Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är finnar i örat?

Finnar, akne - det finns många namn för dem. De syftar dock alla på dessa irriterande röda knölar som kan dyka upp på din hud vid de mest olämpliga tillfällen, som när du ska gå på en stor fest eller en viktig intervju. Men för att förstå vad finnar i örat är, är det först viktigt att förstå vad en finne är överhuvudtaget.

En finne är en orenhet i huden som blir inflammerad och svullen. Finnar uppträder ofta med en röd eller gulaktig färg på grund av den underliggande inflammationen i huden.

Finnar är alltså kort sagt en orenhet som leder till ett inflammatoriskt tillstånd i huden. De kan uppstå i örat samt på alla andra ställen på kroppen där det finns talgkörtlar. Finnar i örat kan finnas såväl inne i hörselgången som på öronkanten eller på örsnibben. De är dock ofta mest besvärliga inne i örat.

» Hitta produkterna som nämns här


Vad orsakar finnar i örat?

Varför får man finnar i örat, undrar du kanske? Det finns olika orsaker, som du kan läsa mer om här.

Ansamling av talg och bakterier

Orsakerna till finnar i örat kan hittas i hudens produktion av talg. När en finne dyker upp orsakas den av en överproduktion av talg i huden. Det finns talgkörtlar över hela kroppen som återfuktar huden och håret. Om du inte hade dem skulle din hud torka ut och bli irriterad. Talg är en typ av vätska som består av fett, kolesterol, vaxer och triglycerider, som alla smörjer din hud och ditt hår inifrån. Talgkörtlar och talg är därför oumbärliga för en frisk hud.

Men när talgkörtlarna producerar en ökad mängd talg og hudolja, förträngs utloppen från talgkörtlarna, vilket gör det svårt för hudoljan att ta sig ut. Detta leder till ansamling av fett - eftersom produktionen inte upphör även om fettet inte kan lämna utgångarna.

Om en talgkörtel blir igensatt på grund av överskott av talg blir den sårbar. Kroppen försöker bryta ner hudoljan, men under denna process produceras avfallsprodukter och fettsyror, som är orenheter och bakterier, i talgkörteln. Bakterien kallas Propionibacterium acnes och den livnär sig på oljan i huden.

Bakterien irriterar körteln, vilket så småningom leder till inflammation och en finne som består av nedbrutet hudfett. Det är också inflammationen i huden som orsakar de ömma, röda knölarna på huden, som ofta åtföljs av gult pus.

Smuts och irritation

Finnar i örat uppstår eftersom talgkörtlarna och porerna fylls med smuts eller bakterier, vilket orsakar inflammation. Så när du får finnar i örat beror det ofta på att smuts kommer in i örat. Det kan bero på att du glömmer att tvätta öronen (vilket många gör) eller att din mobiltelefon får med sig fett och smuts.

Lyssnar du på musik med små hörlurar? Då kan de fylla dina öron med smuts och bakterier när du tar dem i och ur fickan och öronen. Och om du har långt hår kan även det föra in bakterier i örat om håret inte är rent, särskilt om den är oljigt. Du kanske tror att det bästa är att använda bomullspinnar för att hålla öronen fria från bakterier och smuts, men i själva verket har de motsatt effekt. Istället irriterar bomullspinnar ditt öra och istället för att bli av med smutsen i örat kommer bomullspinnen trycka in den ännu längre in i din hörselgång. Därför kan bomullspinnar också vara en bidragande faktor till finnar i örat.

Mat kan vara en orsak

Du kanske känner människor som ofta skyller på en skål chips när en finne dyker upp på örat, pannan eller någon annanstans på kroppen. Många tror att fet mat är orsaken till att finnar uppstår. Men det är inte hela sanningen. Det finns inga definitiva bevis för att hamburgare, chips och annan ohälsosam mat ger akne. En person som äter en hälsosam och näringsriktig kost kan också drabbas av oren hud och finnar.

Din hud kan dock reagera negativt på de stora mängder fett som du äter, så det är upp till dig att testa och se om det verkligen är chips som orsakar finnarna.

Med det sagt finns det livsmedel som kan ha en negativ effekt på huden och som kan orsaka finnar - även i örat. Mjölk kan till exempel påverka talgproduktionen på samma sätt som hormoner. Eftersom komjölk innehåller en stor mängd hormoner och bioaktiva molekyler kan din hud reagera på komjölk.

Genetik kan ge dig finnar

Genetiken kan också spela en viktig roll när det gäller finnar i örat och på andra ställen på kroppen.

Det är mer sannolikt att du får problem med akne om dina föräldrar också har haft det. Det kan bero på att du ärver din mors eller fars ökade produktion av talg eller tendens till täppta porer.

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Vem drabbas oftast av finnar i örat?

Drabbar du av finnar i örat? Då är du säkert inte ensam. Finnar i örat drabbar människor i alla åldrar och är därför ett vanligt problem som många människor lider av då och då.

Finnar under puberteten

Även om finnar kan drabba människor i alla åldrar förknippas de i allmänhet med unga människor i tonåren. Detta beror på att hormonbalansen hos tonåringar kan rubbas när kroppen ökar produktionen av hormoner. Obalansen i hormonerna påverkar produktionen av talg och därför tenderar huden att bli fetare hos ungdomar under puberteten. Ofta försvinner eller minskar problemet med finnar runt 19 års ålder.

Finnar hos vuxna

Även om finnar i örat och på andra ställen på kroppen ofta är ett problem under puberteten betyder det inte att de inte kan vara ett problem även för vuxna.

En kvinna kan till exempel få oren hud och finnar i örat när hon är gravid eller menstruerar. Detta beror på en obalans i hormonerna som orsakar överproduktion av talg och därmed finnar.


Symptomer på finnar i örat

Hur vet du om du har en finne i örat? Symptomen på finnar i örat visar sig som en rödaktig bula på huden, som kan vara gulaktig i mitten. Finnen kan ligga precis innanför hörselgången, där du kan se den röda svullnaden i huden. Ibland kan dock finnen också vara svår att upptäcka. Ett annat symtom på en finne i örat är ömhet och smärta i örat - särskilt när du rör vid det.

Men hur länge varar symtomen? Vanligtvis varar symtomen och finnen i örat i några dagar till veckor, varefter inflammationen försvinner av sig själv.


Vilken behandling finns där?

Även om finnar är ett vanligt tillstånd för många människor är de ändå irriterande. Lyckligtvis finns det bra alternativ för att behandla finnar i örat och på andra ställen på huden, men det kräver en insats från din sida.

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Håll bakterierna borta

Precis som när det gäller finnar någon annanstans på kroppen är det viktigt att hålla huden och öronen rena om du vill bli av med finnar. Med Australian Bodycare's Face Series får du fyra produkter i ett paket som effektivt motverkar finnar i örat och på andra ställen på huden.

Alla produkter i serien innehåller australisk tea tree-olja, en naturlig ingrediens med unika egenskaper och inga parabener. Oljan bekämpar effektivt bakterier samtidigt som den varsamt avlägsnar överflödig olja. Oljan skapar en antibakteriell film på huden, vilket gör det svårt för bakterier att tränga in i hudens porer och körtlar.

Om du märker de första tecknen på en finne i örat kan du snabbt hantera den med sortimentets Spot Stick, som fungerar som en effektiv första hjälpen. Sticket ger omedelbar lindring. Tvätta öronen med Face Wash varje gång du duschar för att hålla öronen rena. Face Wash kan användas i öronen och är mild och skonsam mot huden, så att den inte irriterar den och gör mer skada än nytta. Avsluta med Face Tonic för att djuprengöra dina porer och applicera en liten mängd Face Cream för att skapa ett skyddande lager över huden i hörselgången.

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Medicinsk behandling

Oftast kan bra hudvård och hygienrutiner hjälpa mycket med behandling av finnar i öronen. Problemet kan dock vara så allvarligt att det kräver medicinsk behandling med starka krämer eller tabletter.

I så fall bör du tala med din läkare, som kan hänvisa dig till en specialiserad hudläkare som kan bedöma vilken behandling som är bäst för dig.


Förebyggande av finnar i öronen – vad kan jag själv göra för att förebygga finnar i öronen?

Den bästa behandlingen av finnar i öronen är förebyggande åtgärder. Lyckligtvis kan du göra detta på flera olika sätt:

  • Håll huden i öronen ren med milda produkter.
  • Använd inte bomullspinnar för att rengöra örat.
  • Håll håret rent och undvik att använda vax i håret så mycket som möjligt.
  • Rengör hörlurar och öronproppar regelbundet.
  • Minimera intaget av mejeriprodukter.
  • Undvik att bära huvudbonader.
Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram