Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är ilningar i tänderna?

Ilningar i tänderna uppstår när det sker snabba temperaturförändringar i munnen eller vid intag av vissa livsmedel. Sura, söta eller mycket kalla saker får ofta tänderna att reagera med en skarp eller stickande känsla.

Detta beror på att tandens nerv exponeras genom öppningar i emaljen eller tillbakadraget tandkött. Användning av en hård tandborste eller felaktig borstteknik kan också leda till detta problem genom att slita bort det skyddande lagret på dina tänder.

Behandlingen av dessa obehag fokuserar på att täcka dessa öppningar och stärka emaljen. Fluorlack och speciella tandkrämer med extra fluor rekommenderas ofta för att minska känsligheten.

Det är viktigt att välja en mjuk tandborste och använda rätt borstteknik för att undvika ytterligare skador på tandköttet och emaljen.

Munvård 5 produkter med tea tree oil
För vård vid tandköttsinflammation, svamp i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
Munvård 5 produkter med tea tree oil

Orsaker och riskfaktorer för ilningar i tänderna

Tillbakadraget tandkött exponerar ofta tandhalsarna och skapar en direkt väg för kalla, varma, söta eller sura ämnen att stimulera nerverna inuti tänderna, vilket leder till känslighet.

Syraskador från läsk och energidrycker är också en stor bov, särskilt bland unga. Dessa drycker fräter på emaljen och gör tänderna mer mottagliga för känslighet.

Regelbundna tandläkarbesök kan hjälpa till att upptäcka tidiga tecken på emaljskador.

Andra faktorer inkluderar muntorrhet, vilket kan intensifiera känsligheten eftersom en brist på saliv gör det lättare för syror och bakterier att attackera tänderna. Skador på tänderna från olyckor eller ätstörningar kan också bidra till problemet.

Dessutom ökar dåliga vanor som frekvent kaffekonsumtion eller användning av blekningsprodukter risken för att utveckla känslighet. En noggrant underhållen munmiljö rekommenderas starkt för att minska risken för känslighet.


Symptom och konsekvenser av ilningar i tänderna

Många människor upplever plötslig smärta när de konsumerar varma eller kalla drycker, ett tydligt symptom på känsliga tänder. Denna känslighet kan också uppstå när man äter söta eller sura livsmedel.

Känslighet signalerar ofta att något är fel med tändernas hälsa. Konsekvenserna av obehandlad känslighet sträcker sig från mildt obehag till allvarliga tandproblem, såsom hål i tänderna.

Dessa tillstånd kan kräva behandling av en specialisttandläkare, eventuellt inklusive rotbehandling eller andra ingrepp.

God munhygien kan förebygga många av dessa problem. Det rekommenderas att använda tandkräm med högt fluoridinnehåll och praktisera rätt borstteknik för att minska risken för känslighet.

Att minska sur mat och dryck kan också bidra positivt. Utan korrekt förebyggande och behandling av ihållande känslighet kan tandköttet, om det är orsaken till känsligheten, dra sig tillbaka ytterligare och därmed exponera tandrötterna mer och öka känsligheten.

Detta understryker vikten av regelbundna tandläkarbesök för att hålla tandproblem i schack och säkerställa en hälsosam mun.


Behandling och förebyggande av ilningar i tänderna

Ilningar i tänderna kan behandlas och förebyggas genom att följa dessa rekommendationer:

1. Använd tandkräm och munskölj speciellt utformade för känsliga tänder för att minska känsligheten.

2. Din tandläkare kan rekommendera fluorbehandling för att stärka emaljen och minska känsligheten.

3. För att förhindra känslighet är det viktigt att behandla karies, eftersom hål i tänderna kan orsaka känslighet.

4. Undvik sura drycker och livsmedel, och använd en mjuk tandborste och korrekt borstteknik för att förhindra känslighet.

5. Vid tandlossning kan din tandläkare rekommendera omfattande behandling, inklusive rengöring och eventuellt kirurgi, för att minska tandkänsligheten.

6. Frekvent tandblekning bör undvikas för att förhindra extrem känslighet.

7. Regelbundna tandläkarbesök är ett effektivt sätt att undvika känsliga tänder och ilningar, eftersom eventuella problem kan undersökas och behandlas.

Munvård 5 produkter med tea tree oil
För vård vid tandköttsinflammation, svamp i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
Munvård 5 produkter med tea tree oil

FAQ


Varför får jag ilningar i tänderna?

Du kan uppleva ilningar i tänderna av olika anledningar, inklusive exponering för sur mat och dryck, bakterieangrepp eller graviditet. Dessa faktorer kan leda till tillfällig känslighet eller konstant ilningar.


Vad kan man göra för att behandla ilningar i tänderna?

För att behandla ilningar i tänderna kan du använda speciell tandkräm utformad för känsliga tänder, undvika sur mat och dryck, och upprätthålla god munhygien för att bekämpa bakterieangrepp. Det är också viktigt att besöka en tandläkare för rätt behandling.


Kan tandkräm verkligen hjälpa mot ilningar i tänderna?

Ja, att välja en tandkräm som är speciellt utvecklad för känsliga tänder kan minska känsligheten genom att stärka emaljen och minska känsligheten för yttre påverkan.


Finns det speciella tips för gravida kvinnor med ilningar i tänderna?

Gravida kvinnor upplever ofta ilningar i tänderna på grund av hormonella förändringar. Det rekommenderas att gravida förbättrar sin munhygien, undviker sur mat och dryck, och konsulterar sin tandläkare för säkra behandlingsalternativ under graviditeten.


Kan känslighet försvinna?

Ja, känslighet i tänderna kan ofta minska eller försvinna när den underliggande orsaken behandlas. Detta kan innefatta användning av tandkräm för känsliga tänder, fluorinbehandlingar eller tandläkarbehandlingar som applicering av lack eller fyllningar för att skydda exponerade tandrötter eller reparera hål som orsakar känsligheten.


Källor:

mayoclinic.org

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram