Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är frätskador på tänderna?

Frätskador på tänderna sker när tandytan bryts ner på grund av syra. Denna nedbrytning orsakas ofta av sura livsmedel, drycker eller magsyra vid kräkningar. Emaljen, som är tändernas hårda yttre lager, förlorar mineraler och blir tunnare.

Detta gör tänderna mer känsliga och ökar risken för hål.

Frätskador kan orsaka symtom som tandkänslighet och förändringar i tandfärgen. Dessa tecken bör inte ignoreras. Tidig insats kan förhindra allvarligare problem.

Att borsta tänderna med fluortandkräm och använda munskölj rekommenderas för att stärka emaljen igen.

Munvård 5 produkter med tea tree oil
För vård vid tandköttsinflammation, svamp i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
Munvård 5 produkter med tea tree oil

Förebyggande av frätskador

Förebyggande av frätskador innebär att begränsa intaget av sura livsmedel och drycker samt att rengöra tänderna efter att ha konsumerat något surt. Att använda fluortandkräm och munskölj kan också hjälpa till att skydda tänderna mot frätskador.

Begränsa intaget av sura livsmedel och drycker

Att begränsa mängden sura livsmedel och drycker är viktigt för att skydda dina tänder mot frätskador. Sura livsmedel och drycker som läsk, energidrycker, frukt och surt godis kan skada emaljen.

1. Minska läsk och energidrycker. Dessa drycker har hög syrahalt som kan erodera tandytan.

2. Ät mindre sur frukt. Frukter som citrusfrukter är nyttiga men också mycket sura. Försök att äta dem i måttliga mängder.

3. Drick mjölk eller vatten istället för juice till måltiderna. Vatten och mjölk har lägre syrahalt jämfört med fruktjuicer.

4. Välj snacks med låg syrahalt. Undvik surt godis och välj istället saker som ost eller nötter som inte skadar tänderna.

5. Skölj munnen med vatten efter att ha konsumerat sura livsmedel eller drycker. Detta hjälper till att neutralisera syran i munnen.

6. Använd ett sugrör när du dricker sura drycker som läsk eller juice. Det hjälper till att begränsa kontakten mellan den sura drycken och dina tänder.

Dessa enkla steg kan göra en stor skillnad i förebyggandet av frätskador utan att du behöver ge upp alla dina favoritmat och drycker.

Rengöring av tänder efter konsumtion av sura drycker

Rengöring av tänderna är avgörande efter att ha njutit av sura drycker. Sura drycker kan mjuka upp emaljen och göra den mer sårbar. Här är några steg för att skydda dina tänder:

1. Skölj munnen med vatten direkt efter att du druckit något surt. Detta hjälper till att ta bort en del av syran från munnen.

2. Vänta minst en timme innan du borstar tänderna efter att ha konsumerat sura drycker. Detta ger emaljen tid att härda igen efter syraangreppet.

3. Välj en tandborste med mjuka borst för att undvika ytterligare nötning av tandytan.

4. Använd fluortandkräm när du borstar tänderna. Fluor hjälper till att stärka emaljen och återställa förlorade mineraler.

5. Använd mjuka borsttekniker. Undvik aggressiva fram-och-tillbaka-rörelser som kan skada mjukad emalj.

6. Överväg att använda fluormunskölj regelbundet för extra skydd mot frätskador.

Dessa steg kan avsevärt minska risken för ytterligare skador på dina tänder efter att ha konsumerat sura drycker. Genom att följa dem hjälper du till att hålla ditt leende friskt och starkt.

Användning av fluortandkräm och munskölj

Fluortandkräm och munskölj kan stärka tandens emalj och minska risken för frätskador. Dessa produkter innehåller fluor, vilket hjälper till att skydda emaljen och göra tänderna mer motståndskraftiga mot syraangrepp.

Genom att använda fluortandkräm och munskölj regelbundet kan du upprätthålla en god munhygien och skydda dina tänder från de skadliga effekterna av syra.

Munvård 5 produkter med tea tree oil
För vård vid tandköttsinflammation, svamp i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
Munvård 5 produkter med tea tree oil

Symtom och diagnos

Upplever du tandkänslighet när du äter varma, kalla, sura eller söta livsmedel? Missfärgade eller blanka tänder kan också vara tecken på frätskador. Det är viktigt att besöka en tandläkare för korrekt diagnos och behandling.

Vill du lära dig mer om symtom och diagnos av frätskador? Läs vidare.

Tandkänslighet vid varm, kall, sur eller söt mat

Tandkänslighet vid varm eller kall mat kan vara ett tecken på frätskador. När syror från mat och dryck löser upp emaljen på dina tänder kan det orsaka känslighet och obehag.

Om du upplever detta är det viktigt att besöka en tandläkare för en bedömning och eventuell behandling.

Det är också fördelaktigt att undvika sura livsmedel och drycker, rengöra tänderna efter att ha konsumerat sura drycker och använda fluortandkräm och munskölj för att skydda dina tänder från ytterligare skador.

Missfärgade och blanka tänder

Frätskador kan resultera i missfärgade och blanka tänder. Dessa skador kan orsaka gula eller gråa färger på tänderna samt små fördjupningar på tuggytorna.

Det är viktigt att vara uppmärksam på dessa tecken eftersom de kan indikera närvaron av frätskador som kräver korrekt behandling för att förhindra ytterligare skador. Att vara medveten om symtomen och söka tidig behandling är avgörande för att behålla friska och vackra tänder.

Fråga din tandläkare om eventuella bekymmer angående missfärgade och blanka tänder så att du kan få rätt vård och behandling.

Besök hos tandläkaren

När du besöker tandläkaren kan du få en grundlig undersökning av dina tänder och mun för att upptäcka eventuella frätskador. Tandläkaren kan också ge dig personlig rådgivning om hur du bäst förebygger frätskador, inklusive rekommendationer för kost, tandvård och regelbundna tandläkarbesök.

Regelbundna tandläkarbesök är avgörande för att upptäcka och behandla frätskador i tid och för att upprätthålla en god munhygien.


Behandling av frätskador

Om frätskador upptäcks tidigt kan det ibland räcka med att undvika det som skadar dina tänder. I mindre allvarliga fall kan behandlingar som fluorlack, förseglingar eller små fyllningar användas.

När emaljen väl är borta kan den inte återställas, och omfattande behandlingar kan behövas för ett bra utseende. Detta kan innebära större fyllningar och kronor. Var medveten om att pågående behandlingar kommer att behövas resten av livet. Därför är det viktigt att undvika frätskador så mycket som möjligt eftersom det kan få allvarliga konsekvenser för dina tänder. Ju bättre du är på att följa din tandläkares råd angående frätskador, desto lägre är risken för allvarliga problem.

Det är avgörande att vara medveten om frätskador och skydda dina tänder genom att använda fluortandkräm och munskölj.

Förebyggande av ytterligare skador

För att förhindra ytterligare skador på dina tänder finns det flera effektiva steg du kan följa:

1. Begränsa intaget av sura livsmedel och drycker för att minska risken för frätskador.

2. Rengör dina tänder noggrant efter att ha konsumerat sura drycker för att ta bort syra från munnen.

3. Använd fluortandkräm och munskölj eftersom dessa kan stärka emaljen och skydda mot frätskador.

4. Undvik frekvent konsumtion av sura uppstötningar eller mediciner som kan orsaka frätskador.

5. Överväg att använda en bettskena på natten, enligt tandläkarens rekommendation, för att förhindra ytterligare slitage på tänderna.

6. Se till att äta hälsosam mat rik på kalcium för att bidra till stark emalj och förebygga frätskador.

Genom att konsekvent genomföra dessa steg kan du minimera risken för ytterligare skador på dina tänder och säkerställa långvarigt skydd mot frätskador.

Vikten av att vara medveten om frätskador och hur man bäst skyddar sina tänder

Det är avgörande att vara medveten om frätskador eftersom det kan ha en betydande påverkan på dina tänders hälsa. För att skydda dina tänder mot syraangrepp är det viktigt att undvika frekvent konsumtion av sura drycker och livsmedel som läsk, citrusfrukter och juice.

Dessutom är det viktigt att skölja munnen med vatten efter att ha konsumerat sura produkter för att minska syranivåerna i munnen. Användning av fluortandkräm och munskölj kan också stärka emaljen och minska risken för frätskador.

Att skydda sina tänder mot syraangrepp innebär också regelbundna tandläkarbesök för att upptäcka och behandla eventuella skador i tid. Tandläkaren kan också ge råd om de bästa metoderna för att förebygga frätskador baserat på individuella behov och riskfaktorer.


FAQ


Vad är frätskador på tänderna?

Frätskador på tänderna uppstår när syror i mat och dryck, såsom kaffe, eller från magsyra på grund av reflux, bryter ner tandytan och leder till känslighet och andra symtom.


Varför får barn frätskador på tänderna?

Barn kan få frätskador på tänderna av flera anledningar, inklusive ätstörningar som bulimi, överdriven konsumtion av sura livsmedel eller drycker och muntorrhet som kan öka risken för skador.


Hur behandlas frätskador på tänderna?

Behandling av frätskador på tänderna innefattar ofta att neutralisera pH-värdet i munnen med neutralt tuggummi, undvika sura livsmedel och drycker, och i allvarliga fall kan rotbehandling eller andra tandklinikbehandlingar vara nödvändiga.


Kan psykiska störningar leda till frätskador på tänderna?

Ja, psykiska störningar, inklusive ätstörningar och psykiska sjukdomar som leder till frekvent kräkning (bulimi), kan öka risken för frätskador på grund av den frekventa exponeringen av tänderna för magsyra.


Hur kan jag förhindra frätskador på mina tänder?

För att förhindra frätskador bör du begränsa intaget av sura livsmedel och drycker, öka ditt vattenintag för att upprätthålla en god salivproduktion, använda fluortandkräm och besöka din tandläkare regelbundet för kontroller.


Finns det ett samband mellan muntorrhet och frätskador på tänderna?

Ja, muntorrhet kan minska mängden saliv, som naturligt hjälper till att neutralisera syror i munnen. Detta kan öka risken för frätskador eftersom det inte finns tillräckligt med saliv för att skydda tänderna från de skadliga effekterna av syra.


Källor:

healthline.com

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram