Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är skillnaden på fluorid och fluor?

Fluor är ett grundämne som finns i vårt skelett, dricksvatten och många födoämnen. Det kallas också fluorid, eftersom det är en jon som tillsammans med andra joner bildar salter som natriumfluorid – och det är just det kemiska ämne, fluoridsalt, som finns i tandkräm.

Det finns flera typer av fluorämnen och därför är fluor i din tandkräm inte samma som fluor i pizzakartonger och påsar med mikropopcorn.

Man kan dela upp ämnet i problematiska och oorganiska ämnen. Du kan läsa mer om skillnaden mellan dem här nedan.

Giftiga fluorämnen

Många förväxlar felaktigt fluorid, som finns i tandkräm, med de giftiga fluorerande ämnen som också kallas PFAS. Fluorämnen är kemiska ämnen som är framställda på konstgjord väg och har lång nedbrytningstid i naturen. 

De ansamlas i organen hos djur och människor och de misstänks bland annat försvaga immunförsvaret, orsaka cancer och leda till en förhöjd kolesterolnivå

Fluorämnen används ofta för att göra regnkläder och bakplåtspapper vatten- och fettavvisande. De finns bland annat i teflon på köksredskap, i olika produkter som livsmedelsförpackningar (exempelvis pizzakartonger) och i rengöringsmedel. De finns också i farliga produkter som råttgift och nervgas.

Fluorämnen som finns i tandkräm

De oorganiska fluorämnena har, till skillnad från den giftiga fluorvarianten, positiva egenskaper. Oorganisk fluor finns i form av fluorid som har bevisats hämma utvecklingen av karies (hål i tänderna) och det är anledningen till att många tandkrämer innehåller fluor.

Av samma skäl är det vanligen den typ av tandkräm som de flesta tandläkare rekommenderar. Därför innehåller Australian Bodycares tandkräm fluor.

Tea Tree Oil Tandkräm
för god munhygien och vård vid parodontit
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 59 kr
Försäljningspris 59 kr Ordinarie pris
Tea Tree Oil Tandkräm -  för god munhygien och vård vid parodontit

Fluor i tandkräm är inte farligt

Det har varit mycket prat i medierna om fluor eller fluorid. Även när det inte förväxlas med fluorerande giftämnen kan en stor mängd orsaka magproblem och, i allvarliga fall, livshotande förgiftning.

Men det krävs ett mycket högt intag på ett gram fluor. 

Tandkräm får bara innehålla 0,15 gram per 100 gram, vilket betyder att du behöver få i dig en mycket stor mängd tandkräm på en och samma dag för att riskera fluorförgiftning. 

Det motsvarar att du behöver få i dig sex tuber tandkräm på kort tid.

Du kan därför tryggt borsta tänderna med fluortandkräm, eftersom den låga koncentrationen gör ämnet helt ofarligt. 

Rekommendationen är att använda en mängd som motsvarar en ärta eller lillfingernagel varje gång du borstar tänderna. Det är därför inte realistiskt att säga att tandkräm med fluor kan utgöra en hälsorisk. Du behöver helt enkelt få i dig enorma mängder på en dag innan det händer.

Varför är det fluor i tandkräm?

Fluor har en unik förmåga att skydda tänderna på ett effektivt sätt mot karies och hämmar utvecklingen av karies i ett tidigt stadium. Dessutom skyddar det mot syraangrepp från livsmedel och drycker. 

Fluortandkräm skyddar emaljen på tänderna, vilket märks när du använder tandkrämen under en längre period. Om du dricker syrahaltiga drycker som läsk och juice kan det därför vara en bra idé att använda fluortandkräm. 

Eftersom ämnet också hämmar utvecklingen av hål i tänderna är det också en bra idé att använda tandkrämen förebyggande så att du undviker problem med tänderna.

Vilka fördelar finns med fluor i tandkräm?

Här är en lista över fördelarna med fluor i tandkräm:

  • Förebygger karies: Bidrar till att stärka emaljen på tänderna och gör dem motståndskraftiga så att du kan förebygga de tidiga stadierna av karies.
  • Bekämpar plack: Kan bidra till att minska mängden plack, som kan samlas på tänderna genom att ta kål på bakterier och hämma deras tillväxt.
  • Vackrare leende: Kan bidra till att förbättra tändernas utseende genom att förhindra missfärgningar så att tänderna fortsätter att vara vita.

Tea Tree Oil Tandkräm
för god munhygien och vård vid parodontit
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 59 kr
Försäljningspris 59 kr Ordinarie pris
Tea Tree Oil Tandkräm -  för god munhygien och vård vid parodontit

Förebygg tandproblem med vår fluortandkräm

Om du vill förebygga karies och stärka tändernas emalj bör du använda tandkräm med fluor, precis som de flesta tandläkare rekommenderar.

Du kan också slå två flugor i en smäll och använda vår tandkräm med tea tree oil som innehåller 1 450 ppm fluor och hjälper dig som lider av blödande tandkött eller dålig andedräkt. 

1450 ppm betyder att 1 450 gram av 1 000 000 gram tandkräm är fluor. Det är den mängd, som brukar finnas i de flesta tandkrämstuber och även om det är ganska lite är det tillräckligt för att ge tänderna optimalt skydd.

Utöver fluor och zink innehåller tandkrämen tea tree oil, som motverkar orenheter och skyddar tandemaljen mot karies. Samtidigt bidrar den till att hålla andedräkten fräsch under dagen när du borstar tänderna på morgonen.

Använd tandkrämen i den dagliga tandvården

Tooth Paste från Australian Bodycare kan användas för ömt tandkött och för vård av blödande tandkött och paradontit. Du kan borsta tänderna med tandkrämen två gånger om dagen – morgon och kväll.

Följ dessa enkla steg:

  1. Fukta tandborsten och kläm ut ungefär en centimeter tandkräm.
  2. Borsta tänderna ordentligt i minst två minuter. Det är viktigt att du borstar överallt – glöm inte tänderna längst bak.
  3. Spotta ut överskottstandkräm. 

Skölj inte munnen när du har borstat klart eftersom det är bra om tandkrämen får sitta kvar på tänderna. Därför är det en bra idé att vänta i minst 30 minuter innan du äter, dricker eller använder munskölj.

Är tandkräm utan fluor bra?

Forskningen på världsplan är så enormt överbevisande att det inte finns några tvivel. I över hundra försök att det visats att personer har mycket fler hål om de inte har använt tandkräm med fluor jämfört med dem som har använt tandkräm med fluor.

Men rädslan för fluorförgiftning har gjort att många har börjat använda tandkräm utan fluor – trots att det är tvärtemot de allmänna rekommendationerna.

Man får själv avgöra om den förebyggande och positiva effekten mot hål uppväger risken för fluorförgiftning om man får i sig enorma mängder tandkräm på en gång. 

Du kan alltid be din tandläkare om råd.


Vanliga frågor


Hur mycket tandkräm ska man använda?

Du ska använda ungefär en centimeter tandkräm varje gång du borstar tänderna. Det motsvarar en ärta eller en lillfingernagel.


Vad är fluor?

Fluor är ett grundämne som skyddar tänderna och stärker emaljen mot bakterier.


Vad är fluor?

Fluorid är ett kemiskt ämnen, som också kallas fluor. Det ska inte förväxlas med de giftiga fluorerande ämnen, som bland annat finns i rengöringsmedel, pizzakartonger och förpackningar med micropopcorn.


Hur mycket fluor ska det vara i tandkräm?

Mängden fluor framgår av innehållsförteckningen på tandkrämstuben. Vuxna bör borsta tänderna med 1 450 till 1 500 ppm fluortandkräm (och använda ungefär en centimeter tandkräm per tandborstning).

Det rekommenderade innehållet i tandkräm för barn under tre år är oftast högst 1 100 ppm, men kan variera beroende på fluorinnehållet i dricksvattnet i din kommun.

Tea Tree Oil Tandkräm
för god munhygien och vård vid parodontit
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 59 kr
Försäljningspris 59 kr Ordinarie pris
Tea Tree Oil Tandkräm -  för god munhygien och vård vid parodontit

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram