarna på kroppen.


Laser mot hår

Laserbehandling kan användas till permanent hårborttagning i din bikinilinje. Behandlingen är dyr och den kräver att du går till flera behandlingar. Dessutom kan det vara smärtsamt, och det finns en risk för ärrbildning.

3 produkter till intimrakning
3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimrakning - 3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram