Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Förebyggande av fräknar

Fräknar är attraktiva i västvärlden, men om du ändå vill undvika dem kan du göra mycket för att förebygga dem.

Eftersom solen är orsaken till att dessa små bruna prickar dyker upp på din hud är det den du måste agera mot.

Det innebär att du måste vara bra på att skydda dig mot solen. Följ dessa tips för att förebygga fräknar:

  • Täck utsatta hudområden med lätta kläder och bär en solhatt.
  • Stanna i solen endast under lågsäsong och sök skugga i middagssolen från 12-15.
  • Undvik att sola direkt i solen.
  • Använd rikligt med solkräm. Skydda dig med minst faktor 15 här i Sverige (helst en högre solskyddsfaktor om du har mycket känslig hud) och minst faktor 30 om du reser söderut. Se också till att solkrämen har ett brett spektrum, dvs. att den skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.

Vad bör du vara uppmärksam om?

Fräknar brukar försvinna när sommaren går mot sitt slut. Men om du har fräknar som sitter kvar långt in på vintern bör du vara särskilt uppmärksam. Permanenta fräknar är inte farliga i sig, men de är en signal om att din hud har utsatts för mer sol än vad den tål.

Var därför extra noga med att ta hand om din hud i solen i framtiden. Kom ihåg de solskyddsråd som vi har beskrivit.


Hur kan fräknar tas bort och behandlas?

Många ser fräknar som ett fräscht, sött och personligt drag. Men om du inte vill ha fräknar finns det olika sätt att minska dem:

  • Hudvård
  • Blekning
  • Dermaroller
  • Laserbehandling

Du kan läsa mer om dem här.

Minska fräknar och pigmentfläckar med hudvård

Ett milt och skonsamt sätt att behandla dina bruna fläckar på huden är med hjälp av en bra och närande hudvårdsrutin.

Med Australian Bodycares paket mot överpigmentering får du 4 produkter för att minska synligheten av bruna fläckar. De kommer inte att ta bort fläckarna helt och hållet, men din hudton kommer att förbättras vid regelbunden användning.

De effektiva ingredienserna hjälper till att jämna ut och förbättra din hudton, samtidigt som de ger näring och fukt åt din hud tack vare Tea Tree Oil, naturlig AHA-exfoliering och Niacinamide.

Hur man använder produkterna:

1. Först ta bort smink. Rengör sedan huden med ansiktstvätten. Massera in på fuktig hud, glöm inte halsen och övre bröstet. Skölj noggrant och klappa huden torr.  

2. Applicera några droppar Niacinamide Serum på ren ansiktshud, hals och övre bröst och massera in. Serumet tränger snabbt in i huden och verkar aktivt i hudens djupare lager.  

3. Skydda och återfukta huden med ansiktskräm. Ansiktskrämen fungerar både som dagkräm och nattkräm. Krämen är mild att använda, så en liten mängd räcker långt.  

Du bör använda produkterna två gånger om dagen för bästa resultat. Observera att det är normalt att huden rengör sig under de första veckorna, och du kan därför riskera utslag av t.ex. finnar under de första veckorna efter att du har bytt produkter. Detta kommer att stabiliseras och förbättras efter en månads konsekvent användning av produkterna. 

Använd Peeling Serum 1-3 kvällar i veckan på följande sätt: 

Efter att ha rengjort ansiktet klappar du huden torr. Applicera några droppar Peeling Serum i ansiktet - och eventuellt på halsen och bröstet om du också upplever pigmentförändringar där.

Peeling Serum ska inte tvättas bort, utan lämnas kvar på huden. Låt verka i 30 minuter och applicera sedan några droppar Niacinamide Serum. Massera in och avsluta med ett skyddande lager ansiktskräm.

Du bör endast använda Peeling Serum några gånger i veckan. För vissa räcker det med en gång i veckan, medan andra har nytta av att använda det 3 gånger i veckan. Experimentera och hitta den frekvens som fungerar bäst för dig och din hud.

När du har bruna fläckar på huden och vill ha en mer jämn hudton måste du ha tålamod.

Din hud kommer inte att förändras över en natt, men med flit och tålamod kan du uppnå fantastiska resultat. Det kan ta 12-20 veckor innan pigmentoljan lämnar synliga resultat på din hud.

4–pack för pigmentfläckar i ansiktet
Reducerar pigmentproblem i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 809 kr
4–pack för pigmentfläckar i ansiktet - Reducerar pigmentproblem i ansiktet

Minska fräknar med blekningskräm

Med en blekningskräm kan du bleka fräknar och pigmentfläckar för att minska eller eliminera dem. Blekkrämen är mycket stark, så använd den sparsamt och låt huden vila i några dagar om den blir röd och irriterad.

Det är bäst att använda en bomullspinne så att du träffar de bruna fläckarna exakt - och inte den omgivande huden. Använd inte någon annan kräm ovanpå den blekande krämen när du lägger dig på kvällen.

A-vitaminkräm kan också hjälpa till att bleka de bruna avlagringarna i huden. Använd krämen endast under perioder då din hud inte utsätts för solen. Barn, gravida kvinnor och ammande kvinnor bör inte använda krämen.

Få en jämnare hudton med en dermaroller

En dermaroller är ett annat sätt att bli av med fräknar och pigmentfläckar. Den lilla rollern har många små nålar som gör små kontrollerade "skador" på huden och tvingar den att reparera sig själv. Detta har en god stimulerande effekt på bindväv och celltillväxt - vilket gör att huden ser jämnare ut.

Du kan få behandling med en dermaroller på en professionell dermatologisk klinik, eller så kan du köpa en för att använda hemma.

Säga adjö till fräknar med laser

Med en laser kan du bli av med fräknar och pigmentfläckar. IPL-laser är en effektiv behandling för mörka fläckar. Lasern använder en kort pulslängd för att tränga djupt in i huden och "spränga" färgen.

Detta orsakar en kontrollerad och mild inflammation i huden, vilket tvingar den att stimulera bindvävscellerna och öka produktionen av nya hudceller.

Du bör räkna med minst 1-3 behandlingar för bästa resultat. Se också alltid till att få en erfaren klinik att utföra laserbehandlingen.

Även om pigmenteringen försvinner med de olika metoderna finns det alltid en risk att den dyker upp igen. Därför bör du vara flitig med solskydd och helst använda faktor 50 för att skydda din hud så mycket som möjligt. Endast en mycket kort tid i solen utan skydd kan återställa pigmenteringen.

Vad är fräknar?

Fräknar är en typ av pigmentfläckar och kallas ephelider. Fräknar är små prickar på huden och är ofta 1-2 mm i diameter med en brunaktig eller rödaktig färg. Till skillnad från födelsemärken lyfter inte fräknar från huden - de är helt släta.

Det finns två huvudtyper av fräknar: vanliga fräknar, som kommer och går, och leverfläckar, som är permanenta.

Vanliga fräknar uppträder på de mest utsatta hudområdena under sommarmånaderna - på näsryggen, kinderna och armarna. De försvinner när sommaren tar slut och vintern tar över.

Leverfläckar är större och oftast mörkare än vanliga fräknar och försvinner inte när sommaren tar slut.

Varför får man fräknar?

Varken du eller någon annan föds med fräknar. De uppträder vanligtvis i barndomen och uppstår på huden när dess pigmentceller ökar melaninproduktionen under solens strålar. När du är i solen producerar du melanin, och det är detta melanin som kan byggas upp i små bruna prickar som kallas fräknar.

Det är alltså solen som gör att små bruna fläckar sprider sig över näsryggen på sommaren. Ju mer sol du får, desto mer melanin producerar du. Ergo innebär fler timmar i solen också fler fräknar.

Fräknar kommer inte bara från solen - de kan också vara genetiska. Har din föräldrar fräknar? Då är det stor chans att du också är benägen att utveckla dessa söta bruna prickar på huden.

4–pack för pigmentfläckar i ansiktet
Reducerar pigmentproblem i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 809 kr
4–pack för pigmentfläckar i ansiktet - Reducerar pigmentproblem i ansiktet

Var förekommer fräknar och leverfläckar vanligtvis?

Fräknar uppträder vanligtvis i ansiktet - över kinderna och näsryggen. Men de kan dyka upp var som helst på kroppen. Händer, armar och ben är också särskilt benägna att få fräknar, liksom underarmen hos skalliga män, som ofta får fräknar.

Alla dessa delar av kroppen är särskilt utsatta för solens hårda strålar - och det är därför som de bruna fläckarna vanligtvis uppträder på dessa delar av kroppen. Det är mer sällsynt att se fräknar på till exempel mage och rygg, eftersom de inte utsätts för solen i samma utsträckning under hela livet.


Vem får fräknar?

Vem som helst kan få fräknar, men det är vanligtvis barn och ungdomar där de små pigmentfläckarna uppträder på kinderna och näsryggen.

Barn så unga som 2 år gamla kan få fräknar, men det är vanligtvis personer med ljus hy och blå ögon som är särskilt benägna att få fräknar. Detta beror på att ljus hud är känsligare för solens hårda UV-strålar.

Om du har fräknar nu kan du förvänta dig att de bleknar och försvinner helt när du blir äldre. Däremot kan du se fram emot andra permanenta pigmentfläckar som kommer med år i solen.

4–pack för pigmentfläckar i ansiktet
Reducerar pigmentproblem i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 809 kr
4–pack för pigmentfläckar i ansiktet - Reducerar pigmentproblem i ansiktet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram