Finnar runt munnen

Professionellt uppdaterad: 15/2/2022

Finnar runt munnen beror på en inflammation i huden som oftast kräver behandling och en god hudvårdsrutin snarare än en livsstilsförändring. Men det finns saker du själv kan göra för att förhindra eller begränsa ett utbrott av finnar.

Några vanliga orsaker till finnar runt munnen är att man bär smink och ofta rör vid ansiktet. Blir huden runt munnen inflammerad kan det hjälpa att använda vårdande produkter, salvor och receptbelagda läkemedel.

Men vad är det egentligen som orsakar finnar runt munnen och hur tar man bäst hand om huden för att förhindra inflammation?

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Anne har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Var noga med att hålla huden ren

Snabb och effektiv behandling av akne runt munnen rengör du bäst med särskilda produkter mot akne och ingredienser som verkar lugnande på huden. Vårt Australian Bodycare ansiktsvårdskit med 4 produkter innehåller den naturliga aktiva ingrediensen Tea Tree Oil som ger rätt slags vård mot oren hud.

Tea Tree Oil verkar bakteriehämmande och vid kontinuerlig användning av produkterna blir det svårare för bakterierna att få fäste i hudens porer. Med andra ord reducerar det risken för att inflammation ska uppstå runt munnen.

Så här använder du vårt ansiktsvårdskit på bästa sätt:

Steg 1: Tvätta ansiktet grundligt morgon och kväll med vår Face Wash  som befriar huden från smuts och andra orenheter som kan sätta igen hudens porer.

Steg 2: Rengör sedan ansiktet noggrant med vår Face Tonic. Denna produkt sjunker in fort och därför kan du direkt följa upp med vår Face Cream mot finnar som avslutar din hudvårdsrutin. Denna kräm återfuktar ansiktet och förebygger uttorkning.

Steg 3: Särskilt bra för behandling av enstaka, envisa finnar är vårt Spot Stick. Effekten av Tea Tree Oil gör den här produkten perfekt för att behandla finnar i det känsliga området runt munnen.

Alla produkter är praktiskt förpackade i ett kit. En bipacksedel med enkla instruktioner medföljer.

Resultat efter 4 veckors användning av vårt ansiktsvårdskit med 4 produkter

Ansiktsvård med Tea Tree Oil

4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

499 kr 559 kr

Förebygga finnar runt munnen

Det bästa sättet att undvika finnar runt munnen är att se till att de inte har en chans att uppstå. Här är några av de bästa sätten att förebygga finnar runt munnen.

Duscha efter träningen

En dusch efter träningen avlägsnar smuts, svett och bakterier som lagt sig på huden. Om du inte gärna duschar efter träningen råder vi dig att åtminstone tvätta ansiktet, och helst med vår Australian Bodycare ansiktsrengöring.

Undvik att ta dig för i ansiktet

Dina fingrar blir lätt bli oljiga och för även med sig en hel del bakterier och smuts. Om du rör vid ansiktet ofta kan olja, smuts och bakterier hamna i ansiktet och täppa till porerna, vilket i sin tur leder till utbrott av akne.

Använd en rengöringsprodukt eller ansiktsvatten två gånger om dagen

Den metod vi rekommenderar för behandling av finnar runt munnen är en rengöringsprodukt eller ansiktsrengöring med Tea Tree Oil. Precis som när du duschar kan rengöringsmedel och ansiktstvätt avlägsna smuts, bakterier och svett som samlats i porerna.

Våra högkvalitativa produkter, som Australian Bodycare ansiktsrengöring och Australien Bodycare ansiktsvatten rengör porerna grundligt utan irritera huden ytterligare, och ger ansiktet en ren och fräsch känsla.

Peta inte på befintlig akne

Ibland får vi finnar upp trots att vi gör vårt bästa för att förebygga dem. Det bästa sättet att hantera redan befintlig akne är att låta den läka ut i lugn och ro. Har du redan akne ska du undvika att peta på den så att det inte ger större problem.

Petar du på din akne förvärrar du kanske det hela så att det bildas röda märken och till och med permanenta ärr. Det kan störa hudbarriären och leda till allvarlig hyperpigmentering som inte ger med sig i första taget. Vårt Austalian Bodycare Spot Stick är den perfekta snabbhjälpen mot finnar och orenheter i huden. Det innehåller Tea Tree Oil som verkar inflammationshämmande och läkande.

Spot Stick med Tea Tree Oil

Punktbehandling mot finnar, fet och oren hud

99 kr

 

Vilka är de vanligaste orsakerna till finnar runt munnen?

Akne är det vanligaste hudproblemet. Det drabbar människor i alla åldrar, men är vanligast förekommande under puberteten. Akne kan uppstå runt munnen, men även du som inte brukar få akne kan ibland få finnar i detta område.

Yttre faktorer

Om du ofta rör vid munnen med fingrarna eller vid föremål som exempelvis din mobiltelefon kan du drabbas av utbrott av akne när överskottsolja, smuts och bakterier tränger in i huden. Olika delar av ansiktet kan vara känsliga för bakterier som överförs från en telefon eller när du rör vid huden.

Akne kan också orsakas av kosmetiska produkter som täpper till porerna, till exempel smink, hudvårdsprodukter, rakkräm, tandkräm eller läppbalsam. Dålig hygien kan också spela en viss roll.

Hormonell akne

Hormonell akne uppstår när kroppen producerar ett överskott av androgener, ett hormon som stimulerar oljeproduktionen i huden. Den uppstår oftast i den nedre tredjedelen av ansiktet, och även runt munnen och längs käklinjen. Den kan uppträda som olika typer av akne. Vanligtvis är den av övergående natur, följt av en period med klar hud i takt med att androgennivåerna stiger och sjunker.

Hormonell akne förekommer hos båda könen under puberteten. Kvinnor tenderar att få denna typ av akne i vuxen ålder under hormonella svängningar så som menstruation, graviditet och klimakteriet.

Män drabbas av hormonell akne eftersom testosteronnivåerna i kroppen varierar, där ökade nivåer av hormonet korrelerar med utbrott.

Vilka behandlingar finns det mot akne?

Ärligt talat kan akne vara mycket besvärligt. Är du orolig för din hud bör du kontakta en hudläkare.

En hudläkare kan upprätta en behandlingsplan med rätt läkemedel som är individuellt anpassad till varje patient.

I allmänhet svarar finnar runt munnen på samma behandlingar som akne på andra ställen i ansiktet.

Det kan handla om:

  • Receptfria läkemedel som aknekrämer, rengöringsprodukter och geléer, så som benzoylperoxid eller salicylsyra
  • receptbelagda orala eller topiska antibiotika
  • receptbelagda topiska krämer, så som retinsyra eller receptbelagd benzoylperoxid
  • vissa p-piller (kombinerade preventivmedel)
  • Isotretinoin (accutan)
  • Ljusterapi och kemiska peelingprodukter.

Spot Stick med Tea Tree Oil

Punktbehandling mot finnar, fet och oren hud

99 kr