Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är bristningar på magen?

Hudbristningar på magen är ett band av ränder eller sprickor över huden på magen - de har vanligtvis en rosa eller blålila färg när de först uppträder. Med tiden bleknar färgen och de blir vitare eller får samma färg som den omgivande huden.

Hudbristningar på magen - liksom på andra ställen på kroppen - är en skada som uppstår i den subkutana vävnaden. På latin kallas bristningarna för striae. De är inte farliga, men kan vara ett kosmetiskt problem.

När en skada uppstår i den subkutana vävnaden kommer den att synas som sprickor i överhuden. Det är därför ett slags ärr som kommer att följa dig under resten av ditt liv. För när du väl har fått bristningar på magen försvinner de aldrig.

Även om de kommer att vara din ständiga följeslagare betyder det inte att du inte kan minimera deras synlighet. Som tur är finns det många sätt att göra det på - och vi ska berätta mer om dem i den här artikeln.

För det första bör du veta varför du får bristningar på magen till att börja med.

Paket för bristningar
Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för bristningar - Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga

Varför får man bristningar på magen?

Du får inte hudbristningar från ingenstans. De uppstår eftersom de elastiska fibrerna i din underhudsvävnad överbelastas och sträcks ut för mycket. Fibrerna och din hud är i allmänhet mycket elastiska och kan tåla stora mängder töjning - utan att skada underhudsvävnaden.

Det finns dock gränser för hur mycket huden och de elastiska fibrerna kan tåla. Vid en extrem översträckning av huden och fibrerna blir de så överbelastade att de inte längre kan stå emot trycket.

På samma sätt som en resår som översträcks kommer de elastiska fibrerna att bli slappa och förlora sin elasticitet. När de blir slappa kan de inte återfå sin tidigare styrka. Och det betyder att du får den där spruckna looken på magen om det är där huden har överbelastats.

Det finns olika anledningar till att fibrerna förlorar sin elasticitet och att du får bristningar på magen. Vi kommer att diskutera dem mer i detalj nu.

Kraftig och snabb viktökning

De elastiska fibrerna expanderar för snabbt och våldsamt för att hänga med om du går upp mycket i vikt under en kort tidsperiod. Det är därför övervikt kan vara en vanlig orsak till bristningar på magen.

Detsamma gäller graviditet, där du vanligtvis går upp i vikt. Under graviditeten växer magen med barnet under en relativt kort tidsperiod.

Fibrernas elasticitet tänjs ut betydligt under graviditeten, vilket är anledningen till att många gravida kvinnor får bristningar på magen - särskilt mot slutet av graviditeten, när de elastiska fibrerna inte längre kan hålla jämna steg med expansionen.

Upp till 90% av alla gravida kvinnor upplever bristningar i större eller mindre utsträckning. Bristningar är vanligast vid flerbördsgraviditeter (mer än ett foster i livmodern), överviktiga gravida kvinnor, yngre gravida kvinnor och gravida kvinnor med mycket fostervatten.

Snabb och plötslig viktminskning

Precis som snabb viktökning kan orsaka bristningar på magen, kan även plötslig och snabb viktminskning göra det.

Huden "spricker" på samma sätt eftersom de elastiska fibrerna inte kan hålla jämna steg med förändringarna även vid en plötslig viktnedgång.

Tillväxt under puberteten - och träning

Tonåren och puberteten är en tid av snabb tillväxt i kroppen. Kroppen växer markant och fettdepåerna expanderar. Denna kraftiga och snabba tillväxt kan orsaka bristningar på magen.

Det är inte bara under puberteten som kroppen kan växa blixtsnabbt. Detsamma kan hända om du tränar mycket intensiv styrketräning med tunga vikter, där musklerna växer snabbt.

Hormonella förhållanden

De elastiska fibrerna kan också påverkas av hormonella förändringar.

Det är ofta under puberteten och graviditeten som stora hormonella förändringar sker, vilket kan påverka fibrernas elasticitet.

Gener och hudtyp

Varför får vissa människor bristningar medan andra undviker dem? Genetik kan spela en viktig roll här. Vissa människor har en "stark" hudtyp och elastiska fibrer, medan andra har mindre elastiska hud.

Det är också därför man ofta kan titta på sin mors mage och se om hon har bristningar (t.ex. efter en graviditet). Då finns det en god chans att du också får det.


Vad kan du göra åt bristningar på magen?

För många människor är bristningar på magen ett kosmetiskt problem. Särskilt på sommaren är det många som fruktar att komma i baddräkten med en mage med bristningar.

Om du har bristningar på magen måste du lära dig att leva med dem i viss utsträckning. Men det betyder inte att du inte kan göra dem mycket mindre synliga, så att du och andra knappt märker dem.

Vi guidar dig till olika alternativ för att minska utseendet på dina hudbristningar på magen.

Minimera synligheten av bristningar på magen med naturlig hudvård

Med rätt hudvård för huden på magen kan du minska synligheten av bristningar. Du kan t.ex. använda Body Oil, en närande och vårdande olja som är fullpackad med aktiva ingredienser.

Tea Tree Oil, squalane, mandelolja och solrosolja arbetar i en unik kombination för att motverka bakterier, återfukta och, inte minst, förse huden med E-vitamin.

Återfuktad hud är frisk hud som är mer motståndskraftig, och återfuktning och E-vitamin är särskilt viktigt för att förbättra utseendet på bristningar på magen och på andra ställen på kroppen.

75% av testpersonerna med hudbristningar upplevde att deras hudbristningar blev mindre synliga.

Sammansättningen av vårdande ingredienser gör att oljan lätt absorberas av huden, så att den inte blir fet och klibbig.

Använd oljan flitigt

När du använder oljan, förvänta dig inte att den ska fungera över en natt. Den kräver flitig användning och tålamod. Det tar tid att förbättra utseendet på din hud. Applicera 1-2 gånger om dagen - du kan förvänta dig att se resultat efter 12-20 veckor.

Massera in några droppar olja i huden med cirkulära rörelser och låt det torka helt innan du klär på dig.

Paket för bristningar
Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för bristningar - Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga

Minska hudbristningar med laser

För att göra dina hudbristningar mindre synliga kan du göra en laserbehandling.

Fraxel-lasern är särskilt lämplig för att reparera bristningar. Lasern skapar små, kontrollerade "skador" i den subkutana vävnaden, samtidigt som det yttre hudlagret förblir intakt.

Huden startar en process där den försöker reparera skadan och de elastiska fibrerna aktiveras. På så sätt regenereras huden och får ett jämnare utseende.

Det tar vanligtvis 3-5 Faxel-laserbehandlingar innan du kan se de slutliga resultaten.


Andra goda råd

Bristningar uppstår när de uppstår - utan förvarning. Det är därför det kan vara svårt att undvika dem. Det finns dock ett antal tips som du kan använda för att försöka förebygga dem.

  • Ät hälsosamt och motionera dagligen. Om du äter en hälsosam och varierad kost i kombination med daglig motion kan du hålla övervikten i schack. På så sätt kan du undvika fetmarelaterade bristningar på magen.
  • Ta hand om din hud. Med krämer och oljor kan du ta hand om din hud och ge den optimala förutsättningar för att förbli återfuktad, elastisk och smidig. Det är inte vetenskapligt bevisat att krämer och oljor förebygger hudbristningar, men många upplever ändå att huden känns mer elastisk.
  • Sluta röka. Rökning bidrar till att försämra förutsättningarna för din hud. Det kan påverka sårläkningen och göra huden lösare och mindre smidig.
Paket för bristningar
Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för bristningar - Tre produkter som gör bristningar och ärr mindre synliga

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram