Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är skabb?

I korthet är skabb en hudinfektion som uppstår när huden infekteras av det mänskliga skabbkvalstret. Sjukdomen är också känd som skabies, men på svenska kallar vi den ofta för skabb. Det är en sjukdom som blir allt vanligare bland befolkningen.

Om du har skabb har du en infektion med ett litet, gulbrunt färgat kvalster. Kvalstret är en liten parasit med fyra par ben - och den lever strax under hudytan. Honkvalstret är 0,3-0,4 mm långt och större än hankvalstret. När honan är dräktig flyttar hon ner under det översta hudlagret där hon gräver hålor. Här lägger hon sina ägg och dör kort därefter.

När honan har lagt sina ägg tar det cirka tre veckor innan de kläcks. Då kan en ny omgång skabbkvalster gräva nya tunnlar och börja föröka sig. Det är ofta först två till tre veckor efter smittan som tecken på skabb uppträder i form av kraftig klåda. Man kan ofta se skorvtunnlarna om man tittar noga. De kan vara upp till 10 mm långa, tunna, krokiga och gråvita i färgen. I slutet av kanalen är kvalstret en svart prick.

Många människor är rädda för hudåkomman, men även om det är irriterande och djupt obehagligt att ha de mikroskopiska kvalsterna krypande under huden är det en ofarlig sjukdom som kräver behandling för att elimineras.

3–pack för att lindra klåda på kroppen
Klådstillande produkter för irriterad hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 389 kr
3–pack för att lindra klåda på kroppen - Klådstillande produkter för irriterad hud

Varför får man skabb?

Du får skabb när du smittas av skabbkvalsteret, som har det medicinska namnet Sarcoptes scabei var hominis. Du får infektionen från en annan person som har hudåkomman.

Hur smittar man skabb?

Skabb är en mycket smittsam hudsjukdom som kan spridas som en löpeld på kort tid om den inte stoppas. Därför är det viktigt att få behandling så att infektionen inte sprids. Men hur får man då skabb?

Det lilla skabbkvalstret överförs genom nära kontakt från person till person. Därför förekommer den ofta på institutioner där barn har nära fysisk kontakt och på internatskolor där ungdomar bor tillsammans i små utrymmen. Skabbkvalster föredrar att leva i områden mellan fingrarna, på handleden, i armhålorna, runt naveln och i könsorganen. Därför kan man bli smittad genom ett handslag - och framför allt genom sexuell kontakt med en smittad person. Infektionen sker genom nära fysisk kontakt, så vem som helst kan få skabb.

Även om det ofta är genom direkt, nära fysisk kontakt med en smittad person som infektionen sker, kan man i vissa fall också smittas via sängkläder och andra textilier. Detta är dock mycket sällsynt. Skabbkvalsteret överlever ofta bara i textilier i upp till 3-4 dagar. Man kan dock bli smittad via textilier om man får det på kroppen kort efter att den varit i kontakt med en skabbbärare.

Hos äldre personer och personer med försvagat immunförsvar kan skabb utvecklas till så kallad skorpig skabb. Detta är inte en annan typ av skabbkvalster som gräver sig in i hudlagren, utan det är en form av infektion där skabbkvalsterna förökar sig i stort antal i hud som är skabbig eller fjällig. Detta innebär också att personer med skabb är ännu mer smittsamma än personer med "vanlig" skabb.


Skabbsymptom - vad ska man vara uppmärksam för?

Det finns några helt tydliga symtom och tecken på att du har smittats av skabbkvalster. Symtomen visar sig ofta som:

  • Kliande som känns intensiv och mycket besvärande. Anledningen till den kliande känslan är att ditt immunförsvar reagerar starkt på både själva kvalstren, men också på äggen och avföringen. Klådan börjar vanligtvis två till tre veckor efter att du har blivit utsatt för infektionen. Om du har haft skabb tidigare kan symtomen visa sig efter några dagar.
  • Ett utslag som uppträder som röda eksemliknande fläckar på huden. Många människor får också repor och sår på huden eftersom det kliande utslaget är så besvärande att de kliar sig på huden.
  • Prickar följer ofta med klådan och utslagen. Det visar sig som små röda prickar - särskilt på armarna och kroppen.

Det lilla skabbkvalstret trivs i varma förhållanden, vilket är anledningen till att obehaget och kliande ofta är värst på natten när man ligger under ett varmt täcke. Detta väcker kvalsterna, som flyttar runt och orsakar intensiv kliande. Under dagen är kliandet ofta mer uthärdlig.

Var skabb vanligtvis sätter sig

De drabbade områdena är vanligtvis lokaliserade på och runt fingrarna, handlederna, naveln och könsorganen. KLiandet är vanligast där skabbkvalsterna sitter, men den kan sprida sig till hela kroppen.

Det kan dock finnas skillnader i var skabb vanligtvis sätter sig i olika åldersgrupper:

  • Barn - hos barn är det ofta ansiktet, hårbotten, fotsulorna och handflatorna som infekteras av skabbkvalster. Särskilt hos barn under två år visar sig skabbkvalsteret som slingrande tunnlar, synliga med ett förstoringsglas, under fotsulorna.
  • Vuxna - hos vuxna sätter sig skabbkvalsteret vanligtvis i varma områden mellan fingrarna, runt handleden, i armhålorna och runt könsorganen. Särskilt på könsorganen kännetecknas sjukdomen dessutom av små, hårda, röda knölar på huden.
  • Äldre - hos äldre personer uppträder skabb ofta som ett diffust utslag. Skabb, som tidigare kallades norsk skabb, är också särskilt vanligt i denna åldersgrupp. Detta beror ofta på ett försvagat immunförsvar. När den äldre personen smittas av vanlig skabb kan det utvecklas till skorpig skabb, som visar sig som fjällande, skorpig hud med ett stort antal skabbkvalster. Den åtföljs dock sällan av samma irriterande kliande.

Eftersom skabb uppvisar symtom som kliande och ett rött utslag kan det ofta förväxlas med andra hudtillstånd som eksem och allergier.


3–pack för att lindra klåda på kroppen
Klådstillande produkter för irriterad hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 389 kr
3–pack för att lindra klåda på kroppen - Klådstillande produkter för irriterad hud

Behandling av skabb - hur man blir av med kvalsteret

Även om skabb inte är en farlig hudsjukdom är den djupt obehaglig och pinsam för den drabbade personen. Dessutom är hudåkomman mycket smittsam, och det är därför mycket viktigt att du söker vård så snart som möjligt om du misstänker att du har drabbats av skabb.

Hur behandlingen fungerar

Som nämnts ovan är behandling av skabb viktigt för att stoppa smittkedjan. Om du misstänker att ditt utslag orsakas av skabb, men inte är helt säker, är det viktigt att du kontaktar din läkare. Då kan behandlingen påbörjas så snart som möjligt. Läkaren kommer att undersöka huden grundligt för att ställa en säker diagnos.

Med hjälp av ett mikroskop kommer läkaren att undersöka huden för att antingen identifiera ett levande skabbkvalster eller för att upptäcka gångar, vilket också är ett säkert tecken på att det finns skabb under huden. Behandlingen inleds sedan med en krämbaserad behandling. Vid skabb krävs ofta ytterligare undersökningar av en hudläkare, som ofta skriver ut andra läkemedel i form av piller utöver behandlingen för att döda kvalsteret.

Självbehandling med kräm

Behandlingen av skabb är självbehandling i hemmet. Mediciner mot skabb finns tillgängliga receptfritt på apotek. Du får en kräm som du ska applicera på hela kroppen från käken och nedåt - inte bara på de infekterade områdena där skabbkvalstren lever. Om ett barn under tre år drabbas av hudinfektionen ska även hårbotten och ansiktet täckas med krämen - med undantag för områdena kring ögon och mun.

Krämen ska appliceras vid sänggåendet och tvättas bort nästa morgon efter 8-12 timmar. När de 8-12 timmarna har gått anses du vara fri från infektion och det finns därför ingen anledning att undvika att gå till jobbet, gå på institution eller vara socialt aktiv på något annat sätt. Det är också viktigt att ta på sig rena kläder och byta sängkläder. Alla kläder och textilier som har varit i direktkontakt med huden bör tvättas i minst 60 grader för att vara säker på att kvalsterna dödas. Om det inte är möjligt att tvätta kläderna i så hög temperatur bör de läggas i en förseglad påse och förvaras i 25 grader i minst tre dagar. Samtidigt bör alla i hushållet också behandlas med krämen.

Effektivt medel mot skabb

Särskilt krämer med ett högt innehåll av Tea Tree Oil har visat sig vara effektiva mot skabbinfektion. Studier visar att användningen av Tea Tree Oil är snabbare och mer effektiv än andra standardbehandlingar. I flera fall har den klassiska behandlingen mot skabb visat sig vara otillräckligt effektiv, och flera har varit resistenta mot behandlingen, som dessutom inte lyckats minska den hudinflammation som infektionen orsakar.

I dessa fall har Tea Tree Oil visat goda och snabba resultat, samtidigt som oljans vårdande och läkande egenskaper minskar irritation och inflammation i huden. Därför finns det fortfarande hjälp att få om den klassiska behandlingen av skabb inte är tillräckligt effektiv för tillståndet.

3–pack för att lindra klåda på kroppen
Klådstillande produkter för irriterad hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 389 kr
3–pack för att lindra klåda på kroppen - Klådstillande produkter för irriterad hud

Alternativa behandlingar av skabb

Det finns även alternativa metoder för att bli av med skabbkvalsteret. Svavelbehandling mot skabb har använts i många decennier som en alternativ behandling för att döda skabbkvalsteret. Du kan få krämer, salvor och tvålar som innehåller en mängd svavel.

Användningen av svavel som behandling är varken giftig eller farlig, men koncentrationen av svavel i produkten kan ha en uttorkande effekt på huden. Det är därför bra att återfukta huden väl mellan behandlingarna.

Det finns alltså flera metoder för att behandla skabb. Det är dock viktigt att notera att även om behandlingen har varit framgångsrik kommer symtomen inte att försvinna omedelbart. För de flesta människor fortsätter kliandet i upp till fyra veckor efter behandlingen. Detta beror på att även om skabbkvalstren är döda finns de fortfarande kvar i huden - och det är först när huden naturligt avlägsnar sig som de försvinner. Eftersom immunsystemet reagerar på skabbkvalsterna även när de är döda, upphör klådan först när kvalsterna avlägsnas från huden.

Förebyggande av skabb

Skabb kan drabba vem som helst. Om du har nära kontakt med någon som är smittad kan du därför ha oturen att bli smittad av skabb. Det är naturligtvis inte möjligt att undvika all fysisk kontakt med andra människor, därför kan det vara svårt att helt förhindra att man smittas av skabb.

Det viktigaste förebyggandet är dock att reagera snabbt om du misstänker att du eller ditt barn är smittad av skabb. Den kan spridas snabbt på kort tid, så det bästa sättet att bryta smittkedjan är att snabbt söka läkarvård eller behandling. Om du konstateras vara smittad är det viktigt att följa behandlingen noggrant och se till att alla i hushållet och den närmaste familjen också behandlas för att effektivt stoppa smittkedjan.

3–pack för att lindra klåda på kroppen
Klådstillande produkter för irriterad hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 389 kr
3–pack för att lindra klåda på kroppen - Klådstillande produkter för irriterad hud

Vanliga frågor om skabb

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om skabb.


Vad är skabb?

Skabb är ett litet kvalster som gräver sig in i huden och gör tunnlar där det kan lägga ägg. Här lever den tills den behandlas effektivt med ett medel mot skabb.


Varför får man skabb?

Du får skabb eftersom du smittas från en annan person som är infekterad av skabbkvalsteret. Smittan sker genom nära fysisk kontakt - mer sällan genom handdukar, sängkläder och textilier som har varit i kontakt med den smittade personen.


Hur ser skabb ut?

Skabb är ett litet gulbrunt kvalster. Den kan vara svår att se med blotta ögat. Men i ett mikroskop kan man se små, slingrande tunnlar som honkvalstret gräver för att lägga sina ägg. De små tunnlarna ser lite ut som blyertslinjer på huden, medan själva kvalstret ser ut som en liten svartbrunaktig fläck.


Varifrån kommer skabb?

Skabb kommer från människor som smittas av det lilla kvalstret på huden. Om du kommer i nära fysisk kontakt med en smittad person riskerar du därför att smittas av hudsjukdomen.


Är skabb farligt?

Skabb är ingen farlig hudsjukdom - men den är irriterande och obehaglig. Även om skabb inte är farligt är det viktigt att du får behandling så snart som möjligt så att du inte smittar andra.


Hur lätt sprids skabb?

Skabb är en relativt smittsam hudsjukdom som smittar genom nära fysisk kontakt med en smittad person. Därför är smittorisken ofta störst på institutioner och internatskolor, där eleverna bor tillsammans på ett litet område på några få kvadratmeter. I mer sällsynta fall kan man smittas via sängkläder eller andra textilier.


Vilka är symptomen på skabb?

Skabb visar sig som ett kliande, rödaktigt utslag som ibland åtföljs av små röda prickar på huden. Kliandet är värst på natten, då värmen från täcket aktiverar skabbkvalsterna. Hudförändringarna uppträder också på områden där kvalsterna inte lever.


Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram