Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är svamp under armarna?

Underarmssvamp, även känt som underarmsmykos, är en infektion som orsakas av jästsvampar som trivs i varma och fuktiga områden. Denna typ av svampinfektion kan påverka huden under armarna och orsaka symtom som klåda, rodnad, fjällning och ömhet.

Svamp under armarna kan vara besvärande och påverka din dagliga komfort. Det är viktigt att förstå orsakerna till svampinfektionen för att effektivt kunna behandla och förebygga den. I det här avsnittet kommer vi att undersöka hur svampinfektionen utvecklas och hur den påverkar underarmarna.


Orsaker till svampinfektion i armhålan

Olika faktorer och orsaker som kan bidra till utvecklingen av svamp i armhålorna

 1. Fukt och värme: Den varma och fuktiga miljön under armarna skapar optimala förutsättningar för svamptillväxt.
 2. Försvagat immunförsvar: Ett försvagat immunförsvar kan göra det svårare för kroppen att bekämpa svampinfektioner.
 3. Bristande hygien: Underlåtenhet att rengöra och torka ordentligt under armarna kan skapa en gynnsam miljö för svamptillväxt.
 4. Åtsittande kläder: Åtsittande kläder kan förhindra luftcirkulationen och öka luftfuktigheten, vilket kan främja svamptillväxt.
 5. Dela personliga föremål: Att dela handdukar, kläder eller personliga hygienprodukter med någon som har svampinfektion kan leda till att infektionen överförs.
Det är viktigt att vara medveten om dessa faktorer för att bättre förstå hur man förebygger och behandlar svamp under armarna.

  Paket för torr hud på kroppen
  Tre produkter som vårdar irriterad hud
  +15.000 omdömen
  Ordinarie pris 419 kr
  Försäljningspris 419 kr Ordinarie pris 479 kr
  Paket för torr hud på kroppen - Tre produkter som vårdar irriterad hud

  Symtom på svamp i armhålan

  Beskrivning av de typiska symtom som kan uppstå vid svamp i armhålorna

  1. Rodnad och klåda: Huden under armarna kan bli röd, irriterad och klia.
  2. Utslag: Ett utslag kan utvecklas, som kan vara fjälligt eller ha en grov yta.
  3. Svamplukt: Svampen kan orsaka en obehaglig lukt som kan vara svår att få bort med vanlig hygien.
  4. Brännande och ömhet: Huden kan kännas öm och irriterad, och det kan förekomma en brännande eller stickande känsla.
  5. Fukt och flytningar: Svampen kan skapa en fuktig miljö under armarna, vilket kan leda till ökad svettning och flytningar.

  Dessa symtom kan variera i svårighetsgrad och det är viktigt att vara medveten om dem för att kunna identifiera och behandla svamp under armarna på rätt sätt.


  Förebygg svamp under armarna

  Tips och råd för att förebygga svamp i armhålorna, inklusive goda hygienvanor och förebyggande åtgärder

  1. Upprätthåll god hygien: Rengör regelbundet området under armarna med en mild tvål som Australian Bodycares Body Wash, som är speciellt utformad för känslig hud. Tvätta området noggrant och se till att torka det helt efter varje tvätt.
  2. Undvik fukt: Fukt kan bidra till svamptillväxt, så det är viktigt att hålla området under armarna torrt och ventilerat. Använd löst sittande kläder och undvik att sitta i fuktiga eller svettiga miljöer under längre perioder.
  3. Undvik att dela personliga föremål: Undvik att dela handdukar, kläder eller andra personliga föremål med andra för att undvika att sprida svampen.
  4. Välj kläder som andas: Välj kläder av material som andas, t.ex. bomull, som tillåter luftcirkulation och hjälper till att hålla underarmarna torra.
  5. Undvik irriterande ämnen: Undvik att använda deodoranter eller antiperspiranter som innehåller alkohol eller andra kemikalier som kan irritera huden. Välj produkter som är skonsamma och utformade för känslig hud.
  Kom ihåg att förebyggande åtgärder är nyckeln till att undvika svamp under armarna. Genom att upprätthålla god hygien och följa dessa förebyggande åtgärder kan du minimera risken för svampinfektioner i armhålorna.

   Paket för torr hud på kroppen
   Tre produkter som vårdar irriterad hud
   +15.000 omdömen
   Ordinarie pris 419 kr
   Försäljningspris 419 kr Ordinarie pris 479 kr
   Paket för torr hud på kroppen - Tre produkter som vårdar irriterad hud

   Kom ihåg att konsultera en läkare

   Svamp under armarna kan vara ett obehagligt tillstånd som kan påverka ditt välbefinnande. Genom att förstå orsaker, symtom och behandlingsalternativ kan du vidta åtgärder för att hantera och förebygga svamp under armarna.

   Tänk på att även om denna guide ger allmänna råd och rekommendationer kan det vara viktigt att söka läkarvård om du upplever ihållande eller allvarliga symtom. En läkare eller hudspecialist kan ge en korrekt diagnos och rekommendera den lämpligaste behandlingen för din individuella situation.

   Kom också ihåg att följa förebyggande åtgärder för att undvika återkommande infektioner och upprätthålla god hudhygien. Genom att ta ansvar för din hud och kropp kan du bibehålla ett hälsosamt och bekvämt tillstånd under armarna.


   FAQ


   Vilka är de vanligaste orsakerna till svamp under armarna?

   De vanligaste orsakerna till svamp under armarna är överdriven svettproduktion, dålig hygien, varma och fuktiga förhållanden, försvagat immunförsvar och användning av vissa mediciner.


   Vilka är de typiska symptomen på svamp i armhålorna?

   Typiska symtom på svamp i armhålorna är klåda, rodnad, fjällande hud, utslag, smärta eller obehag, och i vissa fall kan blåsor eller skorpor bildas.


   Hur behandlas svamp i armhålorna?

   Behandling av svamp under armarna kan omfatta användning av svampdödande krämer eller salvor, goda hygienrutiner, torkning av området efter bad, undvikande av åtsittande kläder och användning av material som andas.


   Kan jag förebygga svamp i armhålorna?

   Ja, det finns några förebyggande åtgärder du kan vidta för att minska risken för svamp i armhålorna. Dessa inkluderar att upprätthålla god hygien, undvika överdriven svettproduktion, använda antiperspirant eller deodorant och undvika att dela personliga föremål som handdukar eller kläder.


   När bör jag söka läkarvård för svamp i armhålorna?

   Om symtomen kvarstår under en längre tid, förvärras eller sprids till andra delar av kroppen rekommenderas att du söker läkarvård. En läkare kan korrekt diagnostisera svampen och föreslå lämplig behandling.

   Paket för torr hud på kroppen
   Tre produkter som vårdar irriterad hud
   +15.000 omdömen
   Ordinarie pris 419 kr
   Försäljningspris 419 kr Ordinarie pris 479 kr
   Paket för torr hud på kroppen - Tre produkter som vårdar irriterad hud

   Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram