Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Generellt om svampinfektion och svamp i naveln

Överallt på huden lever små blygsamma mängder av svampar på huden, som lever av döda hudceller. De ger inte i sig själv anledning till besvär eller obehag. Dock kan svamparna av olika orsaker formera sig och bli så många, att de blir till en svampinfektion.

Svampinfektion på huden ses ofta i behårade områden och hudveck som exempelvis armhålor, huden under brösten och i naveln.


Hur upplevs navelsvamp?

Svamp i naveln visar sig med symptom som ett rött, kliande utslag, som påminner om eksem. Naveln kan vara eldröd och enormt öm. Hudsvamp känns också under namnet mjällsjuka, eftersom den kan ledsagas av fjällande hudflagor. Der kan komma lite vätska eller hudflagor från naveln, och huden kan generellt vara irriterad. Den röda, fjällande huden kan sträcka sig runt omkring naveln och är tydligt avgränsad av den övriga omkringliggande ’friska’ huden.

Den eksemliknande huden kan både svida och klia förfärligt, precis som att det kan uppstå små blåsor, som kan utveckla sig till sår.

Tillsammans med den röda, irriterade og eventuellt fjällande huden, är ett av symptomen på svamp i naveln också en dålig lukt. Lukten kommer för att naveln är ett bra gömställe för all världens bakterier.


Naveln er en bakteriebomb – därför får du svamp i naveln

Din navel är ett mycket isolerat ställe på kroppen, och därför kan bakterier leva väl gömda. Kroppen är full av bakterier, en del lever på torra områden, andra på feta, medan en tredje slags lever i fuktiga omgivningar.

Och just hudveck som naveln bildar grogrund för fuktiga omgivningar, som för svampar är, vad vatten är för fisk. Här kan de på allvar utveckla sig. Den fuktiga miljön i naveln ger den annars naturliga svampförekomsten på huden ett jätteboost, så svamparna formerar sig och skapar en obalans i hudens normala bakterieflora. Då är det tal om en svampinfektion i naveln. Navelns varma och fuktiga miljö är alltså ett paradis for svampväxt och en vanlig orsak till att du får svamp i naveln.

Navelsvampen kan också växa fram, om du inte har en tillräckligt bra personlig hygien. Tvättar du inte naveln regelbundet, får svampar lov att formera sig. Dock är otillräcklig torkning av naveln efter bad eller sport en stor orsak till att svampinfektion i området får lov att uppstå. Bakterier och fukt är bägge näring för svamparna, så de kan växa sig stora.

Ett nedsatt immunförsvar är en annan viktig orsak till, att du kan få svamp i naveln. Har du en sjukdom, som medvetet bekämpar ditt immunförsvar, eller är du fysiskt eller psykiskt stressad, kommer det att påverka ditt immunförsvar negativt – och så kan de vita blodkropparna inte längre göra sitt arbete tillräckligt bra. Det är nämligen deras uppgift att förhindra främmande bakterier från att tränga in. Och så finns det risk för att hudens bakterieflora knuffas ut ur sin naturliga balans. Och svamparna får därför lov att nedbryta hudens yttersta lager med sitt enzymbildande.


Vem är exponerad för navelsvamp?

Der findes många typer navlar, en del buktar lätt ut, andra är platta, medan några igen är djupa. Oavsett formen på din navel kan du få svamp. Det gäller både barn, unga, vuxna och äldre. Alla kan få svamp i naveln. Men der är speciellt en grupp, som är i riskzonen för att utveckla svampinfektionen. Det gäller speciellt idrottsutövare, som svettas mycket i längre tid. Naveln är ett hudveck, som riktigt kan dra till sig svett, så att en fuktig och svampvänlig miljö bildas.

Överviktiga är dock också i riskgruppen, även om de inte på samma sätt är fysiskt aktiva. Är du överviktig, har du också större tendens till att svettas – också i naveln. Samtidigt bildar huden på magen fettsamlingar, som kan lägga sig om naveln och göra den till en fuktig bakteriehåla, som ligger gömd i hudvecken.

En tredje grupp, som också anses som exponenter för svamp i naveln och andra typer av svamp i huden, är folk på antibiotikakur. Ändamålet med antibiotika är att döda skadliga bakterier. Problemet är dock, att ämnet inte kan skilja mellan de ’goda’ och de ’dåliga’ bakterierna, och  därför slår en antibiotikabehandling ihjäl bägge typer av bakterier. Och så kan det lätt uppstå problem i hudens bakterieflora.


Det kan du göra för att förebygga navelsvamp

Det bästa sättet att behandla svamp i naveln och andra former av hudåkommor är att förebygga, före det blir till en reell svampinfektion. Men hur gör du nu det? Eftersom svamp lever speciellt bra i fuktiga områden, är det extra viktigt att sätta in här. Det gör du med följande råd:

  • Se till att tvätta naveln försiktigt med en tvål som motverkar bakterier. Och tvätta den gärna varje dag.
  • Torka naveln grundligt efter bad, så den hålls torr och därför inte blir centrum för en svampbakteriefest.
  • Undgå svett genom att torka naveln i förbindelse med hårda fysiska aktiviteter.
  • Pudra naveln med talk för att hålla den helt torr under dagen.
  • Byt träningskläder regelbundet, så du inte går i samma fuktiga tröja, som också gör naveln fuktig.
  • Använd gärna löst sittande kläder, så huden i och omkring naveln får lov att andas. Blir huden instängd, kommer det också att bildas fukt. Träna dessutom i andningsbara tröjor, som leder bort svetten från kroppen.

2–pack mot illaluktande navel
Avlägsnar lukt som beror på svamp i naveln, orenheter eller irritation
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 468 kr
2–pack mot illaluktande navel - Avlägsnar lukt som beror på svamp i naveln, orenheter eller irritation

Behandling av svamp i naveln

Är skadan redan skedd, och upplever du en röd, öm och kliade navel ledsagad av obehagliga luktbesvär, kan det vara ett tecken på svamp i naveln. Oavsett vilken svampinfektion, det handlar om, går den inte bort av sig själv, utan kräver, att du griper till handling. Svamp i naveln ska behandlas för att man ska få bukt med besvären. Det kan du göra med svampdödande salvor och krämer från apoteket. De kan i de flesta tillfällen få bukt med svampeinfektionen, men i en del tillfällen krävs dock också en tablettbehandling.

När ska du uppsöka läkare?

Försvinner besvären inte efter två veckors bruk av de handköpta salvorna eller krämerna, eller är du på något vis osäker på symptomen, bör du uppsöka och konsultera din läkare. Han eller hon kan med hjälp av en simpel hudskrapning kunna undersöka den infekterade huden närmare under mikroskop och hjälpe dig säkert vidare därifrån.

Hos en del kan svamparna överleva den bakteriedödande krämen, och därför kan det vara nödvändigt att behandlingen suppleras med tabletter, så infektionen både bekämpas in- och utifrån.


Effektiv gel till lindring av hudirritationer

Om du har fått svamp i naveln, känns den irriterad och kliande. Därför kan du smörja huden med en Tea Tree Oil Gel, som är en gel baserad på aktiva och naturliga ingredienser, som skonsamt, men effektivt motverkar hudirritationer. Australiensisk Tea Tree Oil är känd för sina unika antibakteriella och antiseptiska egenskaper och för att hjälpa till att motverka bakterier. På så sätt hjälper gelen huden med att hålla sig sund och ren.

Den kliande, röda och irriterade huden kommer snabbt att bli lugnad av gelens aktiva innehåll. Med Tea Tree Oil Gel kan du också smörja naveln, även efter att hudirritationerna har försvunnit. På så vis motverkar du bakterier, som kan ge hudirritationer.


Produkter – Australian Bodycare

2–pack mot illaluktande navel
Avlägsnar lukt som beror på svamp i naveln, orenheter eller irritation
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 468 kr
2–pack mot illaluktande navel - Avlägsnar lukt som beror på svamp i naveln, orenheter eller irritation

    Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram