Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Få styr på skäggbasen


Du har kanske flera gånger försökt dig på ett präktigt skägg, men har flera gånger gått tillbaka till den välkända slätrakningen? Om du önskar anlägga ett läckert och snyggt skägg, kan det vara en god idé att tvätta tavlan ren, så nytt, frodigt skägg kan växa ut. Men inte heller slätrakningen är problemfri i den känsliga halsregionen och vid ansiktshuden.

Precis som många andra män, har du säkert irriterats av de så kallade röda rakningsknopparna, som beror på att bakterier tränger in i porer och hårsäckar. Det medför röda knoppar – bättre känt som skäggpest.

Kampen mod pesten kräver noggrann vård både före, under och efter rakningen. Till det kan du använda Australian Bodycares kompletta paket mot rakningsknoppar i ansiktet. Här finns en produkt till varenda steg i din rakningsprocess, och alla produkterna motverkar effektivt förekomsten av bakterier på huden, så du kan vinka farväl till irriterad och knoppig hud.

Med dessa steg till rakning kan du minska eller helt undgå röda knoppar efter rakning, så du har bäst förutsättning för att odla ett snyggt och problemfrit skägg:

1: Först och främst ska du se till att din hud inte är torr. Rakning på torr hud är stort sett alltid en garanti för irriterad hud. Gör din hud fuktig genom att exfoliera den milt med en skrubbhandske eller en face mask, och skölj sedan med varmt vatten. Här kommer Australien Bodycare Before Shave in i bilden. Ansiktstvätten rensar effektivt bort bakterier från huden, så den är klar till en tät rakning.

2: När din hud har tvättats fri för smuts och bakterier, håller du den lätt fuktig och använder Shave Gel från paketet. Rakgelen skal helst sitta i minimum en minut, innan du börjar rakningen. Den genomskinliga gelen lägger en osynlig skyddande barriär på huden, som gör det lättare att få rakningen att glida skonsamt.

Se till att ha knivskarpa och rena rakblad. Undgå att pressa bladet för hårt mot huden, och dra alltid i hårens riktning. Rakar du dig mot håren, river du nästan håren ut ur hårsäckarna – och det ger ökad irritation i huden. Om du inte känner, att rakningen blir tillräckligt tät i hårens riktning, kan du avsluta med en omgång mothårs.

3: Tvätta ansiktet grundligt fri för produkter med varmt vatten och avsluta med kallt vatten. Det stänger porerna igen. Avrunda rakningen med Australian Bodycare After Shave, som effektivt svalkar och lugnar den irriterade huden med närande och naturlig Tea Tree Oil, som har en antiseptisk verkan.

Med dessa tre steg undgår du missprydande röda knoppar, som förstör det välvårdade uttrycket. Du kan använda metoden både när du vill slätraka dig, eller när du har odlat ett fylligt skägg, som ska hållas skarpt i kanterna.

Rakgel mot röda prickar efter rakning
Rakgel mot röda rakfinnar och hårsäcksinflammation vid rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Rakgel mot röda prickar efter rakning - Rakgel mot röda rakfinnar och hårsäcksinflammation vid rakning
After Shave Balm
After shave för röda prickar och inåtväxande hår efter rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 129 kr
Försäljningspris Från 129 kr Ordinarie pris
After Shave Balm - After shave för röda prickar och inåtväxande hår efter rakning

Håll skägget rent med en skäggshampoo och -balsam

När ditt skägg har fått en passande längd, kräver det skäggvård för att hålla det starkt och präktigt. Precis som ditt hår behöver tvättas regelbundet, gör sig det samma gällande med ditt skägg. Även om det ville vara upplagt att kasta en klick hårshampoo ner i skägget, när du står i duschen, så är det alltså inte alltid den bästa lösningen.

Ditt skägg sitter ett utsatt ställe i ansiktet, där det blir utsatt för lite av varje. Det kan exempelvis vara dryck- och matrester. Ett välvårdat skägg betyder också ett rent skägg – därför är hygienen avgörande.

Se till att tvätta ditt skägg med en shampoo menad för ändamålet, så det blir rensat på djupet och får nödvändig fukt för att se så bra ut som möjligt. Med en speciell shampoo till skägg får du inte heller hudirritationer, som vanlig hårshampoo lätt kan ge, när den kommer i kontakt med den känsliga ansiktshuden.

Efter att alla hårstråna i ditt skägg har rensats ordentligt, är det viktigt att försegla fukten. Det kan du göra med en bra balsam till skägg. Skägg kan snabbt komma att se och kännas styvt och grovt ut. Och det är varken rart att kyssa en igelkott – eller att likna en.

Med en balsam hålls skägget genomfuktat, så varje hårstrå blir gjort mjukt på djupet. Det är viktigt att du får masserat in produkten ordentligt i hela skägget och helt ner på den underliggande huden. Det medverkar till, att huden blir mättad av fukt, och skäggrötterna får optimal vård. Låt din balsam sitta i ett par minuter – det ger den lov att verka helt på djupet.


Skäggvård med olja

Ett läckert skägg kräver närande ingredienser. Det får du genom rätt vård med shampoo och balsam. Men om du vil se ett snäpp skarpare ut, är det en god idé att vårda ditt skägg med en skäggolja. Oljan mjukgör skägget med massor av fukt och näring, så det framstår glansfullt och välvårdat.

Skäggoljor är späckade med vitaminer och mineraler, som skyddar mot hårda miljöpåverkningar, som kan få ditt skägg att se trist och matt ut. Med skäggvården får du också effektiv vård av den känsliga huden under, så den inte blir irriterad. De aktiva ingredienserna i en skäggolja ser dessutom till att reglera din huds naturliga oljeproduktion

Droppa ett par droppar olja mellan fingrarna, och värm up den lite. Härefter drar du fingrarna genom skägget. Kom ihåg att du bara ska använda en mycket liten mängd – om du inte önskar en mycket shiny look.

Det kan vara en god idé att använda en kam till att reda ut skägget med, så du får fördelat oljan jämnt. Skäggvården ger ditt skägg ett mjukt och glatt uttryck – och inte minst en fräsch doft, som kan hålla borta lukt från matrester och liknande.


Vård til skägg med jämna trimningar

Ett välvårdat skägg är mycket mer än ett rent, mjukt och hygieniskt skägg. Om hårväxten inte hålls i skarpa ramar, får du inte den optimala och eleganta skägglooken. Skäggvård handlar först och främst om ett knivskarpt uttryck. Därför är det viktigt, att du ser till att trimma skägget regelbundet.

Okontrollerad hårväxt får dig lätt att se ovårdad ut – också även om ditt frodiga skägg är nytvättat. Precis som att ditt hår behöver klippas ibland, och de skarpa kanterna i nacken och vid öronen ska skötas, gäller det samma för ditt skägg.

Innan du går igång med att trimma skägget, ska du först borsta igenom det med en kam, så alla håren vänder i samma riktning – annars slutar du med ett ojämnt resultat. För att få helt rätt och skarpa form på ditt skägg, ska du se till att ta bort alla små hår över kindlinjen och under kantlinjen. Men vad är kantlinjen egentligen?

För att hitta kantlinjen kan du använda ditt adamsäpple som guideline. Dra en linje från varje öra och ner precis över adamsäpplet, så du får en u-form. Det är innanför denna form, ditt skägg ska vara.

Allt under linjen ska rakas bort, så du inte har ett viltväxande skägg, som går långt ner på halsen. Skägget går lite ner över käkarna, och det ger ett mjukare uttryck än om du rakar dig helt upp till käken. Det kommer istället att ge ditt ansikte en onaturligt avrundad form. Se också alltidtill att skapa raka linjer, så din look blir avbalanserad och harmonisk.

Även mustaschen kräver en tur med trimmaren ibland. Det är olika, om män önskar en längre eller kortare mustasch än den resterande delen av skägget. Pröva dig fram och få reda på, hur mustaschen bäst stöder din skägglook. Om du föredrar mustaschen längre, är det dock viktigt, att det inte sticker ut hår över din överläpp. Det ger inte ett skarpt uttryck – och det ser inte hygieniskt ut heller.

Genom att följa denna guide till skäggvård är du bra på väg till att odla ett uttrycksfullt, skarpt och välvårdat skägg, som de fleste män kommer att vara avundsjuka på.


Produkter Från Australian Bodycare

Rakgel mot röda prickar efter rakning
Rakgel mot röda rakfinnar och hårsäcksinflammation vid rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Rakgel mot röda prickar efter rakning - Rakgel mot röda rakfinnar och hårsäcksinflammation vid rakning
After Shave Balm
After shave för röda prickar och inåtväxande hår efter rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 129 kr
Försäljningspris Från 129 kr Ordinarie pris
After Shave Balm - After shave för röda prickar och inåtväxande hår efter rakning

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram